Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

България, която носталгиците по соца възхваляват, бе примитивна държава, която свърши скоропостижно заради битовата си и морална криза. Никой не искаше да живее с правилата на комунистите.

В средата на 80-те, през социализма, нямаше вода, спираха тока, БДЖ беше кошмар и всеки нормален човек искаше да избяга на Запад, но пазеха границата с телени огради и автомати. Убиваха всеки, който искаше да избяга от България. А не да влезе в нея. 

Искаха да избягат не поради идеологически причини и не защото мразеха комунизма, а защото комунизмът им правеше живота битов кошмар. Комунизмът е идеология на примитивни селяни, които много искат да вземат властта, но не знаят как да се оправят с нея, когато я вземат, защото тя се оказва по-сложна от примитивния им ум.

Явор Дачков

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 13 часа, communismatic написа:

Верно? 4 страници питанка "Как така заплата ще е 2% от минималната работна по това време?" е некоментиране по темата? Още жалки опити за избягване от отговор... Ако искаш дай още да я нищим? Поне да отървеш унижението си още няколко седмици. Очевадно е, че много те боли от истината, че Костов даде рафинерията на руснаците, понеже е един жалък корумпиран боклук... Тоя 100% е ПП-ДБ гласоподавател. Личи му от километри.

Е, ти поне знаеш къде се намираш. Виждаме всички...

Заплатата на срочнослужещ беше 1.50лв. Как така е била заплата трябва да питаш управляващата по конституция БКП. Дадоха ти и стенограма, но ти продължаваш да се инатиш като детенце.

преди 1 минута, parmobil написа:

Как така е била заплата трябва да питаш управляващата по конституция БКП.

Костовиста отново реши, да смени темата. Отново аз не съм отговорил на въпроса му, и отново трябва да чакам, да разискваме тема, която сме разисквали над 200 страници за да ми отговори на моят въпрос... но след това ще следва и още няколко други въпроса. То с тия евтини измъкванки вече минаха 3-4 месеца от питанката ми. Иво Тошев, и той си остана с питането. Номерца... свързани с най-древната професия... Баси недостойните хора.

Заплатата на срочнослужещ беше 1.50лв. Как така е била заплата трябва да питаш управляващата по конституция БКП. Дадоха ти и стенограма, но ти продължаваш да се инатиш като детенце.

Охлюв ..такива бяха времената....айде да направиш една бърза преценка,колко и какво можеше с 1,50 тогава и приравни към сегашните цени и ще видиш къде може да си навреш сметките....

преди 2 минути, Proshark написа:

Охлюв ..такива бяха времената....айде да направиш една бърза преценка,колко и какво можеше с 1,50 тогава и приравни към сегашните цени и ще видиш къде може да си навреш сметките....

Не, задай му просто въпроса, колко е била заплатата примерно през 1991 г. или през 1995 г. или през 1999 г. Отговора знаеш ли какъв ще бъде? Ми, просто ще смени темата... Това за рафинерията го питам вече 4-5 месеца, все още не е дошъл реда ми. Все той ми задава въпроси, понеже още не съм бил отговорил...

преди 3 минути, Proshark написа:

амеба, отговора е - еднакви в мизерията.

Това си мечтаете всички комундели . 

току-що, communismatic написа:

Не, задай му просто въпроса, колко е била заплатата примерно през 1991 г. или през 1995 г. или през 1999 г. Отговора знаеш ли какъв ще бъде? Ми, просто ще смени темата... Това за рафинерията го питам вече 4-5 месеца, все още не е дошъл реда ми. Все той ми задава въпроси, понеже още не съм бил отговорил...

И какво се случи '90-те бе неграмотен ? 

Берем следствията на фалиралия цоциализъм във сичката му крастоа и със всички екстри . 

дойде и разочарованието от "демокрацията" тогава,  върнахме си цоциалистите. Последва жанвиденовата зима и ограбване и супер мега инфлация

Къса ви е паметта, пардон, ти си пубер който хал хабер си няма какво е да те занулят за една нощ . 

преди 1 минута, miro20 написа:

амеба, отговора е - еднакви в мизерията.

Това си мечтаете всички комундели . 

А вие сте всички Ту-туууу...и калпав матриал...за 2 лева...даже не стигате и 2 евро...

току-що, Proshark написа:

А вие сте всички Ту-туууу...и калпав матриал...за 2 лева...даже не стигате и 2 евро...

Смешното е че вие сте много по зле от всяко ту - туууу

:)

преди 3 минути, miro20 написа:

И какво се случи '90-те бе неграмотен ? 

Ми, да, де. И аз питам, кво се случи? Ти имаш ли идея, за какво точно спорим? Или поначало се включваш там, колкото да напишеш нещо?

