Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за РАМ памети

Препоръчан отговор

През последните дни имах странен проблем, изводът от който е, че едната плочка е дефектирала. Вече я намерих коя е, само че от РАМ не разбирам много. Та, инсталираните памети са такива:

https://www.emag.bg/pamet-corsair-value-select-8gb-ddr3-1600mhz-cl11-cmv8gx3m1c1600c11/pd/DQW8XHMBM/?ref=graph_profiled_similar_1_5&provider=rec&recid=rec_49_ceb2f7e0e4afbeb27ffea16a3bf86becc7300bdc00d87b255d2962c8f2a7ed3e_1651408291&scenario_ID=49#specification-section

Въпросът е дали мога да сложа една такава:

https://www.emag.bg/pamet-corsair-8gb-1-x-8gb-ddr3-1600mhz-cl11-pl-666634-cmv8gx3m1a1600c11/pd/DKZQHMBBM/?ref=other_customers_viewed_go_2_4&provider=rec&recid=rec_52_0e29458f58dbc2075bf2d25f4a6d984ed1cc31923a08df62680ee8aa56b56d4d_1651404956&scenario_ID=52

или трябва да е точно ValueSelect? Тази втората е с по-висок волтаж (1.5 волта, докато първата е 1.35 волта), но както казах, не разбирам много от памети и затова не знам дали изобщо ще работи при тези разлики във волтажите. Иначе по тайминг изглеждат еднакви. Дъното е single channel (нарочно го купих такова преди години с идеята "ако нещо стане").

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, Валсо написа:

Дъното е single channel

Я покажи дъното.

Как установи точно, че проблема е едната банка памет?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Bubbles написа:

Може, въпроса обаче е как остановихте че е дефектирала рамта, да не се окаже нещо друго?

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Я покажи дъното.

Как установи точно, че проблема е едната банка памет?

AsRock B85M Pro4.

Long story short - имах проблем със замръзване под линукс (докато под уиндоус вървеше нормално) и затова сложих една по-стара и напълно работеща видеокарта 1050 Ти. Обаче по едно време и с нея замръзна, а в Камината един потребител каза, че е имал подобен проблем преди години и се оказало от скапала се плочка РАМ памет, така че реших все пак да проверя и тях, за да съм сигурен. Пуснах различни програми за мемтест, които не откриха проблем (едната я оставих да тества цели 10 чàса - memtest86), започнах да свалям плочките памет една по една, за да видя след свалянето на коя плочка замръзването ще изчезне. И така намерих дефектиралата плочка. После я сложих обратно, за да видя дали ще стане това, което си мисля и то стана - 10 сек. след стартиране на десктоп средата, всичко замръзна. Махнах я и линукс полетя. Вече 1 час си ползвам линукса без замръзване.

При това положение не виждам какво друго може да е.

Видеокартата също я тествах вчера (дълго преди да ми споменат за паметите), но и там не видях проблем, така че за мен случаят е ясен - тази плочка маха за сбогом.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Валсо написа:

AsRock B85M Pro4.

Аз ли да ходя до сайта на производителя на дъно или ти ще идиш да погледнеш?

Ами може да е слота за памет, може да е пин на процесора - пробва ли проблемната памет на другия слот?

Има шанс дори да е само замърсяване на контектни повърхности на паметта.

Принципно памет трудно се чупи - все пак огледай да няма физически поражения по нея.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, plamen_petrov_80 написа:

Аз ли да ходя до сайта на производителя на дъно или ти ще идиш да погледнеш?

Ами може да е слота за памет, може да е пин на процесора - пробва ли проблемната памет на другия слот?

Има шанс дори да е само замърсяване на контектни повърхности на паметта.

Принципно памет трудно се чупи - все пак огледай да няма физически поражения по нея.

Какво точно те интересува за дъното? Аз си го избирах 2015-та, не е от готова конфигурация. Single channel е дъното. Нарочно го взех такова с идеята ако някоя плочка се прецака, да мога да си ползвам другите 3.

https://www.asrock.com/mb/Intel/B85M Pro4/

spacer.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Валсо написа:

Какво точно те интересува за дъното? Аз си го избирах 2015-та, не е от готова конфигурация. Single channel е дъното. Нарочно го взех такова с идеята ако някоя плочка се прецака, да мога да си ползвам другите 3.

Това не е вярно!

И това също не е коректно така написано.

