Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Тодора плачещата сенилна пенсионерка няма ли я ? Дет давала доноси срещу мене че неможела да заработва допълнително към соц пенсийката. Плакала да ми дадът банан. Горката бърза да събере пари за концерта на Кобзон

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 час, communismatic написа:

Костовист, кога ще ми отговориш на въпроса за рафинерията на Костов? Има ли изобщо нещо мъжко в теб? Толкова ли те боли от истината, че Иван Костов е един най-обикновен боклук? БОКЛУК НА БОКЛУЦИТЕ....

Кажи си за машините на баща ти, за да ти олекне. Заможни сте, с имоти в Банско и по морето. От Костов ли ги получихте?

преди 5 часа, parmobil написа:

Ти още си мълчиш свенливо кои ръководства разпродадоха и приватизираха заводите. И баща ти се е възползвал. Нали ти написа, че със соц-машини му е производството.

Как и от кого ги е купил? От сини костовисти?

ти още мълчиш свенливо и не отговаряш на въпросчето:

Що след като комунетата са съсипали работещи и печеливши заводи, капиталистите не построиха нови на тяхно място?

---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  ---  ---

преди 4 часа, teo-glavata написа:

Цената е тази, която свободния пазар търпи

Разбира се, че е така. Примерно ти търпиш всеки месец да не ти достигат парички да си платиш нет-а, но това е твоето разбиране за "свободен пазар". Решил си да си бакшиш-копърка и да разчиташ да измамиш някой случаен клиент, вместо да излезеш на светло и да печелиш повече (но и да работиш повече)

Никой не може да те упрекне за избора ти. Решил си да бъдеш мързелив мизерник - такъв си си останал...

преди 8 часа, parmobil написа:

Кажи си за машините на баща ти, за да ти олекне. Заможни сте, с имоти в Банско и по морето. От Костов ли ги получихте?

Няма как да ми задаваш въпроси без да си отговорил на моят. Така се води дискусия. 

42 м  ·

Потвърждавам написаното от Дачков - още повече, че съм се наслаждавал на тази действителност поне десетина години повече от него. Имам да добавя само още нещо. Цялата тази обществена система, базирана върху примитивизъм, липса на здрав разум и злонамерен идиотизъм е не просто продукт на нашата собствена, българска антиселекция на индивиди и ценности, които да ни управляват. Тази система бе изцяло внесена от братския Съветски съюз под етикетите за "социализъм" и "комунизъм", и бе налагана с брутална репресивна власт от българската колониална администрация на съветската империя - БКП и производните й. Но ако не друго, то поне дистанцията във времето ни показва все по-ясно, че това бе не просто система на "социализъм" и "комунизъм", а еманция на социалната система, най-точно отразяваща руския национален характер, руското отношение към властта, към човека и към възможността този човек да носи поне някаква лична отговорност за не особено радостния си живот.
Феномените на властова безотговорност, творящи описаната по-долу мизерия са феномени на руската национална и имперска история - а не просто на болшевишката форма, в която тази история бе налята за 70 години през 20 век. Ако виновен бе просто комунизмът, то днешна Русия щеше да се е отърсила от него и да е създала някаква по-човешка обществена система за съществуване. Уви, не е създала - и това се наблюдава с просто око. Вчовечаването на българската държава, на българското национално управление, на българския чиновник и - не на последно място - на българския "труженик", еволюиращ до гражданин, са пряка функция на максималното ни отдалечаване от влиянието на това наследство на Златната орда, което и до днес доминира руската обществена действителност.
Присъединяването на България към Европа не е просто проект за забогатяване, не е просто проект за сигурност, не е просто проект за обществен порядък. Това е проект за нормалност, за вчовечаване и за вразумяване след дълъг период на видиотяване и антиселекция през втората половина на 20 век. Уви, през последните вече 36 години отдалечаването ни от тази евразийска действителност е твърде частично и твърде непоследователно. За това важна роля има олигархичната система на управление на България, която бе копирана от олигархията на Русия и поддържана с парите на руския енергиен монопол, система на корупция и систематична кампания на антибългарска и антиевропейска пропагандна война. Ние не сме излезли извън сянката на империята. Ние не сме излезли извън матрицата на покъртителната мизерия, създавана от една цивилизация системно погазваща човешката свобода и отговорност.

