Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, parmobil написа:

Ами чети! Защо се опитваш да ме вкараш в обяснителен режим, коуч? Пробвай се при друг!

Умен Костовист, що така няма нито една тема по която да си компетентен? Не се ли изисква поне 2 грама мозък, че да въртиш бизнес? Странна работа... ;)

преди 1 минута, Звяра! написа:

Проблема на комунизма е, че се дава власт на отрепки като теб!

Гларуса на тираджиите почна смяна...

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 2 часа, communismatic написа:

Аха, ама кой е виновен за това? Пак комунистите, предполагам?

Какво предполагаш си е твоя воля. Аз казвам, че ако човек помисли логично няма как днешното поколение да се върне на село след като навремето техните баби и дядовци са го напуснали през 60-те години. Освен това не виждам и много смисъл от това връщане. Ще ти обясня по-долу като погледнем малко статистиката за населението днес у нас (26% в селата, 74% в градовете).

Аха, а какво произвеждаме конкретно?

Ами проучи си, не си малък, че само да разпитваш кое как е. Преди написа, че в държава като Германия можело да има заети в индустрията 25-30% (но у нас трябвало да са повече), а сега пък като се оказа, че и у нас са толкова заетите, забрави собствената си теза и веднага смени курса - "какво произвеждаме". Значи когато нещо противоречи на твоите представи, правиш все такива маневри. Не е сериозно това. Това което съм написал е в отговор на твоя коментар, така, че не виждам смисъл да задълбавам допълнително само защото сега са ти дошли други идеи или въпроси 😆

Ми най-малкото ще имаме развито селско стопанство...

Видя сам, че имаме около 5% заети в селското стопанство и това е съвсем нормален процент за една развита държава днес. 5% са достатъчни не само да произвеждат за да се изхранваме, но и да се изнася. При население около 6 милиона, имаме приблизително 3,000,000 заети. От тях около 5% в селското стопанство т.е. 150,000 души.

От общо 6,000,000 българи днес около 1/4 живеят в селата т.е. приблизително 1,500,000 души - от тях би трябвало някъде половината да са заети т.е. около 750,000 души които работят, живеят в селата. От тях изчислихме, че около 150,000 са в селското стопанство, значи остават 600,000 които са в други сектори на икономиката.

След всички тези числа искам да кажа, че има достатъчно хора като бройка, които и днес живеят в селата, и от тях сравнително малка част са заети в с.стопанство. Но ти смяташ, че ако още хора се върнат в селото, ще имаме развито селско стопанство... т.е. тези 5% заети ти се струват малко поради някаква причина. Струва ми се странна логиката като има още повече хора на село, да стане по-развито селското стопанство, след като така или иначе 1/4 от населението у нас живее на село (и това изобщо не е малък процент).

p.s. от любопитство потърсих статистика за Европа - каква част от населението живее в градовете. С нашите 76% сме някъде в златната среда. Учудва ме обаче, че в държави като Полша примерно, дават само 60% живеещи в градовете (но и при тях със с. стопанство са едва 6-7% от населението) :

image.png

преди 4 минути, Gencho 123 написа:

Аз казвам, че ако човек помисли логично няма как днешното поколение да се върне на село след като навремето техните баби и дядовци са го напуснали през 60-те години.

Аха, значи комунистите са виновни, че днешното поколение не е на село. ОК, разбрах... Да ги виним и за ретроградният Меркурий предлагам?

преди 5 минути, Gencho 123 написа:

Ами проучи си, не си малък, че само да разпитваш кое как е.

Ми не, смятам, че е напълно нормално, когато твърдиш нещо, да си защитаваш тезата, а не... както умният костовист, понеже не му стига капацитета, та и ти като него "Оправяй се!". Толкова си можете, няма как да ви се сърдя...

преди 6 минути, Gencho 123 написа:

Преди написа, че в държава като Германия можело да има заети в индустрията 25-30% (но у нас трябвало да са повече), а сега пък като се оказа, че и у нас са толкова заетите, забрави собствената си теза и веднага смени курса - "какво произвеждаме".

Ми, то поначало беше редно и да ми попрочетеш поста до край, да се опиташ, да го осмислиш и прочее. Щото съм обяснил, каква е разликата... Ама то акъл...

преди 7 минути, Gencho 123 написа:

Не е сериозно това.

