Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 6 минути, BANKATA написа:

аз още преди да постна статистиката ти написах около 2 и под 2 пъти.

Аха, сега стана около два пъти и под два пъти. 😆

И къде в тази статистика видя "километри" където постоянно ги повтаряш.

Извинявай, не се ли казва тон-километри? Или на Мелмак как се нарича в транспортната дейност?

Спести си го, каквото и да му обясниш няма да те разбере.

Той за теб говори, ама карай... 😆

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 минута, BANKATA написа:

Не, ти още не си се опитал да му го обясниш че да не те разбере.

Искаше да обясня на комунето и аз го направих. Какво още не си разбрал?

току-що, maxthon написа:

Какво още не си разбрал?

Че той Иван кога е разбирал нещо...

преди 8 минути, communismatic написа:

Аха, сега стана около два пъти и под два пъти. 😆

Извинявай, не се ли казва тон-километри? Или на Мелмак как се нарича в транспортната дейност?

Той за теб говори, ама карай... 😆

Да, тон-километри, а не километри.

преди 7 минути, maxthon написа:

Искаше да обясня на комунето и аз го направих. Какво още не си разбрал?

Браво! :yanim:

Интересува ме, що реши, че ще сравняваш точно 2022-ра, а не 2024-та, която е последната? Примерно вчера когато коментирахме обмененият курс, що коментирахме точно 1989-а, а не 1980-та примерно? Оня спор, в който с още двама умника стигнахте до извода, че реалният обменен курс бил определен от мутрягите на Магурата? Що в единия случай се уповаваме на последната година от падането на соца, а тук се уповаваме на избрана година, която на нас ни отърва?

Какво пише в архивите за "човешкото лице на социализма"! 

Какво е направила с финансите, една банда нехранимайковци, слезли от гората и обявили се за "елит".

"При спазването на пълна тайна се подготвя обмяна на банкнотите в обращение, като не се прибягва към деноминация, т.е. стойността на парите се запазва, а само се изземват старите купюри.

От 10 до 16 март 1947 г. са изтеглени от обращение банкнотите от всички емисии от 200, 250, 500, 1 000 и 5 000 лева и всички 3%-ни държавни съкровищни бонове.

Условията, при които се извършва обмяната, са изключително тежки за гражданите. От представените стари банкноти и съкровищни бонове са обменени само по 2 000 лева на човек (това е нищожна малка сума – не повече от 4 долара – б. м. Д. В.), а останалите пари минават на блокиран влог на обменителя.

След което блокираните влогове се облагат по специално приетия за случая Закон за данък върху имуществата. Въведените по него данъчни ставки предвиждат на практика изземване от държавата на значителна част от парите на населението.

Преди обмяната в обращение и в банкови сметки е имало 39 млрд. лева в банкноти и 31 млрд. лева в 3%-ни съкровищни бонове.

От общо 70 млрд. лв. от населението и държавните и частните предприятия са иззети 69 млрд. лв.

След обмяната цялото парично обращение е сведено до 21 млрд. лв., включващо само новите банкноти.

Тежестите на обмяната са поети главно от обикновените граждани, като само от тях са събрани принудително над 49,5 млрд. лв."

преди 6 минути, communismatic написа:

Интересува ме, що реши, че ще сравняваш точно 2022-ра, а не 2024-та, която е последната? Примерно вчера когато коментирахме обмененият курс, що коментирахме точно 1989-а, а не 1980-та примерно? Оня спор, в който с още двама умника стигнахте до извода, че реалният обменен курс бил определен от мутрягите на Магурата? Що в единия случай се уповаваме на последната година от падането на соца, а тук се уповаваме на избрана година, която на нас ни отърва?

Мога да те попитам ъщото. Аз ти отговорих, но ти НЕ. Защо взе '89?

преди 1 минута, BANKATA написа:

Мога да те попитам ъщото. Аз ти отговорих, но ти НЕ. Защо взе '89?

