Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Монитор който не дразни очите /щади/ до 1000лв

Препоръчан отговор

Търся монитор за браузване, евентуално гледане на филми, t.e. рядко (имам 50ка),
- опционално : кодене (или за хоби фотография, та да е що-годе с читави цветове); Демек IPS матрица. Вероятно 
 27'' - но това може да е загатното. Винаги може да ъпгрейдна.

Но идеята е да щадя очите (игри не играя) - спрямо това ще избирам нещо до макс 800-1000лв. (ако е по-скъп/ по-добър   - ще видя и вторичния пазар). Даже си мисля че на старо ще е по-практично решение.

Мат, 27", плосък, с подвижна стойка.
-да е flicker-free, (без ШИМ).
 Резолюция.
Не харесвам прекалено разтеглените екрани (16:9 и повече)
 даже мислех 24" с 16:10   1920x1200 е идеалния вариант за монитор за близките 1-2г... но май е рядка и остаряла конф-я?

или да следвам тренда 1440 на 27"- май е оптималната  големина на точката?
/ 4K са чувствително по-скъпи./

За очите четох, че гъстите шрифтове, се четат по-лесно от очите. Това се постигало с висока гъстота на пикселите. Такава се осигурява от 4K при 27'' и нагоре. Да се надяваме че 1440р са достатъчни.

До колкото четох за 27+  1080 го забравям. /На 27'' се вижда зърнеността дори с 1440p/

Мисля да взема и бюро поне 120см - та ще имам едни 110см отстояние.

поне 75Хц -   http://hardwarebg.com/forum/images/smilies/standard/rolleyes.gif

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, hakama написа:

Търся монитор за браузване, евентуално гледане на филми, t.e. рядко (имам 50ка),
- опционално : кодене (или за хоби фотография, та да е що-годе с читави цветове); Демек IPS матрица. Вероятно 

Но идеята е да щадя очите (игри не играя) - спрямо това ще избирам нещо до макс 800-1000лв. (ако е по-скъп/ по-добър   - ще видя и вторичния пазар). Даже си мисля че на старо ще е по-практично решение.

Резолюция.
 даже мислех 24" с 16:10   1920x1200 е идеалния вариант за монитор за близките 1-2г... но май е рядка и остаряла конф-я?

За очите четох, че гъстите шрифтове, се четат по-лесно от очите. Това се постигало с висока гъстота на пикселите. Такава се осигурява от 4K при 27'' и нагоре. Да се надяваме че 1440р са достатъчни.

До колкото четох за 27+  1080 го забравям. /На 27'' се вижда зърнеността дори с 1440p/

Не трябва да е със ШИМ матрица!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Цитат

24" с 16:10   1920x1200 е идеалния вариант за монитор

И за мен и не виждам какво му е остарялото.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Новите монитори от последните 2-3 години нямат ШИМ, все пак е възможно да има някои изключения. Гледай да пише главно 'flicker free', в повечето сайтове в описанията към монитора го пишат, ако не виж и на други места. За филми е по-добре да е широкоекранен, поне 2560х1080 или нагоре, дори и игрите се играят по-добре на широкоекранна резолюция, стига и видеокартата ти да смогне. IPS или OLED матрица е най-добре, въпреки че за OLED бюджета няма да е достатъчен. Относно честотата на опресняване, 60 Hz би трябвало да не са проблем, но колкото повече, толкова по-добре. Добре е и матрицата да е поне с 8 битов цвят. Аз съм с LG 34WK650 Монитори - Цени, LG 34WK650 оферти (pazaruvaj.com) и съм много доволен, за работа, програмиране и дори игри е перфектен, цветовете са достатъчно добри, а 75 Hz опресняване е плюс. Филми гледам на телевизора, но на монитора предимството е липсата на черни линии отгоре и отдолу заради широкия екран. Може да погледнеш и мониторите на Dell ultrasharp.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Я покажи това бюро!

Какво му има на 24" FullHD?

малко съм заблудил... 84см стара масивна маса, която мисля да сменям... но като гледам масово са 80см ... явно и там ще се бърка в джоба - поне 90-100см.
Ами от 160 позиции в сайт започващ с "а...  на резолюция 1200х1600 24" има само 6 монитора. Предполагам ще трябва да се огледа и афтермаркета - което е по-добре за мен (мисля това което взема сега - ако е втора ръка... да си го занеса на работното място и за вкъщи взема нещо по-добро или ново, че като се сетя сега на какво работя в работата - лошо ми става...)
ПП:  Херцовете критерии ли са, след като няма да е за игри?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 55 минути, Raze написа:

