Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпроси относно университети в Пловдив и следването в ИТ сферата

Препоръчан отговор

преди 7 минути, АСПЕКТ написа:

За PIC ползвахме MPLAB X IDE и въобще не се занимавахме с това да знаем, колко шини има и колко памет. 

Явно толкова са кадърни тия, които са ви учили. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, jtaggerx написа:

Явно толкова са кадърни тия, които са ви учили. 

Водеха се професори. Не знам. Професът идва и ни дава проект и да е готово до края на месеца. Това е. Идваш в лабораторията и работиш. Към края на месеца предаваш проекта си на професора.

Примерно, професорът казва. Ти, Аспект, с тоя PIC направи ми една база за времето. Да мери температурите, влажността, не знам си каквода мери и да покаже ей на тоя дисплей до края на месеца.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, АСПЕКТ написа:

Примерно, професорът казва. Ти, Аспект, с тоя PIC направи ми една база за времето.
Да мери температурите, влажността, не знам си каквода мери и да покаже ей на тоя дисплей до края на месеца.

И си нямаш идея какво е ADC и кой извод на PIC-a за какво е, на кой се подава захранване? Нещо май преувеличи в предния пост. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, jtaggerx написа:

И си нямаш идея какво е ADC и кой извод на PIC-a за какво е, на кой се подава захранване? Нещо май преувеличи в предния пост. 

Как да не знам, какво е конвертираш аналог в дигитал. Аналогов дигитален конвертор. 10 битов, 8 канала примерно. Конвертор как се превежда на български? Преобразувател? 😀

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, АСПЕКТ написа:

Как да не знам, какво е конвертираш аналог в дигитал. Аналогов дигитален конвертор. 10 битов, 8 канала примерно. 😀

Та, казваш - нищо не знаеш, цъкаш MPLAB-а и програмираш с drag and drop ли? Тази дискусия се разводни. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, jtaggerx написа:

Та, казваш - нищо не знаеш, цъкаш MPLAB-а и програмираш с drag and drop ли? Тази дискусия се разводни. 

Просто ти обяснявам, какво се прави в университета. Същото, което ще прави и на курса. Ще ти кажат правилата на играта и ти играеш после. В университета е професор, в курса е преподавател.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, АСПЕКТ написа:

Просто ти обяснявам, какво се прави в университета. Същото, което ще прави и на курса. Ще ти кажат правилата на играта и ти играеш после.

Мисля, че не можеш да разбереш с какво впечатление остава човек, като прочете мнението ти на предната страница.
"Абе тука ползвахме един MPLAB, нищо не знаехме, нищо не ни и трябва да знаем, програмата прави всичко за нас, ние само нацъкахме нещо".
Начинът ти на изразяване оставя човек с подобно впечатление и ще вкараш някого в заблуждението, че се хваща да пише за контролери и IDE-то всичко му прави.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Zytexx написа:

Втората специалност е в Пловдивския Университет ФТФ и е "Информационно и компютърно инженерство"

Определено бих заложил на това.

От други колеги знам, че същата специалност във филиалите на ТУ, са невъзможна специалност!

УХТ в момента е вървежен, но не и с компютри.

Успех!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, jtaggerx написа:

Ето затова професията "кодер" я грози риск да изчезне в недалечно бъдеще или поне да не бъде вече толкова печеливша. Защото всеки ще може.

Това е на път да бъде поето от AI.
Масово по разни университети се разкриват ИТ специалности, за да се усвояват средства от бюджета. Леко прилича на търговията с техника в хранителните вериги...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 часа, Sachmo написа:

Определено бих заложил на това.

От други колеги знам, че същата специалност във филиалите на ТУ, са невъзможна специалност!

УХТ в момента е вървежен, но не и с компютри.

Успех!

Благодаря за отговора! 
Иначе бях видял, че КСТ (Компютърни системи и технологии) също има в ТУ който е в Пловдив, но разбира се там за мен нито има влизане нито излизане и това ме кара да си мисля, че поне ще е същото като в ТУ, но една идея повече за мен. хаха
"Информационно и компютърно инженерство" не бях видял в ТУ. Може и да греша. 
Просто УХТ ми беше набиван цял 12-ти клас от училището и сега дилемата е голяма. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...

