Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно подновяване на шофьорска книжка.

Featured Replies

Валидноста на книжката ми изтече на 13.04.2021. Трябва ли да карам пак курс за шофиране и листовки за да си я подновя или не?

преди 6 минути, Dancho702830 написа:

Валидноста на книжката ми изтече на 13.04.2021. Трябва ли да карам пак курс за шофиране и листовки за да си я подновя или не?

Не! Просто ти издават нова, с нов срок.

Ако няма да шофираш - не е задължително подновяването.

Ако имаш неплатени актове/фишове ще те задължат да ги платиш иначе няма да ти я подновят.

преди 3 минути, plmen88 написа:

Ако имаш неплатени актове/фишове ще те задължат да ги платиш иначе няма да ти я подновят.

Това е „друга бира“ и пак е относително!
Ако е минало достатъчно време - задълженията не се виждат в КАТ, а се прехвърлят към НАП.

преди 1 минута, Емил Костов написа:

И ще имаш и глоба, затова че си забравил да я подновиш!

НЯМА ТАКАВА ГЛОБА!!!

Освен - ако не те сварят на волана - със СУМПС с изтекла валидност.

преди 1 минута, jhoro написа:

НЯМА ТАКАВА ГЛОБА!!!

Освен - ако не те сварят на волана - със СУМПС с изтекла валидност.

Напротив ИМА такава глоба и аз я отнесох! Гарантирам!

току-що, Емил Костов написа:

Напротив ИМА такава глоба и аз я отнесох! Гарантирам!

7 години си държах „книжката“ - „на трупчета“ и си я поднових без проблеми.

Теб пак са те преметнали!

току-що, jhoro написа:

Ти ако искаш можеш да я държиш и в печката. Лично попитах на гишето в КАТ, дължа ли глоба затова, че не съм си презаверил книжката навреме. Отговорът на тъпата ОВЦА беше не и от НАП ми връчиха задължение за закъснели документи.

Индивидуално е, според настроението на служителката, какво тикче ще сложи в системата им. По закон се дължи глоба.

Хили се колкото искаш! Постващият е на пангара, а не АЗ. За всеки случай да отиде да си провери задълженията в НАП, а ти продължавай да ме смяташ за олигофрен!

току-що, Емил Костов написа:

Ти ако искаш можеш да я държиш и в печката. Лично попитах на гишето в КАТ, дължа ли глоба затова, че не съм си презаверил книжката навреме. Отговорът на тъпата ОВЦА беше не и от НАП ми връчиха задължение за закъснели документи.

Виж се само - какви ги ръсиш!

Преди да ти „връчат задължение“ - се съставя АУАН, срещу който може да се възрази.
После следва НП - което може да се обжалва на три инстанции. Първо - наказващия орган, после районния съд и накрая - Окръжния съд.
Чак когато влезе в сила - става задължение.

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Хили се колкото искаш! Постващият е на пангара, а не АЗ. За всеки случай да отиде да си провери задълженията в НАП, а ти продължавай да ме смяташ за олигофрен!

Това - последното - нито съм го казвал, нито го мисля.

преди 1 минута, jhoro написа:

Виж се само - какви ги ръсиш!

Преди да ти „връчат задължение“ - се съставя АУАН, срещу който може да се възрази.
После следва НП - което може да се обжалва на три инстанции. Първо - наказващия орган, после районния съд и накрая - Окръжния съд.
Чак когато влезе в сила - става задължение.

Това - последното - нито съм го казвал, нито го мисля.

Моите извинения, че реагирах така остро, но понеже съм ял трибуквения та затова! Постващият да провери в НАП за всеки случай!

преди 15 минути, jhoro написа:

Стига заблуждава хората с твоите единични случай! Няма как да знаеш как ще реагира и какво ще напише жената на гишето в КАТ? 

