Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Много безработни, а недостига персонал във всички сфери.

Featured Replies

От известно време наблюдавам един феномен и запад и на изток. Във много сфери има недостиг на персонал, а в същото време има супер много безработни. В града в, който аз живея официално са 200 000 души населени и според официалните статистики безработните са 3,9%, но според мен са двойно. В същото време много браншове ревът, че няма хора. Според мен проблема се корени в заплащането и условията. Запада отдавна вече не е това, което беше. Дойдоха на мода 0 часовите договори, които отказаха много хора да работят за някой или да работят въобще. Какво значи 0 часов договор за тези , които не знаят. Ти нямаш гарантирани часове за месеца, нито някакъв период. Работодателят има 5-6 човека на постоянен договор, и като се засили работата наема временно допълнителна работна ръка през посредници докато има пик месец-два и после тия хора пак се озовават в къщи, освен без печалба дори и с борчове. Когато те викнат пак, тогава. Да за работодателя супер, но за работника никаква сигурност. За самотна майка с деца, няма никаква сметка тук да работи на такъв договор или за минималната работна заплата. Защото ще вземе много по-малко от колкото като субсидии във вид на социални помощи и надбавки за децата, които ще и бъдат спряни, ако започне работа. Да не говорим, че детските градини са ужасно скъпи, и къде ти Киро на Кирия да плащаш и градини за децата с минималната пт 1550 евро чисто месечно.  В бегето положението е още по-зле, ако бачкаш за някой. Мой авер от детството, чиляка инжинер заместник шеф към ЧЕЗ енергото в нашия град. Чиляка и кола няма, бръмчи с рейса и живее по квартири. Аре бегай от тука.

Забелязвам, че тук и в България са добре предимно хората, които работят за себе си. Не само от към пари, но и от към спокойствие. Регулираш си сам работата. И най-важното, че не се съобразяваш със сульо и пульо. Отминаха времената, когато човек се издига, когато работи за някой, заради труд и постоянство. Сега трябва да ближеш обувките на боса. Да си доносник, мръсник, и лицемер или човек на някой плюс нещата, които изредих. Това какво можеш и колко вече никой не го интересува.

И аз обмислям да побачкам някоя друга година да посъбера някой лев и да са прибера за България и да си почна нещо мое. Според мен България предлага добри условия за малък бизнес. Дори още това лято като си дойда, мисля да почна да си подгатвям нещата.

• Отговори 52
  • Прегледи 2,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Господина  "мислел да почне", през оная работа ми е дали ще почваш или не.

• Ще отвори антикварен магазин, ще си чете историческите романи, ще слуша музика и ще си пуши пурата 

• Поне пиши с главна буква името на държавата ни.

преди 46 минути, Христофор_първи написа:

Сега трябва да ближеш обувките на боса. Да си доносник, мръсник, и лицемер или човек на някой плюс нещата, които изредих. Това какво можеш и колко вече никой не го интересува.

Факт, повечето работодатели са свинки и грам не ги интересува можеш ли не можеш ли, най общо казано най често срещаната работодателска политика е "Важното е да имаш вуйчо" или "Ти си боклук, аз съм цар и господар", НО има и изключения, не са много но ги има.

Факт е и че мнозинството от хората поне в Европа са доста мързеливи, някога ни учеха че на запад хората много работели и затова били добре, е аз за тия години които съм тука не съм видял някой да работи и на 10% от това което работеше някога баба ми или това което работи днес баща ми или повечето българи в родината. Самия факт че комшиите ме гледат като извънземен като им говоря за това на което са ме учили моите родители и баби и дядовци още когато съм бил малък и недоумението с което ме гледат като им кажа че човек трябва да върши нещо докато си почива говори достатъчно.
И ако тука във Франция нещата не са добри в този аспект, то за Германия чувам пъти по-кофти неща от нашенци живеещи там, примерно, че там повечето хора чакат за всичко на държавата и се чудят когато човек със собствени труд и средства си правят нещата.
За Ниската земя ти ще кажеш.

преди 37 минути, baitexpo написа:

И в коя област ще развиваш малък бизнес, без да се съобразяваш с този и онзи? Производство, услуги?

Услуги. Като самонает. Понеже обожавам да карам и свободата, ще си взема една кола на лизинг и ще почна като такси. Всеки ден е различен.И правиш конекции с много хора.  Другия вариянт, който обмислям, ще си отворя нон-стоп в някое кварталче. 2002г. преди да тръгна мой авер бачкаше в Плевен в един нон-стоп. Какъв оборот правеше, не е истина. Ще си наема някоя млада девойка на 12 часа да се сменяме. Отпред две масички , ще си изкарам две готини тонколони, да върви някоя готина музичка техно.

Сега като се прибера лятото трябва да си изкарам разрешителното за такси.

