Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпроси относно университети в Пловдив и следването в ИТ сферата

Препоръчан отговор

Здравейте! Тази година завърших 12-ти клас и цял живот се интересувам от ИТ сферата.

Насочил съм се към 2 специалности в два различни университета и дилемата между двата е голяма. Заради това съм тук да събера малко мнения.
Като цяло едната специалност е в Университета по хранителни технологии в Пловдив (УХТ) и е "Компютърни системи и технологии".
Втората специалност е в Пловдивския Университет ФТФ и е "Информационно и компютърно инженерство".

Като цяло след като видях учебните планове на специалностите почти всички предмети се покриват между двете. Тоест избора ми зависи само от университета.

Главното нещо в ИТ сферата разбира се е математиката, но положението там при мен не е на 100% добре.
Разбира се няма нищо лесно, но все пак съм чувал, че УХТ е по-лесен университет като цяло от ПУ, но все пак ПУ си е по-престижен.

Като цяло някой има ли мнения към дадените университети/факултети и дали имате някакви съвети по казаното ?

Благодаря предварително! ❤️

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 57 минути, Zytexx написа:

Здравейте! Тази година завърших 12-ти клас и цял живот се интересувам от ИТ сферата.

Насочил съм се към 2 специалности в два различни университета и дилемата между двата е голяма. Заради това съм тук да събера малко мнения.
Като цяло едната специалност е в Университета по хранителни технологии в Пловдив (УХТ) и е "Компютърни системи и технологии".
Втората специалност е в Пловдивския Университет ФТФ и е "Информационно и компютърно инженерство".

Като цяло след като видях учебните планове на специалностите почти всички предмети се покриват между двете. Тоест избора ми зависи само от университета.

Главното нещо в ИТ сферата разбира се е математиката, но положението там при мен не е на 100% добре.
Разбира се няма нищо лесно, но все пак съм чувал, че УХТ е по-лесен университет като цяло от ПУ, но все пак ПУ си е по-престижен.

Като цяло някой има ли мнения към дадените университети/факултети и дали имате някакви съвети по казаното ?

Благодаря предварително! ❤️

Не знам защо продължава да се робува, че всичко в ИТ сферата било математика. Това са тотални глупости. Освен това не знам какъв е тоя университет по хранителни технологии, дето се учи КСТ. Както и да е. Кажи с какво точно искаш да се занимаваш като начало.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Емил Костов написа:

Не знам защо продължава да се робува, че всичко в ИТ сферата било математика. Това са тотални глупости. Освен това не знам какъв е тоя университет по хранителни технологии, дето се учи КСТ. Както и да е. Кажи с какво точно искаш да се занимаваш като начало.

Като цяло повече имах предвид, че математиката преобладава в самите учебни планове на тези два университета и също другите като цяло а не за самата ИТ сфера. 
И да на мен също ми беше странно как така има КСТ, но беше препоръчван от училището ми цяла година и като цяло избора остава между него и ПУ. Много хора са ми препоръчвали СУ/НБУ и тн. но нямам такава възможност.

Иначе хардуера като цяло до сега ми е харесвал повече, но сега бих искал да бъде повече от страна на програмирането, но не очаквам университет да ме научи на програмиране и предполагам след това ще се записва SoftUni. 
Освен това също не бих отказал на network страната. Може да не звучи като достатъчно изчерпателен отговор съжалявам. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, Zytexx написа:

Като цяло повече имах предвид, че математиката преобладава в самите учебни планове на тези два университета и също другите като цяло а не за самата ИТ сфера. 
И да на мен също ми беше странно как така има КСТ, но беше препоръчван от училището ми цяла година и като цяло избора остава между него и ПУ. Много хора са ми препоръчвали СУ/НБУ и тн. но нямам такава възможност.

Иначе хардуера като цяло до сега ми е харесвал повече, но сега бих искал да бъде повече от страна на програмирането, но не очаквам университет да ме научи на програмиране и предполагам след това ще се записва SoftUni. 
Освен това също не бих отказал на network страната. Може да не звучи като достатъчно изчерпателен отговор съжалявам. 

Нищо няма да научиш в тези университети и не само в тях. Програмите са им морално остарели.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Програмирането можеш и сам да си го учиш, не ти трябва нито софтуни, нито университет. Има достатъчно уроци в интернет, най-вече youtube, на софтуни единствено можеш да се учиш по някоя от книгите им "Основи на програмирането". Аз така започнах, прочетох книгата им за джава, после започнах да гледам разни приложения от youtube и да ги правя паралелно, започнах и андроид, направих си няколко приложения и ги качих в google play store, като ми служиха и като CV. Вече почти 3 години съм бекенд джава програмист към една фирма, като уча и фронтенд като имам време.

