Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Не е нормално цял ден да се работи и да не ти стига надника за един Кент или Ротманс. Отказах цигарите през 2015 тодина.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 3 минути, ох боже! написа:

– Всичките тия неща не са ги направили мързеливите българи.

80-те години поголовно се работеше айляшки. Имам лични наблюдения от нашето учреждение. Освен това съм работил малко в строителството, а имам и наблюдения от бригади и трудови практики в училише. Сигурно е имало и такива (през 80-те години), които са работили здраво. Но моите лични впечатление са други.

Не мисля, че преди това се а работело така. Може би хората са били по-съвестни или нещо подобно. Но през 80-те години хората вече му бяха хванали цаката и не се напъваха.

Според мен това е един от проблемите на соца. След като рядко уволнявт и не зависиш от работодател-частник, то хората в едим момент се усещат, че могат да получават заплата и без да работят - и точно това правят. И това е една от причините соцът да фалира накрая.

преди 6 минути, attj написа:

Не е нормално цял ден да се работи и да не ти стига надника за един Кент или Ротманс. Отказах цигарите през 2015 тодина.

............никога не съм ги отказвал , вече толкова много десетилетия, но пуша само когато пожелая , нямам такава силна зависимост, примерно сега , в момента пуша едни тънки цигари и като свършат, просто за два дни съм готов- не се сещам да ми липсват , освен когато след риболов, след лов, и на маса с арна компания или с „младо ярешко“😁

преди 10 минути, Волен написа:

80-те години поголовно се работеше айляшки. Имам лични наблюдения от нашето учреждение. Освен това съм работил малко в строителството, а имам и наблюдения от бригади и трудови практики в училише. Сигурно е имало и такива (през 80-те години), които са работили здраво. Но моите лични впечатление са други.

Не мисля, че преди това се а работело така. Може би хората са били по-съвестни или нещо подобно. Но през 80-те години хората вече му бяха хванали цаката и не се напъваха.

Според мен това е един от проблемите на соца. След като рядко уволнявт и не зависиш от работодател-частник, то хората в едим момент се усещат, че могат да получават заплата и без да работят - и точно това правят. И това е една от причините соцът да фалира накрая.

така е най-добре, да се работи , но полабаво, по-спокойно , да има за повече хора и да има хора на 90 плюс , дето да се спре от страни и да ти каже, па ний едно време кък га прайхме таа рабта...............т.е. работата е социално занимание, не бива да е „бизнес“

преди 1 час, Волен написа:

Мош ли самичък да намериш информация и да ни кажеш, колко са всичките медали в спорта от световни, европейски и олимпиади на България през седемдесетте години и през осемдесетте. Та да направиме сравнение и да видим степента на деградацията на народа, в резултат на управлението на компартията.

Ако не можеш да се пребориш с личните си усещания, можеш да помолиш Генчо да ти помогне. А можеш и направо да питаш ИИ - без друго и Генчо ще пита същия човек.

преди 5 минути, ох боже! написа:

Мош ли самичък да намериш информация и да ни кажеш, колко са всичките медали в спорта от световни, европейски и олимпиади на България през седемдесетте години и през осемдесетте.

Айде спри се малко. Соц-държавите, включително България, харчеха много за спорт, за да демонстрират превъзходството на соц-системата над капитализма. Това беше държавна политика и затова имахме много и успешни спортисти. Сега държавата не харчи и това си личи.

Спортът няма нищо общо с това, което аз казвам.

Народът ни не е деградирал и не е станал по-мързелив през 80-те години. Просто соцът като система естествено води до намаляваща производителност на труда. И едно от проявленията на това явление е, че хората не се напъваха - защото имаше начин да получават заплата без да са напъват.

По соц-време вървеше вица "мога да ко́пам, но мога и да не ко́пам". Той синтезира това, за което говоря. Защо да ко́пам, като мога да не ко́пам и пак да взимам заплата.

За това иде реч.

Съветските другари и съветските служби много преди 89-та предадоха идеалите, идеята и нашата система.

