Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конфигурация за обща употреба за до 1000лв?

Featured Replies

Обмислям нов /или втора ръка/ компютър за шир-потреба, само знам че няма да е за игри.
Разбрах че за 700лв е трудно, но да кажем 900-1100лв (около).
- да може да се плейват и 4к филми, брауз, повечко прозорци да работят... да пусна DAC-а към усилвателя...
пп; евентуално ако ми притрябва за кодене - да му бучна някоя плочка RAM или по-мощен CPU. (но това е вероятност).

Предполагам едно SSD 250-500ГБ (сегашния лаптоп... е с 300гб и се задъхва) - ще сложа и имам един стар хард 120ГБ  от дядото /2005г, който се опитвам да подкарам...ще пиша в някоя тема/ и тази кутия дали ще стане за нещо, освен харда му? От останалия чарколяк едва ли ще взема и 100лв. /поне за видеонаблюдение за селото може ли да върши работа?/
https://www.newegg.com/p/N82E16811153025
старата щайга, която е в кома:
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2021/rgh1648977753f.jpg
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2021/jdv1648977772x.jpg

PS: От кой компонент мога да спестя - да кажем Процесора - ако го взема втора ръка сега i3 ... и след година ако реша нещо по-мощно да ми трябва (кодене) - да ъпгрейдна с нов + още, RAM...SSD? В тоя случай гаранцията на новите части отпада ли?

Има ли смисъл да търся нещо от 2018-20г на старо и да спестя няколко стотин лв? Или  да си взема ново с 2-5г гаранция и да си свиркам. :)
-------
Монитор, после ще избирам - 27-32", но ще е нещо на по-висока честота... от там не мисля да жаля средства /за очите/ - т.е. видеото - ще трябва ли да е нещо повече от вграденото?

Имам стар NEC с VGA i DVI... ще мога ли да го ползвам на първо време?

В момента и аз обмислям събирането на подобен компютър и съм се спрял на i3 1200 за процесор. Общо взето за около 700-800 лева може да се сглоби такава машина. Не знам само това за DAC към усилвател какво изисква, но по-запознатите ще кажат. Като гледам рядко правиш ъпгрейд и затова по-добре да не е втора ръка, за да може да изкара колкото може повече.

Тези 4К филми къде ще ги гледаш? Този монитор 27-32" с каква резолюция ще бъде?

По-високата честота на екрана - пази очите?

300GB HDD и задъхване - не знам как да го разбирам! Мястото или е достатъчно или не - кажи колко полезен обем желаеш (при SSD винаги трябва да имаш свободно място 10-15%, но колкото повече толкова повече ..). Стария диск го забрави - най-малкото нямаш нативно ATA порт на дъното.

За кодене - какви параметри биха ти трябвали?

5 години гаранция, на кое?

• Автор

Не държа на 5г - просто сравних втората ръка с нещо С гаранция ( 1,2 ...5г... все тая, то предния ми изкара 15г с един ремонт /смяна на видеото/ на втория месец 😉  ).

DAC-а който имам /Varna/ се връзва през принт-о подобен порт към - USB порт.

500ГБ мисля ще са ми предостатъчни. Може и комб-я от HDD+SSD. 
За монитор писах тук, но макс 1440 ще е /ако не взема 1200р  24"/

Пак да попитам - на какво ще гледаш 4K видео? Монитора които би взел, не му трябва 4K видео поток.

5 години гаранция - за кой компонент си виждал да се дава към днешна дата?

Поправи ме ако бъркам, но само оперативна памет и захранване биха могли да имат тази гаранция, да преди време имаше и HDD, лаптопи с гаранция от 5 години.

Между другото имаше и употребявана техника с гаранция 3 години (може би преди година или две), към момента може би максимума е до 2 години.

Всяко съвременно вградено видео от интел 7 поколение нагоре се справя без проблеми с 4К хардуерно декодиране на видеопоток. Дори мобилните телефони от последните няколко години го могат.

преди 2 часа, hakama написа:

Обмислям нов ...

... и тази кутия дали ще стане за нещо, освен харда му?