Ми щото е последната година преди падането на социалистическият режим, мисля, че е пределно ясно. Ти май още не си вдянал... 😆

преди 2 минути, communismatic написа:

Ми щото е последната година преди падането на социалистическият режим, мисля, че е пределно ясно. Ти май още не си вдянал... 😆

И като е последна какво? Кое я прави представителна?

Това да ти е ппроблема на теб.

Т.е. и двамата да си избираме някаква година, която на нас ни отърва... Тоя направо е уникален, заклевам се... 😆😆😆

преди 8 минути, communismatic написа:

Т.е. и двамата да си избираме някаква година, която на нас ни отърва... Тоя направо е уникален, заклевам се... 😆😆😆

Ама аз ти сравних данни от двете таблици, а на теб само последната година ти изнесе.

И пак ти казвам, това ти е най-малкият проблем. Трябва да се притесняваш за данните че навряха тезата ти в кучи г*з.

преди 3 часа, Proshark написа:

@БаалБек моля,не гледай това!!!...Ще ти се развали прическата...и нищо няма  да разбереш......щото....душичката  е празна...

Натъжих се. Не стига, че не "помниш" при кого се проведе масовата приватизация и боновите книжки, а сега ми сочиш Кирчо сутеньорчето за някаква "институция".

"Если человек идиот, то это надолго"

току-що, parmobil написа:

"Если человек идиот, то это надолго"

Тук съм съгласен с теб. Киро Брейка с нищо не е по-различен от нашите управляващи, тоя човек е доказан криминален боклук.

преди 12 минути, BANKATA написа:

Ама аз ти сравних данни от двете таблици, а на теб само последната година ти изнесе.

Добре, що снощи се уповавахте на данните за 1989-а и оня търг? Що не се уповавахте на данните от шефа на БНБ, който твърдеше, че курса е 1:2? 

преди 21 минути, communismatic написа:

Добре, що снощи се уповавахте на данните за 1989-а и оня търг? Що не се уповавахте на данните от шефа на БНБ, който твърдеше, че курса е 1:2? 

Отговорих ти 2 пъти защо 1:2 е нерален пак според шефа на БНБ.

Не може да взимаш наложен с постановление (или каквото е там) даден курс за меродавен при полжение че лева в чужбина струва няколко пъти по-малко. В момента лева е с еднаква стойност и в България и в Турция и където се сетиш. Срещу 1 лев ще получиш на всички тези места 0.6 $, 

Не трябва аз да ти обяснявам че ако в България и Турция в курса на лева има разлика няколо пъти то има нещо гнило. Това трябваше сам да се досетиш още преди 2 дни.

Това което е описано в книгата на БНБ от Коларов си е като пладнешки обир. Купуваш на чужденците доларите по 2,5 лева и ги продаваш на български предприятия по 10 лева.

Тъй. Пак да обясня на човека, който няма грам понятие по нито една тема. По темата за СОМАТ... дълго време въртеше тъпата мантра, че това била фирма-жалкарче, функцията, която изпълнявала била, едва ли не, да избива нечии комплекси. Искаше ми чуждестранен източник, който да опровергае тъпата ти теза - дадох ти. Оттам нататък пак почна да въртиш и другата мантра, че било важно колко камиона имало. Оказа се, че СОМАТ върши почти същата работа с осемнадесет пъти по-малко камиони. След като отново се удари в стената, почна да въртиш и друга мантра - не било задължително да взимаме за пример последната година от която се води статистика в момента и последната година от която се води статистика от времето на социализма. Т.е. по твоята малоумна логика, ние трябва да си подбираме сами данните, както на нас ни отърва. Толкова по въпроса - мисля, че се вижда с просто око, кой няма аргументи и кой само се блъска в стената.
По темата за конвертируемата валута. Цитирах шефа на БНБ, който казва, че през 1989-а валутният курс е бил 1:2. Цитирах и данните от книгата на Даниел Вачков и Мартин Иванов, където ясно става, че шефа на БНБ не лъже. Обменният курс през 1989-а е или 1:2 или 1:2,5. Преди това е бил дори по-малко. Цитирах ти постановление от Министерски съвет от 1990-та, където става ясно, че обменният курс една година по-късно, т.е. 1990-та е 1:3. Абсолютно никъде няма наченки на курс 1:10. Това са абсолютни щуротии. 
Абсолютно никакво значение няма, коя мутра на "Витоша", ти продава дънките при курс 1:25, има значение единствено и само колко е курса, когато ние си изнасяме продукцията за западните държави. Това ще рече, че нашата държава има някакво име, има качествени стоки, има нещо което да държи курса ни висок. Говорим за онзи период, където в Европа се беше спуснала Желязна завеса. Аз не знам, да има нормален човек, който да смята, че курса се решавал от някакво безмозъчно кюфте с ланци и анцуг на "Адидас". Това е само във вашите глави... Да, дънките от Магурата ще са скъпи. Ама не за друго, а защото западните стоки и валута са дефицит. Ако има водна криза у нас, няма ли да поскъпне и минералната вода?