Ъ, не се тревожи, нямам високи очаквания към теб. В голяма част от случаите дори не си наясно, за какво конкретно спорим...

Видя сам, че имаме около 5% заети в селското стопанство и това е съвсем нормален процент за една развита държава днес.

Как реши, че 5% е "съвсем нормален процент", я дай да ти видя изчисленията по тоя въпрос...

преди 8 минути, Gencho 123 написа:

От тях около 5% в селското стопанство т.е. 150,000 души.

Аха, а какво произвеждат там? Би ли конкретизирал?

преди 9 минути, Gencho 123 написа:

С нашите 76% сме някъде в златната среда.

Да. Та... какво произвеждаме?

преди 13 минути, communismatic написа:

Аха, значи комунистите са виновни, че днешното поколение не е на село. ОК, разбрах... Да ги виним и за ретроградният Меркурий предлагам?

Ми не, смятам, че е напълно нормално, когато твърдиш нещо, да си защитаваш тезата, а не... както умният костовист, понеже не му стига капацитета, та и ти като него "Оправяй се!". Толкова си можете, няма как да ви се сърдя...

Ми, то поначало беше редно и да ми попрочетеш поста до край, да се опиташ, да го осмислиш и прочее. Щото съм обяснил, каква е разликата... Ама то акъл...

Ъ, не се тревожи, нямам високи очаквания към теб. В голяма част от случаите дори не си наясно, за какво конкретно спорим...

Как реши, че 5% е "съвсем нормален процент", я дай да ти видя изчисленията по тоя въпрос...

Какви изводи извлече след като прочете доклада на Петър Младенов?

преди 1 минута, communismatic написа:

Отново почваш със смешките - говорим относно това, че както един доцент (който ти сам цитира - Илия Табаков), коментира колко голяма грешка е унищожаването на българското село. Обясних ти съвсем подробно и то няколко пъти какво мисля по този въпрос, с което аз изясних моята теза за българското село. Това, че ти сега искаш веднага някой да скочи да ти обяснява кое как са си твои прищевки. Не виждам смисъл да се превръщам тук в някакво бюро справки. Ако сам не можеш да си намериш информацията, тогава няма какво да коментираме. Не вярвам най-знаещия тук да не може да намери нещо в интернет 🤣

Oтносно тези 5% заети в селското стопанство ето една графика която визуализира по-добре къде колко има заети (със сигурност можеш да изнамериш и много други източници, но понеже видно се затрудни, ти намерих). Не мисля, че с нашите проценти на заетост сме твърде малко в с. стопанство т.е. че не достатъчно хора са в този сектор. Освен това ако прочетеш това което ти написах, ще видиш, че от живущите днес в селата, малка част са ангажирани със с. стопанство:

image.png

Ъъъ, не се тревожа, давай смело, разпитвай за всичко което ти идва на ум 🤣

преди 12 минути, parmobil написа:

Бизнесменино, какво е чувството постоянно да бъдеш унижаван? Сигурно ти е много тъпо, а? :)

Обясних ти съвсем подробно и то няколко пъти какво мисля по този въпрос, с което аз изясних моята теза за българското село.

Да, разбрахме, че младите не искали да работят там. Интересно е само, що едно време са искали, а сега не искат. Та, каква е конкретната причина?

Това, че ти сега искаш веднага някой да скочи да ти обяснява кое как са си твои прищевки. Не виждам смисъл да се превръщам тук в някакво бюро справки. Ако сам не можеш да си намериш информацията, тогава няма какво да коментираме. Не вярвам най-знаещия тук да не може да намери нещо в интернет

Аха, виждам, че доста добре умееш, да си защитаваш тезите... ;)

преди 8 минути, parmobil написа:

То не е лесно да го прочете, иска се малко да излезеш от комунистическата утопия. Няма как един истински достоен член на партията да напише такова нещо като доклада на П. Младенов. Абсурд, веднага соц другарите ще ти обяснят, че това са манипулации 🤣Не е приятна истината, която самите комунисти всъщност (като П.Младенов) разкриват за това до какво положение е докарана държавата. Това срива цялата им представа за най-успешната партия, за най-значимия период в българската история. Няма как да го приемат това другарите.

