Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 3 минути, В. Велев написа:

Добре де, кажи колко беше например 75-78 година.

Ако 78-а е била 0,15 лв./л., увеличението през 79-а трябва да е било с 60%,
защото от 10.11.1979 г., с Постановление №50, цената на газьол за отопление е установена на 0,24 лв./л.

60% увеличение по време на социализЪма??? 
Бая намирисва на криза

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 3 минути, communismatic написа:

Да, де. Ти първо беше "против", после стана "за", после пак беше "против". Интересно, какво ли ни говорят подобни превъплащения... 😆

Поредният си жалък опит. Покажи къде съм бил против да сравняваме автопарка. Ще го покажеш ли или пак ще се потопиш?

преди 2 минути, BANKATA написа:

Ние се отоплявахме на ток, нафтовата седеше повече като паметник, ползваше се когато има режим.

Зависи за коя година говориш. До 80-те години нафтата беше много изгодна. Щом бедни ученици се отопляваме на нафта, а не на ток...

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Ако 78-а е била 0,15 лв./л., увеличението през 79-а трябва да е било с 60%,
защото от 10.11.1979 г., с Постановление №50, цената на газьол за отопление е установена на 0,24 лв./л.

60% увеличение по време на социализЪма??? 
Бая намирисва на криза

Аз първо написах че е 26 стотинки, ама Пармобил каза че лъжа. Сега излиза че е 24 стотинки. Сега ще цепим стотинката ли за да правите жалки опити да ме упреквате че лъжа. Аз съм го живял това, не карам по архиви като някои невинни девойки тука.

преди 4 минути, BANKATA написа:

Поредният си жалък опит. Покажи къде съм бил против да сравняваме автопарка. Ще го покажеш ли или пак ще се потопиш?

Извинявай, това не го ли писа ти? 😆

на 27.09.2025 г. в 8:45, BANKATA написа:

Като само невменяем може да сравнява 2025 с времето от преди 40-50 години защо го правиш?

Явно си невменяем!

преди 8 минути, В. Велев написа:

Зависи за коя година говориш. До 80-те години нафтата беше много изгодна. Щом бедни ученици се отопляваме на нафта, а не на ток...

Аз първо написах че е 26 стотинки, ама Пармобил каза че лъжа. Сега излиза че е 24 стотинки. Сега ще цепим стотинката ли за да правите жалки опити да ме упреквате че лъжа. Аз съм го живял това, не карам по архиви като някои невинни девойки тука.

Тя преди петролната криза в цял свят е евтина.

преди 1 минута, BANKATA написа:

Тя преди петролната криза в цял свят е евтина.

Беше евтина, защото беше социализъм и защото бяхме приятели с братушките. Затова.

Факт е че само при социализма сме се отоплявали с нафтови печки, а сега не можем.

Зная че много те е яд, ама така беше.

преди 15 минути, communismatic написа:

Извинявай, това не го ли писа ти? 😆

Ти се възмущаваше че парка сега е нарастнал и било нереално да се сравняват 40 години разлика.

Два или три пъти. След като сам се закопа като пусна броя на автопарка за '23

преди 7 минути, В. Велев написа:

Беше евтина, защото беше социализъм и защото бяхме приятели с братушките. Затова.

Факт е че само при социализма сме се отоплявали с нафтови печки, а сега не можем.

Де да беше обаче така.

преди 2 минути, BANKATA написа:

Ти се възмущаваше че парка сега е нарастнал и било нереално да се сравняват 40 години разлика.

Дванилинтри пъти. След като сам се закопа като пусна броя на автопарка за '23

Де да беше обаче така.

Така беше. И още много други неща при социализма доказват, че тогава народа като цяло (по-голямата част) живееше по-добре от сега. Много по-спокойно. 

преди 3 минути, В. Велев написа:

Не ни е яд, а ти куцат цифрите. При онези цени за киловат, кой идиот ще дава 26 ст. за нафта?

Правя ти услуга тук, ако не забелязваш.

