Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 23 минути, ох боже! написа:

90 годишен - т.е. роден през 1936та. През 44та е бил на осам годинки. Помни и знае много - примерно песничката "В джобчето ми дрънкат семки и бомбонки."

преди 23 минути, ох боже! написа:

90 годишен - т.е. роден през 1936та. През 44та е бил на осам годинки. Помни и знае много - примерно песничката "В джобчето ми дрънкат семки и бомбонки."

тая песничка и аз я знаех едно време. През 44-та,преди 9 септ. дядото е бил в нелегалност -издирван за 4-ри убийства при самозащита на 16 и 17 стата си година. Бабата-били са тотално разорени -процес още от преди балканските войни и баща и е бил за втори път интерниран в трудов лагер, очаквайки смърт -без присъда.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 3 часа, Мечо Хубавеца написа:

За "бозата" с фалитите: Фалитите от 1960, 1977 и 1990 г. не са боза, а официални исторически факти и документи на БНБ и МФ

Ето ти точен цитат от стенограма на НС от 12 март 1940 година (т.е. документ бе, документ) на убитият от Народния съд по-късно вършечки депутат Серафим Георгиев:

"„Това показва, че картината на българската мизерия е страшна….Аз мога да ви припомня картини от Берковско, които видях с очите си: едно дете ядеше симид вместо сирене с царевичен хляб. Мога да ви прочета данни…,че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелостта на българския живот”."

Моят баща е роден през 1928 година. И за разлика от твоя през 1940 е бил на 12 (с четири повече от осам), а през 1944 е бил на 16 (с осам повече от осам). След като прочетох тоя документ наврмето го извиках и го разпих за всеки един процент в документа по отделно. При което той потвърди за всичко. Даже ми даде и допълнителна информация. Най-ми беше невероятно просто, че в 17% от жилищата няма нужник. Да - това е истинското име на клозета по онова време - вътрешни тоалетни облепени с плочки, тоалетни чинии и разбира се тоалетна хартия по онова време не е имало.

Та не е имало нужници. И баща ми, конкретно ми обясни, как по онова време, той с брат си, майка си и баща си са живяли на квартира и са ходили заено с още няколко къщи на нужник в еди коя си съседска къща.

А па след фалитите през 89та, са останали доста жилища, сгради, огромни заводи, над 6 хиляди язовира дватрийсет от които огромни, аецове, вецове... Тунели, виадукти, пътища. Ядрени физици...

П.П. Дори и да имаш днеска тоалетна хартия, с документите които доказвали някакви фалити (както и че слънцето изгрява от запад), можеш да си изтриеш гъза.

преди 4 часа, Мечо Хубавеца написа:

Накратко: Когато нямаш аргументи за фалиралия соц, почваш да философстваш за Атина и да обясняваш как изборите днес били лъжа, а диктатурата – "най-добрата демокрация". Смешно е.

"диктатурата" е "диктатура на пролетариата". Т.е. това е друго име на демокрацията. Или това което би трябвало да се разбира под тоя термин днеска. Защото демокрацията, всеобщото избирателно право по същество е диктат на мнозинството над малцинството. Т.е. това е същото като и диктатурата на пролетарията, която също така бе подплатена с избори и с идеологически теории в учебниците, защо демокрацията в социалистическите държави е по-добрата демокрация от тая в капиталистическите държави.

преди 3 минути, ох боже! написа:

Ето ти точен цитат от стенограма на НС от 12 март 1940 година (т.е. документ бе, документ) на убитият от Народния съд по-късно вършечки депутат Серафим Георгиев:

"„Това показва, че картината на българската мизерия е страшна….Аз мога да ви припомня картини от Берковско, които видях с очите си: едно дете ядеше симид вместо сирене с царевичен хляб. Мога да ви прочета данни…,че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелостта на българския живот”."

Моят баща е роден през 1928 година. И за разлика от твоя през 1940 е бил на 12 (с четири повече от осам), а през 1944 е бил на 16 (с осам повече от осам). След като прочетох тоя документ наврмето го извиках и го разпих за всеки един процент в документа по отделно. При което той потвърди за всичко. Даже ми даде и допълнителна информация. Най-ми беше невероятно просто, че в 17% от жилищата няма нужник. Да - това е истинското име на клозета по онова време - вътрешни тоалетни облепени с плочки, тоалетни чинии и разбира се тоалетна хартия по онова време не е имало.