Новите монитори от последните 2-3 години нямат ШИМ, все пак е възможно да има някои изключения. Гледай да пише главно 'flicker free', в повечето сайтове в описанията към монитора го пишат, ако не виж и на други места. За филми е по-добре да е широкоекранен, поне 2560х1080 или нагоре, дори и игрите се играят по-добре на широкоекранна резолюция, стига и видеокартата ти да смогне. IPS или OLED матрица е най-добре, въпреки че за OLED бюджета няма да е достатъчен. Относно честотата на опресняване, 60 Hz би трябвало да не са проблем, но колкото повече, толкова по-добре. Добре е и матрицата да е поне с 8 битов цвят. Аз съм с LG 34WK650 Монитори - Цени, LG 34WK650 оферти (pazaruvaj.com) и съм много доволен, за работа, програмиране и дори игри е перфектен, цветовете са достатъчно добри, а 75 Hz опресняване е плюс. Филми гледам на телевизора, но на монитора предимството е липсата на черни линии отгоре и отдолу заради широкия екран. Може да погледнеш и мониторите на Dell ultrasharp.

Погледни какво е написало авторчето и не бързай и ти веднага да напишеш нещо, колкото за статистиката.

Пояснявам: 16:9 не му допада, ти анонсираш 21:9; търси се по-голяма плътност на пикселите - ти даваш за пример твоето мониторче, което е с 81 PPI; споменава се кодене - отново 21:9. За филми и игри този формат е добре, но питащият игри не играе, а филми гледа на своята "50-ка". 75Hz - за чий...? Аха, да дразни по-малко очите...

преди 1 час, hakama написа:

Мат, 27", плосък, с подвижна стойка
 Резолюция.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Едно време някои хора си слагаха едни леко затъмнени защитни...
...не съм сигурен дали бяха стъкла или друга материя, на мониторите.;

Иначе за да не дразни очите монитора, има програмки които премахват дразнещото синьо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Jorge написа:

Погледни какво е написало авторчето и не бързай и ти веднага да напишеш нещо, колкото за статистиката.

Пояснявам: 16:9 не му допада, ти анонсираш 21:9; търси се по-голяма плътност на пикселите - ти даваш за пример твоето мониторче, което е с 81 PPI; споменава се кодене - отново 21:9. За филми и игри този формат е добре, но питащият игри не играе, а филми гледа на своята "50-ка". 75Hz - за чий...? Аха, да дразни по-малко очите...

Нещо се опитваш да кажеш ли? Давам лично мнение, дори ако имах излишни пари бих взел още по-голям и широк монитор (може би по-нататък във времето евентуално). Монитора го ползвам за писане на код и работа, както казах и е много по-удобно на широк екран, един вид все едно имаш 2 монитора един до друг. Може и с 4К стандартна резолюция, но не съм пробвал на малък монитор това, според мен няма да е особено предимство и шрифта ще е много малък, ако се пробва да се съберат повече различни прозорци на екрана. Имам и 55" 4К олед телевизор, но ми се струва голям за работа.

преди 15 минути, Bubbles написа:

Едно време някои хора си слагаха едни леко затъмнени защитни...
...не съм сигурен дали бяха стъкла или друга материя, на мониторите.;

Иначе за да не дразни очите монитора, има програмки които премахват дразнещото синьо.

Това с тъмните стъкла имаше смисъл за кинескопните стари монитори, за сегашните LCD/OLED няма смисъл, както и защитните очила, които се продаваха с подобна цел. А за мен това да махаш синия цвят е голяма простотия - цветовете на всичко стават на г*з  и поне мен ме дразни повече, отколкото да ми помага, не знам каква е тази мания.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Щом не гониш ms-Eizo или iiyama.Да речем цък

п.п. 21:9/24:10 за код,са много по-удобни.Колегата да не се пени много-много...Явно,не е сядал на такъв.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 10.04.2022 г. в 18:32, hakama написа:

Резолюция.

Ако би доплатил за 4к : Viewsonic vp2756-4k с усб Ц или Viewsonic vp2768-4k с хард калибрация

https://www-prad-de.translate.goog/testberichte/test-viewsonic-vp2756-4k-4k-grafik-monitor-mit-usb-c/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en-US&_x_tr_pto=wapp#Einleitung

Бюджетно : Iiyama XUB2893UHSU-B1

Каквото е нужно се скейлва

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Реших засега да взема нещо от вторичния до 300 (500лв ако е 27"), но за 27 мисля че ще ми е малка масата (85см). Ако в новата работа монитора е дърво - ще си занеса 24"ката, а за вкъщи ще взема нещо на 27" /ново или втора ако е по-висок клас/
ПП: за 27" мисля че 1440 е оптималната... това скейлване не е ли компромис?

