Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дилема за специалност

Featured Replies

Здравейте. Аз съм кандидат-студент и съм приет в ПУ ФМИ - Софтуерни технологии и дизайн и в ТУ-София - Интелигентни системи и изкуствен интелект. Доста се двоумя коя специалност да избера. От 2 години се занимавам с Уеб програмиране, минах няколко курса, направих един проект, даже и интервю имам в края на седмицата за начална позиция. Тази специалност в ТУ-София е нова и не мога да направя реална преценка дали да инвестирам времето си в учене на тази специалност. 

Приятел, много е важно първо да си отговориш на въпроса ти програмист ли си или програматор, ако си второто хич не се залавяй с тия специалности, пазара и без това е пренаселен с такива.

• Автор
преди 10 минути, Bubbles написа:

Приятел, много е важно първо да си отговориш на въпроса ти програмист ли си или програматор, ако си второто хич не се залавяй с тия специалности, пазара и без това е пренаселен с такива.

Какво означава да си "програматор"? 

преди 5 минути, darkestknight25 написа:

Какво означава да си "програматор"? 

Батка с тапия и огромно самочувствие че е завършил програмист но с бегли или никакви познания в областта.
Някой който хваща да учи програмиране само заради това че е чул че от там се изкарват яките пачки...
По моему - Тъпунгер с претенции но без покритие.

Извини ме ако съм твърде груб. :)

• Автор
преди 11 минути, Bubbles написа:

Батка с тапия и огромно самочувствие че е завършил програмист но с бегли или никакви познания в областта.
Някой който хваща да учи програмиране само заради това че е чул че от там се изкарват яките пачки...
По моему - Тъпунгер с претенции но без покритие.

Извини ме ако съм твърде груб. :)

Няма проблем! Предпочитам да чуя реалната страна на нещата така или иначе. 

преди 3 минути, darkestknight25 написа:

Предпочитам да чуя реалната страна на нещата така или иначе. 

Реалността може да е изкривена. 

По-важното е, дали ти се отдава логиката, за да станеш програмист или по-ти-се отдава модата, за да станеш IT-специалист. А логиката има пряка връзка с математиката. Тя, на едно елементарно ниво, т.е. на "да" или "не" (Нула или Единица) е наука, а не философия ил право. = Логиката е инженерна дисциплина, докато IT е социална. 

Ай Ти да го свърши, а аз да прибера печалбата ... :) Няма нищо общо с нормалната икономия, а от какво да икономисаш извън теб, за да спечелиш повече!!!

Та, първо си изясни дали трудът ли те влече или мързела, защото едно е да се занимаваш с нещо от което да изпитваш удовлетворение, а друго е да ти носи повече пари. 

Действителността няма нищо общо с теорията и реалността!!!

преди 2 часа, darkestknight25 написа:

Здравейте. Аз съм кандидат-студент и съм приет в ПУ ФМИ - Софтуерни технологии и дизайн и в ТУ-София - Интелигентни системи и изкуствен интелект. Доста се двоумя коя специалност да избера. От 2 години се занимавам с Уеб програмиране, минах няколко курса, направих един проект, даже и интервю имам в края на седмицата за начална позиция. Тази специалност в ТУ-София е нова и не мога да направя реална преценка дали да инвестирам времето си в учене на тази специалност. 

Ако трбява да сме искренни и честни, каквото и да запишеш и да завършиш, защото ще завършиш без никакви проблеми, но цената на всичко ще е липса на знания и умения в областа, която си завършил! Тук трябва да се запиташ дали искаш просто да имаш тапия или професионалист? Професионалист не се става в университета, а  с много работа и енергия вложени в това което ти желаеш да стане от теб!  Каквото и да избереш в крайна сметка пожелавам успех!

преди 26 минути, Ивайло_Иванов написа:

но цената на всичко ще е липса на знания и умения в областта, която си завършил!

Не е точно така. Човек желае ли знание, то без значение какво ще завърши ги "гони" не само в учебното заведение!!!

От 2 години се занимавам с Уеб програмиране

Това не е програмиране!!!

Заложи на дизайна!!! Щото за програмирането си трябва математика!!! 

Успех!

не мога да направя реална преценка дали да инвестирам времето си в учене на тази специалност. 

Никога не подхождай с това, че инвестираш!!! Знанието не е икономика!!! Т.е. = ти или желаеш да изпитваш удоволствие с което ще работиш за напред или да спечелиш. 

В момента "печени" (с висше = диплома) много, но със знание малко!!!  

• Автор
преди 38 минути, dioib написа:

Не е точно така. Човек желае ли знание, то без значение какво ще завърши ги "гони" не само в учебното заведение!!!

