Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 7 минути, ох боже! написа:

Ако си умно момче, ще знаеш, че ако твоите хора ти бяха разказали и за себе си, това което са скрили от тебе, щеше да е още по-голямо мазало. Аз знам много от тия истории за които разказваш. Но знам за такива и преди соца. Но най-вече знам такива от след соца. Така че приеми реалността такава каквато е. И каквато е била винаги. Но както е казал и Омуртаг "Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил."

Т.е. като гледа построеното да си спомня за предишния. А построеното през соца е много. Не може да бъде боядисано от сегашните. И понеже не може да бъде боядисано, туканка и под тая тема има едни хора, които постоянно ни припяват да не го гледаме, а да ги слушаме тях (т.е. държавната власт и някакви статистики, па заеми па фалити), какво ни повтарят като латерни. Т.е. като чичко Гьобелс.

Дето го беше рекъл и попо: Не ме гледай какво правя, а ме слушай, какво ти говоря!

преди 7 минути, ох боже! написа:

Ако си умно момче, ще знаеш, че ако твоите хора ти бяха разказали и за себе си, това което са скрили от тебе, щеше да е още по-голямо мазало. Аз знам много от тия истории за които разказваш. Но знам за такива и преди соца. Но най-вече знам такива от след соца. Така че приеми реалността такава каквато е. И каквато е била винаги. Но както е казал и Омуртаг "Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил."

Т.е. като гледа построеното да си спомня за предишния. А построеното през соца е много. Не може да бъде боядисано от сегашните. И понеже не може да бъде боядисано, туканка и под тая тема има едни хора, които постоянно ни припяват да не го гледаме, а да ги слушаме тях (т.е. държавната власт и някакви статистики, па заеми па фалити), какво ни повтарят като латерни. Т.е. като чичко Гьобелс.

Дето го беше рекъл и попо: Не ме гледай какво правя, а ме слушай, какво ти говоря!

Не съм съгласен Предлагам, ако е възможно, да не бъде изгубена информация за онези години и онези периоди, информация за подробностите и конкретните действия и отношения/ Важно, много важно, примерно наследници на онези гъзолизците и тъпаците и мръсниците-сега тези са Новия Елит на РБ. Какво лошо да се запише техния генезис и да се остави в историята?

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 3 минути, communismatic написа:

Тъй. Отново не ме разбираш. Та нека така да задам въпроса си... Ти твърдиш, че селото НЕ е унищожено (първоначално твърдеше друго, ама карай), та затова ти задавам въпроса, щом не е "унищожено", та защо внасяме дори доматите от друга държава!? Надявам се не е проблем да отговориш...

Надявам се и аз, че можеш да четеш с разбиране. Селото като такова е било гръбнака на България (както и според данните които успяваш все пак да намериш, без да питаш). Очевидно преди 100 години, мнозинството българи са живели на село. Унищожаването на българското село като такова започва през 50-60-те години с вземането на земята на хората, и миграцията към градовете. Твърдя, че днес има достатъчно много хора които живеят на село (цели 26% от населението ни), докато ти смяташ, че трябвало още хора да отидат на село. Нещо което звучи алогично и не намирам икономически смисъл от това. Както сам видя, в развитите държави е нормално едва 5-6% да се занимават със селско стопанство. Във Франция - едва 2,5% от работещите са в този сектор и въпреки това не само се изхранват, но и изнасят (и у нас можем да видим френски картофи примерно).

Ти смяташ, че ако отидат още хора на село, то ще увеличим родното производство, докато аз ти показвам, че и в момента има много хора които живеят на село и малка част от тях работят в селското стопанство. Мисля, че това е основната разлика между твоята теза и това което аз ти обясних.

Относно въпроса ти за доматите - какви са ти очакванията. Някой случаен човек като мен да обясни защо е спаднало производството на домати в България. Аз нямам такива претенции да знам всичко, за да мога компетентно да направя анализ за това. Може би ти имаш знанията и уменията за отглеждането на домати и можеш да споделиш повече информация. Аз мога да погледна данните и да видя, че има ясна тенденция на спад в тяхното производство (никой не отрича това) :

image.png

Може би смяташ, че ако още 100,000 човека отидат да живеят на село, това ще доведе до увеличаването на производство на доматите примерно ? Вероятно има съвсем други причини защо има спад и не само при доматите (като цяло - плодове и зеленчуци), а не това, че населението в селата е малко.