Та не е имало нужници. И баща ми, конкретно ми обясни, как по онова време, той с брат си, майка си и баща си са живяли на квартира и са ходили заено с още няколко къщи на нужник в еди коя си съседска къща.

А па след фалитите през 89та, са останали доста жилища, сгради, огромни заводи, над 6 хиляди язовира дватрийсет от които огромни, аецове, вецове... Тунели, виадукти, пътища. Ядрени физици...

П.П. Дори и да имаш днеска тоалетна хартия, с документите които доказвали някакви фалити (както и че слънцето изгрява от запад), можеш да си изтриеш гъза.

Първо, цитирането на депутатски реч от 1940 г. за бедността в селата от края на 30-те години е опит за пълна подмяна на темата. Сравняваш сградите и инфраструктурата от 80-те години с аграрна България отпреди Втората световна война! Всички държави в Европа през 1930 г. са имали коренно различен бит от този през 1980 г. – по същата логика в Испания или Италия през 30-те години също са ходили на външни тоалетни. Много добре зная какво е нужник. Второ, "построеното" (заводи, язовири, пътища) бе финансирано с колосален външен дълг, който накрая режимът не можа да плаща. Когато построиш къща или завод с пари назаем, а накрая обявиш, че си банкрутирал и нямаш нито долари, нито злато да върнеш кредитите, това не е "успех", а живот на вересия за сметка на бъдещите поколения. Трето, "документите за фалитите", които омаловажаваш, са писмата на самия Тодор Живков до Москва с молба за спасителни кредити и официалният мораториум от март 1990 г., обявен лично от Андрей Луканов. Когато не можеш да си платиш вноските по дълга и спреш плащанията към чуждите банки, това се нарича ФАЛИТ (дефолт)– независимо колко бетон си излял преди това.

Накратко: Можеш да си затваряш очите пред фактите, но трите фалита и фалиралата банкова система са записани в историята. Бетонът остана, а парите ги нямаше.

П.П. Кажи ми като сме били толкова яка държава, защо с нашата валута, не можех да си купя свободно западна валута? Защо западняците като идваха у нас, бяха друга по-висока категория хора от нас? Нали сме били много яки? Що така се получаваше?

преди 12 минути, ох боже! написа:

"диктатурата" е "диктатура на пролетариата". Т.е. това е друго име на демокрацията. Или това което би трябвало да се разбира под тоя термин днеска. Защото демокрацията, всеобщото избирателно право по същество е диктат на мнозинството над малцинството. Т.е. това е същото като и диктатурата на пролетарията, която също така бе подплатена с избори и с идеологически теории в учебниците, защо демокрацията в социалистическите държави е по-добрата демокрация от тая в капиталистическите държави.

1. Диктатура на пролетариата" бе диктатура на Политбюро: Пролетариатът никога не е управлявал – управляваше шепа партийци, а за работника нямаше право на избор или протест.

2. Демокрацията не е просто мнозинство: Тя изисква свободни избори, опозиция и право на мнение. В НРБ имаше 99.9% гласували за единствен кандидат, посочен от БКП – това е фарс, не избори.

3. Етикетът от учебника: Това, че в соц учебниците пишеше "по-добра демокрация", е пак историята с кутията бонбони и акито. Написаното на листа не променя реалността, че живеехме в тоталитарна държава без опозиция и със затворени граници.

преди 16 минути, Мечо Хубавеца написа:
  1. Съвременният ИИ брои абсолютно всички хора, които са дишали въздуха на територията на Атика (включително роби, деца, жени и чужденци) – което прави 250 000–300 000 души. От тях гласуващите мъже са 30 000–40 000 (т.е. ~10–15% от биологичната маса). Да се каже колко точно са е трудно, даже невъзможно, дори за точно определен момент, затова не дава точен процент, а пише 10-15%.