Но забележи колко смешно се опитва да е оригинален - казвам, че в България около 76% от населението живее в градовете (следователно останалите са в селата), и какво следва от това :

image.png

Пореден въпрос - какво сме произвеждали.. никаква връзка с написаното, той си знае неговото (или по-скоро не го знае) 🤣

преди 7 часа, Gencho 123 написа:

Пореден въпрос - какво сме произвеждали.. никаква връзка с написаното, той си знае неговото (или по-скоро не го знае) 🤣

Сиреч, искаш да кажеш, че когато твърдя, че селското ни стопанство е унищожено и ти ми даваш някакви стъкмистики от майната си и те питам "Какво произвеждаме?", това няма "връзка с написаното"? В смисъл, какво коментираме тогава? Юрий Гагарин?

преди 6 часа, parmobil написа:

@communismatic , не прочетох какви изводи извлече от доклада на Петър Младенов. Разбира се, не е от Баева, но все пак?

Много е странно, що аз трябва да чета доклада на Младенов, при положение, че какво пише там го твърдиш ти, но както и да е. Колкото си бизнесмен, толкова и говориш истини, та и точно толкова си и умен. Ако искаш, пробвай да задаваш още 20-30 пъти тоя тъп въпрос, поне да излезеш с някаква капка достойнство...

преди 1 час, communismatic написа:

Сиреч, искаш да кажеш, че когато твърдя, че селското ни стопанство е унищожено и ти ми даваш някакви стъкмистики от майната си и те питам "Какво произвеждаме?", това няма "връзка с написаното"? В смисъл, какво коментираме тогава? Юрий Гагарин?

Много е странно, що аз трябва да чета доклада на Младенов, при положение, че какво пише там го твърдиш ти, но както и да е. Колкото си бизнесмен, толкова и говориш истини, та и точно толкова си и умен. Ако искаш, пробвай да задаваш още 20-30 пъти тоя тъп въпрос, поне да излезеш с някаква капка достойнство...

Коя е тази стъкмистика, покажи, че да се посмея и аз. Иначе си гледай Юрий Гагарин, никой не те спира 🤣Има и песен за него от Хиподил :

Ми, би ли обяснил, кво значение има колко е числеността на селското население, което се опитваш, да раздуеш, при положение, че селата ни стоят абсолютно обезлюдени и внасяме дори доматите отвън!? Опитвам се отново да ти обяснявам някакви мега елементарни неща по 450 пъти, ама явно ще си остана пак с обясненията. Научи се и ти като умния костовист, да задаваш по 200 пъти един и същ тъп въпрос, колкото да отмиеш срама.

преди 11 часа, parmobil написа:

Тези ми ги пишеш, щото не си бил в такива войски.

Службата в строителни войски по-тежка ли беше отколкото в бойно поделение? Да ти ппдскажа, че сигурно и това не знаеш - всички мъже в България минаваха през казармата.

преди 10 часа, Miusuka написа:
  преди 11 часа, parmobil написа:

И за колко време мислиш, че се усвоява това? Университет и магистратура?

Не. За 2 години в КЕЧ-а. Кралските Елитни Части...

Тоя е типичен Незнайко - Герой нашего времени. Не е живял и един ден преди соца извън тестисите на баща си. И си мисли, че можеш да станеш и космонавт, като изкараш един бърз курс. А може и в движение, след като тръгнеш с ракетата да пътуваш през космоса.

А дори и преди 44та, за всяка професия, която се усвоява е имало професионално раздление - чирак, калфа и майстор. И не ти дават тапия за майстор за нема и две седмици.

През соца, поради значителното развитие на производителните сили / научно-техническия прогрес, знанията дори и в строителството които трябваше да бъдат овладяни, бяха доста по-обемисти. Съответно съществуваха и строителни техникуми, които подготвяха най-обикновени строителни работници. Такъв беше например и СПТУ по ИС Михайловград (Средно Професионално Техническо Училище по Индустриално Строителство). То подготвяше точно такива кадри, които предполагам са били на по-високо професионално ниво от войниците, които изкарваха кеча, където почти сигурно пак са били обучавани.