преди 12 часа, Бохемеца написа:

При положение че ти казах че в Китай имат собствено виждане и са развили техният комунизъм по собствен начин, ти пак ми говориш за комунизмът от книгите на Карл Маркс. Нищо не е както в момента на създаването си. Нито монархията, нито демокрацията... при всеки строй има промени.

Значи последно какво имаме в Китай? Диктатура? И кой е диктаторът? Или вече не поддържаш тази теза?

Ти дали ще успееш да запомниш някога какво сам си написал, та почваш постоянно да се губиш в идеите си. Първо се променял комунизма, но комунизъм нямало (противоречиш си сам), след това реши, че преди 10/Ноември в България било като в Китай сега, след като стана ясно, че и тука говориш несериозни неща нямащи нищо общо с истината, се завъртя да ме питаш отново нещо което съм ти написал 🤣 Фокусирай се малко и реши какво точно искаш да кажеш. Няколко човека включително и аз ти написаха, че има диктатура в Китай, ама ти пак не вдяваш.

Заключението, че понеже партията се казваша китайска комунистическа, означава, че държавата била комунистическа, беше върха в заключенията ти (по тази логика, значи и у нас е било комунизъм) 🤣

преди 12 часа, AAUUXX написа:

Ще ти се скара отново topsecret

Така е, но засега няма нужда! )

преди 11 часа, Волен написа:

Не съм ги пушил.

След Фенкс и Арда минах на по-леки цигари. Средец или лекото Виктори. После минах на женски цигари и накрая ги отказах.

Добре си направил, аз пафкам по две кутии на ден!

Ако ме ядоса някой, отварям трета!

Редактирано от Звяра! (преглед на промените)

преди 2 часа, Звяра! написа:

Така е, но засега няма нужда! )

Добре си направил, аз пафкам по две кутии на ден!

Ако ме ядоса някой, отварям трета!

На 8 април 2002 година казах - няма да пуша повече! Еми не умрях от никотинов глад, малко напълнях и това е....НЕ СЪЖАЛЯВАМ за решението си, всичко се ръководи от мозъка/когато е в наличност!/

преди 13 минути, nickolaycho написа:

НЕ СЪЖАЛЯВАМ за решението си, всичко се ръководи от мозъка/когато е в наличност!/

Твоя е много...

преди 13 минути, communismatic написа:

Твоя е много...

c9506b65e60f939cc12763b557475edc.jpeg.638565fd452eade1d97ac42e7909eaec.jpeg

преди 3 часа, Gencho 123 написа:

Първо се променял комунизма, но комунизъм нямало (противоречиш си сам)

Ти май не си много в час. Да, написах че комунизмът се е променил и още държа на мнението си, а това че такъв не е имало са си твои думи. Според теб такъв е имало само в Камбоджа.

Няколко човека включително и аз ти написаха, че има диктатура в Китай, ама ти пак не вдяваш.

Няколко човека, или един човек, но от няколко профила? Както и да е. Тодор Живков беше ли диктатор?

Никоале Чаушеску?

Ерих Хонекер?

Войчех Ярузелски?

Януш Кадар?

Заключението, че понеже партията се казваша китайска комунистическа, означава, че държавата била комунистическа, беше върха в заключенията ти (по тази логика, значи и у нас е било комунизъм) 🤣

След като не е било комунизъм, защо всеки плюе именно по комунизма?

преди 28 минути, Бохемеца написа:

Към същата тази година и на нас са ни дължали пари. Примерно само Ирак е трябвало да ни връща 1.2млрд$, а на клончето са висели и държави като Либия, Ангола, Куба...

В големите вериги са толкова, когато са на промоция. Друг е въпроса че тези за по едно евро са малки и ти трябват поне 2-3 за да се наядеш, но баничка за 1€ наистина има:

https://moiatabroshura.bg/produkti/banica

преди 17 минути, Бохемеца написа:

Ти май не си много в час. Да, написах че комунизмът се е променил и още държа на мнението си, а това че такъв не е имало са си твои думи. Според теб такъв е имало само в Камбоджа.

Няколко човека, или един човек, но от няколко профила? Както и да е. Тодор Живков беше ли диктатор?

Никоале Чаушеску?

Ерих Хонекер?

Войчех Ярузелски?