Разбира се, говоря за преди 1979 г., защото след това имаше едно сериозно поскъпване. И тези неща ги има на една търсачка разстояние, но твоята база данни е доста ограничена.

преди 8 минути, BANKATA написа:

Чакай малко. Ти пак ли се отричаш от думите си? 😆😆😆

току-що, communismatic написа:

Чакай малко. Ти пак ли се отричаш от думите си? 😆😆😆

Не, ама като типипно комуме не си разбрал иронията към твоят пост, и най-вече защо. 

Я  виж как хубаво се определяш в момента като меганевменяем.

Да, де, кои факти по-точно? СОМАТ е била на първо място в Европа, а сега дори на Балканите не сме първи, понеже Румъния и Гърция са по-кадърни в това отношение? Имало било по-голям автопарк от тогава? И? Че то ако тръгнем по тая логика, те и автомобилите в момента са по-качествени от тогавашните? Само мега невменяем тип, може да сравнява 2025-та с времето преди 40-50 години... Ама кво ли се учудвам от теб, все едно не те знам.

Бива да си зле момче, ама чупиш всички класации.

преди 1 час, M.Николов написа:

Ааа, ти си бил копърка.😄

По онова време, понятието го нямаше. Имаш СМЧ, имаш свястна кола (да не е съвецка или шкода) и с малко връзки по баровете на Златните....

преди 7 минути, BANKATA написа:

Бива да си зле момче, ама чупиш всички класации.

Mда, какво по-точно доказваш с тоя пост!? Че аз се възмущавам от това сравнение? 😆

преди 4 минути, communismatic написа:

Mда, какво по-точно доказваш с тоя пост!? Че аз се възмущавам от това сравнение? 😆

Че си жалко комуме. Само преди час ми се възмущаваше ще не съм искал да правя едни сравнения, пък то се оказа че си бил ти.

Или и този си пост забрави?

Жълтото хапче и си лягай, че и днес не ти се получи евтиното заяждане.

току-що, BANKATA написа:

Че си жалко комуме. Само преди час ми се възмущаваше ще не съм искал да правя едни сравнения, пък то се оказа че си бил ти.

Оказа се, че си тотално "тра-ла-ла". Ти над 200 пъти си променяше тезите, точно заради това и ти се подигравам по тоя параграф. А това което си го постнал - фактически ти дори потвърждаваш това за което аз говоря. А именно, че не си пиеш хапчетата. Абсолютно никъде не съм ги сравнявал по големина на автопарковете през годините, това искаше ти, просто защото не ти отърва. Освен това, още чакам, да ми обясниш, как СОМАТ била някаква жалка фирмичка, при положение, че в западната статия се твърди тъкмо обратното. Нали? Успя ли вече да си преведеш статийката? Та... чакам си отговора на въпроса, понеже и там беше супер наясно с нещата. И пак избяга позорно, както и в предишните 200 пъти.

преди 1 час, В. Велев написа:

@БаалБек, във всеки дом при социализма имаше по една такава:

May be an image of text

Защото руснаците ни продаваха нафта на 26 стотинки килото.

Внимавай какво пишеш, защото „всяка“ означава абсолютно всяка!

Да, ама вкъщи нафта не е влизала! Дърва да, въглища и брикети - да, но нафта не!

преди 14 минути, communismatic написа:

Оказа се, че си тотално "тра-ла-ла". Ти над 200 пъти си променяше тезите, точно заради това и ти се подигравам по тоя параграф. А това което си го постнал - фактически ти дори потвърждаваш това за което аз говоря. А именно, че не си пиеш хапчетата. Абсолютно никъде не съм ги сравнявал по големина на автопарковете през годините, това искаше ти, просто защото не ти отърва. Освен това, още чакам, да ми обясниш, как СОМАТ била някаква жалка фирмичка, при положение, че в западната статия се твърди тъкмо обратното. Нали? Успя ли вече да си преведеш статийката? Та... чакам си отговора на въпроса, понеже и там беше супер наясно с нещата. И пак избяга позорно, както и в предишните 200 пъти.

Потвърждава че си жалък.

Днес който не влезе в темата той не ти се подигра с доларите.