А математиката с почти нищо не ми е помогнала, не ми се е налагало и да ползвам нещо от там, въпреки че съм завършил математическа гимназия и учих малко в ТУ-Варна на времето, като там прекъснах след 3 курс. Минах висшите математики, даже си взех и изпитите, но реално почти нищо не помня от тях, нещо като не се ползва, бързо се забравя.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Raze написа:

Програмирането можеш и сам да си го учиш, не ти трябва нито софтуни, нито университет. Има достатъчно уроци в интернет, най-вече youtube, на софтуни единствено можеш да се учиш по някоя от книгите им "Основи на програмирането". Аз така започнах, прочетох книгата им за джава, после започнах да гледам разни приложения от youtube и да ги правя паралелно, започнах и андроид, направих си няколко приложения и ги качих в google play store, като ми служиха и като CV. Вече почти 3 години съм бекенд джава програмист към една фирма, като уча и фронтенд като имам време.

А математиката с почти нищо не ми е помогнала, не ми се е налагало и да ползвам нещо от там, въпреки че съм завършил математическа гимназия и учих малко в ТУ-Варна на времето, като там прекъснах след 3 курс. Минах висшите математики, даже си взех и изпитите, но реално почти нищо не помня от тях, нещо като не се ползва, бързо се забравя.

Брей каква скрита лимонка си бил ти ( Off Topic). :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, jtaggerx написа:

Интересно ми е защо всички си мислите,че ИТ=програмиране?

Нищо такова не си мислим. Просто постващият спомена програмиране.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 53 минути, Емил Костов написа:

Имаше едно време спор между математици и ИТ.  Мисля, че FORTRAN – Уикипедия (wikipedia.org) езика. Създателят му е математик. Джон Бакус. ИТ спечелиха и сега виждаме комп, така какъвто е сега. Ползва се за инструкции, не за математика. Отдавна мина времето комп да е сметало. 

Както и спорът. 😀

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, АСПЕКТ написа:

Ползва се за инструкции, не за математика. Отдавна мина времето комп да е сметало. 

Айде бе. Компютърът продължава да е сметачна машина с 3 основни порядъка операции - "премести нещо тука", "провери нещо тука" и "сметни ми това". Всичко в компютрите се свежда до логически и математически операции. Друго няма.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, jtaggerx написа:

Айде бе. Компютърът продължава да е сметачна машина с 3 основни порядъка инструкции - "премести нещо тука", "провери нещо тука" и "сметни ми това". Всичко в компютрите се свежда до логически и математически операции. Друго няма.

Е, то естествено, че ще има изчислителна част. ALU. 

Ето и езиците, кои са популярни.

TIOBE Index - TIOBE

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, jtaggerx написа:

Интересно ми е защо всички си мислите,че ИТ=програмиране?

А какво е според теб?

Информационни технологии – Уикипедия (wikipedia.org)

И като гледам, автора мисли да става програмист.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Raze написа:

А какво е според теб?

Информационни технологии – Уикипедия (wikipedia.org)

И като гледам, автора мисли да става програмист.

IT не е програмиране.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Raze написа:

А какво е според теб?

Ясно. Системните администратори, мрежовите архитекти и инженери са лукови глави, не ИТ. Благодаря, че разбули тази заблуда.
Intel няма общо с IT, някъде около Калфланда е като категория. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, АСПЕКТ написа:

IT не е програмиране.

Не само, но и това се включва.

ИТ специалист - кой е това? Какво прави IT специалистът (img-academy.com)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Raze написа:

Нещо като общопрактикуващ лекар.Какво е "Общопрактикуващ лекар"? - Институт по Обща медицина (igmbg.org)

😀

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, АСПЕКТ написа:

Инженер е човек, който извършва прецизно гадаене на база на половинчата информация получена от ненадеждни източници. ;) 
Виж още - Магьосник, Гадател.

преди 16 минути, Raze написа:

ИТ специалист е човек, който е запознат с компютърните технологии, вкл. хардуер, преносни среди, мрежи, операционни системи, компютърна сигурност, програмно обезпечение и взаимодействието между всяко от изброените с всички останали. Програмирането е направление на, но не дефиниция на ИТ. Да дефинираш ИТ като програмиране е същото като да дефинираш готвенето единствено като правене на определено ядене и нищо друго.
Ако искаш да станеш програмист, има и друг път. Ако искаш да се занимаваш с телекомуникации, системна администрация - ам сори, изисква се много добро познаване на операционни системи, инструменти, методи за защита на информация, защитни стени, а в някои случаи доста са необходими физични величини, закончета и т.н. Ако искаш embedded programming и развойна дейност, проектиране на embedded системи - да познаваш много добре архитектурите, асемблер, C и физика+електроника. Не става с курс от SoftUni.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не точно, не може да разбираш от всичко, но донякъде си прав. Статията, която дадох, описва нещата най-добре.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, Raze написа:

Не точно, не може да разбираш от всичко, но донякъде си прав. Статията, която дадох, описва нещата най-добре.