преди 14 минути, communismatic написа:

Тъй. Пак да обясня на човека, който няма грам понятие по нито една тема. По темата за СОМАТ... дълго време въртеше тъпата мантра, че това била фирма-жалкарче, функцията, която изпълнявала била, едва ли не, да избива нечии комплекси. Искаше ми чуждестранен източник, който да опровергае тъпата ти теза - дадох ти. Оттам нататък пак почна да въртиш и другата мантра, че било важно колко камиона имало. Оказа се, че СОМАТ върши почти същата работа с осемнадесет пъти по-малко камиони. След като отново се удари в стената, почна да въртиш и друга мантра - не било задължително да взимаме за пример последната година от която се води статистика в момента и последната година от която се води статистика от времето на социализма. Т.е. по твоята малоумна логика, ние трябва да си подбираме сами данните, както на нас ни отърва. Толкова по въпроса - мисля, че се вижда с просто око, кой няма аргументи и кой само се блъска в стената.
По темата за конвертируемата валута. Цитирах шефа на БНБ, който казва, че през 1989-а валутният курс е бил 1:2. Цитирах и данните от книгата на Даниел Вачков и Мартин Иванов, където ясно става, че шефа на БНБ не лъже. Обменният курс през 1989-а е или 1:2 или 1:2,5. Преди това е бил дори по-малко. Цитирах ти постановление от Министерски съвет от 1990-та, където става ясно, че обменният курс една година по-късно, т.е. 1990-та е 1:3. Абсолютно никъде няма наченки на курс 1:10. Това са абсолютни щуротии. 
Абсолютно никакво значение няма, коя мутра на "Витоша", ти продава дънките при курс 1:25, има значение единствено и само колко е курса, когато ние си изнасяме продукцията за западните държави. Това ще рече, че нашата държава има някакво име, има качествени стоки, има нещо което да държи курса ни висок. Говорим за онзи период, където в Европа се беше спуснала Желязна завеса. Аз не знам, да има нормален човек, който да смята, че курса се решавал от някакво безмозъчно кюфте с ланци и анцуг на "Адидас". Това е само във вашите глави... Да, дънките от Магурата ще са скъпи. Ама не за друго, а защото западните стоки и валута са дефицит. Ако има водна криза у нас, няма ли да поскъпне и минералната вода?

Защо трябваше да пишеш толкова дълъг пост като повтаряш една и съща глупост и лъжа писана вече? 

С лъжите където бълваш си като типичен дърт комуняга. Лъжа след лъжа, колкото и да ги повтаряш освен ти никой друг не вярва на тях. Вчера който не се включи в темата той не ти се подигра. На теб, не на мен. 

Къде в предният ми пост видя да пише че курса се определя от кюфте с анцуг на адидас. Номера ти да повтаряш една лъжа и тя да стане истина може да минава при някои твои тъпи познати, ама не и тук.

Покажи къде съм твърдял че курса се определя на Магурата, Витоша т.н.