Януш Кадар?

След като не е било комунизъм, защо всеки плюе именно по комунизма?

Плюят по соца и по комунистите в България и другите соц страни. По комунизма няма как да плюеш, защото никога не го е имало. Само се е говорило и пишело за него...

ЗАВОД „ПЪРВИ МАЙ“ – ВАРНА: КОГАТО В АСПАРУХОВО РАБОТЕХА ХИЛЯДИ

Днес край бившия завод „Първи май“ в Аспарухово останаха сгради, спомени и един огромен избледнял надпис.

А някога тук кипеше производство.

Историята започва още през 1909 г., когато индустриалецът Асен Николов открива парна бояджийска фабрика в тогавашното Сес Севмес.

След Първата световна война се появява фабриката за предачество и тъкачество „Текстил“.

Тя има 650 тъкачни стана и 21 000 вретена.

През 1947 г. фабриката е национализирана и получава името ДИП „Първи май“.

След това предприятието се разраства още повече. В Аспарухово се появяват огромни производствени корпуси, текстилно училище и работни места за хиляди хора.

Памукът влиза във фабриката като суровина, а излизат платове, които се използват в България и се изнасят в чужбина.

За квартала това не е просто завод.

Това е мястото, около което израства цяла общност.

После идват промените.

Предприятието е приватизирано, производството постепенно се свива, а огромният текстилен комбинат губи значението си.

Днес на мястото на някогашния индустриален гигант са останали отделни фирми, сгради и спомени.

И един надпис:

„ПЪРВИ МАЙ“

Някои ще кажат, че това е история за една отминала система.

Други ще кажат, че това е история за унищожена българска индустрия.

Но едно е сигурно:

някога тук работеха хиляди хора. Днес заводът го няма.

Въпросът е:

Демокрацията унищожи ли „Първи май“, или просто заводът не успя да оцелее в новата икономика?

Варненци от Аспарухово – кой има спомен от завода? Какво беше „Първи май“ преди промените?

2026-09-15-10-20.png

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

Плюят по соца и по комунистите в България и другите соц страни. По комунизма няма как да плюеш, защото никога не го е имало. Само се е говорило и пишело за него...

Ясно е, че комунизъм като в книгите на Карл Маркс няма никъде, ама сме си били комунистическа държава. То и демокрация като в замисъла на древните гърци също нямаме, ама се водим "демократична държава", а не "плутократична", въпреки че на практика от поне 30 години сме в плутокрация.

преди 12 часа, Волен написа:

Айде спри се малко. Соц-държавите, включително България, харчеха много за спорт, за да демонстрират превъзходството на соц-системата над капитализма. Това беше държавна политика и затова имахме много и успешни спортисти. Сега държавата не харчи и това си личи.

Спортът няма нищо общо с това, което аз казвам.

Т.е. ти искаш да кажеш, че успехите на "Соц-държавите, включително България", се дължат на това, че са харчели много за спорт. Ама тия които са спортували, айляшки ли са спортували или са изстисквали и последната капка пот и сили от себе си?

И дали основата на тоя елитен спорт, е и в масовия спорт, по градове и села? И в последното най-малко село, дали децата бяха организирани в спортни клубове? И дали това възпитание възпитаваше мързеливи айляци, или сегашните май са много по-мързеливи и това се вижда много ясно за секи, кой е виждал кво е било преди? (ти виждал ли си?)

Та държавата била харчила за спорт. Ама въоПШТе на тебе не ти дохожда до мислилото, къв е резултатът от това харчене и че е абсурдно твърдението дето ни пробутваш. Защото при възпитание на труд и дисциплина, вкл. посредством ходене И НА БРИГАДИ. ПЛЮС КАЗАРМА. - По тоя начин се създават тренирани кадри, а не мързеливци. Мързеливците са на запад и това си личи от простия факт, че са много по-дебели. Такива бяха тогава. Такива са си и до днес.

В щатите например има толкова дебели хора, че е просто умпомрачително. Мащаби от по над двеста и дори над триста кила. Такива хора, не излизат никъде. Те си стоят в къщи. Като умрат, идва един кран да ги дигне.