преди 5 минути, laplandetza написа:

Не съм съгласен Предлагам, ако е възможно, да не бъде изгубена информация за онези години и онези периоди, информация за подробностите и конкретните действия и отношения/ Важно, много важно, примерно наследници на онези гъзолизците и тъпаците и мръсниците-сега тези са Новия Елит на РБ. Какво лошо да се запише техния генезис и да се остави в историята?

Значи сега:

1. Аз, така като си спомям, аз какво съм правил, като почнеш още от малък...

Ама тия неща аз не си ги спомням в момента. Но просто съм се хващал, че се сещам за нещо, което аз лично съм направил. И то не е срамно. То е непоносимо за мене. И има хора, кото помнят. Аз съм се нааквал още като малък. И си го спомням. Като по-голям вече имам и едни по-големи аки. Обаче има една подробност. Винаги когато разказвам истински неща, от моето минало, по възможност без да преувеличавам дори, но разкаваам само неща, които са добри за мене. Никога не разправям тия, които ме компрометират. И когато се сетя за срамните и лошите неща, тогава след извесни мъки и терзания, накрая си казвам, че това е било отдавна. И че тия които помнят вече са забравили. Или че ще забравят, защото всичко се забравя.

Ами ако не забравят все пак, поне в общи линии? И те ще разкажат на други. И са разказвали.

Ами в тоя случай, тези може би лъжат. Или нещо са попроменили. Още повече, че ако има и други свидетели или чули без да са видели, те разказват за едни и същи случаи други неща. Което компрометира избщо версията. Защото всичко ще бъде забравено. Лошото е, че аз лично, продължавам да бъда човек. Както и всички останали. Така че по-кротко!

2. И така, прехождаме в точка втора, която искам да ти я кажа и нея. Всичко се забравя. А цялата история, пълната картинка дори на един миг от една малка област (примерно малък град) никога не може дори да бъде разказана. Не може да бъде разказана тук и сега. Ти просто не знаеш в момента, колко много събития се случват около тебе, в радиус от само няколко стотин метра. Много хора, правят много неща. Те мислят много неща. И техните мисли са резултат на това което се случва на тяхното място (тяхното работно място от разделението на труда в съвкупната йерархическа система).

А колкото повече време минава и колкото за по-голяма област и брой хора става въпрос (а населението расте в геометрична прогресия), толкова по-необятно е това нещо, за което ти искаш и настояваш императивно да бъде запомнено и да бъде разказвано. Никой никога няма да го разкаже, защото е невъзможно дори да го наблюдава в реално време тук и сега. Дори за един малък участък.

Това, че е имало срам и позор е ясно. И мъка, и пот и кръв и сълзи. И само глупаците си мислят, че днес е идеално, защото леко и меко. Само че какъв е резултатът от това. Резултатът са те самите. Леките времена, които произведоха днешните идиоти, които са и тука в тоя форум. А откъде произтича това фундаментално.

"Ала съм думал и думам" :

• Нарастващият брой на хората е нарастваща степен на разделението на труда.

• Нарастващата степен на раздлението на труда е нарастваща производителна сила.

• Нарастващата производителна сила е нарастваща производителна сила на усвояане и трансфромиране нещо друго на базова, и особено жива природа.

• Надстройката изяжда базата и я трансформира в надстройка (население и стоково натрупване) И когато базата свърши... което е точно по Дарвин...

• Следва чистка. Почистват се уродствата. Които са дефинирани от Дарвин, като изменения които не дават преимущество или дори са вредни за конкретния индивид по време на естествения отбор. Който още не е дошъл, защото от десет хиляди години, човечеството расте в геометрична прогресия.

От всичкото това нещо, следва, че на нас не ни е виновен другарят Маркс. Нито Хитлер, Ротшилд, Тръмп или Том Круз. Виновен ни е Дарвин. Който пък е стъпил на Малтус.

Но имаше и една поговорка: Не убивайте вестоносеца. Не трепете пророка, после ще съжалявате повече.

преди 1 час, communismatic написа:

Тъй. Отново не ме разбираш. Та нека така да задам въпроса си... Ти твърдиш, че селото НЕ е унищожено (първоначално твърдеше друго, ама карай), та затова ти задавам въпроса, щом не е "унищожено", та защо внасяме дори доматите от друга държава!? Надявам се не е проблем да отговориш...

Явно не си чел доклада на Петър Младенов, защото там се говори за внос на "изконни" български продукти.

Пенчо бре, чети! Пенчо не чете.

