Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Освобождаване от митница на стока с доставка от DHL

Featured Replies

Здравейте, попаднах на много подробно описано освобождаване от митница на стока с доставка от DHL, затова реших да я споделя с вас. Надявам се да не свалят темата, защото не съм сигурен, че другия път като търся информация относно митата, ще я намеря отново, а тук според мен ще бъде по-лесно. Информацията е стара, но предполагам променитя няма да са кой знае какви:

"Днес ми се наложи да посетя митницата  на летището за пратка точно с DHL. Не бях ходил досега и ако не бяха DHL да ми кажат какво се иска да представя като документи, щеше да ми е трудно да ги изровя. Общо взето няма никъде информация за нищо от страна на митниците. От гледане и четене по форуми човек може да добие представа за опита на други хора и това е. Искам накратко да обясня процедурата, ако на някой друг му се налага да ходи. 
Необходими документи - цесия от транспортната фирма, фактура от търговецакопие за плащане от сайта от, който се поръчали, като трябва да се види ясно какви са стоките, колко са и ако има транспортни разходи, копие от paypal, skrill, neteller или каквото сте ползвали (може и банково извлечение), EORI номер, копие на лична карта, попълнена митническа декларация и платежно нареждане от банка за платен ддс (и мито евентуално)
По почти всички форуми, които четох казваха, че трябва копие на лична карта. Направих си такова, но не ми го поискаха никъде. Не знам дали забравиха или има някакви промени. Направете си за всеки случай, за да не търсите ксерокс на аерогарата. Някои от документите се взимат в процеса по освобождаването на стоката. От вас се искате да донесете копие от сайта за транзакцията и стоките; копие от сайта който сте ползвали, за да платите (или банково извлечение); фактурата от търговеца и копието на личната карта (ако потрябва).
Фактурата трябва да изискате търговеца да ви я прати. Някои сайтове имат опция за сваляне на фактура, други нямат. Ако няма им пишете (имейл, чат) и чакайте да ви я пратят.
Ако не сте се сблъсквали преди може би не всичко ви е ясно и познато затова ще обяснява така както ми се искаше да го има написано някъде, за да съм и аз наясно. Карам нещата подред.
След като сте подготвили всички документи първо отивате в офиса на транспортната фирма, която сте ползвали. Там ще ви дадат един документ (цесия), с който вече отивате към митницата. Четох, че DHL взимали по 10 лв за цесията (по други форуми). На мен не ми взеха нищо, не съм плащал.
Отивате към самата митница на летището. Намира се на новия терминал точно срещу входа на паркинга (който въпреки, че пише че е  обществен всъщност е платен). Трудно ще я подминете, има голям надпис Митница и ако сте с кола няма как да не минете покрай нея. Просто на светофара на летището (на кръстовището на бул. Брюксел) продължете към летището (новия терминал) и ще я видите. Пригответе си 6лв за паркинг, толкова ми излезе за час и нещо престой.
Пред митницата е пълно със служители, които пушат и си пият кафето. Пореден тежък работен ден за тях. Влизате вътре и вдясно ще видите един терминал, на който трябва да изберете каква услуга точно искате. Тук се стига до първия по-важен момент. Ако имате EORI номер тогава отивате направо да си попълните митническата декларация (пропуснете обясненията за EORI номер и четете надолу, макар че ако имате може би знаете вече какъв е процеса).
Накратко EORI номерът е нужен за абсолютно всички освобождавания на стоки на митницата (митницата на летището, защото на другата митница до автогарата за пощенски пратки не го изискват). Може да се изкара такъв по митницата по адресът ви по лична карта. Т.е. ако не сте от София трябва първо да си изкарате такъв номер от митницата във вашия град. Става до 5 работни дни. Тук има една спасителна вратичка. Всеки има право на 1 временен EORI номер, който може да се вземе от митницата на летището. Той за щастие става само за няколко минути. Ако не искате да чакате или не може да си позволите да пътувате, избирате от терминала EORI номер и чакате един глас да обяви вашият номер (терминалът ви дава билетче с номер) и на кое гише да отидете. Има гишета и на втория етаж, така че ако не виждате гишето вдигнете глава нагоре и огледайте терасата на втория етаж. Може да е там.
Така вече сте взели EORI номера. Сега трябва да се попълните митническа декларация. Служителят, който ми изготви EORI номера, ми обясни, че митницата не предлага такава услуга и трябва да отида в частна митническа агенция. Излизате навън и отляво и дясно на сградата има по една. Там давате документите със стойността и артикулите, цесията и документа с EORI номера. За 5 минути и е готово. Овен попълнената декларация ви дават и една дискета, която трябва да дадете в митницата (дискета!!!!!). Не плащате нищо, а си тръгвате с уговорката, че ще платите, когато приключи всичко т.е. когато си тръгвате. Нямам идея защо е така, тъй като всеки един човек може да си тръгне и да ги прецака. 
Обратно в сградата на митницата отивате на гишетата на банковия клон. Там давате декларацията и плащате дължимите суми според нея. Връщат ви платежно нареждане.
Отивате обратно на терминала и този път избирате Внос. С новия номер чакате докато ви обявят на кое гише да отидете. След като ви извика им давате всички документи, които сте събрали по пътя до това последно гише плюс дискетата. Те ги оглеждат съмнително, също така и вас. Може да ви попитат 1-2 въпроса къде кое какво е и после без никакви обяснения просто ви затварят прозореца на гишето. Сядате (ако има къде) и чакате. След неизвестно време ще ви повикат, ще сложите един подпис и си взимате заветната последна хартийка.
С нея отивате обратно до офиса на транспортната фирма (като ако сте съвестни, пред това ще минете през митническото бюро и ще си платите за митническата декларация), която сте ползвали, давате я и те ви дават пратката. Честито!
Няколко забележки към обясненията ми. При мен стана сравнително бързо - за около 1ч и 20 мин (като включвам тук и ходенето м/у офиса на DHL и митницата) тъй като бях там в 9 сутринта. Изготвянето на митническата декларация е 15 лв. Така че освен ддс (и може би мито) си пригответе 6лв за паркинг и 15 за декларацията (освен ако просто не си платите). Още 2-3лв отиват за банковия превод. Възможно е да платите за престой на пратката, ако я вземете по-късно (т.е. след 15 дни да речем). След определен брой дни (не знам точно колко) се начислява престой за всеки ден. Може транспортната фирма да ви иска пари за цесията, може да ви потрябва и копие от лична карта. Момичето в митническото бюро (където ми изготвиха митническата декларация) каза, че може да ми направят постоянен EORI номер въпреки, че не съм от София. Явно имат връзки и срещу съответно заплащане може да ви помогнат и да ви спестят ходенето до родния ви град.
Нещо друго, което четох, че може да ви се случи. Възможно е на последното гише да ви препратят към така наречен Компютърен отдел. Там един човек ще се рови из нета, за да види дали наистина това, което получавате струва толкова колкото казвате или се опитвате да лъжете. Възможно е и физически да проверят какво точно има в пратката (дали ако пише, че има 3 Galaxy S3 наистина са S3, а не S5). Затова трябва, когато поръчвате нещо refurbrished или втора ръка, то същото да е указано и във фактурата от търговеца (т.е. че не е ново и затова цената е различна).
DHL могат да свършат нещата вместо вас, но отново трябва да им дадете всички документи. Трябва да имате EORI номер (или те могат да ви изкарата, ако сте от София, но не могат временен еднократен EORI) и да заверите пълномощно, че могат да ви представляват (ще ви пратят такова). Ако има занесете всички копия за плащания, EORI и пълномощното тогава те ще свършват всичко, но не е ясно за колко дни. В крайна сметка, ако искате да платят ДДС от ваше име ще им дължите още 24 лв. Ако не тогава ще трябва да го платите сам (трябва да вземете документите от тях) и после да се върнете с платежното нареждане, за да ви дадат пратката. Тия 24 лв на DHL са горе-долу колкото за попълването на митническата декларация, паркинга ви и таксата за банковия превод. 
Това е. Надявам се, че ще е полезно за някой."