Единственото което казах в този контекст е че курса на Магурата е близък до този на който са купували предпиятията или е бил в чужбина.

За СОМАТ нилога ме съм твърдял че е важно колко камиона има.

Пий си жълтите хапчета за които спомена по на често.

Единственото което казах в този контекст е че курса на Магурата е близък до този на който са купували предпиятията или е бил в чужбина.

Да, де. Ама това как по-точно е свързано с реалният курс? Нали това те питам? Една малоумна мутра на Магурата как по-точно ще определя курса? Ако аз те натроша от бой и ти взема покъщнината и ти я купя за 2 лева по мой курс, това реалният курс ли ще е?

преди 8 минути, BANKATA написа:

За СОМАТ нилога ме съм твърдял че е важно колко камиона има.

То ти там толкова пъти си смени версията... 😆

преди 1 минута, communismatic написа:

Да, де. Ама това как по-точно е свързано с реалният курс? Нали това те питам? Една малоумна мутра на Магурата как по-точно ще определя курса? Ако аз те натроша от бой и ти взема покъщнината и ти я купя за 2 лева по мой курс, това реалният курс ли ще е?

То ти там толкова пъти си смени версията... 😆

Как я определят нямам идея, най-вероатно според търсене и предлагане, ама щом е близо до курса на който западните банки/ченджове продават лева, значи са били добри.

На теб ако с постановление утре някой ти определи цена на кебапчето 50 ст, това ли ще стане реалната му цена?

А, значи нямаш идея, как я определят, но си сигурен, че е по този начин... ОК, разбрах... Пак тотално се оплете. 😆

преди 7 минути, communismatic написа:

А, значи нямаш идея, как я определят, но си сигурен, че е по този начин... ОК, разбрах... Пак тотално се оплете. 😆

Трябваше ли да знам?

току-що, BANKATA написа:

Трябваше ли да знам?

Ми да. Щом толкова усърдно се опитваш, да защитиш тъпата си теза. Иначе наистина е доста жалко... В смисъл... ясно е, че няма как да си защитиш тезата, понеже тя е тотално безпочвена, ама накрая направо си биеш отбой и казваш "Аз изобщо не знам, за какво става дума!". Не, че не го зная... ;) 

преди 15 часа, plamen.spam написа:

Малко за електрониката...

Из "СЪОБРАЖЕНИЯ на др. ТОДОР ЖИВКОВ по информацията за откриването на Стокхолмската конференция, изказани на заседанието на Политбюро на БКП, 31 януари 1984 г."

image.png

Източник: Информационна система на държавните архиви

Такова е положението...

Очаквам мемета за светлото минало и техническия прогрес.

Ма ти си голям сладур бре!

НРБ щяла да стигне нивото на САЩ и Япония в електрониката отпреди 8 години и това при пълна забрана за споделяне на технологии от страна на запада, липса на компоненти и т.н.

Малка България се сравнява със САЩ и Япония колоси в електрониката по това време!

Ти въобще разбираш ли за какво става въпрос?!!

Задържаха и уволниха служители на ИААА за искане на подкуп от шофьори, превозвали техника за концерта на Роби Уилямс

преди 7 часа, M.Николов написа:

Ти въобще разбираш ли за какво става въпрос?!!

А бе, то на Вожда не му е било ясно, ти искаш други да разбират...

image.png

За сведение на един потребител @communismatic , който все внушаваше, че ако не е бил социализма, нямало да има електричество в България!

Ето снимки от сайта "Отново в цвят"!!!

Банята в Банкя преди около сто години!!! Виждат ли се стълбове?

https://ibb.co/Y4pQz3wn

Снимки от Пловдив!

Първата е началото на 20-те на миналия век!

https://ibb.co/6cXCFktL

Втората е през 40-те на миналия век!

https://ibb.co/kVCdzLdw

Тук хората са облечени с костюми, палта...до идването на червения ботуш и всичко е нулирано. По сталински модел.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.