Пример: Човека не е догледал, даже въобще не е обърнал внимание на изтеклия срок, дори е обиколил половин България с тази изтекла книжка и никой не го е спрял. Късмет! Отива да си мине колата на лизинг на преглед и тогава установяват нарушението на закона. Как да си я смени, като живее в друго населено място, а най-краткия срок е тридневен? С какво да шофира до тогава?  

Решение: Или наема друг шофьор или взема тридневен отпуск и си оправя пропуските. За глобата, те първа ще се изяснява, в какъв размер ще е и дали ще има. 

преди 12 минути, MST написа:

Решение: Или наема друг шофьор или взема тридневен отпуск и си оправя пропуските.

Или наема „рептрак“ и си прибира возилото.

преди 9 минути, jhoro написа:

Или наема „рептрак“ и си прибира возилото.

Хаха! Много оригинално! 

току-що, Jorge написа:

Къде пише такова нещо?

Чичкото ще ти каже. Попитай го!

преди 2 минути, Jorge написа:

Къде пише такова нещо?

И продължавай да смееш. Като проучиш, как стоят нещата с бг бюрокрацията, ще ти секне усмивката, или нейси, може да си замръзнал така, знам ли?!

преди 18 минути, MST написа:

Хаха! Много оригинално! 

Нищо нестандартно. Ако по някаква причина, ти свалят регистрационните номеря на пътя - има такъв вариант - това е единственото решение.

преди 7 минути, MST написа:

Чичкото ще ти каже. Попитай го!

И продължавай да смееш. Като проучиш, как стоят нещата с бг бюрокрацията, ще ти секне усмивката, или нейси, може да си замръзнал така, знам ли?!

Законите са си закони. Бюрокрацията няма нищо общо със запитването в темата. Когато отидеш в службите за подмяна на СУМПС с изтекъл срок не дължиш никакви глоби от санкции отнасящи се за този параграф. За неплатени други глоби по-горе са написали. Ако те спрат с изтекло СУМПС на пътя - тогава има санкции, но и там прочита е различен за размера на тези санкции. На ''гише" - повтарям няма такива филми.

https://whilli.com/na-pat/dokumenti/iztekla-shofiorska-knizhka-mozhe-li-da-karash-ako-si-podal-zaiavlenie-za-nova/

Цитат

Ако книжката е изтекла, но автомобилистът не шофира, той няма да бъде санкциониран. Освен това, притежателят на свидетелството с изтекла валидност няма задължението да върне документа на МВР

преди 2 часа, Jorge написа:

Законите са си закони. Бюрокрацията няма нищо общо със запитването в темата. Когато отидеш в службите за подмяна на СУМПС с изтекъл срок не дължиш никакви глоби от санкции отнасящи се за този параграф. За неплатени други глоби по-горе са написали. Ако те спрат с изтекло СУМПС на пътя - тогава има санкции, но и там прочита е различен за размера на тези санкции. На ''гише" - повтарям няма такива филми.

Точно така, законите са си закони!

https://whilli.com/na-pat/dokumenti/iztekla-shofiorska-knizhka-mozhe-li-da-karash-ako-si-podal-zaiavlenie-za-nova/

Мързел! 

преди 3 минути, MST написа:
Цитат

Изглежда, че в някои областни дирекции се работи по друг законов текст. Така поне излиза от отговора на Пътна полиция-Пловдив, който изпратиха до Уили: „за управление на МПС с книжка, чийто срок на валидност е изтекъл, се налага 20 лв. глоба по чл. 185 от ЗДвП. Изтеклото свидетелство се изземва със съставения акт за нарушението“.

преди 1 минута, цър-вул написа:

https://www.sba.bg/snews/view/657

Цитат

Според тях при просрочие на валидността на СУМПС и управляване на МПС извън този срок водачът първоначално носи административно-наказателна отговорност, а когато в едногодишен срок от наказването му по административен ред продължава да управлява МПС без "подновено" СУМПС, той вече осъществява престъплението шофиране без книжка по чл.343в, ал.2 от НК.

преди 4 часа, Dancho702830 написа:

Не. Ако имате късмет, може и глоба да не платите, или да е минималната. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.