За колко време се ставаше прост майстор през соца, когато било, казват някои мракобесие? За повече отколкото сега. Дори и един прост барман или сервитьор/келнер за да станеш, ти искаха да си изкарал курсовете в Икономическата школа в Берковица, които бяха (забравил съм, въпреки че са ми казвали) - но май бяха шест месеца. И тия курсове, школи и училища, не се даваха лесно а изискваха да се учи доста. Като за всяко нещо през соца. Ми не беше лесно. Тоя дето преди малко го коментирах, че било трудно в кеча - ми то навсякъде беше трудно. В бойно поделение беше много по-трудно от колкото в строително. Даже на едно местенце от три легендарни поделения му викаха "Триъгълника на смъртта".

Незнайковците/ Герои нашего времени са закърмени с идеята, че на днешно време всичко става като при Хари Потър - хем ти е приятно, хем вършиш много повече работа отколкото са вършили тия които построиха България (ама през соца я построиха, та я има и днеска). Даже аз предлагам въпросният лаф, който неотдавна един дето пак го коментирах го извади като негатив за соца, да бъде перефразира към духа на днешния ден (идеология и възпитание, налагани от държавата системно) като "ако ми е приятно копам, ако ми не е приятно не копам".

преди 38 минути, ох боже! написа:

Службата в строителни войски по-тежка ли беше отколкото в бойно поделение? Да ти ппдскажа, че сигурно и това не знаеш - всички мъже в България минаваха през казармата.

преди 38 минути, ох боже! написа:

Мога да говоря за „строителни войски„ от втора ръка. Било е ъежко, определено много тежко и в голяма степен с риск за здраве и живот в началните петилетки, кога се е строяла НРБ. Моят дядо след 44та,след навършване на 19 години става офицер от тогавашната българска армия, дори незнам дали през 46-та се е наричала БНА. Може би най-младия офицер в историятс на „соц.армията.Бил е много добре подготвен.Пратен в Москва и СССР за „школовка“ След 48-ма година е повишен и става млад майор от „строителни войски“ в периода 49-та до 53-та година, напуска армията и строителни войски като полковник.За толкова малко време бурно израства до този чин. Участник в строежа на култови и ключови обекти от това време, отговарял за операциите по обектите от страна армията-строителни войски. Било е наистина страховито време. Той се гордееше, като се стремеше да не го показва, че нито един войник, не е починал при злополука под негово командване. Имал е стотици инциденти, както и поне 25-ма войници-трайни инвалиди-амутирани крайници и гръбначни увреждания, но нито един смъртен случайк. Като сравнение, колегите му по ръководна функция имат за този период десетки умрели при злополуки. Цената за това нещо, да не допусне толкова нещастия е жестока. На два пъти не е изпълнявал директна генералска заповед и на двата пъти ебил арестуван, под арест и вероятно е щял да бъде разстрелян с куршум в тила пред строя, но с намеса на най-влиятелни фактори в армията се е оттървал. Цената на всичко е че е събрал недоверие и страх около кликата на Живков и по-късната висша номенклатура, но пък е спечелил директна „протекция„ от Москва след смъртта на Сталин и някакви тамошни промени в техния ген щаб. Сетне става цивилен, дозавършва педагогическото си образование и има курс за ръководни админ.икономически кадри в Москва. Става кмет на селото и сетне прави града Любимец. директор на държавни предприятия и окончателно отстранен след като Живков поема цялата верига на власт. Продължава като обикновен учител и така и се пенсионира. По негови разкази- те са били строителите на НРБ -бригадите, строителни войски и пр. Интересни времена, но е имало определено и „риск за живота“

преди 56 минути, communismatic написа:

Ми, би ли обяснил, кво значение има колко е числеността на селското население, което се опитваш, да раздуеш, при положение, че селата ни стоят абсолютно обезлюдени и внасяме дори доматите отвън!? Опитвам се отново да ти обяснявам някакви мега елементарни неща по 450 пъти, ама явно ще си остана пак с обясненията. Научи се и ти като умния костовист, да задаваш по 200 пъти един и същ тъп въпрос, колкото да отмиеш срама.