преди 16 минути, Bubbles написа:

Факт, повечето работодатели са свинки и грам не ги интересува можеш ли не можеш ли, най общо казано най често срещаната работодателска политика е "Важното е да имаш вуйчо" или "Ти си боклук, аз съм цар и господар", НО има и изключения, не са много но ги има.

Факт е и че мнозинството от хората поне в Европа са доста мързеливи, някога ни учеха че на запад хората много работели и затова били добре, е аз за тия години които съм тука не съм видял някой да работи и на 10% от това което работеше някога баба ми или това което работи днес баща ми или повечето българи в родината. Самия факт че комшиите ме гледат като извънземен като им говоря за това на което са ме учили моите родители и баби и дядовци още когато съм бил малък и недоумението с което ме гледат като им кажа че човек трябва да върши нещо докато си почива говори достатъчно.
И ако тука във Франция нещата не са добри в този аспект, то за Германия чувам пъти по-кофти неща от нашенци живеещи там, примерно, че там повечето хора чакат за всичко на държавата и се чудят когато човек със собствени труд и средства си правят нещата.
За Ниската земя ти ще кажеш.

Наши и Ваши има на всякъде.

Един мой познат българин вече 4 години бачка в една фирма 7 дена в седмицата направо се убива и все още няма постоянен договор.Човека иска да си вземе ипотечен кредит да си купи къща, не му дават без постояннен договор. Размотават го с всякакви законни мурафети, а човека наистина много бачка. А шефа му е турчин, зам шефа поляк и всички турци и поляци във фирмата му са с постоянни договори, като дори на работа не идват тия хора, постоянно болни. И той обмисля пребиране и започване на нещо свое в България.

преди 36 минути, ined написа:

Господина  "мислел да почне", през оная работа ми е дали ще почваш или не.

И на мен ми е през оная работа за мнението ти кавалчо.

преди 2 минути, bulljo написа:

Ще има ли позиция супервайзер, че съм мераклия.

Ако беше жена, щях да те взема веднага. Ама пак щеше си да си под мен.;)

преди 3 часа, Христофор_първи написа:

Дойдоха на мода 0 часовите договори, които отказаха много хора да работят за някой или да работят въобще

А всъщност това е супер. Но който няма или не е имал частна фирма, няма как да го разбере.

преди 18 минути, JKirilov написа:

А всъщност това е супер. Но който няма или не е имал частна фирма, няма как да го разбере.

Кирилов, за да имаш частна фирма ти трябва да притежаваш лидерски качества. Има някои хора, които са родени да ръководят, и други, които са родени да бъдат ръководени. Други е въпроса, че в сегашно време много частни фирми работят за други частни фирми. Преди бачках във фирма подизпълнител. Ако знаеш тогавашния ми работодател, какви пируети правеше на фирмата изпълнител за да се добере до поръчките. Много унизителна работа….. Там като в Маргарит и Маргарита дето на Неризанов му връзваха връзките на обувките. Моята идея за частна фирма е да съм си самонает без персонал или най-много с един човек персонал и да си бачкам директно с клиентите. Аз да съм си царя и господаря.

българите са мъртва нация и проблеми има във абсолютно всички социално-култирни сфери на деградиралото ни общество.Да пишете от чужбина за българия е като да пишете пътеписи от чужди страни.Не само е цинично , но и напълно ненужно.А в българия идиотокрацията е превзела племенния ни строй, тази страна е вече мъртва.

Не бъркай българите с територията България. Тя може да е със западащи функции, но българите са велика нация.

Путин като унищожи Русия, ще отидем там да възродим Велика България на хан Кубрат.

те българите народ не са туй ясно , за нация с циганите и турците могат да минат тъй тъй , ама от тоя генетичен провал да стане нещо не може , той ще се разложи там нейде в общия генетичен фонд на човечеството и така ще изчезне.

преди 8 часа, Христофор_първи написа:

От известно време наблюдавам един феномен и запад и на изток. Във много сфери има недостиг на персонал, а в същото време има супер много безработни.

Това не е феномен. Това е нормално явление. Никой не желае да го експлоатират!!! Не е човешко да работиш по 12 или 14 часа на ден без почивни дни в седмицата, а получаваш 50 Евро и то само за кратък период от годината.

Темата е зловеща. Провокира да се злослови. В основата обаче е, че "ръчния труд" не е добре платен, и чрез пропаганда да ти втълпяват, че е долен, срамен труд. Единствено което може да направиш с минималното си заплащане е да се напиеш и забравиш неволите при които полагаш своя труд. Това усилва срамът ти и вече ти е лепнат етикета пияница и нисше същество, което не трябва да получава добро заплащане, а трябва да свиква с унижаването си...  

