Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конвертиране от MBR към gPT

Препоръчан отговор

Бих искал да конвертирам диска от MBR към GPT. Операционната система е Windows 10 64bit, дъна платка AsRock B75m R2.0

HDD (1GB) е един и е разделен така 😄 -Windows, d: -данни, е: -torrent, и още един дял обикновено някакво линусче. Компютъра е с dual-boot. При конвертирането вероятно ще се загуби достъпа до Линукса но това не е проблем, той е за експерименти и ще се инсталира на ново. Не бих искал да загубя d: и e:

За конвертирането смятам да използвам „AOMEI Partition Assistant Technician Edition“.
Проблема е че не виждам в настройките на BIOS опция примерно избор legacy mode or UEFI? И ако няма поддръжка предполагам ще се затрие целия диск. И не мога да разбера това дъно (и BIOS) подържа ли GTP диск.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много ми е интересно при работеща система що искаш да правиш простотии? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ето една много добра и безплатна програма за целта, която аз ползвам без проблем.

Трябва да си внимателен какво точно правиш, за да не псуваш някой от нас. И още нещо!

Хората те попитаха каква е точно целта на занятието - НЕНАПРАЗНО!

resizer-free
https://dox.abv.bg/download?id=4ab191a0af

Пример със снимка:

Работата е 3-4 клика с мишката, но да внимаваш къде кликаш и...защо! В мрежата има много добро описание, как се работи с програмката при конвертирането. Същата я има и в портативен вариант, който аз ползвам.

ScreenShot001.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, Joss Bomon написа:

... защото... 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Емил Костов написа:

Много ми е интересно при работеща система що искаш да правиш простотии? 

Е как защо, няма само мазния да прави простотии

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, ined написа:

Е как защо, няма само мазния да прави простотии

:lol6: Ех разсмяхте ме сър. Да сте жив и здрав 1000 години! Не се шегувам! :)

преди 23 минути, Емил Костов написа:

Това беше офтопик за репликата ЗАЩОТО. Не съм се подигравал с Тодор Колев! :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, ganimed написа:

Бих искал да конвертирам диска от MBR към GPT. Операционната система е Windows 10 64bit, дъна платка AsRock B75m R2.0

HDD (1GB) е един и е разделен така 😄 -Windows, d: -данни, е: -torrent, и още един дял обикновено някакво линусче. Компютъра е с dual-boot. При конвертирането вероятно ще се загуби достъпа до Линукса но това не е проблем, той е за експерименти и ще се инсталира на ново. Не бих искал да загубя d: и e:

За конвертирането смятам да използвам „AOMEI Partition Assistant Technician Edition“.

Проблема е че не виждам в настройките на BIOS опция примерно избор legacy mode or UEFI?
И ако няма поддръжка предполагам ще се затрие целия диск. И не мога да разбера това дъно (и BIOS) подържа ли GTP диск.

Погледни и обърни внимание,че версията която е показана във видеото е : AOMEI Partition Assistant Pro :

Това показва в официалният сайт на Asrock :

BIOS :

- 64Mb AMI UEFI Legal BIOS with GUI support
- Supports "Plug and Play"
- ACPI 1.1 Compliance Wake Up Events
- Supports jumperfree
- SMBIOS 2.3.1 Support
- CPU Core, IGPU, DRAM, 1.8V PLL, VTT, VCCSA Voltage Multi-adjustment

https://www.asrock.com/mb/Intel/B75M R2.0/index.asp

П.С.
Бъди много внимателен,за да не объркаш нещо и да няма после приказки,че си изгубил данните си!
Аз съм я ползвал програмата много е удобна и лесно се работи с нея,но зная какво правя!

П.С. 2
Само не разбрах каква е целта на занятието? Защо искаш да преминеш от MBR към GPT?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дъното поддържа UEFI, пише го във връзката, която си дал:

Цитат

- 64Mb AMI UEFI Legal BIOS with GUI support

Имай в предвид, че ако имаш важна информация на диска и я нямаш минимум още едно място, значи информацията не е важна.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, ganimed написа:

Проблема е че не виждам в настройките на BIOS опция примерно избор legacy mode or UEFI?

преди 5 минути, X-TEAM написа:

Погледни и обърни внимание,че версията която е показана във видеото е : AOMEI Partition Assistant Pro :

И стандартната версия позволява това конвертиране вече.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на отговорилите и за информацията. направих си съответните изводи.