Аз на твое място ще си ползвам и кутията на стария компютър и захранването му и ДВД записвачката.
Старият твърд диск можеш да го ползваш с преходник например за интернет банкиране от него, докато е изключено ССД-то. Ще се зарежда бавно, но ти не бързаш и ще го ползваш само за достъп до банковата ти сметка със безплатна операционна система на него.

преди 18 минути, Белгиеца написа:

Аз на твое място ще си ползвам и кутията на стария компютър и захранването му и ДВД записвачката.
Старият твърд диск можеш да го ползваш с преходник например за интернет банкиране от него, докато е изключено ССД-то. Ще се зарежда бавно, но ти не бързаш и ще го ползваш само за достъп до банковата ти сметка със безплатна операционна система на него.

WTF 100% глупости. Нищо от стария му ком не става, ако не му се дават много пари по-добре да се ориентира към някоя маркова машина втора употреба, макар че за 1000 лева може да се сглоби и машина само с нови части ако е с вградена в процесора видео карта.

https://www.kvantservice.com/product/fujitsu-esprimo-p756-17683/

Като му сложиш още 8 ГБ РАМ и 500 ГБ SSD ще стане съвсем приличен компютър.

• Автор
преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Пак да попитам - на какво ще гледаш 4K видео? Монитора които би взел, не му трябва 4K видео поток.
ами след 1-2г ако мина на по-голям тв - да не сменям и конфигурация.

- това не знам дали да го отчитаме, че май ще оскъпи системата - за начални стъпки... принципно, но до година..

5 години гаранция - за кой компонент си виждал да се дава към днешна дата?

Поправи ме ако бъркам, но само оперативна памет и захранване биха могли да имат тази гаранция, да преди време имаше и HDD, лаптопи с гаранция от 5 години.

- да нея съм визирал - 8г

Между другото имаше и употребявана техника с гаранция 3 години (може би преди година или две), към момента може би максимума е до 2 години.

И да напомня пак - всичко ли да се взима ново, дори неща които след 1г може да се наложи да надградя? /но ако икономията е 50-100лв няма да си играя с тези гимнастики/

Явно отиваме към нова машина:
Например, какво мислите за тези конф-ии:
http://nikem-bg.net/cart/70274p1r68943p1r65240p1r68885p1r69160p1r66611p1rf.html

http://nikem-bg.net/cart/70206p1r70212p1r61559p1r66435p1r62043p1r60479p1rf.html

преди 6 минути, ined написа:

WTF 100% глупости. Нищо от стария му ком не става...

Е как бре? HDD-то е Ultra ATA, което лети.:D А мога да му дам и 5.25 HDD, ако му потрябва. Малко е обемист, но си е тарикатски. Обаче идеята на Белгиеца съсипа всичко детско в мен.:yanim:

От мен има едно флопи. И десетина дискети. :)

Във втората конфигурация няма видеокарта, а процесора е без вградено видео.

преди 29 минути, hakama написа:

И да напомня пак - всичко ли да се взима ново, дори неща които след 1г може да се наложи да надградя? /но ако икономията е 50-100лв няма да си играя с тези гимнастики/

Явно отиваме към нова машина:
Например, какво мислите за тези конф-ии:
http://nikem-bg.net/cart/70274p1r68943p1r65240p1r68885p1r69160p1r66611p1rf.html

http://nikem-bg.net/cart/70206p1r70212p1r61559p1r66435p1r62043p1r60479p1rf.html

Процесора с F - няма графично ядро!

От известно време се чудя.. Няма ли кой да го махне този Пламен от форума.. 

По темата - вземи си всичко първа ръка от магазин. Една i3/Ryzen с 500GB SSD и си свиркай, нищо друго не ти трябва за целите

12 поколение интел е по-добре, имаш по-добра производителност и от последното АМД поколение, а и евентуално възможност за ъпгрейд в бъдеще, по спомен ще се поддържа и 13 поколение интел от сокета. Малко ще се надвиши бюджета, но можеш да смениш процесора с такъв с вградено видео - без F, както каза по-горе @plamen_petrov_80 - например Intel i5-12400 2.5GHz 18MB LGA1700 box - цена. (nikem-bg.net) или някой по-евтин I3 вариант с видеокарта от друго място, например Процесор Intel Core i3-12100 BX8071512100 от Vario.bg  289.00ЛВ.

