Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нова конфигурация -помощ при събирането !!!

Featured Replies

Здравейте колеги, дойде време да пенсионирам моето ПЦ, което събирах през 2012г. 10г. ми служи безотказно, като може още да изкара и евентуално ще продължи да се ползва за интернет и филми !!!

Новите компоненти са вече при мен, като кутията пристига утре или във вторник...

Corsair 7000D AIRFLOW USB 3.0

Asus ROG STRIX Z690-F GAMING WIFI

Intel Core i9-12900K 5.2 GHz

WD Black SN850 2TB SSD NVMe M.2 PCIe 4.0

SilverStone ST1000-PTS 1000W 80 Plus Platinum Modular

MSI MEG CORELIQUID S360

Corsair VENGEANCE DDR5 5600MHz 32GB 2x16GB CL36

MSI GeForce RTX 3080 VENTUS 3X PLUS OC LHR 12GB GDDR6X

През годините съм събирал няколко компа, но все още съм бос и гол на тази тема 😄

Предварително благодаря на всички, които решат да ми помагат !!!

Почвам с въпросите:

1. Дъното има 4 М2 4.0 слота , един контролиран от процесора и три от чипсета... На кой е по добре да закача ssd-то ,или няма значение???

2. Водното да сложа на предния панел, като влизащия студен въздух да го обдухва, и 3 вентилатора отгоре и един отзад да изкарват топлия въздух..Но така си мисля,че ще се покачи температурата в кутията...Или да го монтирам отгоре,като 3 вент. отпред да вкарват студен въздух в кутията и 3 вент. на радиатора + 1 отзад да изкарват топлия ..Къде е по удачния вариант??? Като се има в предвид, че вътре ще грее и една 3080

3. На стария комп имам 2 диска от по 2 ТБ свързани в раид 0 ... Предполагам, че ако ги монтирам в новия и пусна пак в раид 0 всичката информация ще се забърше... Има ли вариант да се запази,или да търся начин за бакъп ???

4. Водното идва с преинсталирана термична паста, става ли за ползване, или е някаква шитня и да я сменям с по добра... В момента имам само noctua NT-H1,  или да търся нещо друго???

За сега това, предполагам,че ще имам още въпроси занапред, пак благодаря на всеки помогнал !!!

преди 2 часа, rumenrsd2 написа:

1. Дъното има 4 М2 4.0 слота , един контролиран от процесора и три от чипсета... На кой е по добре да закача ssd-то ,или няма значение???

2. Водното да сложа на предния панел, като влизащия студен въздух да го обдухва, и 3 вентилатора отгоре и един отзад да изкарват топлия въздух..Но така си мисля,че ще се покачи температурата в кутията...Или да го монтирам отгоре,като 3 вент. отпред да вкарват студен въздух в кутията и 3 вент. на радиатора + 1 отзад да изкарват топлия ..Къде е по удачния вариант??? Като се има в предвид, че вътре ще грее и една 3080

3. На стария комп имам 2 диска от по 2 ТБ свързани в раид 0 ... Предполагам, че ако ги монтирам в новия и пусна пак в раид 0 всичката информация ще се забърше... Има ли вариант да се запази,или да търся начин за бакъп ???

4. Водното идва с преинс

1. Теоретично слота контролиран от процесора би трябвало да даде минимално по-добри резултати.

2. По-добре е водното да е горе, а пространството в кутията да се обдухва директно от предните вентилатори.

3. Направи си бекъп. 

4. Ползвай си оригиналната нанесена паста.

Днес си поиграх и събрах машината... Свалих си един уиндолс 11, сложих на флашка, обаче греда с него...Досега не бах инсталирвал никога 11 ,четох,че някакво TMR се активирвало от биоса, но такова не намерих

Screenshot_4.png

Странна работа. Някой несъвместим компонент имаш ли? Компонентите такива ли са, каквито си написал в началото на темата? Инсталирай windows 10, и без това 11 е зле и има много бъгове и недомислици.

Провери за твоето дъно как се активира точно

преди 8 минути, rumenrsd2 написа:

четох,че някакво TMR се активирвало от биоса, но такова не намерих

TPM търси как се активира на твоето дъно, нормално с това име да не го намериш.