1 ч  ·

"България, която носталгиците по соца възхваляват, бе примитивна държава, която свърши скоропостижно заради битовата си и морална криза
По повод на безводието в Плевен и изумителната смелост на много малка част от населението му да се вдигне на бунт на втората година без вода.
Само да вметна, че причината хората да нямат вода е, че тя се краде или изтича в пробити тръби за които никой не се грижи. Заради българщината, а не за друго.
Това го пиша от 25 години, но то не остарява. Повторението е майка на знанието и memento за помощното училище.
В средата на 80-те, през социализма, нямаше вода, спираха тока, БДЖ беше кошмар и всеки нормален човек искаше да избяга на Запад, но пазеха границата с телени огради и автомати. Убиваха всеки, който искаше да избяга от България. А не да влезе в нея. Такива нямаше, за разлика от сега.
Искаха да избягат не поради идеологически причини и не защото мразеха комунизма, а защото комунизмът им правеше живота битов кошмар. Комунизмът е идеология на примитивни селяни, които много искат да вземат властта, но не знаят как да се оправят с нея, когато я вземат, защото тя се оказва по-сложна от примитивния им ум.
България, която носталгиците по соца възхваляват, бе примитивна държава, която свърши скоропостижно заради битовата си и морална криза. Никой не искаше да живее с правилата на комунистите. Опитаха чрез сила за 45 години и българската селяния ги избълва. Но не роди нищо по-добро. Цялата ни драма е в това. Защото това е драма, ние дори не сме способни на трагедия. Рада Госпожина в страданието и Бойчо Огнянов в героизма са нашия таван като нация.
Това не е заяждане, а факт.
В Габрово, през моето детство от края на 70-е и средата на 80-е, спираха водата от 9 до 17 часа. Наричаха го „режим на водата“ и оттогава думата „режим“ доби „специално“, както му казват сега, звучене.
Спомням си тогава как едни западногерманци дойдоха на гости на наши приятели и когато водата спря, а ние им обяснихме, че има „режим“, те се ококориха и попитаха защо тогава не си сменим кмета.
Когато отидох да уча във Враца нямаше въобще вода. Трябваше да слизам от седмия етаж на панелката с кофи, защото спираха тока и не се знаеше дали няма да заседна в асансьора, за да си осигуря вода за тоалетната.
По-късно разбрах, че безводието в средата на осемдесетте се дължи на трагедията от 1966-а година, когато на 1 май 1966 г е скъсана дигата на минно хвостохранилище над Згориград, причинявайки разрушително наводнение в селото и град Враца, отнело живота на стотици хора.
Нужно ли е да казвам, че в балканските градове Враца и Габрово бе пълно с вода. Но българският ум и неговата организация не бяха в състояние да я докарат. България е населена от растения, а не от живи хора. Тя е фауна и флора, колкото една човешка длан.
Народна република ечемик…
Когато в Габрово (преди да отида във Враца) спираше токът (това е в края на XX век), нафтовата ни печка в спалнята правеше една светла точка в тавана, която създаваше незабравим уют в съчетанието с огнения бумтеж в утробата ѝ (както би си спомнил и Георги Господинов).
Нафтовите печки тогава бяха ежедневие в социалистическите блокове в провинцията, защото нямаше парно. Абсолютно опасни и непредвидими от гледна точка на днешните консуматорски глезотии, но много ефективни.
Като се сетя как нашите са ме оставяли на 10 години да пусна клечка кибрит в плиткия кладенец с нафта и да затворя капака, се чудя каква новина биха направили днес в bTV и Нова от това безгрижие на социалните. Но не се учудвам на жена, която качва осем годишното си дете на въже над 50 метра над водата, за да го влачи лодка с други българи. Един и същи Чевенгур е това.
В България през социализма се живееше примитивно, но безтревожно. Днес някои живеят примитивно, но по-голямата част се тревожат.
С БДЖ пътувах от Габрово (моят роден град) до Враца, където попаднах да уча испански език на 13 години (кустурица сюжет) между 6 и 12 часа. Тогава нямаше никаква изградена умна мрежа с автобуси и железници (сега е малко по-добре) и нямаше как малкото разстояние между Габрово и Враца да се вземе с автобус.
Влакът имаше следния маршрут: Габрово – Върбаново, което е на 15 минути, но се вземаше за 30, после прекачване на друг влак до Горна Оряховица, където също висиш, а после прекачване на Мездра за Враца, която някак си бяха уцелили така, че да не висиш. Посоката Габрово-Враца отнемаше между 6 и 7 часа.
Разстоянието от Габрово до Враца е 180 км.
По-лошо бе връщането от Враца в Габрово. Същото, но спирахме на Върбаново (18 км от Габрово) след 19 ч. вечерта и нямаше никакъв влак до 7 сутринта. Общо пътувах 12 часа, за да прекарам в любимия си дом ден и половина и после да се връщам пак. За един пубертет - незабравим опит по зрялост и много рискована травма за психиката от днешна психологична и превземска гледна точка, каквато е всяка една психология. Бягайте от тези като от врачки. Измамници са.
Това съм го преживял и не го измислям. Нямаше никакви пари за такси, а и мисленето ни тогава беше, че таксито е лукс, който не ни се полага.
Като чета за днешното безводие в Плевен, което се дължи само на кражби и българска мърлящина, които не са мръднали с половин век, наистина се моля това бездарно управление да се претопи в нещо по-голямо. Независимо какво е по природа, но да е нещо, което ще минимизира участието на българи в бита на другите българи. Защото, освен буквите, имаме и световен принос към некадърността да бъдеш жив. Трябва да се измисли бранд за българската некадърност и да се закачи за знамето ни, та белким се съпикясаме. Не поради естетически причини, а защото от собствената ни некадърност да живеем умират деца. Поне това да ни сепне.
България е бавноразвиваща се страна и правилния подход към нея е да бъде разбирана като такава. С цялото поражение на собственото ни его като българе, но това винаги е полезно за духовното израстване.
Това е патология, а не политология и вътрешен дизайн!"
От Фейсбук профила на журналиста Явор Дачков