Що спориш сега - прочее и с Аристотел? Глупаво е. Като ти подсказах един път, ако имаш малко ум, ще се оттеглиш. Това са световно известни факти, това не са ти документите, на Антотн Тодаров, според които слънцето изгрява от запад, България била фалирала през соца, петшестнайсет пъти и всичко било работило на загуба. Най-загубен бил народът, който два пъти гласувал на референдуми, за разлика от сега, когато не е гласувал ни един път (освен на ужким) и за това вече се е намерил.

преди 5 минути, ох боже! написа:

Що спориш сега - прочее и с Аристотел? Глупаво е. Като ти подсказах един път, ако имаш малко ум, ще се оттеглиш.

преди 5 минути, ох боже! написа:

Щото зная много повече от Аристотел...Този се е гътнал преди хиляди години.... Не е 10%, дори самият ти го призна.

преди 9 минути, Мечо Хубавеца написа:

Когато не можеш да си платиш вноските по дълга и спреш плащанията към чуждите банки, това се нарича ФАЛИТ

Фалит на кого? Дали не е фалит на чуждите банки? Защото това са идеологическите врагове. Що изобщо е нужно да им бъдат връщани кредити?

Това като първо. Като второ, тия са явно били идиоти, щом са раздавали кредити на такива напълно сбъркани икономики, каквито са били социалистическите. Дали една сбъркана икономика е платежоспособен и надежден длъжник, за да му бъде даван кредит? И с каква цел - да се крепи социализма да продължи съществуването си, вместо да бъде оставен да си фалира много преди 89та?

Ми нека да фалират въпросните чужди банки тогава. Абе ти не усещаш май, че зад всяко изреченийце, зад всяка думичка която изричате от вашето стадо, ви дебне капан, който си поставяте сами. Така както се изцепваш смело и безотговорно, че атинската демокрация била същата като сегашната и така както след това започваш да спориш, че демосът не бил 10% - така я караш и за всичко останало. Ма излез на улицата в Плевен, поразходи се да видиш разрухата! На построеното от комунистите, дето не можете да го боядисате. Сега не можете да го боядисате бе!

Фалит на кого? Дали не е фалит на чуждите банки? Защото това са идеологическите врагове. Това като първо. Като второ, тия са явно били идиоти, щом са раздавали кредити на такива напълно сбъркани икономики, каквито са били социалистическите. Дали една сбъркана икономика е платежоспособен и надежден длъжник, за да му бъде даван кредит? И с каква цел - да се крепи социализма да продължи съществуването си, вместо да бъде оставен да си фалира много преди 89та?

Ми нека да фалират въпросните чужди банки тогава. Абе ти не усещаш май, че зад всяко изреченийце, зад всяка думичка която изричате от вашето стадо, ви дебне капан, който си поставяте сами. Така както се изцепваш смело и безотговорно, че атинската демокрация била същата като сегашната и така както след това започваш да спориш, че демосът не бил 10% - така я караш и за всичко останало. Ма излез на улицата в Плевен, поразходи се да видиш разрухата! На построеното от комунистите, дето не можете да го боядисате. Сега не можете да го боядисате бе!

Ето кратък и унищожителен отговор, с който да счупиш тази безумна икономическа логика:

1. Кой фалира – длъжникът или кредиторът? Когато спреш да си плащаш дълговете, банкрутираш ти, а не банката. Банката си отписва лошия кредит и продължава да работи, а фалиралият длъжник остава в изолация, без достъп до нови капитали, с купонна система и сринат стандарт. Да твърдиш, че като не си платиш сметката, "фалираш ресторанта", е абсолютен абсурд.

2. Защо са давали кредити? Западните банки даваха кредити на НРБ не за да "крепят социализма", а срещу лихви и срещу гаранциите на държавата – включително с тайните залози на златния ни резерв през 60-те години. Когато режимът изхарчи заеманите долари за нерентабилни соц заводи и накрая нямаше с какво да ги върне, обяви мораториум.

3. За "не боядисаното" днес: Не съм писал, че атинската демокрация е като сегашната. В момента съм в Плевен, хубав град, но застаряващ и с преобладаващо сравнително бедни хора. Е, не чак толкова бедни като при соца...

Накратко: Да изкараш, че фалитът на държавата ти е "удар срещу западните банки", е все едно да си запалиш къщата, за да прецакаш пожарната.

