Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръка за лаптоп за приятел

Featured Replies

Здравейте и от мен,

Дойде и моя ред да пусна тема тук, защото един приятел и колега ме помоли да му помогна в избора на лаптоп за майка му за работа.

На нея са и предложили следния модел от работата и:

https://virtualnazona.com/bg/kompyutri/laptopi/laptop-msi-modern-14-c12m-14-fhd-ips-9s7-14j112-058/

като са и дали възможността крайната цена да се формира с добавена памет и още 8GB RAM (демек общо 16GB).

Win Pro 10 64Bit Eng Intl- 264лв с ддс  + 8gb RAM upgrade е 1462.50 лв.

Тавана трябва да е до 1500 лв. и да не се надвишава. Аз прегледах някои модели и тъй като няма да се играят игри на него, а ще се ползва за работа, презентации и прочие (не съм се заглеждал по видеокартите разбира се).

Спрях се горе-долу на следните модели (може да има и други по-добри в други сайтове), но в EMAG-a за тези пари ми грабната окото следните два лаптопа:

https://www.emag.bg/laptop-hp-pavilion-15-eg0023nu-s-intel-core-i5-1135g7-2-4-4-2ghz-8m-16-gb-1tb-m-2-nvme-ssd-nvidia-mx350-2gb-gddr5-free-dos-bjal-srebrist-ardes-2y1j5ea-16gb-1tbssdnvme/pd/D3QVP4MBM/?X-Search-Id=66591ba1de9af4cc0a29&X-Product-Id=96246041&X-Search-Page=1&X-Search-Position=49&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

По-голямо SSD от MSI, по-голям дисплей (15.6 срещу 14 за MSI), пак 16 GB RAM, картата я дават уж малко по-добра (NVIDIA MX350 от вградената Iris Xe, колко е вярно не знам), но пък е с по-стара генерация процесор. Вече коя марка HP или MSI също не съм сигурен, но за лаптоп сякаш HP са по-известните.

Другия модел, който ми допадна е този Acer. Да знам, че определено те залагат на мощен хардуер на по-ниска цена за сметка на качеството (поне преди май бяха така при лаптопите), но все пак:

https://www.emag.bg/laptop-acer-aspire-5-a515-57-39ve-s-intel-core-i3-1215u-3-3-4-4ghz-10m-16-gb-1tb-m-2-nvme-ssd-intel-uhd-graphics-endless-os-siv-ardes-nx-k3jex-001-16gb-1tbssdnvme/pd/D7888VMBM/?X-Search-Id=27a7fe9ceb89b0c4c2f3&X-Product-Id=95199048&X-Search-Page=2&X-Search-Position=52&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

Този пак е с по-голям nVME диск от MSI-а, по-голям дисплей, същия процеоср и съответно карта и с подсветка на клавиатурата, което ми се струва готина екстра. Не знам дали другия има такава.

Вашето мнение между тези трите (или и други модели разбира се), до тези пари (да знам, че е трудно за 1500лв, да се намери нещо, което да не е орязано отнякъде). Може и по-скъпи модели ако са на промоция и пак са намалени до 1500лв. също важи. Добре е да може да бъде издадена и фактура. Мисля, че от EMAG имаха електронна такава, която можеше да се свали като PDF файл.

Надявам се да няма спорове и мерене. Аз тук нямам претенции за нищо и дори ще дам линка на момчето да следи темата, за да не го играя на счупен телефон. :)

Благодаря ви предварително и се извинявам за дългия пост. :biggrin:

Разрешен от ined

• Автор
преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

Избраните от теб лаптопи имат ли го това?

Не, но то не е задължително като условие. Лично аз предпочитам парите да се вложат в по-добри части. ОС се качва допълнително, а може и да се купи на по-късен етап ако се получи такова условие. Но upgrade на лаптопа ще е по-трудно да се направи. Или с други думи давайте без ОС в цената.

• Решение
преди 4 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Не, но то не е задължително като условие. Лично аз предпочитам парите да се вложат в по-добри части. ОС се качва допълнително, а може и да се купи на по-късен етап ако се получи такова условие. Но upgrade на лаптопа ще е по-трудно да се направи. Или с други думи давайте без ОС в цената.

От тия пари почват и геймърските

https://laptop.bg/laptops-asus-TUF_Gaming_A15-asus_tuf_gaming_a15_fa506ihrbhn080

преди 26 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Аз прегледах някои модели и тъй като няма да се играят игри на него, а ще се ползва за работа, презентации и прочие...

В момента пред мен стои гордо един паметник за над 6 хилки със специализиран софтуер, W11 E, засилена защита управлявана от читави сисадмини и отново отказва да стартира. Това ми е 3-та бройка на подобна цена от премиум марка при различни моделни линии, но всичките бизнес ориентирани. Ползват се точно по предназначение. Изводите оставям на теб...

преди 2 минути, Jorge написа:

В момента пред мен стои гордо един паметник за над 6 хилки със специализиран софтуер, W11 E, засилена защита управлявана от читави сисадмини и отново отказва да стартира. Това ми е 3-та бройка на подобна цена от премиум марка при различни моделни линии, но всичките бизнес ориентирани. Ползват се точно по предназначение. Изводите оставям на теб...