преди 13 минути, ох боже! написа:

Значи сега:

Ама тия неща аз не си ги спомням в момента. Но просто съм се хващал, че се сещам за нещо, което аз лично съм направил. И то не е срамно. То е непоносимо за мене. И има хора, кото помнят. Аз съм се нааквал още като малък. И си го спомням. Като по-голям вече имам и едни по-големи аки. Обаче има една подробност. Винаги когато разказвам истински неща, от моето минало, по възможност без да преувеличавам дори, но разкаваам само неща, които са добри за мене. Никога не разправям тия, които ме компрометират. И когато се сетя за срамните и лошите неща, тогава след извесни мъки и терзания, накрая си казвам, че това е било отдавна. И че тия които помнят вече са забравили. Или че ще забравят, защото всичко се забравя.

Ами ако не забравят все пак, поне в общи линии? И те ще разкажат на други. И са разказвали.

Ами в тоя случай, тези може би лъжат. Или нещо са попроменили. Още повече, че ако има и други свидетели или чули без да са видели, те разказват за едни и същи случаи други неща. Което компрометира избщо версията. Защото всичко ще бъде забравено. Лошото е, че аз лично, продължавам да бъда човек. Както и всички останали. Така че по-кротко!

2. И така, прехождаме в точка втора, която искам да ти я кажа и нея. Всичко се забравя. А цялата история, пълната картинка дори на един миг от една малка област (примерно малък град) никога не може дори да бъде разказана. Не може да бъде разказана тук и сега. Ти просто не знаеш в момента, колко много събития се случват около тебе, в радиус от само няколко стотин метра. Много хора, правят много неща. Те мислят много неща. И техните мисли са резултат на това което се случва на тяхното място (тяхното работно място от разделението на труда в съвкупната йерархическа система).

А колкото повече време минава и колкото за по-голяма област и брой хора става въпрос (а населението расте в геометрична прогресия), толкова по-необятно е това нещо, за което ти искаш и настояваш императивно да бъде запомнено и да бъде разказвано. Никой никога няма да го разкаже, защото е невъзможно дори да го наблюдава в реално време тук и сега. Дори за един малък участък.

Това, че е имало срам и позор е ясно. И мъка, и пот и кръв и сълзи. И само глупаците си мислят, че днес е идеално, защото леко и меко. Само че какъв е резултатът от това. Резултатът са те самите. Леките времена, които произведоха днешните идиоти, които са и тука в тоя форум. А откъде произтича това фундаментално.

• Нарастващата производителна сила е нарастваща производителна сила на усвояане и трансфромиране нещо друго на базова, и особено жива природа.

• Надстройката изяжда базата и я трансформира в надстройка (население и стоково натрупване) И когато базата свърши... което е точно по Дарвин...

• Следва чистка. Почистват се уродствата. Които са дефинирани от Дарвин, като изменения които не дават преимущество или дори са вредни за конкретния индивид по време на естествения отбор. Който още не е дошъл, защото от десет хиляди години, човечеството расте в геометрична прогресия.

От всичкото това нещо, следва, че на нас не ни е виновен другарят Маркс. Нито Хитлер, Ротшилд, Тръмп или Том Круз. Виновен ни е Дарвин. Който пък е стъпил на Малтус.

Но имаше и една поговорка: Не убивайте вестоносеца. Не трепете пророка, после ще съжалявате повече.

Разбирам, но т

преди 53 минути, ох боже! написа:

Значи сега:

преди 53 минути, ох боже! написа:

Значи сега:

тва е версия за тези събития, тези хора и пр. Според моята оценка е близка до реалните събития. Голяма част са записани, така и ги предаваме на внуците и внуци и деца на наши приятели. книгите, тефтерите остават и се множат, нашата „версия“ оцелява и се множи. Ако има други гледни точки за конкретните личности и истории- нека други записват и множат. Който овладее книгите и се намножат прочелите и пишештите - Той ще Владее Времето.

преди 57 минути, parmobil написа:

Явно не си чел доклада на Петър Младенов, защото там се говори за внос на "изконни" български продукти.

Да, бе, умни ми бизнесменю, аз те питам, кой им пречи в момента на хората, че да произвеждат те?

преди 1 час, Gencho 123 написа:

Ти смяташ, че ако отидат още хора на село, то ще увеличим родното производство, докато аз ти показвам, че и в момента има много хора които живеят на село и малка част от тях работят в селското стопанство. Мисля, че това е основната разлика между твоята теза и това което аз ти обясних.