Вземи си намери свястна работа...35 години минаха...плюеш предишния строй,ама завърши в Русия...както и тъпана който цитираш...на такива им лепват много цветущ прякор...но да не минавам в детайли...

parmobil, кво стана с нефтената рафинерия? Толкова ли те боли от истината, че си фен на един политически отпадък?

преди 7 минути, parmobil написа:

Нямам и намерение. Обясних защо.

Щото те боли от истината? То и аз това твърдя...

Що си фен на Костов, между другото? Той тоя си е доказан престъпник...

преди 3 минути, communismatic написа:

Щото те боли от истината? То и аз това твърдя...

Що си фен на Костов, между другото? Той тоя си е доказан престъпник...

Какво да ме боли? Ти още не можеш да обработиш и признаеш, че заплатата на войник в БНА беше 1,50 лв.

Къв войник? Нали вече ти отговорих по този въпрос, при това над 200 пъти. Питам те за рафинерията, кога смяташ да ми отговориш? Иво Тошев още чака да обясниш и как нерентабилните заводи са фалирани от комунягите? Ти си противоречиш за абсолютно всяко нещо, а когато има въпрос на който не можеш да отговориш, просто си го подминаваш, сменяйки темата... Направо си на едно ниво с останалата част от населението тук. Честно казано, нямате абсолютно никаква разлика...

преди 3 минути, communismatic написа:

Нали вече ти отговорих по този въпрос, при това над 200 пъти.

преди 2 часа, communismatic написа:

Даже и ти отговорих тогава.

на 19.07.2025 г. в 11:21, communismatic написа:

Отговорих ти.

Само в мислите си, нали? ОК!

:popcorn2:

преди 7 минути, communismatic написа:

. Питам те за рафинерията, кога смяташ да ми отговориш? .

Нали аз ти отговорих. И там трябваше да ми отговриш нещо и запецна. Може да те почакам 2-3 дни няма проблем.