Защо отказва да стартира? Или по-точно кое точно не пали - желязото или душата му е в депресия?

преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

Защо отказва да стартира? Или по-точно кое точно не пали - желязото или душата му е в депресия?

Желязото естествено...:D

преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

Не пускай тото, няма смисъл ...

Знам. Ще оставя останалите на сухо. Хайде кудошите някъде другаде. И без това се "изключвам". 

HP PAVILION 14-DV0002NU  1349лв

14.0 ", INTEL CORE I5-1135G7, RAM 16 GB, SSD 512 GB, INTEL IRIS XE GRAPHICS, WINDOWS 11

HP 15S-FQ2039NU 1269лв

15.6 ", INTEL CORE I3-1125G4, RAM 8 GB, SSD 512 GB, INTEL UHD GRAPHICS, WINDOWS 11

Две предложения от мен :)

преди 2 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Точно така, глупаво е да се дават 250лв. за лиценз при лимитирана цена, който може да си го закупиш за 10-15 лева и да ти върши същата работа, а парите да бъдат вложени в по-добър хардуер.

От изброените от теб лаптопи бих взел HP-то.

https://plasico.bg/dell-vostro-3525-156-fhd-120-hz-ryzen-5-5625u-8gb-256gb-ssd-linux-black-n1006vnb3525emea01ubu-12691936.html#full-details

Това е моето предложение, предполагам няма да е проблем, че е с 8 лв. над желаната цена.

Предимствата пред HP-то:
- 6-ядрен процесор;
- 120Hz честота на опресняване;
- 3-годишна гаранция;
- по-нов процесор;
- по-нов стандарт на Wi-Fi

Недостатъци:

- няма USB Type-C порт;
- няма външна видеокарта (макар с MX350 да са на почти едно ниво);
- няма сензор за пръстов отпечатък;
- по-тежък е с 150 грама

• Автор
преди 2 часа, plamen_petrov_80 написа:

Аз бих попитал много настоятелно за OS-а.

Питано е. Както казах, искаха оферти без включена ОС.

преди 2 часа, Coco1 написа:

От тия пари почват и геймърските

https://laptop.bg/laptops-asus-TUF_Gaming_A15-asus_tuf_gaming_a15_fa506ihrbhn080

Да, и аз видях няколко такива дори с 3050 карти, но предполагам ще идва тежичък на жената, а и като дизайн геймърските са малко "тукмаци" и са повече за мъже по мое мнение.

преди 2 часа, Jorge написа:

Еми то изводите да си ги прави моя колега или по-скоро майка му. Все пак щом фирмата и го плаща не виждам проблем. Колкото изкара все е нещо. После ще и вземат друг и така. Твоите колко изкараха?

преди 2 часа, AAUUXX написа:

HP PAVILION 14-DV0002NU  1349лв

14.0 ", INTEL CORE I5-1135G7, RAM 16 GB, SSD 512 GB, INTEL IRIS XE GRAPHICS, WINDOWS 11

HP 15S-FQ2039NU 1269лв

15.6 ", INTEL CORE I3-1125G4, RAM 8 GB, SSD 512 GB, INTEL UHD GRAPHICS, WINDOWS 11

Две предложения от мен :)

Благодаря от негово име. :)

преди 50 минути, tepmu написа:

Точно така, глупаво е да се дават 250лв. за лиценз при лимитирана цена, който може да си го закупиш за 10-15 лева и да ти върши същата работа, а парите да бъдат вложени в по-добър хардуер.

От изброените от теб лаптопи бих взел HP-то.

https://plasico.bg/dell-vostro-3525-156-fhd-120-hz-ryzen-5-5625u-8gb-256gb-ssd-linux-black-n1006vnb3525emea01ubu-12691936.html#full-details

Това е моето предложение, предполагам няма да е проблем, че е с 8 лв. над желаната цена

Да, и аз не мисля, че 8 лв, ще са проблем. Благодаря и на теб. :)

преди 19 минути, vlado1985 написа:

Благодаря и на теб Владо! :) Ще има да си поблъска сега главата и да отсява, но да се чувства изобилието. ;)

преди 1 минута, B-boy/StyLe/ написа:

Благодаря и на теб Владо! :) Ще има да си поблъска сега главата и да отсява, но да се чувства изобилието. ;)

Да така е прав си наистина макар че някой от предложенията които съм дал са с 4ядрени процесори и 2гб видео. А вече ако се гони по голяма производителност и по нова генераця процесор ще трябва да се погледне и видеото. Щото малко или много по високата шина е по бърза и по скъпа и иска неиска човек прави компромис.

• Автор
преди 18 часа, Joss Bomon написа:

Да, момчето май и той се спря на този модел предложен от @ined . Решиха да заложат и на лицензиран Windows, защото жената ще го носи и на работа и е по-добре да е с лицензиран в случай на проверки:

https://www.emag.bg/laptop-msi-modern-15-a5m-s-amd-ryzen-5-5500u-2-1-4-0ghz-8m-16-gb-500gb-m-2-nvme-ssd-amd-radeon-rx-vega-7-windows-11-home-grafitenocheren-ardes-9s7-155l26-256-16gb-500ssdnvme/pd/D0JDGJMBM/?