Това не е програмиране!!!

Заложи на дизайна!!! Щото за програмирането си трябва математика!!! 

Успех!

Никога не подхождай с това, че инвестираш!!! Знанието не е икономика!!! Т.е. = ти или желаеш да изпитваш удоволствие с което ще работиш за напред или да спечелиш. 

В момента "печени" (с висше = диплома) много, но със знание малко!!!  

Искам да изпитвам удоволствие с това което работя, разбира се, но дилемата ми коя специалност да запиша. Нямам преки наблюдения върху Интелигентни системи и изкуствен интелект, и това ме кара да се двоумя. Дали да избера сферата в която досега съм искал да се развивам или да се гмурна в дълбокото и да отида в друга посока. 

преди 28 минути, darkestknight25 написа:

Нямам преки наблюдения върху Интелигентни системи и изкуствен интелект, и това ме кара да се двоумя.

Интелигентни системи няма, но изкуствен интелект ще има. ;) 

п.п. Или какво, решил си да си Бог ли?! :) 

преди 33 минути, darkestknight25 написа:

Искам да изпитвам удоволствие с това което работя, разбира се

И в следствие на което не би трябвало да имаш дилема ... = Спекулираш!!! 

преди 5 часа, darkestknight25 написа:

Искам да изпитвам удоволствие с това което работя, разбира се, но дилемата ми коя специалност да запиша. Нямам преки наблюдения върху Интелигентни системи и изкуствен интелект, и това ме кара да се двоумя. Дали да избера сферата в която досега съм искал да се развивам или да се гмурна в дълбокото и да отида в друга посока. 

Интелигентни системи и изкуствен интелект - такова нещо не съществува. Виж програмата на самия университет и ще разбереш защо не бива да си пилееш времето там.

• Автор
преди 1 час, Емил Костов написа:

Интелигентни системи и изкуствен интелект - такова нещо не съществува. Виж програмата на самия университет и ще разбереш защо не бива да си пилееш времето там.

Защо мислите, че не съществува? Няма ли почва у нас за да се развие? 

преди 6 часа, darkestknight25 написа:

Почва има, но ти нямаш семе. 

И ми замирисва, че дори да завършиш, то нито ще развиеш в себе си интелигентност, нито пък ще може да създадеш изкуствен интелект, защото преди това трябва да си личност. 

Всеки с подобна дилема става само за това: Да се съмнява и да не може да вземе решение. 

Едно магаре се колебало между две купи сено и умряло гладно!!! 

преди 10 часа, darkestknight25 написа:

Защото не съществува изкуствен интелект. Това, което се показва е просто опит за имитиация и нищо повече. Интелигентни системи също няма. Това са просто маркетингови наименования. Една система работи въз основа на команди, които са и зададени и описани. Повече от това тя не може да направи.

преди 22 часа, darkestknight25 написа:

Тази специалност в ТУ-София е нова и не мога да направя реална преценка дали да инвестирам времето си в учене на тази специалност. 

Прегледах и сравних тези специалности.

Пловдивски университет: 
Факултет по математика и информатика - "Софтуерни технологии и дизайн (бакалавър)"
Областите, които са обхванати тук, са класически и общоупотребими (в практиката на софтуерната разработка):
http://fmi-plovdiv.org/index.jsp?ln=1&id=2679

Технически университет-София: "Интелигентни системи и изкуствен интелект"
Учебен план:
https://www.tu-sofia.bg/uplan/МТФ/Бакалавър/UPlan_ВISAI 16.05.2022.pdf

Тук са включени теми, които са специфични за областта "изкуствен интелект":
- Представяне и моделиране на знания
- Експертни системи
- Невронни мрежи и дълбоко обучение
- Размити множества и приложения
- Машинно самообучение и изкуствен интелект 
- Извличане на знания от данни
- Разпознаване на образи

Интересни избираеми дисциплини:
- Методи за машинно обучение в киберсигурността
- Интелигентни системи в телемедицината
- Автоматизирано проектиране и изкуствен интелект
- Технологии за виртуална и разширена реалност
- Интернет на нещата в индустрията
- Големи обеми данни и анализ на данни
- Адитивни технологии (3D принтинг)

Всички тези неща не са така широко употребими в обикновената практика сега,
но са много интересни и перспективни.

Ако си в по-добър град и намериш добри преподаватели (и не просто закостенели традиционалисти)
и намериш измежду своите състуденти хора, с които да работиш нови и перспективни неща, 
бихте могли да правите интересни проекти 
и в бъдеще да направите своя фирма, която да се занимава не само с банални общоупотребими работи,
но и нови перспективни разработки.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.