Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Според сметките ти излиза, че МРЗ е била 50.94 лв.?

140 лева е МРЗ през 1989-а. 1,50 лева е била заплатата на срочнослущежият. Колко процента са 1,50 лева на 140 лева? А човеко, който е "добре" с числата?

преди 4 минути, plamen.spam написа:

Как си го представяш това, с драстичното вдигане на възнагражденията на няколко десетки хиляди ей така изведнъж? Нали би сринал и без това едва скърпения бюджет.

Аха, айде пак оправдания. Нали разпродаде сума ти предприятия, пак ли няма пари? Ебаси мамата...

преди 5 минути, plamen.spam написа:

И за пореден път да ти напомня (явно и това ти е трудно да схванеш), че срочно служещите са с осигурено хранене, дрехи, място за преспиване и т.н.

Верно ли бе? Не думай? Щото и аз това го писах, даже един-два месеца по-рано. Хубаво е, че поне си наясно, за какво споря. Нали?

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 5 минути, communismatic написа:

140 лева е МРЗ през 1989-а. 1,50 лева е била заплатата на срочнослущежият. Колко процента са 1,50 лева на 140 лева? А човеко, който е "добре" с числата?

Аха, айде пак оправдания. Нали разпродаде сума ти предприятия, пак ли няма пари? Ебаси мамата...

Верно ли бе? Не думай? Щото и аз това го писах, даже един-два месеца по-рано. Хубаво е, че поне си наясно, за какво споря. Нали?

С хора в неравностойно положение трябва да сме опрощаващи. Дерзай!

преди 5 минути, parmobil написа:

С хора в неравностойно положение трябва да сме опрощаващи. Дерзай!

Отговор явно и сега няма да получа...😆

преди 14 минути, communismatic написа:

Отговор явно и сега няма да получа...😆

Аз толкова време не получих. А се пъчеше, че си с 200 руски "приятели". 

току-що, parmobil написа:

Аз толкова време не получих. А се пъчеше, че си с 200 руски "приятели". 

Да, именно. Има ли яйца по 90 рубли? Аз твърдях, че има. Ти твърдеше, че нямало. Т.е. кой е излъгал и кой не е наясно с нещата там? Аз или ти?

Тъй. Дай да видим, кво ще правим с тая рафинерия? Отговорих ти на въпроса. Сега е твой ред.

преди 22 минути, communismatic написа:
преди 26 минути, plamen.spam написа:

Според сметките ти излиза, че МРЗ е била 50.94 лв.?

Вземам си думите назад. Не си мно'о зле, уникално зле си.
Щом приравняваш 4100 лв. през 1998 г. на 4.10 лв.,

преди 1 час, communismatic написа:

4100 лева, т.е. 4,10 стотинки. ОК...

Това означава, че МРЗ през 1998 г., от 50 940 лв., ти автоматично я приравняваш на 50.94 лв.

Ето ти точните проценти за съответните години:
1989 г. - 1.07%
1998 г. - 8.04%
2003 г. - 33.63%

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Щом приравняваш 4100 лв. през 1998 г. на 4.10 лв.,

Що? Как да направим приравнението? 4000 лева на колко лева се равняват? На 4? На 40? На 4000? На 4 милиона? Не знам, дали си наясно, ама тогава 10 000 лева бяха 10 лева. След това имаше деноминация. Знаеш ли какво значи това?

преди 3 минути, plamen.spam написа:

1998 г. - 8.04%

Т.е. след близо десет години демокрация, разпродажба на всичко държавно от Иван Костов... вдигат заплатата на войника на 8% от МРЗ. Браво, поздравления... Това е огромен успех за българската демокрация.

преди 47 минути, communismatic написа:

преди 51 минути, plamen.spam написа:

И за пореден път да ти напомня (явно и това ти е трудно да схванеш), че срочно служещите са с осигурено хранене, дрехи, място за преспиване и т.н.

Верно ли бе? Не думай? Щото и аз това го писах, даже един-два месеца по-рано.

По онова време изобщо не беше наясно:

на 19.06.2025 г. в 0:38, communismatic написа:

Аз... като човек, който през живота си никога не е живял в ония времена, на базата на най-обикновена логика на ниво първи клас, ви написах, че няма как един човек, да взима подобни пари, понеже най-малкото, той няма как да оцелее с толкова малко пари.

И да... логиката ти наистина е на ниво първи клас.

току-що, plamen.spam написа:

И да... логиката ти наистина е на ниво първи клас.

Тъй ли? Ти как разбираш написаният коментар? Я дай да ти прочета интерпретацията? 😆😆😆😆

преди 52 минути, communismatic написа:

Не знам колко човека пишете от един и същ акаунт, но вземете се разберете.
Единият разправя, че всичко било харизано на безценица.
Другият, не може да няма пари за драстично вдигане заплатите на срочнослужещите.

Страшно е да си помисля, ако тия работи ги пише само един.
Не знам, не знам...

преди 8 минути, communismatic написа:

Я дай да ти прочета интерпретацията? 

Кажи ми за твоята интерпретация на процентите.

Страшно е, да. По-страшно е когато един човек, на годините на баща ми, не може, да вдене най-обикновен сарказъм... Това е много страшно, наистина. Тук масовата практика е постоянно, да не се чете с разбиране. Потресаващо, наистина...

За твое съжаление, жалките ти опити да обясниш обърканите си безумозаключения със сарказъм не минават.

Излагаш се като... даже няма с какво да го сравня, без да обидя други хора...

Ама аз не искам, да минават пред теб. Ти си най-обикновено посмешище. Човек, дето умее, да мисли... може да вдене най-обикновеният сарказъм. Не знам, що реши, че ми е важно мнението на един палячо.