Дори после видяхме и модел на HP само, че и с друг цвят, но със същите характеристики, само че HP-то е с 1TB диск за сметка на MSI, който е с 512GB, но на една и съща цена и се зачудихме коя марка да е:

https://www.emag.bg/laptop-hp-15s-eq2017nu-s-amd-ryzen-5-5500u-2-1-4-0ghz-8m-16-gb-1tb-m-2-nvme-ssd-amd-radeon-rx-vega-7-windows-11-home-srebrist-ardes-5b2u2ea-16gb-1tbssdnvme/pd/DZ4ZCCMBM/

Ето и сравнението: Дисплея на HP не пише дали е IPS, но май е същия като го проверявах по модел на сайта на производителя. Не пише и производител на колонки. Има и по-висока тактова честота на паметта, което е странно, щом са с един и същи процесор и предполагам чипсет? И двата са с лицензиран Win 11.

Иначе пък MSI е с по-нова мрежова карта и по-нов Bluetooth. Цвета по-малко се цапа и има подсветка (за другия не пише, но ще проверя). Не пише и дали има TPM (би трябвало, защото е с Win 11 и едва ли са го качвали по заобиколен път). но за HP си пише, че има, за MSI не пише. Трябва да видя на сайта на производителите. Та като цяло MSI май е по-балансиран и по-модерен макар и с по-малък диск.

https://www.emag.bg/compare/DZ4ZCCMBM,D0JDGJMBM/

Благодаря на всички за участието! :beer:

преди 4 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Решиха да заложат и на лицензиран Windows, защото жената ще го носи и на работа и е по-добре да е с лицензиран в случай на проверки:

Сега разбираш защо "Казах ти!".

• Автор
преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Сега разбираш защо "Казах ти!".

Ами не, защото аз питах 100 пъти. Мнението се менеше. Нямам вина в случая!

току-що, B-boy/StyLe/ написа:

Ами не, защото аз питах 100 пъти. Мнението се менеше. Нямам вина в случая!

Знам, бил съм там, питаш и питаш и отново питаш иначе накрая ти излизаш виновния.

Да поговорим сега сериозно за лаптопите:

1. MSI <=> HP - аз бих избрал HP.

2. Лаптоп с 16GB памет на един слот ... ужасно, най-добре би било 2х8GB и колкото може по-бърза, иначе спъваш видеото и процесора еле AMD-то.

3. Винаги гледай колкото може повече официална информация, отколкото в описанието на някой търговец .. правят грешки, понякога големи грешки.

4. Колко нова е една мрежова карта и BT никога не би ми било определящо, освен ако не гоня някаква конкретна спецификация.

5. Виж го, пипни го на живо ... имало е техника от която съм се отказвал след като я видя - просто не е моята техика. Най-добре е да я видите и тримата избраната техника - ти като консултант, приятеля ти като човека на които ще натякват постоянно и ползвателката на техниката.

6. Конструкцията е по-важна от параметрите!

Някъде упомена ли се точно каква работа ще се върши?

В какво и как ще бъде пренасян? Ще се работи на бюро или на крак?

• Автор

Чак толкова не мисля да се занимавам. Няма как да ги "пипна" предварително. Не мисля, че ще ми натякват, затова пуснах и темата (така че тази отговорност донякъде се разпределя и между всички предложили решение). :)

@ined да му мисли сега (в кръга на шегата разбира се). :giggle1:

Казал съм за какво работа ще се ползва - за бизнес срещи, презентации и т.н. от майката на момчето. Повече подробности не знам и не са ми нужни честно казано. Те си знаят, не са малки. На мен просто ми трябваше модел до тези пари. Това е.

преди 20 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Твоите колко изкараха?

Средно по около година. На един се смени дъно и диск (дъното окъсяваше), друг пък прегряваше зловещо, трети - отново прегряване и неразбирателство с периферни устройства, както и бъгави конектори. И това в устройства на средна цена 5 хилки и отгоре. Ще поискам друг за 8-9 да видя там как са нещата.:D

• Автор
преди 3 минути, Jorge написа:

Средно по около година. На един се смени дъно и диск (дъното окъсяваше), друг пък прегряваше зловещо, трети - отново прегряване и неразбирателство с периферни устройства, както и бъгави конектори. И това в устройства на средна цена 5 хилки и отгоре. Ще поискам друг за 8-9 да видя там как са нещата.:D

Затова не обичам лаптопите. Удобни са ама са много кекави и по-трудно се поддържат и ъпгрейдват и охлаждат. С мои познати, които цъкат на лаптопи като играем на нещо в мрежа и все ги изхвърля като почнат да прегряват и никакви там USB вентилаторни подложки и прочие не помагат. Сега "геймърските" лаптопи са с една идея по-добро охлаждане де, но за тези пари ще се сглоби доста по-добра десктоп система.

Не знам, за мен #PCMasterRace. :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.