П.С.
Недей да казваш, че си русенлия, че само ми срамиш грама.

преди 4 минути, miro20 написа:

Смешното е че вие сте много по зле от всяко ту - туууу

:)

Мирчо..тука пич сме в стара фирма...и да  казваш кой,кой е ту-тууу....айде моля...изигра си цирка....прецака колкото можа ...аре у лево...

преди 21 минути, Proshark написа:

Беше отговорено преди два месеца и половина:

на 19.06.2025 г. в 0:54, plamen.spam написа:

Пресметни, ако взимаш някаква заплата и ти удържат пари за храна по три пъти на ден, пари за квартира (к'во като е стая с още 50-100 легла), ток, вода (студена), пари за дрехи (зимни и летни), пари за обувки и т.н., колко пари ще останат?
Някой е пресметнал, че 1.50 лв. е остатъкът от заплатата ти. Другото ти е удържано.

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Другото ти е удържано.

Мхм. А през 1998 г. примерно, колко е заплатата на един срочнослужещ? И ако е примерно 4-5 лева, та тогава що виете на умряло срещу БКП? В смисъл, това е въпроса, който задавам на костовиста, ама... отговор още не съм видял. То при него, все той трябва да задава въпроси, тръгнеш ли да го питаш нещо, той все сменя темата. Много го боли от истината, завалията.

преди 15 минути, communismatic написа:

Мхм. А през 1998 г. примерно, колко е заплатата на един срочнослужещ? И ако е примерно 4-5 лева, та тогава що виете на умряло срещу БКП? В смисъл, това е въпроса, който задавам на костовиста, ама... отговор още не съм видял.

Сине майчин, казарма не помирисал, кога ограниченото ти мозъче, ще вдене, че всичко това е по ЗАКОН и си длъжен да го изпълняваш, независимо дали ти харесва, или не.

Пълното заглавие е:
ЗАКОН ЗА ВСЕОБЩАТА ВОЕННА СЛУЖБА В НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Цитат

3. Всички мъже - граждани на Република България - без разлика на раса, народност, вероизповедание, образователен ценз, социален произход и положение са длъжни да отбият военната си служба в състава на Въоръжените сили.

Всички лица от подлежащия на повикване набор, които не могат да бъдат приети на действителна служба във Въоръжените сили, са длъжни да служат в Строителните войски.

Извинявай, ти, дето си помирисал казарма... това ли трябва да е отговора на въпроса ми? Колко е заплатата на един срочнослужещ през 1998 г.? 4-5 лева? Т.е. 9 години след идването на умните демократи, заплатата на един войник си е кажи-речи пак толкова? Ми, кво виете на умряло тогава?

Конкретно на въпроса ти, понеже ми стана жал за теб, че не си способен сам да си намираш нужната информация:

преди 56 минути, communismatic написа:

А през 1998 г. примерно, колко е заплатата на един срочнослужещ? И ако е примерно 4-5 лева, та тогава що виете на умряло срещу БКП? В смисъл, това е въпроса, който задавам на костовиста, ама... отговор още не съм видял.

От 1 юли 1998 г., с ПМС №68 от 25 март 1998 г., е приет размер на заплата на редник - 4100 лв.
МРЗ към тази дата е 50 940 лв., т.е. реднишката заплата е 8% от МРЗ

Пламене, понеже и мен ме е жал вече за тежкото ти положение... Та, аз много добре знам колко е била заплатата на един срочнослужещ, даже и я коментирахме по-рано. Мисълта ми е, що не виете на умряло срещу Иван Костов тогава? Той що не я вдигна драстично тая заплата? Примерно, да я направи 200-300 лева? Да пробвам с картинка, ако трябва? Примерно, ВАНКАТА още не може, да разбере, що харизването на "Нефтохим" е проблем за България, и него го питах, дали да не му опростя максимално поста си. Виждам, че ви е много сложно.

преди 3 минути, communismatic написа:

Пламене, понеже и мен ме е жал вече за тежкото ти положение... Та, аз много добре знам колко е била заплатата на един срочнослужещ, даже и я коментирахме по-рано. Мисълта ми е, що не виете на умряло срещу Иван Костов тогава? Той що не я вдигна драстично тая заплата? Примерно, да я направи 200-300 лева? Да пробвам с картинка, ако трябва? Примерно, ВАНКАТА още не може, да разбере, що харизването на "Нефтохим" е проблем за България, и него го питах, дали да не му опростя максимално поста си. Виждам, че ви е много сложно.

Ти добре ли си???
Моля, прегледай се..

Защо от 4100 лв., да я намалява на 200-300 лева? 

4100 лева, т.е. 4,10 стотинки. ОК... Та... Що Костов не вдигна драстично заплатите на срочнослужещите? Какво е оправданието?