Ok, всичко под 300 cd/m2 не го гледаме
Има ли значение какъв тип IPS?
При някои няма ШИМ, но при пълна яркост...
За 75Hz дали има в този сектор?

на 11.04.2022 г. в 2:12, The Rage написа:

Щом не гониш ms-Eizo или iiyama.Да речем цък

п.п. 21:9/24:10 за код,са много по-удобни.Колегата да не се пени много-много...Явно,не е сядал на такъв.

eizo-EV2456BK , да четох добри неща за Еизо /не уморявал/, но попадам от вторичния пазар само на бели рамки а бял не бих си взел втори път... визирам: 24" и 27', иначе за нов ще се въздържа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, Raze написа:

Пишат го 'flicker free', ако го няма.

Toва е от полуниския клас / 980лв - далеч над бюджета/ и по описаното изглежда обещаващо  - EV2456 FlexScan, не знам при по-старите (които се намират по 300лв) има тази опция.

Spoiler

Flicker free: for the sake of the eyes To help protect your eyes, EIZO has developed a hybrid technology to control the backlight. This combines the benefits of the otherwise standard PWM (pulse width modulation) and DC (direct current) control. The PWM control uses much higher frequencies than standard PWM methods. The result: a flicker-free viewing experience. Flickering is reduced down to absolute freedom from flickering, without impairing image quality or colour stability. In addition, the brightness can be set to less than 1% of the maximum value in darkly lit rooms. The benefit: Your screen remains free from glare even under these conditions.

Или да вземам някой Дел като UltraSharp U2410, /но с шим, но над 80%/ , но с инертната CCFL подсветка

Ето няколко примера. които са евентуална покупка /налични/: 
HP Z24i 
Dell U2413
Dell U2412M
Dell U2410
Eizo  EV2430 -BK

Години като 2011-2012 (анонсирани) -твърде старо ли е за монитор/технология.  
Виждам че Еизо си поддържа тази резолюция но и цените на по-новите е 4цифрена /EIZO EV2495-BK/ , от 2019г-2021г модели
Колко часа е нормално да е работил - до 5000ч? 

С какво тествате или пробвате монитора?
ПП Има ли backlight   които да се избягват?
ПП2  Ако ловът на секънд хенд се провали, може би ще е това за 500лв... 
Asus ProArt PA248QV  24.1" IPS, 75 Hz

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 4 седмици по-късно...

Взех монитор DELL U2413, но червения доста бяга в розовото.. и предполагам е от профилите /или супер орязаната карта на лаптопа не поддържаща профилите на Dell 2413   YPbPr and sRGB...
някой ми каза че понеже е с 10-битова матрица => вървели с карти от рода на Radeon Pro или Nvidia Quadro.
 Т.е. вероятно бюджетния план за ЦПУ с вградено видео ще отпадне.
- дали с тези ще се разберат: i3-12100F (12M Cache, up to 4.30 GHz с 4 ядра... + MSI GT 1030 2GB LP OC GDDR4

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По-скоро вземи I3 с вградено видео, няма нужда да вземаш GT 1030. Ако ти трябва отделна видеокарта, вземи нещо по-добро, тази е на нивото на вграденото видео и няма смисъл.

Всъщност, около 2 пъти по-бърза е GT 1030, но пак не е подходяща за игри, ако това ти е целта:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, hakama написа:

Взех монитор DELL U2413, но червения доста бяга в розовото.. и предполагам е от профилите /или супер орязаната карта на лаптопа не поддържаща профилите на Dell 2413   YPbPr and sRGB...
някой ми каза че понеже е с 10-битова матрица => вървели с карти от рода на Radeon Pro или Nvidia Quadro.
 Т.е. вероятно бюджетния план за ЦПУ с вградено видео ще отпадне.
- дали с тези ще се разберат: i3-12100F (12M Cache, up to 4.30 GHz с 4 ядра... + MSI GT 1030 2GB LP OC GDDR4

Трябваше да вземеш по-нов монитор. дори и втора употреба.

DELL U2413, (8bits +FRC )монитор на 10 години. Както се казва, му взели са му живота.

Dell мониторите имат (или оне по новите) .icm профил за цветовото пространство. Който идва с драйверите (диска).

Виж тук (избери си ОС от списъка)

GTX , картите от 1000 или по-ново поколение и RTX, спокойно поддържат 10bit, цвят, стига монитора да е способен.

Като сглобиш новата конфигурация и смениш лаптопа, ако пак цветовете не са добре. То тогава, ще трябва да смениш  монитора.

С каква видеокарта е въпросният лаптоп?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...