ПП: ти сравняваше големина на автопарка с обем на превози. Помниш ли?

Потвърждава че си жалък.

Извинявай, отговор на въпроса ще получа ли? Как СОМАТ е била някаква смешна фирмичка, а пишат такива неща в западните медии за нея?

Днес който не влезе в темата той не ти се подигра с доларите.

Да, беше феноменална дискусия, съгласен съм. Доста рядко съм срещал някой, който съвсем сериозно, да смята, че реалната стойност на българският лев спрямо долара се измерва от мутрите на сладкарница "Магурата" на улица "Витоша". Забавлявам се много, признавам си...

преди 15 минути, communismatic написа:

Кеото било.... няма значение. Вили Бец купи великия СОМАТ за ололо 55 гущера и . Точка. Няма да се върнете на тази хранилка. Умирате. Друг е бизнеса вече

преди 1 минута, communismatic написа:

Извинявай, отговор на въпроса ще получа ли? Как СОМАТ е била някаква смешна фирмичка, а пишат такива неща в западните медии за нея?

Да, беше феноменална дискусия, съгласен съм. Доста рядко съм срещал някой, да смята, че реалната стойност на българският лев спрямо долара се измерва от мутрите на сладкарница "Магурата" на улица "Витоша". Забавлявам се много, признавам си...

Много бързо тръгна да сменяваш темата. Няма ли да довършим дискусията където твърдиш че си казал нещо което не си казал.

преди 16 минути, BANKATA написа:

Много бързо тръгна да сменяваш темата.

Коя тема съм сменял като говорим за "СОМАТ"? Смяташ ли тая година, да ми отговориш на въпроса? 

преди 16 минути, BANKATA написа:

Няма ли да довършим дискусията където твърдиш че си казал нещо което не си казал.

Да, би ли ми показал, къде съм твърдял, че трябва да измерваме едновремешната логистика по автопаркове през 1980-та и 2025-та? Искам точен пост... иначе ще излезеш жалък лъжец, какъвто си. ;) 

Тъй, де... логистика. Пиша от телефона. Чакам Иван Умния да видим как ще докаже нещо което никога не съм писал.

преди 8 минути, communismatic написа:

Коя тема съм сменял като говорим за "СОМАТ"? Смяташ ли тая година, да ми отговориш на въпроса? 

Да, би ли ми показал, къде съм твърдял, че трябва да измерваме лингвистиката по автопаркове през 1980-та и 2025-та? Искам точен пост... иначе ще излезеш жалък лъжец, какъвто си. ;) 

За лингвистика нищо не съм твърдял.

Твърдеше ли преди час че аз не съм искал да сравнявам по големината на автопарка?

Мнението ми и преди и сега е че трябва са се сравняват едникви параметри, и това съм ти го натяквал и по други теми че често бъркаш елементарни неща.

Не може да даваш данни за обем на превоз от държавата за '23 в Европа и да казваш сега е по-зле от преди когато имаше 5000 камиона. Обеми ли сравняваме или автопарк?

Или сравняваш обеми през '80 с обеми през '23 или друг показател който го има и преди и сега.

Както и не може да сравняваш фирма с държава. Това че фирмата е била лидер по ниаккъв начин не значи че държавата е била лидер.

Т.е. за пореден път излезе жалък лъжец. Благодаря за вниманието. 

Чакам си отговора на въпроса. Щото тук... пише нещо съвсем различно... Използвай Google Translate.

Цитат

Today, Bulgaria is considered a typical outsourcing destination for Western European enterprises, especially for logistics industries, which register subsidiaries in the lowtax country and exploit badly paid drivers. That was different in the past: during the Cold War the Bulgarian government was able to establish SOMAT as a strong economic player with a high degree of expertise in contested geopolitical areas, “reaching far beyond 50 percent of the transit market share between Europe and the Middle East.” 1 By the mid-1980s (and by their own accounts) SOMAT was the largest transport company in Europe with 4,500 modern lorries, a fleet of cargo ships, and a correspondingly far-flung transnational network.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.