преди 1 час, Proshark написа:

Ти пък кога стана простак?

Отговори на communismatic, който е още по-голям простак, колко беше заплатата на срочнослужещ, за да спре да говори глупости.

току-що, parmobil написа:

Отговори на communismatic, който е още по-голям простак, колко беше заплатата на срочнослужещ, за да спре да говори глупости.

Да, зададох и въпроса, що твоят гуру - Иван Костов не вдигна драстично заплатата на срочнослужещите. Нали било "заплата"?

Тъй. Оправихме я тая тема. Дай да видим сега, какво стана с нефтената рафинерия? Що Иван Костов я даде на руснаците? Какво е оправданието тук? Комунистите са го подвели, предполагам?

преди 2 часа, communismatic написа:

Костовиста отново реши, да смени темата. Отново аз не съм отговорил на въпроса му, и отново трябва да чакам, да разискваме тема, която сме разисквали над 200 страници за да ми отговори на моят въпрос... но след това ще следва и още няколко други въпроса. То с тия евтини измъкванки вече минаха 3-4 месеца от питанката ми. Иво Тошев, и той си остана с питането. Номерца... свързани с най-древната професия... Баси недостойните хора.

Ти не си отговорил!!! Ти ми излизаш с глупости, че не било възможно да е била толкова. Питай си Сашо Сивилов и Баева. Ама като ги питаш и кажат ... пак ще си арогантен простак, който ще се тръшка, че не е верно.

преди 4 минути, communismatic написа:

Да, зададох и въпроса, що твоят гуру - Иван Костов не вдигна драстично заплатата на срочнослужещите. Нали било "заплата"?

Тъй. Оправихме я тая тема. Дай да видим сега, какво стана с нефтената рафинерия? Що Иван Костов я даде на руснаците? Какво е оправданието тук? Комунистите са го подвели, предполагам?

Не, не сме я оправили. Ти продължаваш да отричаш, че такава е била заплатата на срочнослужещ.

Не, бе. Отговорих ти. Над 20 страници изписахме по тая тема, на всичкото отгоре, все ти задавам въпроса "Ква е тая заплата, дето е 2% от МРЗ?". Отговор, естествено, не получавам. Няма и да получа. Ти понеже си безкрайно умно и интелигентно момче (И ДОСТОЙНО), та... отговоряш само на въпроси, на които ти отърва. Тъй... Пак да питам.

преди 6 минути, communismatic написа:

преди 3 минути, communismatic написа:

Не, бе. Отговорих ти. Над 20 страници изписахме по тая тема, на всичкото отгоре, все ти задавам въпроса "Ква е тая заплата, дето е 2% от МРЗ?". Отговор, естествено, не получавам. Няма и да получа. Ти понеже си безкрайно умно и интелигентно момче (И ДОСТОЙНО), та... отговоряш само на въпроси, на които ти отърва. Тъй... Пак да питам.

Не сме оправили, защото още не си признал, че 1,50 лв. е била заплатата на срочнослужещ. После ще се извиниш, че ме нарече лъжец. И може да реша пак да си играем.

Не сме оправили, защото още не си признал, че 1,50 лв. е била заплатата на срочнослужещ. После ще се извиниш, че ме нарече лъжец. И може да реша пак да си играем.

Извинявай, въпроса нещо не го ли видя? В смисъл... Ясно е, че си "играеш", излагайки се... ама пак ли не си видял въпроса, който съм задал? За първи път виждам човек, който да си "играе", излагайки се...

Както неведнъж съм казвал, мно'о си зле с числата.
Според сметките ти излиза, че МРЗ е била 50.94 лв.? А ти питаш за 200-300 лв. увеличение 

Деноминацията е цяла година по-късно и има още твърде много инфлация да се "изяде"
За сравнение, МРЗ точно преди деноминацията е 67 000 лв.

преди 31 минути, communismatic написа:

Мисълта ми е, що не виете на умряло срещу Иван Костов тогава? Той що не я вдигна драстично тая заплата?

Още веднъж - мно'о си зле с числата
Как си го представяш това, с драстичното вдигане на възнагражденията на няколко десетки хиляди ей така изведнъж? Нали би сринал и без това едва скърпения бюджет.
И това по време на Валутен борд и хиперинфлация.

Това, което се прави е постепенното вдигане от 1% по време на социализЪма, до 2003 г., когато се постига предложението от 1990 г. по време на ВНС, "Минималният размер на възнаграждението на срочнослужещия да не бъде по-ниско от 1/3 спрямо минималната работна заплата за страната".

И за пореден път да ти напомня (явно и това ти е трудно да схванеш), че срочно служещите са с осигурено хранене, дрехи, място за преспиване и т.н.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.