Enable TPM 2.0 on your PC (microsoft.com)

Rufus има опция това да се заобиколи.

преди 11 часа, rumenrsd2 написа:

Свалих си един уиндолс 11, сложих на флашка, обаче греда с него

Обади се на М$ да уточнят в изискванията, че Windows 11 не е съвместим с компютър за над 7 000 лв. ...

Сериозно, справил си се с по-трудната част - сглобяването на тази скъпа машина, а едно малко камъче те препъва...

преди 6 часа, Joss Bomon написа:

Обади се на М$ да уточнят в изискванията, че Windows 11 не е съвместим с компютър за над 7 000 лв. ...

Сериозно, справил си се с по-трудната част - сглобяването на тази скъпа машина, а едно малко камъче те препъва...

Уин 11 го свалих от сайта на M$ , с идеята да го пробвам и ако ми хареса по късно да си купя лиценз... Тъй де, от 30 г. им ползвам бозите безплатно и сега мислех да им дам някой лев, но уви - и този път няма да е 😂

Относно трудната част 🙄 - верно е трудна.. 5 часа го събирах , Кутията трябваше да я разглабям и изхвърлям някой части от нея.. Останаха ми части за едно микро ПЦ 😀

После проблем с окабеляването, лошото на големите кутии е, че кабелите за захранването идват къси... 24 пиновия от нема на къде го проврях между слотовете за хдд и кутията... А 8 пиновите за дъното - единия нормален размер а другия по къс 😆 Не знам що за простотия като и двата излизат и влизат почти на едно и също място

И като цяло всичко тежи близо 30 кг 😁 ... Иначе е безшумен с 6 вентилатора и 3 на картата...(поне в биос де) после ще видим..Сега го почвам пак с вин 10 😀

преди 2 часа, adersa написа:

win11 още е бъгав

Много добре си беше, преди да го осер@т с последното обновление, а и вече е на около година.

преди 2 часа, adersa написа:

Както ти писаха по - горе win11 още е бъгав ориентирай се към win 10

Така и направих, щом чичо Бил не ми иска паричките, си сложих старата десятка 🤣

Интерсното е,че в биоса ми е била "enabled" настройката за TPM  когато не искаше да зацепи 11-ката 😆

Иначе уин 10 го инсталира за 3 минути 🙉  Кво нещо е да се качиш от магаре на БМВ...

Дъното изглежда като микроАТХ в тази кутия 🤣

Screenshot_1.jpg

Нещо не правиш както трябва, за да активираш TPМ или има нещо друго, което не си направил. В device manager трябва да ти излезе в security devices/trusted platform module 2.0, ако си го активирал. Изтегли и инсталирай

https://aka.ms/GetPCHealthCheckApp

като го стартираш цъкни 'check now' и виж в 'see all results' ако липсва нещо какво е.

преди 24 минути, Raze написа:

Нещо не правиш както трябва, за да активираш TPМ или има нещо друго, което не си направил. В device manager трябва да ти излезе в security devices/trusted platform module 2.0, ако си го активирал. Изтегли и инсталирай

https://aka.ms/GetPCHealthCheckApp

като го стартираш цъкни 'check now' и виж в 'see all results' ако липсва нещо какво е.

Има го в девайс менажера... Обаче има нещо друго  не исталирано както трябва

Screenshot_2.jpg

преди 42 минути, Raze написа:

Инсталира ли си драйверите за дънната платка от сайта на производителя? Като гледам доста неща липсват.

Изтеглих всичките драйвъри, повечето се инсталираха, но няколко не!!! Цъкам на сетъп и нищо...Свалих ги втори път наново и пак не тръгват... Блутут,вайфай, и още нещо ,май аудиото

преди 3 часа, rumenrsd2 написа:

Така и направих, щом чичо Бил не ми иска паричките, си сложих старата десятка

Чичо ти Бил отдавна не е в майкрософт има нови хобита като например да прави разни фондации.А и откакто напусна поста си черни облаци има над Майкрософт .

Сигурен ли си, че си свалил последната версия на windows 10 от сайта на microsoft, а не някоя 'самоделка' от банановата гора? Гледам, че wifi драйвера например е zip архив, разархивира ли го, преди да пуснеш AsusSetup.exe? Също така виждам, че вътре в папките има папка Installer, там също има изпълним файл. Може да пробваш и ръчно на device manager да дадеш на въпросното устройство да инсталира драйвера от папката.