преди 19 минути, Мечо Хубавеца написа:

П.П. Кажи ми като сме били толкова яка държава, защо с нашата валута, не можех да си купя свободно западна валута? Защо западняците като идваха у нас, бяха друга по-висока категория хора от нас? Нали сме били много яки? Що така се получаваше?

А ти що искаш да се сравняваш точно с царот? Т.е. с имперските народи, които са си такива много преди да дойдат комунистите на власт в България?

Айде ти да ми кажеш, защо кога се е бил построил Версай, това се е случило във Франция, а не в България? Пак ли комунистите са виновни.

За валутата на всеки шестокласник през соца, кога имаше образование му беше ясно, че като приема американските купони подкрепя американската икономика. Която пък се крепеше на безрезервната подкрепа на САЩ за династията Ас Сауд, която бе принудена (от САЩ), да взима за своя петрол единствено и само долари. Защото именно САЩ се отметнаха от ангажиментите си по договора в Бретън Уудс, да дават по една унция злато за всеки 35 долара, които им бъдат донесени.

И сега, що на тебе не ти даваха да си купуваш долари? Ама па ти пак си купуваше, нали така? И сега, като ходиш да сменяваш пенсионерски памперси на запад, що така? Ония пак ша додат по-висши от тебе. И пак комунистите са виновни. Пустите комунисти - те са виновни и за Версай, че е построен във Франция, кога България е била под турско робство.

преди 39 минути, laplandetza написа:

тая песничка и аз я знаех едно време. През 44-та,преди 9 септ. дядото е бил в нелегалност -издирван за 4-ри убийства при самозащита на 16 и 17 стата си година. Бабата-били са тотално разорени -процес още от преди балканските войни и баща и е бил за втори път интерниран в трудов лагер, очаквайки смърт -без присъда.

Ти как разбра, че тези убийства са били при неизбежна отбрана? Кой потвърди тази версия?

преди 1 минута, ох боже! написа:

А ти що искаш да се сравняваш точно с царот? Т.е. с имперските народи, които са си такива много преди да дойдат комунистите на власт в България?

Айде ти да ми кажеш, защо кога се е бил построил Версай, това се е случило във Франция, а не в България? Пак ли комунистите са виновни.

За валутата на всеки шестокласник през соца, кога имаше образование му беше ясно, че като приема американските купони подкрепя американската икономика. Която пък се крепеше на безрезервната подкрепа на САЩ за династията Ас Сауд, която бе принудена (от САЩ), да взима за своя петрол единствено и само долари. Защото именно САЩ се отметнаха от ангажиментите си по договора в Бретън Уудс, да дават по една унция злато за всеки 35 долара, които им бъдат донесени.

И сега, що на тебе не ти даваха да си купуваш долари? Ама па ти пак си купуваше, нали така? И сега, като ходиш да сменяваш пенсионерски памперси на запад, що така? Ония пак ша додат по-висши от тебе. И пак комунистите са виновни. Пустите комунисти - те са виновни и за Версай, че е построен във Франция, кога България е била под турско робство.

1. За Версай и "имперските народи": Никой не иска да се сравнява с Версай от 17-ти век. Разликата е, че през 70-те и 80-те години страни като Гърция (която също нямаше "империи" или Версай) развиха нормални европейски икономики с конвертируема валута и свобода на пътуване. А НРБ остана зад бодлива тел, с купони за захар и с фалирала държавна банка.

2. За долара, петрола и "шестокласниците": Приказките за Бретън Удс и Ас Сауд са пълна димна завеса. Българският лев не беше неограничено конвертируем не заради "борба с американския империализъм", а защото нямаше никакво златно или стоково покритие, а икономиката ни не произвеждаше нищо, което Западът да купува срещу твърда валута. Не САЩ бяха виновни, че БКП продаде златния ни резерв на Москва през 60-те години, за да си плати дълговете.

3. За "памперсите" и гражданите втора ръка: Подигравките ти към хората, които днес работят в чужбина, са грозни. Днес всеки български гражданин е свободен да пътува, работи, учи и да притежава каквато валута си поиска. При твоя "соц" хората бяха затворени в държавата като в концлагер, а за притежание на 50 долара ги вкарвахте в затвора.