преди 4 минути, plamen.spam написа:

В крайна сметка, 1.50 заплата ли е?

Ми, ако 1-2% от МРЗ може да се нарече "заплата"... Ти как мислиш?

Цитат

"Когато говорим за емблематични примери с героите на прехода ни, се сещам веднага за "Кремиковци". Помните, че този комбинат беше разрушаван в течение на много години. В първите осем години след промените, той беше източван доста старателно, по времето на Иван Костов беше приватизиран от един наш тарикат... "Дару Металс" или нещо подобно. След още пет-шест години във владение на фирмата влезе и един индийски тарикат, който просто продължи с източването на комбината, обеща инвестиции, обеща комбината да си стъпи на краката. Естествено, нищо от това не се случи, просто изтегли едни кредити, залагайки като гаранция някои от остатъчните активи на "Кремиковци" и това което остана от комбината е... едно голямо нищо. Но си спомням началото на тази сага, говоря за 1991-ва или 1992-ра. Оказа се, че комбината всъщност е доста голям конкурент на една белгийска фирма, която произвеждаше феромагнити. И тогава белгийците финансираха едни от нашите "мозъчни тръстове" (хора, в които има повече тръстове отколкото мозък), който се занимаваше с екология. Дадоха им малко пари, хората излязоха с едни транспаранти, колко е замърсяващо производството на "Кремиковци" и всъщност благодарение на тия подаяния, които бяха подхвърлили белгийците се наложи "Кремиковци", да спре производството на феромагнити и по тоя начин се отвори пазар за нашият основен конкурент. И това не е единственият случай... Един от най-емблематичните случаи е завода за дискове и запаметяващи устройства в Стара Загора. Говорим за един завод, който е строен през 60-те години... Нали все говорим за тъпигьозлъка на едновремешните номенклатурчици... Еми завода е строен през 60-те години още. БКП организираха чрез едно постановление създаването на ДЗУ "Стара Загора", заедно с други шест предприятия, които да дадат тласък на изработването на изчислителна техника, за да може СИВ да има независимо производство на изчислителни джаджи. Та... ДЗУ произвеждаше техника с изключително висока добавена стойност, но пак по времето на Иван Костов беше унищожен и продаден на неговият най-голям конкурент - "Видеотон". Веднага след като Костов я приватизира, всички високотехнологични линии бяха изнесени в Унгария. Единственото, което остана бяха някакви линии за битова техника. И когато си задаваме въпроса "Защо са ни ниски заплатите?", ми ей заради това са ни ниски заплатите. Защото някога произвеждахме запаметяващи устройства, компютри, а сега произвеждаме битова техника. Голяма част от процесите на приватизацията бяха такива."

преди 10 минути, plamen.spam написа:

Аз съм доверчив и наивен.

Наивен? Да... по-меко може така да се изразим.

преди 4 минути, communismatic написа:

Наивен? Да... по-меко може така да се изразим.

Оспорваш официалните документи (закони, наредби, постановления и т.н.)?

току-що, plamen.spam написа:

Оспорваш официалните документи (закони, наредби, постановления и т.н.)?

Не, просто имам глава на раменете, та затова и задавам най-логичният въпрос. Между другото, имаш ли идея, защо тръгнахме да спорим с костовистчето? Щото до момента се оказва, че нямаш дори понятие, за какво спорим точно?

преди 3 минути, communismatic написа:

Не, просто имам глава на раменете, та затова и задавам най-логичният въпрос. Между другото, имаш ли идея, защо тръгнахме да спорим с костовистчето? Щото до момента се оказва, че нямаш дори понятие, за какво спорим точно?

Определемо имаш нещо друго на раменете. Деликатен съм.

преди 2 минути, parmobil написа:

Определемо имаш нещо друго на раменете. Деликатен съм.

Защо Костов даде рафинерията на руснаците? Има ли яйца по 90 рубли?

преди 1 минута, communismatic написа:

Защо Костов даде рафинерията на руснаците? Има ли яйца по 90 рубли?

Или имаш 200 руски другарчета, които ти казват, че всичко е точно в РФ? Или Мишустин и Чемезов си говорят гглупости? Или баща ти е придобил машините си от гадната приватизация на Костов?

преди 3 минути, parmobil написа:

Или имаш 200 руски другарчета, които ти казват, че всичко е точно в РФ? Или Мишустин и Чемезов си говорят гглупости? Или баща ти е придобил машините си от гадната приватизация на Костов?

Не, бе. Просто ти твърдиш, че си супер наясно с нещата в Русия. Аз ти зададох два въпроса, на които ти така и не можа, да отговориш. Тръгна да ми подскачаш за цената на яйцата? Има ли яйца за 90 рубли? Има. Кой излъга и кой не беше точен в отговора? Аз или ти? За насилствената мобилизация, после как се изниза? То било краят на 2022-ра...? В смисъл... ти ли си изобщо някакъв фактор за коментиране на икономиката на РФ? Ти даже не си наясно с цените на елементарните стоки там. Кво ти обира главата тогава от състоянието на икономиката й?

И кога ще разбера, защо Костов даде рафинерията на руснаците? Още колко пъти ще сменяш темата? Поне си признай, че си жалък... То всички го виждаме.

преди 7 часа, communismatic написа:

Страшно е, да. По-страшно е когато един човек, на годините на баща ми, не може, да вдене най-обикновен сарказъм... Това е много страшно, наистина. Тук масовата практика е постоянно, да не се чете с разбиране. Потресаващо, наистина...

Това не го ли прочете от мен?

преди 50 минути, BANKATA написа:

Това не го ли прочете от мен?

Да, най-редовно си записвам постовете ти. Доста акъл има в тях.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.