С коя програма,ще извършваш "кодене"?

преди 47 минути, kyoshinn написа:

От известно време се чудя.. Няма ли кой да го махне този Пламен от форума.. 

По темата - вземи си всичко първа ръка от магазин. Една i3/Ryzen с 500GB SSD и си свиркай, нищо друго не ти трябва за целите

Нещо преча ли ти?

преди 52 минути, kyoshinn написа:

I3 кое поколение? Такъв процесор има от 12+ години? А ако е само за интернет, може да се мине и с 120 GB SSD, колкото за ОС. Вече, ако се свалят филми, особено с 4К резолюция и размер по 40+ GB, там и 4-5 TB диск може да не са достатъчни.... Относно коденето, ако се отварят и компилират големи проекти, различни браузъри, IDE-та, ползват се локални бази данни, още повече ако се пускат и разни виртуални машини и докер контейнери, 32 GB RAM и поне 6 ядрен процесор с 12 нишки са минимума.

преди 3 часа, ined написа:

WTF 100% глупости. Нищо от стария му ком не става,...

Ти си яко заблуден, с преходници си работи и захранването без проблеми, ползвам едно точно така и всичко е наред. А кутията е от 2004 година и нищо ѝ няма, ядец ! Едно USB Hub-че съм бучнал отзад с бяло кабелче и съм го сложил отгоре на кутията и готово, мушкам си флашки у него.
А за Р2Р сваляне когато се пише много по диска, например да си гледа мачове с Acestream , стария му диск върши чудесна работа с преходник за долар и половина. Та ОС си е на 120 ГБ  ССД а стария диск е само за писане по него при гледане видеа на принципа на торентите.

Е, такива гяволии не са добре за търговията на нови стоки, ама аз компютри не продавам.

преди 1 час, Белгиеца написа:

Ти си яко заблуден, с преходници си работи и захранването без проблеми, ползвам едно точно така и всичко е наред. А кутията е от 2004 година и нищо ѝ няма, ядец ! Едно USB Hub-че съм бучнал отзад с бяло кабелче и съм го сложил отгоре на кутията и готово, мушкам си флашки у него.
А за Р2Р сваляне когато се пише много по диска, например да си гледа мачове с Acestream , стария му диск върши чудесна работа с преходник за долар и половина. Та ОС си е на 120 ГБ  ССД а стария диск е само за писане по него при гледане видеа на принципа на торентите.

Е, такива гяволии не са добре за търговията на нови стоки, ама аз компютри не продавам.

Не само не продаваш, но и не купуваш. Сам си ги вземаш от...улицата!

на 10.04.2022 г. в 22:35, Raze написа:

I3 кое поколение? Такъв процесор има от 12+ години? А ако е само за интернет, може да се мине и с 120 GB SSD, колкото за ОС. Вече, ако се свалят филми, особено с 4К резолюция и размер по 40+ GB, там и 4-5 TB диск може да не са достатъчни.... Относно коденето, ако се отварят и компилират големи проекти, различни браузъри, IDE-та, ползват се локални бази данни, още повече ако се пускат и разни виртуални машини и докер контейнери, 32 GB RAM и поне 6 ядрен процесор с 12 нишки са минимума.

Както съм написал - първа ръка, тоест едва ли ще намериш нова i3-ка на 12 години. Естествено, че се подразбира 10+ поколение, възможно най-новото, което влиза в бюджета. Човека е казал, че в момента с 300 гб се задъхва, та едни 500 ще са му достатъчни. То по твоята логика да си вземе и сувалка, че видиш ли на Марс ще ходи. С този бюджет каквото и да го мисли човек - i3 и до там, най-много някой i5, ако отреже всичко. Та.. да

• Автор

Ъпдейт, това с коденето (учене) го игнорираме, че нещо стана много дебела работата.

Та, какво може да се оформи до 1000-1100лв макс. Без монитор

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.