Накратко: Когато нямаш отговор защо собствената ти валута беше хартийка без стойност в собствената ти страна, започваш да обясняваш за Луи XIV и петродолара. Абсурдът е пълен.

току-що, Мечо Хубавеца написа:

Ти как разбра, че тези убийства са били при неизбежна отбрана? Кой потвърди тази версия?

Не е твоя работа Кой. Само на думата на дядото , ти как си представяш младеж на 16 години , а сетне и член на РЕМС да иде и ликвидира просто ей така едни случайни младежи от май бяха бранниците. Защо да го прави, той никога не е бил убиец по „сътворение“ . После е ликвидирал въоражени 2-ма жандарми , от зор.

преди 6 минути, Мечо Хубавеца написа:

Кой фалира – длъжникът или кредиторът? Когато спреш да си плащаш дълговете, банкрутираш ти, а не банката.

И как банкрутираш ти, ако си мутрата, въоръжена до зъби и някакъв тарикат, се е прецакал да ти даде пари? Мутрата му казва да изчезва и той изчезва. Нали така? Рубашките каскетите - демек военните, дето са диктатори и влезнаха с танковете в Чехия.

И кой ти е казал, че банките не фалират? Некой те е излъгал. Според пазарната идеология, си фалират на общо основание. Въпреки, че държавата им дава пари в невиждани много по-големи от на соцлагера размери (справка Лемън Брадърс, ама и много много други, вкл. Креди сюис - абе не е много пазарно икономически). Ама те пак си фалират и това си е.

преди 11 минути, Мечо Хубавеца написа:

За долара, петрола и "шестокласниците": Приказките за Бретън Удс и Ас Сауд са пълна димна завеса. Българският лев не беше неограничено конвертируем не заради "борба с американския империализъм", а защото нямаше никакво златно или стоково покритие,

Бе спри да дрънкаш глупости бе! Левът не бил имал златно покритие - а доларът е имал ли? При това отмятайки се от ангажиментите си по Бретън Уудс.

Българският лев, сърбите го обменяха в Югославия, като топъл хляб, само щом слезеха българските туристи на екскурзия в Югославия. Ама държавата не разрешаваше и левове да се изнасят нерегламентирано през митницата. Щото с тия левове, сърбите идваха в България и си купуваха всичко, на ниски цени. Да ти обяснявам ли че не само сиренето по онова време беше истинско?

преди 18 минути, Мечо Хубавеца написа:

За "памперсите" и гражданите втора ръка: Подигравките ти към хората, които днес работят в чужбина, са грозни. Днес всеки български гражданин е свободен

Реалността е по-грозна. А па накрая, да ги нарочиш тия клетници и скитници, прокудени от родината (от демокрацията де - междукрацията), че били и свободни да ходят на майната си и да чистят задници, за да оцелеят - е на тва му се вика не просто подиграфка, а направо гавра и отровен садизъм.

преди 20 минути, Мечо Хубавеца написа:

Накратко: Когато нямаш отговор защо собствената ти валута беше хартийка без стойност

Ти имаш ли отговор, как така е без стойност, след като можеш да си купиш с нея истинско сирене за лев и шейсет - по БДС. Майка ми беше през 1988 година продавачка в един Гастроном. Ако влезе ревизор и сиренето не е извадено на тезгяха от саламурата за да се отцеди - веднага я глобяват.

преди 26 минути, Мечо Хубавеца написа:

през 70-те и 80-те години страни като Гърция (която също нямаше "империи" или Версай) развиха нормални европейски икономики с конвертируема валута и свобода на пътуване. А НРБ остана зад бодлива тел, с купони за захар и с фалирала държавна банка.

През 70те и 80те години, България беше истински динозавър в срванение с Гърция. И в икономиката и в образованието и в спорта и с армията си. Гърците имаха Мария Калас, Онасис и сиртаки благодарение на Антъни Куин. А България имаше Гюзелев, Кабаиванска, Гяуров.

Купони за захар не съм виждал - кви са тия глупости? Купоните и мизерията ни бяха стоварени много малко след 89та, когато дойде грабежът, който ни бе подготвен от тия, които ни превзеха от вътре. Т.нар. партньори. С такива партньори, врагове не ни требват.