Аз вече знам, защото се опарих лично с една тениска и една шапка от Щатите преди няколко години и какъв филм си набих, но за другите определено ще е полезно. Колко се смяха тираджиите като ме чакаха за една тениска и шапка, пък те с ремаркета стока на опашката. :lol6:

Ама няма такава бумащина и бюрокрация, че посредници, та чудо. И то дори беше само за шапката, защото от Франция бяха достатъчно добри да ми освободят тениската още на тяхната митница... Та повече извън ЕС не поръчвам или поне гледам откъде минава и какви са им условията.

Дано не са го направили така и с Али-то както бях чел преди време (скоро не съм поръчвал оттам), че беше доста по-удобно освобождаването през пощите.

Вече май имаше промени и дори да има GIFT етикет пак не те спася много (за разлика от преди).

преди 3 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Аз вече знам, защото се опарих лично с една тениска и една шапка от Щатите преди няколко години и какъв филм си набих, но за другите определено ще е полезно. Колко се смяха тираджиите като ме чакаха за една тениска и шапка, пък те с ремаркета стока на опашката. :lol6:

Ама няма такава бумащина и бюрокрация, че посредници, та чудо. И то дори беше само за шапката, защото от Франция бяха достатъчно добри да ми освободят тениската още на тяхната митница... Та повече извън ЕС не поръчвам или поне гледам откъде минава и какви са им условията.