Има хора на които когато данните не им харесват, то проблема е тогава в статистиката. С други думи ти и за 450 пъти няма да можеш елементарни неща да разбереш, а ще обясняваш тука врели некипели да ти се смеем на приказките както обичайно се случва. Кое не можа да схванеш този път, признай си, явно не знаеш всичко колкото и да повтаряш, че си най-умния и учения, явно някои неща си пропуснал 🤣Казахме ти го няколко човека - записвай си не е срамно (понеже не си схванал какво ти говорим, та реши и ти за срам да споменаваш). За разлика от теб, аз не съм такова дребнаво и арогантно човече и ще ти го повторя отново и пак специално за теб (трудно ти е да намираш информация, разбирам - затова записвай си) :

image.png

както обичайно човек задаващ тъпички въпроси @communismatic обяснява, че другите ги задавали 🤣Така и не можа да покажеш нищо, въздух под налягане, празните приказки на един другар от БКП... говори говори и накрая без аргументи. Защо го правиш най-редовно, какво се опитваш да докажеш...

Умен Генчо, извинявай... ние спорим ли за унищожено селско стопанство или спорим за това колко хора имало там!? Щото да не се окаже, че както винаги пак не си разбрал същината на дискусията? Карай, де. Не ти е за първи път...

преди 15 минути, laplandetza написа:

Мога да говоря за „строителни войски„ от втора ръка. Било е ъежко, определено много тежко и в голяма степен с риск за здраве и живот в началните петилетки, кога се е строяла НРБ. Моят дядо след 44та,след навършване на 19 години става офицер от тогавашната българска армия, дори незнам дали през 46-та се е наричала БНА. Може би най-младия офицер в историятс на „соц.армията.Бил е много добре подготвен.Пратен в Москва и СССР за „школовка“ След 48-ма година е повишен и става млад майор от „строителни войски“ в периода 49-та до 53-та година, напуска армията и строителни войски като полковник.За толкова малко време бурно израства до този чин. Участник в строежа на култови и ключови обекти от това време, отговарял за операциите по обектите от страна армията-строителни войски. Било е наистина страховито време. Той се гордееше, като се стремеше да не го показва, че нито един войник, не е починал при злополука под негово командване. Имал е стотици инциденти, както и поне 25-ма войници-трайни инвалиди-амутирани крайници и гръбначни увреждания, но нито един смъртен случайк. Като сравнение, колегите му по ръководна функция имат за този период десетки умрели при злополуки. Цената за това нещо, да не допусне толкова нещастия е жестока. На два пъти не е изпълнявал директна генералска заповед и на двата пъти ебил арестуван, под арест и вероятно е щял да бъде разстрелян с куршум в тила пред строя, но с намеса на най-влиятелни фактори в армията се е оттървал. Цената на всичко е че е събрал недоверие и страх около кликата на Живков и по-късната висша номенклатура, но пък е спечелил директна „протекция„ от Москва след смъртта на Сталин и някакви тамошни промени в техния ген щаб. Сетне става цивилен, дозавършва педагогическото си образование и има курс за ръководни админ.икономически кадри в Москва. Става кмет на селото и сетне прави града Любимец. директор на държавни предприятия и окончателно отстранен след като Живков поема цялата верига на власт. Продължава като обикновен учител и така и се пенсионира. По негови разкази- те са били строителите на НРБ -бригадите, строителни войски и пр. Интересни времена, но е имало определено и „риск за живота“

Говориш за времената малко след 44та. И за дядо си. Не говори за дядо си! Аз говоря за времена в които съм живял и аз. А и тоя когото коментирам говори точно за тия времена, въпреки че той не ги е живял тия времена а му ги е разказвал дядо му. Не прави като него! Ония времена за които ти говориш са били такива не само за войската. Чети Пеньо Пенев, той ги разкава като участник в бригадирското движение, без да е бил в армията. Напълно доброволно е работил.

Ония врмена са били такива и преди 44та.

Но дори и в ония врмена, на фронта в бойните части е било по-трудно отколкото в тила.

Винаги е така. В тила също се мре. Но не чак толкова колкото на фронта. И дори дядо ти ни е подал артефакт, че при него не е имало ни един загинал. Де да беше така и при Драва.

Така беше при при обсадата на Ленинград. Умирали са и в тила (тия които работят). А също и тия които не работят. Всъщност, при тая обсада вече, не се знае, дали тия дето са били на фронта не са били на по-доброто място, където по-малко се умира. Защото повечето са измрели от глад. А най-малко храна се е полагало на тия които нито работят в тила, нито са на фронта - едва 150 грама хляб на ден. И тоя хляб, трябва да бъде получен лично, като при минус 40 градуса отодеш да си го получиш. Хората просто са падали и умирали по улиците, докато ходят. В тила тия които работят за фронта и които са спяли по 4 часа на денонощие са получавали по 300 грама хляб. А тия на фронта - по 500.