преди 9 часа, Raze написа:

Сигурен ли си, че си свалил последната версия на windows 10 от сайта на microsoft, а не някоя 'самоделка' от банановата гора? Гледам, че wifi драйвера например е zip архив, разархивира ли го, преди да пуснеш AsusSetup.exe? Също така виждам, че вътре в папките има папка Installer, там също има изпълним файл. Може да пробваш и ръчно на device manager да дадеш на въпросното устройство да инсталира драйвера от папката.

Не стана с изтеглените драйвъри от асус, а с Armory crate, имаше 2 драйвъра не инсталирани..Сега всичко е наред !!! Даже ми предлага вин 11 😂😂

Screenshot_4.jpg

Screenshot_3.jpg

Продължавам питанките !!!

Какъв е най добрия начин да предпазя техниката ???  Ако взема един Sai , каква мощтност да търся??? И има ли защита от гръмотевици???  От това ме е най страх, защото преди 2 седмици имаше гръмотевична буря и няколко дни след нея ми сдаде багажа едно 4К 55 ТВ... Не знам да ли е съвпадение или му дойде времето 😢😢 

Само да спомена никога не съм имал Sai и идея си нямам какво да им гледам... В него искам да включа новото пц, 55 тв, плейстешън и 2 рутера, като пц-то и пс5 никога няма да работят едновременно... Едно 2000 va (1200 вата) дали ще е достатъчно???

Знам,че ви занимавам с новобрански въпроси, за което се извинявам !!!

Отиваш при някой застраховател и си застраховаш апартамента с техниката вътре. Те ще ти предложат различни условия и цени, едва ли всичко ще ти струва повече от 100 лв. за една година, става въпрос за 5-6 хиляди лева сума за техника и други неща. Също така си заземи кабелната и кабела, по който ти идва интернета, ако не си. Ако нямаш гръмоотвод на жилището също помисли да си направиш такъв.

Честито и със здраве да си ползваш машинката.

То така или иначе няма защита, която да предпази от директно попадение на гръмотевица. За останалата част може да се вземе някой UPS или поне разклонител с някаква защита на APC, Eaton или други доказали се марки.

Аз лично ползвам този:

https://vikiwat.com/razklonitel-6-tsa-brennenstuhl-3m-kabel-cheren-1391000607.html

https://vikiwat.com/userfiles/productimages/97494/files/razklonitel-bn-spb08-datasheet.pdf

но гледам е свършил...

Съвременните захранвания също предоставят някаква защита.

*Закво си взе тая платформа……. криви процесори, криви дъна …. горещи,, трето и пето :helpwanted4: 

Със здраве да си ползваш машината, не лоша се е получила!

преди 10 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Честито и със здраве да си ползваш машинката.

То така или иначе няма защита, която да предпази от директно попадение на гръмотевица. За останалата част може да се вземе някой UPS или поне разклонител с някаква защита на APC, Eaton или други доказали се марки.

Аз лично ползвам този:

https://vikiwat.com/razklonitel-6-tsa-brennenstuhl-3m-kabel-cheren-1391000607.html

https://vikiwat.com/userfiles/productimages/97494/files/razklonitel-bn-spb08-datasheet.pdf

но гледам е свършил...

Съвременните захранвания също предоставят някаква защита.

Благодаря,

За Ups се оглеждам... Не е ли по добрия вариянт от разклонител с защита??? Варианта на колегата с заземяването не е лош,и щях да направя ако живеех в Бг, но засега отпада...

преди 24 минути, rumenrsd2 написа:

Благодаря,

За Ups се оглеждам... Не е ли по добрия вариянт от разклонител с защита??? Варианта на колегата с заземяването не е лош,и щях да направя ако живеех в Бг, но засега отпада...

Като цяло да, защото UPS би осигурил и време на автономна работа ако спре тока така, че е полезен не само за защита. Разклонителя е само за защита. Зависи какво се търси и какви средства е готов човек да инвестира в подобно решение.

преди 31 минути, rumenrsd2 написа:

Не е ли по добрия вариянт от разклонител с защита???

Варианта със застраховката дава много повече сигурност, отколкото разните защити.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.