Като възпитаник на КСТ-УХТ мога да ти кажа, че в уни, няма да се научиш да кодиш. Ако това ти е целта де. Много езици се загатва, нито един не се задълбава. Ако искаш просто да кодиш, изкарай си курс и учи от обширната информация предоставена в интернет. 

Не препоръчвам да записваш уни, ако просто искаш да кодиш. Когато се научиш да кодиш, ако все още желаеш уни, тогава записвай, но нямай големи очаквания, някой да те научи на каквото и да било. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 часа, Victoria777 написа:

Като възпитаник на КСТ-УХТ мога да ти кажа, че в уни, няма да се научиш да кодиш. Ако това ти е целта де. Много езици се загатва, нито един не се задълбава. Ако искаш просто да кодиш, изкарай си курс и учи от обширната информация предоставена в интернет. 

Не препоръчвам да записваш уни, ако просто искаш да кодиш. Когато се научиш да кодиш, ако все още желаеш уни, тогава записвай, но нямай големи очаквания, някой да те научи на каквото и да било. 

Мисля, че дадох грешната представа, че искам главно да програмирам. По принцип хардуера винаги ми е бил по-интересен. 
Иначе ако мога да питам, какво е впечетлението от специалността и самия университет ? 
Знам, че програмиране не се учи в уни, но все пак още не мога да избера между УХТ и ПУ. хаха 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, Zytexx написа:

Мисля, че дадох грешната представа, че искам главно да програмирам. По принцип хардуера винаги ми е бил по-интересен. 

Хардуерът е един необятен свят. Там е необходимо познаването на физика и електротехника/електроника. Да достигнеш високо ниво на познание е по-трудно от това да научиш 1-2 езика за програмиране. Заплащането в България също е идея по-ниско. Но особено с промишлена автоматика и автоматизация - има значително търсене. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 13.06.2022 г. в 23:24, jtaggerx написа:

Мисля, че не можеш да разбереш с какво впечатление остава човек, като прочете мнението ти на предната страница.
"Абе тука ползвахме един MPLAB, нищо не знаехме, нищо не ни и трябва да знаем, програмата прави всичко за нас, ние само нацъкахме нещо".
Начинът ти на изразяване оставя човек с подобно впечатление и ще вкараш някого в заблуждението, че се хваща да пише за контролери и IDE-то всичко му прави.

Нещо такова. Правилно го описа. Има и хора, мои съученици които не са пускали програмата и са издържали предмета. Просто има много цъкачи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 26.06.2022 г. в 10:57, Zytexx написа:

Иначе ако мога да питам, какво е впечетлението от специалността и самия университет ? 
Знам, че програмиране не се учи в уни, но все пак още не мога да избера между УХТ и ПУ. хаха 

Лично мое мнение е да заложиш на ПУ и специалността която си избрал там. Иначе в УХТ преподаващите са основно добре информирани и се опитват да ти предоставят актуална информация, учтиви и вежливи както подобава. Щом харесваш хардуера, а не се целиш да програмираш все още, заложи на ПУ, защото много малко се разглежда хардуер в КСТ. Общо взето, ако очакваш да разглеждате хардуера да един компютър в пълен план, обширно, то тогава ще останеш разочарован от КСТ.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако колебанието е между ПУ и УХТ, трябва да избереш ПУ. Това, че в училище са ти промотирали УХТ може да има лесно обяснение. Много училища и конкретни учители в горните класове са обвързани с различни ВУЗ и ги препоръчват най-безочливо на учениците, същевременно оплюват конкуренцията. Съответно, получават някои облаги от тези ВУЗ, но нека не влизаме в подробности. Ако трябва да се коментира и ТУ, според мен нивото е между УХТ и ПУ, като предимството пред ПУ е, че ще получиш едно "инж." при завършване. В ПУ имат реални стажантски програми в тази област, завършващите лесно се реализират след приключване на обучението. Като се има предвид, че съм преподавател в ТУ, макар и в съвсем различна област, може да ми се довериш. Вероятно дори ПУ не е кой знае какво, но е най-доброто в града. Там заплатите са най-високи от трите изредени ВУЗ, но и изискванията, респ. контролът върху преподавателите е най-голям, така че, предлаганото качество на обучение смятам за най-високо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...