Българските села са тотално обезлюдени, не знам, какви глупости ми говориш. Статистиката вероятно визира хора, които са от въпросното село, но реално изобщо не живеят там, понеже си търсят препитание другаде. Няма как над 25% от населението ни да е селско, това е абсурдно като твърдение. Селата са обезлюдени заради тотално сбърканата политика на СДС от началото на 90-те години, която ликвидира тогава въпросното селско стопанство. Какво ще правиш ти в момента на село, ако имаш съпруга и две деца? То там няма нито училище, нито лекар, нито елементарни условия за живеене, а в някои села няма дори и магазин, че ходят да пазаруват другаде. Примерно до 1989-а само улицата на моят баща (село Чернооково, община Генерал Тошево) е имало над 200 души. В момента сигурно няма 200 души в цялото село.

преди 7 минути, communismatic написа:

преди 7 минути, communismatic написа:

...

Българските села са тотално обезлюдени, не знам, какви глупости ми говориш. Статистиката вероятно визира хора, които са от въпросното село, но реално изобщо не живеят там, понеже си търсят препитание другаде. Няма как над 25% от населението ни да е селско, това е абсурдно като твърдение. Селата са обезлюдени заради тотално сбърканата политика на СДС от началото на 90-те години, която ликвидира тогава въпросното селско стопанство. Какво ще правиш ти в момента на село, ако имаш съпруга и две деца? То там няма нито училище, нито лекар, нито елементарни условия за живеене, а в някои села няма дори и магазин, че ходят да пазаруват другаде. Примерно до 1989-а само улицата на моят баща (село Чернооково, община Генерал Тошево) е имало над 200 души. В момента сигурно няма 200 души в цялото село.

Проблема със селата е доста сложен. Те са обречени и без СДС , ако се следва сегашната Система.Това за България Трудно и сложно. Като пример как да се спасим-защото населяването на селската територия с население с българско самосъзнание е Ключов и Абсолютен Проблем и Въпрос, нека се погледне какво направиха Полша, какво пробват в Сърбия и пр.Има решения , но те са в една Цялостна Стратегия за България т.е. Плана за Оцеляване с визия над 100 години. Разбирате , че всичко е безнадежно, нчма български елит, има просто едни глуповати самозаслепени и самозабравили се недорасляци в елита на резервата българия.

преди 1 час, communismatic написа:

Напротив в случая ти си измисляш. Караш на принципа един човек ми каза т.е. от личните впечатления правиш генерални заключения. Както казах и преди - когато не ти харесва нещо в статистиката, то тя е фалшифицирана. На какво да се базираме тогава - на махленската клюкарка, на принципа една жена ми каза. Така ли ти си правиш генерални заключения за България и света - по приказките на хората. Абсурдно е когато не ти харесват числата да повтаряш една и съща песен, че статистика ти била грешна. На крива ракета, космоса е крив 🤣След като тези хора са регистрирани като местоживеене по селата, за какви да ги смятаме, какъв метод да приложим за да разберем реалността колко живеят на село, кажи каква е коректната бройка, ако тази не ти харесва :

image.png

https://www.nsi.bg/press-release/naselenie-i-demografski-procesi-9002

По-същественото за мене е, че ти вярваш, че ако повече хора се върнат по селата това ще увеличи производството. След като дори и в момента виждаме, че болшинството от хората живеещи на село работят или в услугите или в индустрията, а най-малко са заети в селското стопанство. Не само, че си вярваш сам на това което ти мислиш, че е вярно, но и останалите сме абсурдни - въпреки, че ти показах официалните данни. 🤣Никакъв шанс да допуснеш чуждо мнения. Може, но само ако съвпада с твоето...

P.S. Направих си труда да потърся данни за твоето село и в годишника от 2011 година има исторически данни чак от 1934 (669 души) до 2011 година (277 души) :

image.png

https://statlib.nsi.bg/bg/v/NSI010007504

т.е. пика е бил някъде към 1975 и след това започва рязко спадане - за следващите 10 години наполовина (1985 - 456). Което съвпада като тенденция с това което ти писах по рано като един хипотетичен сценарий - хората мигрират през 60-те и 70-те към големия град което води дългосрочно до обезлюдяване на селата. Внуците които са родени в големия град много рядко ще се върнат на село. Връзката е прекъсната отдавна... (а и дали има нужда от това ?)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.