току-що, BANKATA написа:

Нали аз ти отговорих.

Да, де. Каза ми, че нямало никакви проблеми, че рафинерията била в чужди ръце. Поредното ти умопомрачително включване...

преди 46 минути, communismatic написа:

Да, де. Каза ми, че нямало никакви проблеми, че рафинерията била в чужди ръце. Поредното ти умопомрачително включване...

Няма, а ти така и не можа да напишеш нещо смислено защо би имало проблем. Полсушай съвета ми, помисли 2-3 дни и пак заповядай.

преди 8 минути, BANKATA написа:

Няма, а ти така и не можа да напишеш нещо смислено защо би имало проблем. Полсушай съвета ми, помисли 2-3 дни и пак заповядай.

Т.е. да ни пробутват увеличаващи се цени на горивата плюс тотално неплащане на данъци не е "проблем"? 😆😆😆😆😆

преди 7 минути, communismatic написа:

Т.е. да ни пробутват увеличаващи се цени на горивата плюс тотално неплащане на данъци не е "проблем"? 😆😆😆😆😆

Кой пък те е излъгал че от тях зависи цената. 

За.пореден път показваш липса на елементарна обща култура.

преди 1 час, communismatic написа:

Къв войник? Нали вече ти отговорих по този въпрос, при това над 200 пъти. Питам те за рафинерията, кога смяташ да ми отговориш? Иво Тошев още чака да обясниш и как нерентабилните заводи са фалирани от комунягите? Ти си противоречиш за абсолютно всяко нещо, а когато има въпрос на който не можеш да отговориш, просто си го подминаваш, сменяйки темата... Направо си на едно ниво с останалата част от населението тук. Честно казано, нямате абсолютно никаква разлика...

Аз не съм видял и веднъж, а ти вече си с нощни полюции, че били 200? Как го нарочи? Джобни?

Нарече ме какво ли не, но така и не отрони, че си ...... неинформиран.

преди 1 час, В. Велев написа:

2025-08-31-21-00.png

Нали чавдарчета, пионерчета и комсомолци не бяха под опеката на БКП? Да те цитирам ли как упорито и тъпо отричаше?

преди 27 минути, parmobil написа:

Нали чавдарчета, пионерчета и комсомолци не бяха под опеката на БКП? Да те цитирам ли как упорито и тъпо отричаше?

Не виждаш ли че не знае къде се намира.

преди 11 часа, miro20 написа:

Потвърждавам написаното от Дачков - още повече, че съм се наслаждавал на тази действителност поне десетина години повече от него. Имам да добавя само още нещо. Цялата тази обществена система, базирана върху примитивизъм, липса на здрав разум и злонамерен идиотизъм е не просто продукт на нашата собствена, българска антиселекция на индивиди и ценности, които да ни управляват. Тази система бе изцяло внесена от братския Съветски съюз под етикетите за "социализъм" и "комунизъм", и бе налагана с брутална репресивна власт от българската колониална администрация на съветската империя - БКП и производните й.

Да разбираме, че БКП насила са накарали Огнян Минчев да преподава научен комунизъм?:giggle1:

Огнян Димитров Минчев

"До 1989 г. редовен член на Българската комунистическа партия (БКП), асистент в катедра „Научен комунизъм“ на Софийски университет „Климент Охридски“.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Огнян_Минчев

преди 7 часа, parmobil написа:

Аз не съм видял и веднъж, а ти вече си с нощни полюции, че били 200? Как го нарочи? Джобни?

Верно? 4 страници питанка "Как така заплата ще е 2% от минималната работна по това време?" е некоментиране по темата? Още жалки опити за избягване от отговор... Ако искаш дай още да я нищим? Поне да отървеш унижението си още няколко седмици. Очевадно е, че много те боли от истината, че Костов даде рафинерията на руснаците, понеже е един жалък корумпиран боклук... Тоя 100% е ПП-ДБ гласоподавател. Личи му от километри.

преди 7 часа, BANKATA написа:

Не виждаш ли че не знае къде се намира.

Е, ти поне знаеш къде се намираш. Виждаме всички...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.