Но в България не е било така. И в бойно поделение винаги е било по-трудно отколкото в строителни войски. Да ти обяснявам ли къв беше режима в Горна Баня, където всяка седмица идваше проверка от Добри Джуров нагоре? През това време тия от строителни войски си ходеха на работа по една смена, а автомати може и да не са виждали. Работили са безплатно. Но са имали избор да имат и заплата. Както и такива екстри, каквито днешният българин, който работи не е и сънувал. Ако вместо да идеш в казармата, когато ти дойде времето за отбиване на военна повинност, ти идеше в Кремиковци и сключиш договор за пет години, ти получаваш срещу задължението си да работиш там пет години:

1. Освобождаване от военна служба.

2. Заплата от 500 лева (словом: петстотин лева)

3. Апартамент в София.

4. Софийско жителство.

5. Вероятно още доста екстри: безплатни карти за почивка на море (бяха по 14 или 20 дена), платен годишен отпуск, безплатен градски транспорт и с БДЖ и др.

преди 2 минути, communismatic написа:

Умен Генчо, извинявай... ние спорим ли за унищожено селско стопанство или спорим за това колко хора имало там!? Щото да не се окаже, че както винаги пак не си разбрал същината на дискусията? Карай, де. Не ти е за първи път...

Глупости ли говориш или толкова си можеш - Карай, де. Не ти е за първи път...

Говорим за българското село, за което ти твърдиш, че хората били малко и трябвало още хора да се върнат на село. С други думи смяташ, че 26% живеещи на село е малко (около 1,500,000 души). Както се вижда, това което ти обясних на съвсем достъпен език за да разбереш - от тези 1,5 милиона на село, със селско стопанство се занимават не повече от 150,000. Т.е. има достатъчно хора които и днес които живеят на село и не е това проблема поне към днешна дата. И след всичко това ти казваш, че било стъкмистики - покажи кое наричаш така. Освен твоите празни приказки, ти по същество нищо не каза :

image.png

Карай, де. Не ти е за първи път...

Записвай си момче, не е срамно да не знаеш. Ще се научиш един ден. Умният в този форум е един - @communismatic Само той е умен и начетен, няма нужда да лепиш такива етикети на други 🤣

преди 4 минути, ох боже! написа:

Говориш за времената малко след 44та. И за дядо си. Не говори за дядо си! Аз говоря за времена в които съм живял и аз. А и тоя когото коментирам говори точно за тия времена, въпреки че той не ги е живял тия времена а му ги е разказвал дядо му. Не прави като него! Ония времена за които ти говориш са били такива не само за войската. Чети Пеньо Пенев, той ги разкава като участник в бригадирското движение, без да е бил в армията. Напълно доброволно е работил.

Но дори и в ония врмена, на фронта в бойните части е било по-трудно отколкото в тила.

Винаги е така. В тила също се мре. Но не чак толкова колкото на фронта. И дори дядо ти ни е подал артефакт, че при него не е имало ни един загинал. Де да беше така и при Драва.

Така беше при при обсадата на Ленинград. Умирали са и в тила (тия които работят). А също и тия които не работят. Всъщност, при тая обсада вече, не се знае, дали тия дето са били на фронта не са били на по-доброто място, където по-малко се умира. Защото повечето са измрели от глад. А най-малко храна се е полагало на тия които нито работят в тила, нито са на фронта - едва 150 грама хляб на ден. И тоя хляб, трябва да бъде получен лично, като при минус 40 градуса отодеш да си го получиш. Хората просто са падали и умирали по улиците, докато ходят. В тила тия които работят за фронта и които са спяли по 4 часа на денонощие са получавали по 300 грама хляб. А тия на фронта - по 500.

Но в България не е било така. И в бойно поделение винаги е било по-трудно отколкото в строителни войски. Да ти обяснявам ли къв беше режима в Горна Баня, където всяка седмица идваше проверка от Добри Джуров нагоре? През това време тия от строителни войски си ходеха на работа по една смена, а автомати може и да не са виждали. Работили са безплатно. Но са имали избор да имат и заплата. Както и такива екстри, каквито днешният българин, който работи не е и сънувал. Ако вместо да идеш в казармата, когато ти дойде времето за отбиване на военна повинност, ти идеше в Кремиковци и сключиш договор за пет години, ти получаваш срещу задължението си да работиш там пет години:

3. Апартамент в София.