Memory
- Dual Channel DDR3/DDR3L memory technology
- 4 x DDR3/DDR3L DIMM slots
- Supports DDR3/DDR3L 1600/1333/1066 non-ECC, un-buffered memory
- Max. capacity of system memory: 32GB*
- Supports Intel® Extreme Memory Profile (XMP) 1.3 / 1.2
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Значи или в сайта на производителя са писали глупости, или в сайта на продавача. Доколкото знам, на dual channel ако му махнеш едната плочка памет, компютърът няма да иска да тръгне - така съм чувал, но не съм го проверявал лично. Каквато и да е истината, факт е, че в момента съм с 3 плочки по 8 ГБ РАМ и работи. Отчита си 24 ГБ и работи без проблем.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

От много години насам всички чипсети поддържат Dual Channel. За да работи Dual Channel - трябват 2 платки памет, когато е само една е логично, че този режим няма как да се ползва. Не знам къде ги чуваш тези неща, но в сайта на производителя - глупости няма как да има. Сайта на продавача - не мога да го коментирам без да съм го виждал или да знам за кого става дума.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, Валсо написа:

Значи или в сайта на производителя са писали глупости, или в сайта на продавача. Доколкото знам, на dual channel ако му махнеш едната плочка памет, компютърът няма да иска да тръгне - така съм чувал, но не съм го проверявал лично. Каквато и да е истината, факт е, че в момента съм с 3 плочки по 8 ГБ РАМ и работи. Отчита си 24 ГБ и работи без проблем.

Ще тръгне дори и само със една плочка РАМ! При твоя случай след като си решил и махнал едната от 4-рите плочки, компютъра ти не се възползва от dual channel който поддържа дъното ти. Ако искаш да се възползваш от двойния канал, новата плочка РАМ трябва да е абсолютно същата като останалите три. А каква е ползата от dual channel можеш да прочетеш в гоогле например. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 38 минути, ДзВяРа! написа:

Ще тръгне дори и само със една плочка РАМ! При твоя случай след като си решил и махнал едната от 4-рите плочки, компютъра ти не се възползва от dual channel който поддържа дъното ти. Ако искаш да се възползваш от двойния канал, новата плочка РАМ трябва да е абсолютно същата като останалите три. А каква е ползата от dual channel можеш да прочетеш в гоогле например. :)

Не е точно така. И с различни по размер и брой памети пак може да се ползва dual channel. За 'Flex mode' да си чувал?

Lopsided Memory Channels: Uneven RAM Set-ups Explained - Logical Increments Blog

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дъното имах такова и не е сингъл. 

Поддържа дуал канал.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 51 минути, Raze написа:

Не е точно така. И с различни по размер и брой памети пак може да се ползва dual channel. За 'Flex mode' да си чувал?

Lopsided Memory Channels: Uneven RAM Set-ups Explained - Logical Increments Blog

Цитат
Но лично аз бих казал да не се притеснявате за това. да бъде поддържан
 от дънната ви платка така или иначе, но шансът това да окаже забележимо
 въздействие върху производителността на първо място в никакъв случай
 не е гарантиран.Не е задължително да се страхувате, че имате повече RAM
 в един от каналите на дънната ви платка, отколкото в друг; това просто
 няма да ви даде толкова тласък, колкото поддържането им успоредно.
 Няма да има такъв ефект!

При използването на dual channel информацията се разпределя върху двете плочки РАМ едновременно. По този начин се повишава бързината, производителноста на цялата система. Не би трябвало разликата да е кой-знае колко голяма, но има разлика между dual channel и single channel. Всяко забавяне на компонентите се отразява върху работата на компютъра.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Я автора като ги разбира толкова много нещата да покаже реалния трафик на паметта при:

- само една платка

- две платки сложени по грешния начин

- две платки сложени по правилния начин

- с всички 3 работещи платки

И да приключим с този иначе така интересен въпрос.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По-принцип не е хубаво да се смесват DDR3L и DDR3 памети, ама аз съм с подобно дъно ( B85 Pro4) и две 4GB DDR3 и една 8GB DDR3L и си работи сместа съвсем нормално повече от година

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, ДзВяРа! написа:
 Няма да има такъв ефект!

При използването на dual channel информацията се разпределя върху двете плочки РАМ едновременно. По този начин се повишава бързината, производителноста на цялата система. Не би трябвало разликата да е кой-знае колко голяма, но има разлика между dual channel и single channel. Всяко забавяне на компонентите се отразява върху работата на компютъра.

Зависи колко % от паметта се ползва. Прочети подробно връзката и ще ти стане ясно.

Цитат

Ideally, your CPU will alternate between the two until channel B has reached capacity and channel A has reached 8GB. After that, everything’s going in that other 8GB half in channel A only. So a higher level of performance is maintained… until you reach 16GB, at which point it reverts to single-channel performance. If you like, you can think of this as being like a hybrid between dual-channel and single-channel.

Информацията, която е записана в по-малкия размер памет, ще се чете и записва по-бързо, нагоре вече става single channel.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...