преди 25 минути, ох боже! написа:

И как банкрутираш ти, ако си мутрата, въоръжена до зъби и някакъв тарикат, се е прецакал да ти даде пари? Мутрата му казва да изчезва и той изчезва. Нали така? Рубашките каскетите - демек военните, дето са диктатори и влезнаха с танковете в Чехия.

И кой ти е казал, че банките не фалират? Некой те е излъгал. Според пазарната идеология, си фалират на общо основание. Въпреки, че държавата им дава пари в невиждани много по-големи от на соцлагера размери (справка Лемън Брадърс, ама и много много други, вкл. Креди сюис - абе не е много пазарно икономически). Ама те пак си фалират и това си е.

1. Изопачението "Мутрата с танковете": Ако соцлагерът беше "въоръжена мутра", защо тогава не си поиска долари от западните банки с танкове, а на колене им плати целия златен резерв на държавата и накрая през 1990 г. сгъна колене и обяви, че няма нито цент? Мутрата не казва "изчезвай", когато е фалирала – мутрата проси мораториум, за да не ѝ запорират корабите и активите в чужбина.

2. За банките и пазара: Никой не казва, че банки не фалират. Разликата е, че когато фалира Lehman Brothers, фалира частна банка, а не цяла държава и цяла социално-икономическа система. Lehman Brothers не остави цяла нация да чака на купони за захар и сирене, нито затвори границите на цял народ.

3. Реалността на 1990 г.: Когато БКП обяви мораториума през март 1990 г., Западът не се уплаши от "танковете", а просто спря кранчето. Резултатът от това "мъжкарство" на мутрата бяха празните магазини, Лукановата зима и тоталният срив на лева.

Накратко: Да се гордееш, че си взел пари назаем, изхарчил си ги за неизплащаеми глупости и накрая си казал "няма да плащам", не те прави мутра. Прави те обикновен, фалирал длъжник.

преди 31 минути, laplandetza написа:

Не е твоя работа Кой. Само на думата на дядото , ти как си представяш младеж на 16 години , а сетне и член на РЕМС да иде и ликвидира просто ей така едни случайни младежи от май бяха бранниците. Защо да го прави, той никога не е бил убиец по „сътворение“ . После е ликвидирал въоражени 2-ма жандарми , от зор.

Ликвидирал жандармите от зор...Интересно по каква причина е настъпил този зор? Вероятно са си вършели работата и са искали да го арестуват и той от зор ги е убил. Ако е така, по онова време е заслужавал смъртна присъда...

1. За "зора" и правосъдието: Жандармерията и полицията по онова време са държавни органи за сигурност, които охраняват законния ред в една суверенна държава. Когато някой убие полицаи, за да избегне арест за незаконна дейност, това не е "зор" или херoизъм, а убийство на длъжностни лица при изпълнение на служебния им дълг. Във всяка правова държава това секазва с най-тежкото наказание по закон.

2. Относно "РЕМС" и "Бранник": Партизанското движение и РЕМС са нелегални структури, финансирани, въоръжавани и координирани от чужда страна (СССР), с която държавата е в обтегнати отношения. Членовете им извършват саботажи, атентати и убийства. Да изкарваш това за "случаен младежки зор", а не за организиран нелегален тероризъм срещу собствената си държава, е пълна подмяна на историята.

преди 6 минути, Мечо Хубавеца написа:
  1. Изопачението "Мутрата с танковете": Ако соцлагерът беше "въоръжена мутра", защо тогава не си поиска долари от западните банки с танкове, а на колене им плати целия златен резерв на държавата и накрая през 1990 г. сгъна колене и обяви, че няма нито цент? Мутрата не казва "изчезвай", когато е фалирала – мутрата проси мораториум, за да не ѝ запорират корабите и активите в чужбина.

2. За банките и пазара: Никой не казва, че банки не фалират. Разликата е, че когато фалира Lehman Brothers, фалира частна банка, а не цяла държава и цяла социално-икономическа система. Lehman Brothers не остави цяла нация да чака на купони за захар и сирене, нито затвори границите на цял народ.