Както казах, ИТ не е курс в СофтУнито. Как да използваш ADC в PIC16, да му прикачиш К термодвойка и да го използваш да контролираш процес чрез обратна връзка от нея не се учи в СофтУнито. Първо трябва да знаеш какво е ADC, какво е PIC16, какво има вътре, как работи, какви са спецификациите и колко памет въобще имаш, как се свързва, какво е термодвойка, какво е К термодвойка. Как функционира тая термодвойка. И много други неща.
Ако човек не е адекватен, не експерт, а адекватен да може да се справи с подобна комплексна задача, за мен не може да се нарече Инженер по никакъв начин.
Ако знаеш достатъчно да можеш да четеш документацията и източниците с разбиране и да можеш да решиш комплексен проблем, то тогава си Инженер.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, jtaggerx написа:

Както казах, ИТ не е курс в СофтУнито. Как да използваш ADC в PIC16, да му прикачиш К термодвойка и да го използваш да контролираш процес чрез обратна връзка от нея не се учи в СофтУнито. Първо трябва да знаеш какво е ADC, какво е PIC16, какво има вътре, как работи, какви са спецификациите и колко памет въобще имаш, как се свързва, какво е термодвойка, какво е К термодвойка. Как функционира тая термодвойка. И много други неща.

И това с какво ще ти помогне, ако си програмист?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, Raze написа:

И това с какво ще ти помогне, ако си програмист?

Ако трябва да програмираш за embedded система с ограничена памет, където има поставени особени изисквания и алгоритъмът на програмата трябва да е оптимизиран - трябва ти! Забравяте, че програмирането не е само показване на шарени и мигащи картинки по екрана. Докато се стигне до тоя момент, някой е седнал и е писал на C и т.н, т.нар системно програмиране и е бил страшно много наясно какво е Intel x86 архитектура, пък да оптимизира - различните ревизии инструкции.
Нямаш си идея колко пари има в промишлената автоматизация, контролери и специфични системи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Така е, но това са строго специфични неща. А модерните програмни езици се справят с всички тези неща автоматично - нито ти трябва да знаеш кое къде е в паметта, нито нищо. Да не говорим, че има вече и езици, които сами пишат код.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, Raze написа:

Така е, но това са строго специфични неща. А модерните програмни езици се справят с всички тези неща автоматично - нито ти трябва да знаеш кое къде е в паметта, нито нищо. Да не говорим, че има вече и езици, които сами пишат код.

Ето затова професията "кодер" я грози риск да изчезне в недалечно бъдеще или поне да не бъде вече толкова печеливша. Защото всеки ще може.
Докато по-горе описах конкретна ситуация, по-скоро имах предвид принципите, които стоят зад нея. Нещата въобще не са специфични.
Всяко нещо, което се продава под формата на определен продукт, embedded система и т.н - за него също се програмира. Особено с разпространението на IoT днес.
Несериозно е да се твърди, че IT е равно на програмиране. Несериозно е да се твърди и че програмиране означава програмиране/създаване на приложни програмни продукти.
Модерните езици не се справят с всички тези неща автоматично. Те не са оптимизирани за микроконтролери и embedded системи. Там изискванията са други. Не можеш да вкараш 10 готови библиотеки и да ги заредиш в паметта. Защото няколкото мегабайта, за да ги използваш - тези няколко мегабайта могат да са ти цялата обща памет. Колкото по-високо ниво е един език, повече талаш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, jtaggerx написа:

Ако човек не е адекватен, не експерт, а адекватен да може да се справи с подобна комплексна задача, за мен не може да се нарече Инженер по никакъв начин.
Ако знаеш достатъчно да можеш да четеш документацията и източниците с разбиране и да можеш да решиш комплексен проблем, то тогава си Инженер.

За PIC ползвахме MPLAB X IDE и въобще не се занимавахме с това да знаем, колко шини има и колко памет има един µC. За спецификите ни хвърляха USER MANUAL да четем.

DATASHEET.  Ето нещо такова.

PIC16F1937 pdf, PIC16F1937 Description, PIC16F1937 Datasheet, PIC16F1937 view ::: ALLDATASHEET :::

Говоря за университета в Берлин.

То и вляво долу  си пише, колко памет има.

😀

Debugging_screenshot_1-1024x806.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...