А на толкова често задавания въпрос Защо? Ще отговоря с думите на един легендарен алпинист.
Една умно-красива млада журналистка го попитала същото Защо се катери по хълмовете какво има там, защо не кацне с хелкоптер на върха? Защото ги има - отговорил алпиниста.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Затова задължително се прави бекъп преди всякакви такива мащабни промени по дисковия масив и нямаш тревоги за данните си. Такива конверсии на жив диск ... никак не съм им фен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, Rammkopf написа:

Затова задължително се прави бекъп

Верно ли? Чак задължително...по-скоро пожелателно. И ко прайм ако няма толкова свободно място? И как ще възстановиш съдържанието на MBR дял върху GPT дял без инструмент на трета страна? Е, тогава какъв е смисълът да се трие и конвертира, като може направо да се конвертира с външен инструмент?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 часа, ganimed написа:

Проблема е че не виждам в настройките на BIOS опция примерно избор legacy mode or UEFI? И ако няма поддръжка предполагам ще се затрие целия диск. И не мога да разбера това дъно (и BIOS) подържа ли GTP диск.

Преди няма и година извърших този процес с Акронис.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 59 минути, цър-вул написа:

Верно ли? Чак задължително...по-скоро пожелателно. И ко прайм ако няма толкова свободно място? И как ще възстановиш съдържанието на MBR дял върху GPT дял без инструмент на трета страна? Е, тогава какъв е смисълът да се трие и конвертира, като може направо да се конвертира с външен инструмент?

За мен е задължително, щом държим на данните. Разчитате сляпо на 3rd party автоматики и магически китайски инструменти за отговорни цели, докато не ти мигне токът ... :D Аз имах случай наскоро, на дънната платка да ми се включи Overvlotage Protection, който директно гаси машината. Ей тъй, ни в клин, ни в ръкав.

Възстановяването на дял от MBR том на бекъп-носител върху дял от реструктуриран в GPT том на таргет-носител не е никакъв проблем, колкото и да не ти се вярва. Не правите разлика между volume и partition, ама спорите. :D

"И ко прайм ако няма толкова свободно място?" - в днешно време, всеки разумен човек с SSD-та по компютрите си трябва да има поне един магнитен диск, на който регулярно да си прави бекъп на машините. Аз имам NAS за целта, всичките компютри си ги архивирам с veeam. И когато ми се строши SSD-то на геймърската машина, цели 2 пъти, ми дремеше на "оня".,

За протокола, няма нужда от външни инструменти. Ако много държите да конвертирате жив диск от MBR в GPT, без да реструктурирате от нула, имате си powershell, там има mbr2gpt, с него става. Почти съм убеден, че външните туулчета, които ползвате, викат точно mbr2gpt от Windows.

Правете, каквото решите. Данните са си ваши. Аз просто съм патил с годините, или съм гледал други как патят, и не правя нищо насляпо, без запасен вариант.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Забравих - може да се конвертира и без загуба с помощта на mbr2gpt - рестартира се машината през Recovery и в command prompt се изпълнява mbr2gpt (първо проверка дали може - mbr2gpt /validate /disk:0 )
https://www.windowscentral.com/how-convert-mbr-disk-gpt-move-bios-uefi-windows-10

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Така, сега историята е следната, тъй като мнго ме питатаха защо та защо? По горе отговорих с един афоризъм от живия живот на Райнхолд Меснер, а сега сериозно.

Инсталацията на компютъра е от времето на Windows 7, Като излезе десятката си се ъпгрейдна автоматично сигуро 10 години не е преинсталиран. Но навремето инсталирания уйндоуса беше 32bit  и така си вървеше по наследство. Сега обаче имам програми които искат 64bit версия. Мразя да преинсталирам иначе си имам бекъп на външен хард че и на един домашен NAS от стар компютър.
И така реших да сложа 64bit версия. Така и така преинсталирм на чисто реших да направя и тази гимнастика да си конвертирам диска.
И тъй по време на исталацията както пише в книгите shift + F10 и т.н.

преди 9 часа, цър-вул написа:

Става, но със загуба на данни от целия диск():

diskpart
list disk
select disk n
clean
convert gpt

Всичко си се инсталира както си требе. Добре но като погледнах в диск менъджмента се ококорих - стоеше си на MBR. Не че нещо но не обичам нещата да са извън контрол.  Може нещо с командите в промпта да съм объркал не знам както и да е. Сега се сещам че имаше някяква настройка в UEFI BIOS csm мисля че беше която дава възможност на UEFI да емулира MBR дискове, но и такава опция не намерих в настройките. За това попитах за third party software и дали е изпробвано ка дъно като моето.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, ganimed написа:

а сега сериозно.

Конвертирането в GPT няма да ти донесе никаква реална полза, освен ако си решил да цепиш диска на повече от 4 основни дяла или ще ползваш диск по-голям от 2ТВ.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 часа, ganimed написа:

Всичко си се инсталира както си требе. Добре но като погледнах в диск менъджмента се ококорих - стоеше си на MBR.

Покажи

diskpart

list disk

А за select disk n

n трябва да е цифрата на диска, който ще се конвертира...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...