4. Софийско жителство.

5. Вероятно още доста екстри: безплатни карти за почивка на море (бяха по 14 или 20 дена), платен годишен отпуск, безплатен градски транспорт и с БДЖ и др.

преди 4 минути, ох боже! написа:

3. Апартамент в София.

4. Софийско жителство.

Къде я закара ти цялата работа на фронта, време на война! Не може да се сравнява, не говорим за войната, а след нея! Времената са били много по-различни 46-та 56-та от колкото 76-86-та!, не могат да се сравняват, не е коректно. Все пак не бива да забравяме, официални данни за смъртност и инвалидност в „строителни войски“ в ранния период нямат нищо общо, ама наистина нищо общо с действителността!, реалкността е потресаваща!- хиляди смъртни случаи само за под 10 години и десетки хиляди нещастни случаи и „трудови злополуки“ . Както казах било е страховито време, наистина се е действало със зашеметяваща мощ и размах.

Уникално УМНО създание, пак да повторя. Ние спорим за мантрата, която въртите, че селото е унищожено (което е факт). А друг факт е, че за пореден път дори не ти стига акъла, да разбереш, какво конкретно дискутираме. С тия твои огромни възможности, дано да не бъркаш по кофите за боклук.

преди 11 минути, laplandetza написа:

Къде я закара ти цялата работа на фронта, време на война! Не може да се сравнява, не говорим за войната, а след нея! Времената са били много по-различни 46-та 56-та от колкото 76-86-та!, не могат да се сравняват, не е коректно. Все пак не бива да забравяме, официални данни за смъртност и инвалидност в „строителни войски“ в ранния период нямат нищо общо, ама наистина нищо общо с действителността!, реалкността е потресаваща!- хиляди смъртни случаи само за под 10 години и десетки хиляди нещастни случаи и „трудови злополуки“ . Както казах било е страховито време, наистина се е действало със зашеметяваща мощ и размах.

Не аз, а ти я закара в следвоенния период. Ставаше въпрос за пред пост социалисическия период (осемдесетте или най-много и седемдесетте). Следвоенният период е бил страховит именно защото е бил следвоенен. И тука някои постоянно си бълнуват за някакви купони, които са съществували преди 44та именно пореди военния период и мизерията преди това. Именно поради същото, купоните продължават и след това, което е описано и от писателите, свидетели на всичко това - като в разказа на Светослав Минков ОПАШКАРСКА ИСТОРИЯ.

Та следвоенният период, както и сам казваш е страховит. В СССР е бил още по-страховит. Но там и войната е била най-страховитата възможна. Тогава са били построени с цената на много жертви и каналалът Волга- Дон. И много други стреатегически и до ден днешен обекти за Русия, а и за съюзните тогавашни републики.

преди 14 минути, ох боже! написа:

Не аз, а ти я закара в следвоенния период. Ставаше въпрос за пред пост социалисическия период (осемдесетте или най-много и седемдесетте). Следвоенният период е бил страховит именно защото е бил следвоенен. И тука някои постоянно си бълнуват за някакви купони, които са съществували преди 44та именно пореди военния период и мизерията преди това. Именно поради същото, купоните продължават и след това, което е описано и от писателите, свидетели на всичко това - като в разказа на Светослав Минков ОПАШКАРСКА ИСТОРИЯ.

Та следвоенният период, както и сам казваш е страховит. В СССР е бил още по-страховит. Но там и войната е била най-страховитата възможна. Тогава са били построени с цената на много жертви и каналалът Волга- Дон. И много други стреатегически и до ден днешен обекти за Русия, а и за съюзните тогавашни републики.

преди 14 минути, ох боже! написа:

подавам информация , която имам. Аз нямам нищо интересно за строителни войски към 66-та до 89-та година примерно, нямам информация.Все пак НРБ си има своята „хронология“. Имам страшно много „истории“ и съм бил слушател на много разговори от участници и очевидци, много неща и много информация практически вече е изгубена.Дори още по-рано, примерно от активен и важен за региона участник в „септемврийското възстание“ - неговите „истории“ този човек пък ми е прадядо и „историите му“ се разказваха и сега ги разказваме на събори и по поводи, някои не са изобщо записвани.

