Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, BANKATA написа:

Не, ти разбра ли защо пишеш глуипости за лукойла ?

Ми, не са глупости, обясних ти го. Сега... това, че ти така и не го вдяна... аз нямам вълшебна пръчка. Няма как да обясниш нещо на човек, дето само гледа тъпо екрана и не може да осмисли нещо написано. Ти след 12 часа спор с Пламен, даже не си наясно и за какво точно спорим. Кво да коментираме повече? Оня ден, даже в един и същ пост си противоречеше тотално. Потърси помощ... има вече кой да ти помогне, медицината е напреднала.

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 час, communismatic написа:

Твърдиш, че ситуацията била по-различна от тая през 1989-а?

Цитат

...
Не е задължително веднага да отговаряте, само и само да задоволите любопитството на малчугана. По-важно е да покажете вашето внимание към въпроса и може би заедно да потърсите правилния отговор. Това отношение учи децата, че споделяте изследователския им интерес и сте готови да поемете по този път заедно.

Дечко, хайде заедно да потърсим разликите между периодите 1987-1989 и 2015-2024:

image.png

Забелязваш ли тенденциите?
Виждаш ли разликите в посоките им?

преди 10 минути, communismatic написа:

Ми, не са глупости, обясних ти го. Сега... това, че ти така и не го вдяна... аз нямам вълшебна пръчка. Няма как да обясниш нещо на човек, дето само гледа тъпо екрана и не може да осмисли нещо написано. Ти след 12 часа спор с Пламен, даже не си наясно и за какво точно спорим. Кво да коментираме повече? Оня ден, даже в един и същ пост си противоречеше тотално. Потърси помощ... има вече кой да ти помогне, медицината е напреднала.

Щом си го обяснил по някакви са твоя логика това веднагически означава че не са глупости. Добра логика !

преди 3 минути, plamen.spam написа:

Дечко, хайде заедно да потърсим разликите между периодите 1987-1989 и 2015-2024:

Ти след като оня път тотално се о*ра по темата за БВП-то... наистина ли искаш отново да го нищим? 😆😆😆

току-що, plamen.spam написа:

Щом си готов да се излагаш с безумозаключенията си...

Няма проблем. Кво стана с доказателствата ти, че "бума" на БВП-то ни не са от инфлацията? Щото за всеки средноинтелигентен човек му е пределно ясно, че БВП-то се вдига, понеже има инфлация...

преди 9 минути, plamen.spam написа:

image.png

Забелязваш ли тенденциите?
Виждаш ли разликите в посоките им?

Ти си много просто момче. Какво ми даваш тия графики. Както един се присмиваше че при социализма имало само 8 битови компютри и слаби калкулатори. А сега какви мощни компютри имало. Схващаш ли?

току-що, В. Велев написа:

Схващаш ли?

Аз не знам, да има тема, по която да "схваща". И най-редовният му номер е да поства някакви страшни фейкове и да се опитва да ги защитава. И понеже не може да ги защитава... да не продължавам нататък. ВАНКАТА номер 2. Двамата са направо като близнаци.

преди 7 минути, В. Велев написа:

Ти си много просто момче. Какво ми даваш тия графики. Както един се присмиваше че при социализма имало само 8 битови компютри и слаби калкулатори. А сега какви мощни компютри имало. Схващаш ли?

А бе, умния, отговори първо за баничката...

Не коментирам стойности, а тенденции. Последните две години на социализЪма, БВП защо спада?

преди 11 минути, communismatic написа:

Няма проблем. Кво стана с доказателствата ти, че "бума" на БВП-то ни не са от инфлацията? Щото за всеки средноинтелигентен човек му е пределно ясно, че БВП-то се вдига, понеже има инфлация...

Още тогава те питах, но сега ще го направя отново.
От една страна, натрупаната инфлация от януари 2015 г. до януари 2025 г. е 51%
От друга страна, БВП от 2015 г. до 2024 г. вкл. се е увеличил със 122%

Как си обясняваш тази разлика?:

• 51% инфлация
  • ръст на БВП със 122%
преди 4 минути, plamen.spam написа:

Още тогава те питах, но сега ще го направя отново.

Смешко, ти ме пита и аз ти отговорих. Натрупаната инфлация се измерва от НСИ, а не от хората, дето са правили статистиката за БВП. Ти дори и това не знаеш... НСИ даже отчетоха ДЕФЛАЦИЯ за април месец! Изобщо имаш ли идея, как се изчислява БВП? Не... Зададох ти въпрос "Какво се е случило с нашата икономика, че да се буустне така мощно БВП-то?" Отговор няма как да дадеш, защото абсолютно нищо не знаеш. Инфлацията е причината. Естествено, че е инфлацията, а не друго.

преди 7 минути, communismatic написа:

Зададох ти въпрос "Какво се е случило с нашата икономика, че да се буустне така мощно БВП-то?" Отговор няма как да дадеш, защото абсолютно нищо не знаеш. Инфлацията е причината. Естествено, че е инфлацията, а не друго.