Дано не са го направили така и с Али-то както бях чел преди време (скоро не съм поръчвал оттам), че беше доста по-удобно освобождаването през пощите.

Вече май имаше промени и дори да има GIFT етикет пак не те спася много (за разлика от преди).

Не виждам какво им е било смешното на тираджиите. Ама като гледам сега го ....ухат!!!

преди 20 часа, Емил Костов написа:

Не виждам какво им е било смешното на тираджиите.

За една шапка такова обикаляне. Не е ли смешно. Или може би по-скоро е тъжно. Ама на тях с тировете им е смях.

току-що, цър-вул написа:

За една шапка такова обикаляне. Не е ли смешно. Или може би по-скоро е тъжно. Ама на тях с тировете им е смях.

Зависи каква е шапката. 

на 11.05.2022 г. в 14:08, цър-вул написа:

Каквато и да е, в общия случай не е на цената на товара на един ТИР

Именно. Понякога му се чудя на Емо...смее се на неща, които не са смешни, пък където трябва не се смее. :D

Как няма да се смее тираджията като чака да разтовари ремарке със стока пълно догоре и ме чака да мина за една шапка. Чак бяха взели да я гледат в google какво и е специалното и самите служители на самата митница. Ми и аз се скъсах от смях макар да бях изморен от 2 седмици размотаване за глупости.

А шапката като искат да знаеш, беше от Blizzard - SC2 (Protoss):

3cf2a8d97d7c4b539ed7eb796aeedc81lg.jpg

• 1 година по-късно...

Доста ми помогна този пост. Добавям и аз инфо, ако на някой му трябва ЕОРИ номер, но няма. Директно в Агенция “Митници” (до Терминал 1) могат да ви го издадат за 10-20 минути.

Очаквах да намеря опция за еднократен ЕОРИ, но такава вече няма. Услугата по издаване отнема между 3 и 5 дена, но ако сте на място на Агенция “Митници” до Терминал 1 става веднага. Изчаквате 10-20 минути и сте готови.

Стига да не си изгубите номера, може да си ползвате многократно.

преди 17 минути, darwoo написа:

Доста ми помогна този пост. Добавям и аз инфо, ако на някой му трябва ЕОРИ номер, но няма. Директно в Агенция “Митници” (до Терминал 1) могат да ви го издадат за 10-20 минути.

Очаквах да намеря опция за еднократен ЕОРИ, но такава вече няма. Услугата по издаване отнема между 3 и 5 дена, но ако сте на място на Агенция “Митници” до Терминал 1 става веднага. Изчаквате 10-20 минути и сте готови.

Стига да не си изгубите номера, може да си ползвате многократно.

Аз имам от фирмата в която работя, но им оставих копието не оригинала за да не злоупотребяват с него. Иначе и през нотариус си спомням, че трябваше да се минава за заверка.

Сега съм си харесал 2-3 неща от Amazon.de, но направо ме е страх да не си нашия пак филм, че уж е DE магазина, но знам ли дали реално ще я пратят оттам или от филиала им в щатите.

Става въпрос за MH-751, които вече ги няма никъде просто, защото Cooler Master-a ги спря от производство, а бяха супер попадение като качество (Takstar Pro 82 с микрофон реално), но супер удобни и на добра цена. Може би най-удобния headset, който съм ползвал някога. Вече модела MH-752 го няма, но не ми трябва 7.1 виртуалното аудио така че и 751 модела ще ми свърши работа. Иначе трябва да взимам някакви Kingston HyperX Cloud пак или едни Edifier или в краен случай новите на Cooler Master - CH331 (и тях ги има само на 1 място, масово се предлага по-калпавия CH321 модел).

Харесах си и един будилник имитиращ изгрев/залез, но и той е от Amazon-a. В Emag-a има такива, но са по-смотани модели и брандове. А хубавите им брандове са overpriced отвсякъде (модел на Philips, който реално е около 200, там е над 500-600). Та, ако някой знае дали ще има проблеми с митници ако поръчам следните 2 артикула да драсне:

Пак казвам, знам, че уж е DE, но как да съм сигурен, че реално ще е от Германия? Досега просто не съм ползвал Amazon-a.

https://www.amazon.de/-/en/MH-751-Black/dp/B07K1WJJHM/ref=sr_1_2?crid=THDUUY8OZT8J&keywords=Cooler+Master+MH751&sprefix=cooler+master+mh751,aps,106&sr=8-2

https://www.amazon.de/-/en/Ringtones-Sleeping-Dimmable-7-Colour-Children/dp/B0BYRTHZX1/?th=1

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.