За „соца“ , ако е нямало такива хора като „моите“ и техните другари -такова мазало щеше да е тоя „соц. ,че ти е бедна фантазията!, не недоносче, ами уродче щеше да е ! Такива простаци, глупаци и гъзолизци са изригнали да се надигат и драпат „по стълбата“ ,ч е май по-добре да не знаеш какво ни е грозяло!

преди 44 минути, communismatic написа:

Уникално УМНО създание, пак да повторя. Ние спорим за мантрата, която въртите, че селото е унищожено (което е факт). А друг факт е, че за пореден път дори не ти стига акъла, да разбереш, какво конкретно дискутираме. С тия твои огромни възможности, дано да не бъркаш по кофите за боклук.

Умния човек си ти - запиши си го 🤣Понеже пак говориш безмислици, приемам, че си разбрал написаното и си съгласен. Нито един довод или аргумент не дойде от теб. като изключим моментните проблясъци :

преди 44 минути, communismatic написа:

С тия твои огромни възможности, дано да не бъркаш по кофите за боклук.

Дай боже всеки да стигне нивото на твоята простотия - едва тогава България ще дръпне напред 😂Но хубавото е, че схвана най-накрая, макар и трудно.

Тъй. Отново не ме разбираш. Та нека така да задам въпроса си... Ти твърдиш, че селото НЕ е унищожено (първоначално твърдеше друго, ама карай), та затова ти задавам въпроса, щом не е "унищожено", та защо внасяме дори доматите от друга държава!? Надявам се не е проблем да отговориш...

преди 38 минути, laplandetza написа:

подавам информация , която имам. Аз нямам нищо интересно за строителни войски към 66-та до 89-та година примерно, нямам информация.Все пак НРБ си има своята „хронология“. Имам страшно много „истории“ и съм бил слушател на много разговори от участници и очевидци, много неща и много информация практически вече е изгубена.Дори още по-рано, примерно от активен и важен за региона участник в „септемврийското възстание“ - неговите „истории“ този човек пък ми е прадядо и „историите му“ се разказваха и сега ги разказваме на събори и по поводи, някои не са изобщо записвани.

За „соца“ , ако е нямало такива хора като „моите“ и техните другари -такова мазало щеше да е тоя „соц. ,че ти е бедна фантазията!, не недоносче, ами уродче щеше да е ! Такива простаци, глупаци и гъзолизци са изригнали да се надигат и драпат „по стълбата“ ,ч е май по-добре да не знаеш какво ни е грозяло!

Ако си умно момче, ще знаеш, че ако твоите хора ти бяха разказали и за себе си, това което са скрили от тебе, щеше да е още по-голямо мазало. Аз знам много от тия истории за които разказваш. Но знам за такива и преди соца. Но най-вече знам такива от след соца. Така че приеми реалността такава каквато е. И каквато е била винаги. Но както е казал и Омуртаг "Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил."

Т.е. като гледа построеното да си спомня за предишния. А построеното през соца е много. Не може да бъде боядисано от сегашните. И понеже не може да бъде боядисано, туканка и под тая тема има едни хора, които постоянно ни припяват да не го гледаме, а да ги слушаме тях (т.е. държавната власт и някакви статистики, па заеми па фалити), какво ни повтарят като латерни. Т.е. като чичко Гьобелс.

Дето го беше рекъл и попо: Не ме гледай какво правя, а ме слушай, какво ти говоря!

преди 46 минути, laplandetza написа:

не недоносче, ами уродче щеше да е ! Такива простаци, глупаци и гъзолизци са изригнали да се надигат и драпат „по стълбата“ ,ч е май по-добре да не знаеш какво ни е грозяло!

Аз знам, какво са построили. Тези идиоти. То е тука. Може да бъде видяно и сега. Има и много строшено, което също е било видяно и добре запомнено от все още живи хора. Много, наистина много са построили тези идиоти. Какво ни е грозяло, ако? Ма то е тука! Новите идиоти, много по-големите! И защо ли те не се оправдават, че са идиоти, защото са деца на предишните? Ма те не са виновни, че са се родили идиоти. Онова битие, комунистическото е определило това битие, част от което са и тези съзнания (защото и съзнанието е част от битието защото е материално).

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.