Спомням си много добре, един от първите мои познати, който отиде в Германия, в самото начало след 89та, или дори през 89та. След две три години се върна и беше станал доста дебе. А беше доста атлетично момче. Обяснението, което даваше, защо е станал дебел, беше, че хладилникът му е пълен с всичко. Другото което също се подразбираше от самосебе си, беше, че в Германия е бил на социални помощи.

Та за финала да ти отговоря и финално на дрънкулките, които бърбориш: Айде спри се малко и помисли, преди да из..реш поредното го.но.

Просто соцът като система естествено води до намаляваща производителност на труда.

Това намаляващо производство произведено през соца, днес при днешната система не можем да го боядисаме.

П.П. Казах ти да не с.реш повече по форума. И модераторът, дето от време на време ме санкционира мене, да те ликвидира като бройка, защото си тотален спам. Защо на мене сега ми се налага да ти показвам, къде си се изтаковал отново. А ти само това правиш.

По соц-време вървеше вица "мога да ко́пам, но мога и да не ко́пам".

По соц време имаше много вицове. Едни от най-популрярните бяха за Петка и Чапай, за Бай Тощо, африканеца и американеца, За Брежнев, Цола Драгойчева и т.н.

Тия вицове не ти е дадено да ги разбереш по отделно. Имаше и такива, които са напълно актуални и за днешните времена - и дори днес са по-актуални отколкото вчера. В своята съвкупност, те показват, че в милицията не са привиквали никой за вицове - още по-малко па са вкарвали в Белене. Това което говориш, аз го знам като "мом да копам, мом и да не копам". Нямам и бегло усещане, че има отношение към трудовата реалност при соца. За тоя период, по-скоро може да се извади лафа "Вие ни лъжете, че ни плащате, ние ви лъжеме, че работиме."

Но тоя лаф обръща на сто и осемдесет градуса, версията ти, че тогава не се било работило, а па всеки си получавал заплатата. И явно няма как да е било така, защото сега ни лъжат повече с плащането. Или може би не е така сега според тебе? Може би сега, ни плащат а па не работиме? Може би се раздават сега субсидии, за да не произвеждат селскостопанските бенефициенти? Може би сега, тия които раздават европейски субсидии, се правят на шашави, когато де факто изпълняващите длъжността "ликвидационни съвети" на българската икономика и държавата крадат от тия субсидии. Прочее, субсидиите/дотациите бяха обявени за антипазарни социалистически франтифлюшки още в Седмото Велико Народно Събрание, където именно отмяната им беше един от централните въпроси, които се обсъждаха. (ама ти отново си "ни чул, ни видял" по въпроса).

преди 22 минути, ох боже! написа:

Т.е. ти искаш да кажеш, че успехите на "Соц-държавите, включително България", се дължат на това, че са харчели много за спорт. Ама тия които са спортували, айляшки ли са спортували или са изстисквали и последната капка пот и сили от себе си?

И дали основата на тоя елитен спорт, е и в масовия спорт, по градове и села? И в последното най-малко село, дали децата бяха организирани в спортни клубове? И дали това възпитание възпитаваше мързеливи айляци, или сегашните май са много по-мързеливи и това се вижда много ясно за секи, кой е виждал кво е било преди? (ти виждал ли си?)

Та държавата била харчила за спорт. Ама въоПШТе на тебе не ти дохожда до мислилото, къв е резултатът от това харчене и че е абсурдно твърдението дето ни пробутваш. Защото при възпитание на труд и дисциплина, вкл. посредством ходене И НА БРИГАДИ. ПЛЮС КАЗАРМА. - По тоя начин се създават тренирани кадри, а не мързеливци. Мързеливците са на запад и това си личи от простия факт, че са много по-дебели. Такива бяха тогава. Такива са си и до днес.

В щатите например има толкова дебели хора, че е просто умпомрачително. Мащаби от по над двеста и дори над триста кила. Такива хора, не излизат никъде. Те си стоят в къщи. Като умрат, идва един кран да ги дигне.