3. Реалността на 1990 г.: Когато БКП обяви мораториума през март 1990 г., Западът не се уплаши от "танковете", а просто спря кранчето. Резултатът от това "мъжкарство" на мутрата бяха празните магазини, Лукановата зима и тоталният срив на лева.

Накратко: Да се гордееш, че си взел пари назаем, изхарчил си ги за неизплащаеми глупости и накрая си казал "няма да плащам", не те прави мутра. Прави те обикновен, фалирал длъжник.

А пропусна само да ни кажеш, как така се дават заеми на една напълно сбъркана и нефункционираща комунистическа икономика? Но можеш ако искаш вече да почиваш. Без друго ми омръзна да ти отговарям на дивотиите, които произвеждаш. Лемън Брадърс била си фалирала като частна банка - а държавата спонсорира непрестанно и в особено големи размери и Лемън Брадърс и маса други такива фактически монополи.

Същото важи и за Креди Сюис. И т.н.

След 1990 година, България и целия соц, беше предаден на тепсия на Запада - нашите нови приятели, които бяха превзели държавата отвътре и ни стрижат и доят вече над 35 години. Е, комунистите загубиха войната срещу запада. И душманинът сега вилнее на българска територия. А ти ако беше стока, щеше да си прехапеш езика, но не и да го хвалиш.

преди 1 час, Gencho 123 написа:

И една друга перспектива, валидна за съвременния свят - в индустрията работят примерно около 20-30% от населението, в сферата на услугите 60-70%, а в земеделието едва 2-3% (да кажем не повече от 5%). От тази гледна точка, днес бихме казали, логично е, че има толкова малко хора на село - от приблизително 80% селско население към 1944, днес със земеделие да се занимават една 4-5%, съответно разбираемо и населението да спадне до 26% на село (все пак не всички се занимават само със селско стопанство).

Те в индустрията може да работят 20-30%, ама ако говорим за голяма държава като Германия например. В България няма как индустрията да не глътне много хора, понеже ние сме си малка държава. При последното преброяване през 1934-та градското население е било 1,3 милиона души, с толкова малко хора няма как да индустриализираш страната. И освен това, кой е виновен, че към момента няма селско стопанство след ликвидационните съвети на СДС? Комунистите ли? Че то до 1989-а селското население у нас е било близо 3 милиона души, а сега колко са? Та кой е виновен за всичко това? Нали уж върнаха земите на хората? Кой им пречи по-точно?

f59d5f6af44ec9c27d0a4cb7016e93bf.jpeg

f98f429fb7a2cae5d37ea4595db43194.jpeg

преди 2 часа, Звяра! написа:

Много потребители го гавриха, и комунето за да отмине малко срама, обвинява всички акаунти, че са на един човек! ;)

Сега с от кой от акаунтите ще го потвърдиш

преди 21 часа, communismatic написа:

Що избяга с 200 км/ч от конкретният въпрос за машините за Китай, които произвеждаш ти като виден български бизнесмен?! Щото пак излъга, нали? :)

Защо реши, че ти дължа някакво обяснение? Достатъчно ти е да знаеш, че произвеждам машини по поръчка. Ти да не би да дефинира в какво се изразява бизнес партньорството на баща ти с FESTO? Освен купуването на пневматика, което аз ти казах.

През комунизма в България хората живеехме като овце затворени в обор управлявани от чобанин!

Имаше режим на тока!

Всички бяхме бедни!

Днес се радваме на свобода!

преди 3 часа, communismatic написа:

Е, видя се на кой му пука. Аз теб изобщо не те бръсна за жив... При теб обаче очевадно не е така? Та, на кого му пука, мисля, че е пределно ясно...

Странни избухвания имаш за човек, на който не му пука.

преди 37 минути, parmobil написа:

Защо реши, че ти дължа някакво обяснение?

Нищо не дължиш, понеже никой не ти вярва, но наистина беше адски забавно да те гледам как се изнизваш след като сам се хвалеше, че си бил бизнесмен и си продавал машини за Китай. Оставам на тия, дето са с повече от две мозъчни гънки, да решат, дали не си излъгал за пореден път. :)

преди 18 минути, parmobil написа:

Странни избухвания имаш за човек, на който не му пука.