Мммне... грешиш. Основните "двигатели" през последните 4 години са ръстът на потреблението, а от 2022-ра и ВПК. За 22-ра добави и енергетиката.

Мммне... грешиш. Основните "двигатели" през последните 4 години са ръстът на потреблението, а от 2022-ра и ВПК.

Тъй. Понеже очеизбождащо нямаш никаква представа какви тъпотии твърдиш, та да взема да обясня. ВПК-тата бълват някаква продукция към Украйна, тук съм съгласен. Само, че аз ти показах официалните данни от великата печалба на ВПК-тата... тя е направо смешна. Освен това е абсолютен факт, че има огромен спад на индустриалното производство у нас... Че даже не и у нас, а то направо си е европейска тенденция. Т.е. тая теза е толкова нелепа, че няма накъде. 
Поствайки въпросната статистика, имаш ли понятие, какво трябва да се е случило с нашата икономика, че да се "буустне" по такъв начин за няколко години!? Има два варианта... Или някакви мощни компании да са влезли тук... или просто да е имало инфлация и статистиката да лъже. Я ми дай пример с пет огромни компании, дето да са влезли тук? БВМ? Континентъл? Бриджстоун?

А после ще те питам, защо най-големите данъкоплатци у нас са завещание от "лошия" соц. Щото и на тоя въпрос не ми отговори.

преди 15 минути, plamen.spam написа:

А бе, умния, отговори първо за баничката...

Много ви е яд че при социализма всичко беше евтино и най-вече храната. А това че беше и истинска си е отделно. 

И даже и за запетайката се хващате. За твое успокоение баничка и боза при социализма не беше 10 стотинки а ЦЕЛИ 16 стотинки. Успокои ли се вече?

преди 1 минута, communismatic написа:

ВПК-тата бълват някаква продукция към Украйна, тук съм съгласен. Само, че аз ти показах официалните данни от великата печалба на ВПК-тата... тя е направо смешна.

Дечко, в БВП печалбата ли се отчита или нещо друго?

Дечко, в БВП печалбата ли се отчита или нещо друго?

Ми, отчита се стойността на произведеното за една година. Какво толкова сме произвели за Украйна, че да се завърти икономиката по такъв начин? Това ли е огромната печалба на България?

Цитат

Според годишния доклад на комисията, контролираща износа на оръжие от България, през 2024 година България е доставила директно оръжия и боеприпаси за Украйна на стойност 156,3 млн. евро. Компаниите от оръжейната индустрия у нас са изнесли оръжие за Полша на стойност 1,2 млрд. евро и за Чехия за 417 млн. евро. Смята се, че част от тези доставки също се отправят към Украйна. Отчетът беше публикуван в края на юли.

Брато... казвам ти сериозно, иди се застреляй...

преди 9 минути, communismatic написа:

Ми, отчита се стойността на произведеното за една година. Какво толкова сме произвели за Украйна, че да се завърти икономиката по такъв начин? Това ли е огромната печалба на България?

Брато... казвам ти сериозно, иди се застреляй...

Оти ? Не ти харесват подобни факти ли ?

преди 1 минута, BANKATA написа:

Ми, ако смяташ, че износ във военовременен период за 1,7 милиарда евро е нещо огромно... Ние за 8 самолета Ф16 дадохме кажи-речи същите пари.

преди 4 минути, BANKATA написа:

Кои факти? Че изнасяме оръжие за Украйна ли? И с това икономиката ни расте? Важно е в кой джоб отива печалбата.

Ама ти тия неща не можеш ги разбра.

Между другото, поредното доказателство, че това с великото производство на оръжие за Украйна и бума на БВП-то е абсолютна пунта мара е, че в данните за най-големите данъкоплатци за 2022-та и 2023-та няма нито един военно-промишлен комплекс. Нито един... А по логиката на Пламен, те трябва да са направо на първо място, понеже нали дърпали икономиката. Ти гледай какъв бум, какво чудо...

Инфлация... Всичко останало са абсурдни твърдения.

преди 6 минути, communismatic написа:

Ми, ако смяташ, че износ във военовременен период за 1,7 милиарда евро е нещо огромно... Ние за 8 самолета Ф16 дадохме кажи-речи същите пари.

Не знам как ги сметна, при официални 2,8 млрд. евро износ в доклада.
Сравни ги с 0,614 млрд. евро износ през 2019-а и след това кажи колко пъти се е увеличил износа на ВПК

Това, което не отчиташ е мултипликативния ефект на тези приходи. Каква част от тях отиват за новонаети, за заплати и след това влизат в икономиката като вътрешно потребление.

Как ВПК да влезне в големите данъкоплатци, като почти цялата продукция отива за износ и не се начислява ДДС?

преди 14 минути, plamen.spam написа:

Не знам как ги сметна, при официални 2,8 млрд. евро износ в доклада.

Кво!? Ти можеш ли да смяташ изобщо? 0,1 + 0,4 + 1,2 = ? 
Тоя не може да смята елементарни сметки, тръгнал, да ми коментира БВП... Майко мила! Боже, слез и си прибери вересиите...