Кратко: Бедните хора вече не са глупави. ;) "Тъй, тъй ми плащат, колкото да не умрем, та ке работя колкото да не заспя." :) = Усвоили са "японската стачка" до съвършенство ... :) 

преди 29 минути, hjhj написа:

Поне пиши с главна буква името на държавата ни.

На същество което няма свян му правиш забележка ли??? :) Голям оптимист си ... или утопист ... :) 

преди 9 часа, Христофор_първи написа:

Отминаха времената, когато човек се издига, когато работи за някой, заради труд и постоянство. Сега трябва да ближеш обувките на боса. Да си доносник, мръсник, и лицемер или човек на някой плюс нещата, които изредих. Това какво можеш и колко вече никой не го интересува.

Кога са били тези времена, че съм забравил?

преди 56 минути, ncl написа:

Кога са били тези времена, че съм забравил?

След Априлския пленум ... някъде '56 на миналия век ... но я помним некде от '68 ... до към '86 ... бе убавото време ... :) После или си "ибрикчия" на родата или на чужда ... :)

п.п. Всичко това не се е отнасяло към човеците които са наследили занаята си от своя баща или майка ... ;) Друг е въпроса как те приемат в гилдията ... = в България имаше движението "Наш човек" ... ;) ТО, бе по-опасно от Мафията и ... прочие ... :) 

Какво да ти кажа .... синдикатите са виновни ... :) Те работят само и единствено из държавата, а иначе шефа (Боса = де му викахме навремето нека оди бос...) винаги е по-прав от работника, щото се е изучил да прави пари с акъл, а не со ръце ... :) 

В България, освен малцинството, има много млади хора, които не искат да работят за жълти стотинки. Видели са техните баби и дядовци, които са работели цял живот в какво положение са и не искат да повтарят тяхната грешка. Пък и още са млади. Тате носи, мама меси, да живей, живей труда...

dioib, да не бъркаш 56-та година с Указ 56? :)

Е как ще сбърка Априлския пленум с някакъв указ? А 86-а свършиха парите и бай Тошо заговори за приземяване.

За да върви малкия бизнес, народа трябва да има пари.За да има народа пари трябва да има икономика в страната.А то няма.Аз имам малък бизнес и до преди 3-4 години вървеше добре.След това позамряха нещата и започнах втора работа в една фабрика на смени.В края на миналата година за малко да напусна тази втора работа заради едни 20лв.Шефа каза. че ме глобява с 20лв.. според мен неправилно.На другия ден пуснах заявление за напускане.По на другия ден шефа ме извика и каза, че отменя глобата, попита дали оставам.Казах, че оставам.Причината за глобата беше, че ровя в интернет.Аз търсех информация как се ремонтира една машина.

преди 31 минути, ivan_pop написа:

За да върви малкия бизнес, народа трябва да има пари.За да има народа пари трябва да има икономика в страната.А то няма.Аз имам малък бизнес и до преди 3-4 години вървеше добре.След това позамряха нещата и започнах втора работа в една фабрика на смени.В края на миналата година за малко да напусна тази втора работа заради едни 20лв.Шефа каза. че ме глобява с 20лв.. според мен неправилно.На другия ден пуснах заявление за напускане.По на другия ден шефа ме извика и каза, че отменя глобата, попита дали оставам.Казах, че оставам.Причината за глобата беше, че ровя в интернет.Аз търсех информация как се ремонтира една машина.

По закон не може да те глобява. Ако не получиш сумата, за която си подписал договор, пускаш жалба в инспекцията по труда, можеш и да го съдиш за това.

Законно ли е работодателят да налага глоби | Адвокат Петрова (advokat-petrova.com)

преди 21 минути, Raze написа:

По закон не може да те глобява. Ако не получиш сумата, за която си подписал договор, пускаш жалба в инспекцията по труда, можеш и да го съдиш за това.

Законно ли е работодателят да налага глоби | Адвокат Петрова (advokat-petrova.com)

Само дето съм подписал на минималната заплата а уговорката е да вземам няколко пъти в повече.Това дето е отгоре ми го дават като бонуси.

После се чудете, че получавате мизерни пенсии и че сме зле с тези незаконни договори и пари под масата.

Капитализма ева мамата на средната работническа класа. Свободни пазари дрън-дрън! Свободни злоупотреби! И после тия хора или минават в криминални сектор или в сивия или на социални помощи. Да работиш и да си беден това го има само в капиталистическите държави. Я вижте Китай! Да пръщът им з@дниците от бачкане, ама никой не кара кола там по-стара от 2015г. Бай Тато когато беше на власт аз нямам спомени да е имало бедни работещи българи. И всички караха чисто нови коли от завод производител. Апартамент, къща на село, безплатно образование, здравеопазване, нямаше престъпност, дори и котките по пътя ти казваха ,,Добър ден,, 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.