Как по-точно съм "избухнал", би ли обяснил с умната си главица? Бизнесменино? Пачка?

преди 40 минути, parmobil написа:

Ти да не би да дефинира в какво се изразява бизнес партньорството на баща ти с FESTO?

По-назад в темата съм го коментирал вече, не съм виновен, че нямаш акъл дори да следиш написаното от мен. Но те така са и бизнесмените, нали? ;)

преди 20 часа, ох боже! написа:

Пълни глупости. Нямаше ги там където ги нямаше. А там където ги имаше си ги имаше. И освен това, българското боро по съвсем истински лиценз беше по-хубаво от американското. Май беше и малко по-евтино.

Bulgartabac 100`s

Твоето са пълни глупости. Правехме боро по лиценз и през '80-те си беше 2,40. А кога се появи този Bulgartabac 100? Питай си ИИ-то

преди 2 минути, communismatic написа:

Нищо не дължиш, понеже никой не ти вярва, но наистина беше адски забавно да те гледам как се изнизваш след като сам се хвалеше, че си бил бизнесмен и си продавал машини за Китай. Оставам на тия, дето са с повече от две мозъчни гънки, да решат, дали не си излъгал за пореден път. :)

Как по-точно съм "избухнал", би ли обяснил с умната си главица? Бизнесменино? Пачка?

По-назад в темата съм го коментирал вече, не съм виновен, че нямаш акъл дори да следиш написаното от мен. Но те така са и бизнесмените, нали? ;)

Аз пари не давам, за да ми вярват.

Избухна с храчене. И този просташки тон го вкара ти в темата. Но ние не ти се сърдим. Как да се сърдим на хора в неравностойно положение.

Нищо не си коментирал. Сигурно си бил зает с бургерите.

Много голям бизнесмен е тоя, направо мята пари от балкона...

преди 50 минути, communismatic написа:

Нали уж върнаха земите на хората? Кой им пречи по-точно?

Да, върнаха им земите на хората и това удари селското стопанство.

Проблемът се корени в комунистите. Като правиш селско стопанство с насилствено иззети земи от собствениците, в един момент ще имаш проблеми.

Накрая сметката дойде и иззетите земи трябаше да бъдат върнати на законните им собственици.

Аха, т.е. комунистите върнаха земите, но пак селското стопанство било ударено заради тях, които пък удариха селското стопанство отнемайки земите им. Има доста логика, да...

преди 1 час, ох боже! написа:

А пропусна само да ни кажеш, как така се дават заеми на една напълно сбъркана и нефункционираща комунистическа икономика? Но можеш ако искаш вече да почиваш. Без друго ми омръзна да ти отговарям на дивотиите, които произвеждаш. Лемън Брадърс била си фалирала като частна банка - а държавата спонсорира непрестанно и в особено големи размери и Лемън Брадърс и маса други такива фактически монополи.

Същото важи и за Креди Сюис. И т.н.

След 1990 година, България и целия соц, беше предаден на тепсия на Запада - нашите нови приятели, които бяха превзели държавата отвътре и ни стрижат и доят вече над 35 години. Е, комунистите загубиха войната срещу запада. И душманинът сега вилнее на българска територия. А ти ако беше стока, щеше да си прехапеш езика, но не и да го хвалиш.

Защото има начин да си прибере парите. Прочети какво съм писал. Отговорих на Бохемеца, че от много време демокрацията върви към лошо. Само че капитализмът е толкова як като система, че дори и негодниците, които управляват ЕС и САЩ не могат да я гътнат. В това е разликата. През демокрацията живея много добре, няма от какво да се оплача...

преди 14 минути, communismatic написа:

Аха, т.е. комунистите върнаха земите, но пак селското стопанство било ударено заради тях ...

Ами да. Точно заради комунистите беше ударено селското стопанство при връщането на земите.

Като си му отнел земята на собственика, той е принуден да се занимава с нещо друго. После като му я върнеш, той не се занимавал със селско стопанство, за да я обработва. Така се получава, че върнатите земи неизбежно пустеят - поне за известно време.

Коренната причина за проблема е, че си отнел земите от законните им собственици.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.