преди 15 минути, plamen.spam написа:

Сравни ги с 0,614 млрд. евро износ през 2019-а и след това кажи колко пъти се е увеличил износа на ВПК

Ае, невменяем... То при военновременен период остана и да не се увеличава износа. Тук говорим за някакъв гигантски износ, понеже БВП-то ни направо се утроява. Тук такъв износ виждаш ли?

преди 17 минути, plamen.spam написа:

Това, което не отчиташ е мултипликативния ефект на тези приходи. Каква част от тях отиват за новонаети, за заплати и след това влизат в икономиката като вътрешно потребление.

Мхм, то на това се дължи значи. 1,7 милиарда евро износ направо е утроило БВП-то... 😆

преди 17 минути, plamen.spam написа:

Как ВПК да влезне в големите данъкоплатци, като почти цялата продукция отива за износ и не се начислява ДДС?

Мхм. Ама аз говорех за корпоративен данък...

Цитат

Най-големите данъкоплатци по внесен корпоративен данък (2022):

MISSING: summary MISSING: current-rows.

1 АЕЦ Козлодуй ЕАД
2 Национална електрическа компания ЕАД
3 Аурубис България АД
4 Банка ДСК ЕАД
5 ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД
6 Елаците-Мед АД
7 Булгартрансгаз ЕАД
8 Амюзнет Интерактив ЕООД
9 Агрополихим АД
10 Дънди Прешъс Металс Челопеч ЕАД

Странно... Няма нито един ВПК тук, а на всичкото отгоре почти всичко е построено от простите комунисти. 

Аман от математици!

преди 2 минути, communismatic написа:

Кво!? Ти можеш ли да смяташ изобщо? 0,1 + 0,4 + 1,2 = ? 
Тоя не може да смята елементарни сметки, тръгнал, да ми коментира БВП... Майко мила! Боже, слез и си прибери вересиите...

Дечко, като постна линк, прочете ли какво пише в Доклада и приложенията?

Износът е точно  2 831 285 190 EUR

преди 5 минути, communismatic написа:

То при военновременен период остана и да не се увеличава износа. Тук говорим за някакъв гигантски износ, понеже БВП-то ни направо се утроява. Тук такъв износ виждаш ли?

Виждам 4,5 пъти по-голям износ от 2019 г.

преди 6 минути, communismatic написа:

Мхм, то на това се дължи значи. 1,7 милиарда евро износ направо е утроило БВП-то... 

Очевидно не схващаш механизма. И не са 1.7, а 2.8
Механизъм:

Spoiler

Мултипликативният ефект от приходи при износ означава, че първоначално генерираните приходи от износ водят до по-голямо увеличение на общия национален доход и заетост чрез верига от допълнителни разходи и инвестиции в икономиката. Това е така, защото парите, похарчени от износителите, се превръщат в приходи за други компании, които отново харчат, създавайки цикличен ефект на нарастване.
Как работи:
1. Начален приход:
Една компания получава валута от продажбата на стоки или услуги в чужбина.
2. Допълнителни разходи:
Компанията харчи тази валута за заплати на работници, суровини от местни доставчици, данъци и други разходи.
3. Разширяване на ефекта:
Получателите на тези плащания (работници, доставчици) също харчат своите приходи, което стимулира търсенето на други стоки и услуги.
4. Краен резултат:
Този процес продължава и води до по-голямо увеличение на общия доход в икономиката, отколкото първоначалния приход от износа.
Значение на мултипликативния ефект от износа:
Стимулира икономическия растеж:
Помага за увеличаване на производството и доходите в страната.
Създава работни места:
Чрез нарастването на търсенето се увеличава необходимостта от труд и се създават нови работни места.
Увеличава инвестициите:
Стимулира компаниите да инвестират в разширяване на производството си, за да посрещнат нарастващото търсене.

преди 11 минути, communismatic написа:

Мхм. Ама аз говорех за корпоративен данък...

Корпоративният данък се формира от печалбата, а не от оборота.

преди 12 минути, communismatic написа:

Странно... Няма нито един ВПК тук, а на всичкото отгоре почти всичко е построено от простите комунисти. 

Е и? Това какво точно доказва?
"Простите комунисти" защо не увеличаваха БВП, а през последните две години на социализЪма даже го намалиха...

преди 1 час, В. Велев написа:

Много ви е яд че при социализма всичко беше евтино и най-вече храната. А това че беше и истинска си е отделно. 

И даже и за запетайката се хващате. За твое успокоение баничка и боза при социализма не беше 10 стотинки а ЦЕЛИ 16 стотинки. Успокои ли се вече?

Хората и преди социализЪма са яли органична храна, нали?

Ама нещо са умирали рано? Що така?

преди 3 минути, parmobil написа:

Хората и преди социализЪма са яли органична храна, нали?

Ама нещо са умирали рано? Що така?

Не е важно колко дълго ще живееш, а как ще живееш. Ако на 50 легнеш болен на легло и доживееш до 100 години - мерси!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 3

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.