Спомням си много добре, един от първите мои познати, който отиде в Германия, в самото начало след 89та, или дори през 89та. След две три години се върна и беше станал доста дебе. А беше доста атлетично момче. Обяснението, което даваше, защо е станал дебел, беше, че хладилникът му е пълен с всичко. Другото което също се подразбираше от самосебе си, беше, че в Германия е бил на социални помощи.

Та за финала да ти отговоря и финално на дрънкулките, които бърбориш: Айде спри се малко и помисли, преди да из..реш поредното го.но.

Това намаляващо производство произведено през соца, днес при днешната система не можем да го боядисаме.

П.П. Казах ти да не с.реш повече по форума. И модераторът, дето от време на време ме санкционира мене, да те ликвидира като бройка, защото си тотален спам. Защо на мене сега ми се налага да ти показвам, къде си се изтаковал отново. А ти само това правиш.

По соц време имаше много вицове. Едни от най-популрярните бяха за Петка и Чапай, за Бай Тощо, африканеца и американеца, За Брежнев, Цола Драгойчева и т.н.

Тия вицове не ти е дадено да ги разбереш по отделно. Имаше и такива, които са напълно актуални и за днешните времена - и дори днес са по-актуални отколкото вчера. В своята съвкупност, те показват, че в милицията не са привиквали никой за вицове - още по-малко па са вкарвали в Белене. Това което говориш, аз го знам като "мом да копам, мом и да не копам". Нямам и бегло усещане, че има отношение към трудовата реалност при соца. За тоя период, по-скоро може да се извади лафа "Вие ни лъжете, че ни плащате, ние ви лъжеме, че работиме."

Но тоя лаф обръща на сто и осемдесет градуса, версията ти, че тогава не се било работило, а па всеки си получавал заплатата. И явно няма как да е било така, защото сега ни лъжат повече с плащането. Или може би не е така сега според тебе? Може би сега, ни плащат а па не работиме? Може би се раздават сега субсидии, за да не произвеждат селскостопанските бенефициенти? Може би сега, тия които раздават европейски субсидии, се правят на шашави, когато де факто изпълняващите длъжността "ликвидационни съвети" на българската икономика и държавата крадат от тия субсидии. Прочее, субсидиите/дотациите бяха обявени за антипазарни социалистически франтифлюшки още в Седмото Велико Народно Събрание, където именно отмяната им беше един от централните въпроси, които се обсъждаха. (ама ти отново си "ни чул, ни видял" по въпроса).

Комунистите не могат да спортуват защото са мързеливи и калпави!

преди 16 часа, Волен написа:

Викторито излезе 90-те години. Ако тогава си ги почнал, ще излезе, че си млад.

Излязоха 80 те

преди 5 часа, Gencho 123 написа:

че има диктатура в Китай

Каква диктатура има в китай ако изключим че има донякъде свобода на словото

преди 50 минути, Звяра! написа:

Комунистите не могат да спортуват защото са мързеливи и калпави!

Ти комунист ли си?

преди 17 минути, communismatic написа:

Ти комунист ли си?

Аз съм демократ!

преди 7 минути, Звяра! написа:

Аз съм демократ!

А, извинявай... съдя по последният ти пост.

преди 7 часа, Бохемеца написа:

Ясно е, че комунизъм като в книгите на Карл Маркс няма никъде, ама сме си били комунистическа държава. То и демокрация като в замисъла на древните гърци също нямаме, ама се водим "демократична държава", а не "плутократична", въпреки че на практика от поне 30 години сме в плутокрация.

Ако ти дам една кутия от шоколадови бонбони, отвориш я и видиш, че в нея има фекалии на овца, какво ще кажеш, Мечо ми подари шоколадови бонбони или фекалии на овца? Ако кажеш второто, аз ще възразя, ама какви ги говориш, не четеш ли какво пише на кутията? Сравнението е напълно погрешно. Древната атинска демокрация е била директна (пряко гласуване на площада), а днешната е представителна – но и двете са демокрация в основата си, защото властта произтича от избори и има смяна на управляващите. Докато "комунизмът" в НРБ не беше просто "неперфектен", а бе пълна противоположност на марксистката теория – вместо обществена собственост и самоуправление имаше държавен монопол, тоталитарна партия, затворени граници и фалити.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.