Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Уникална логическа мисъл... Та, какво трябваше да се направи? Питай пак ИИ и отговори.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

току-що, communismatic написа:

Уникална логическа мисъл...

Тоя па идиот. И соред теб кой е виновен, че като върнаха земите на собствениците им, тези земи пустееха?

Извинявай, ти дето не си идиот, та отговори ми на въпроса. Пак да преговорим, попитай отново ИИ, та да видим какво ще отговори...

току-що, communismatic написа:

Извинявай, ти дето не си идиот, та отговори ми на въпроса.

Аз знам отговора, но искам да чуя ти каква идиотщина ще изсмучеш от пръстите си.

ЗАВОДЪТ В СЕПТЕМВРИ, КОЙТО ПРАВЕШЕ ТРЪБИТЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ГАЗОПРОВОДИ

Край село Варвара, до Септември, някога се простираше огромен завод върху над 500 000 кв. м.

През 1978 г. започва производството на спиралошевни стоманени тръби.

Заводът е сред най-големите предприятия за тръби на Балканите и дава работа на над 1500 души от региона.

Тук се произвеждат тръби за газопроводи, използвани при изграждането на българската газопреносна мрежа.

Производството е свързано с „Кремиковци“, който доставя листовата стомана, а технологията е разработвана съвместно с български научни институти.

В края на 80-те заводът вече има няколко различни производства – спиралошевни, горещовалцувани и студеноизтеглени тръби.

През 1998 г. предприятието е приватизирано.

Само две години по-късно работниците протестират заради неизплатени заплати.

Следват дългове, разпродажби и постепенно спиране на производството.

През 2012 г. НАП вече продава огромния бивш завод – близо 490 000 кв. м земя и 23 сгради.

А през 2013 г. започва и разграбването му.

Днес заводът не съществува.

От огромния индустриален комплекс, който някога е давал препитание на хиляди хора, са останали отделни следи от инфраструктурата и спомените на работилите там.

Някога тук са произвеждали тръби за инфраструктурата на България. Днес мястото е почти неузнаваемо.

Който е работил в „Стоманени тръби“ – Септември, нека разкаже какъв беше заводът в най-силните му години.

Защо СССР винаги е обвинявал чужденците за своите неуспехи

Юрий Слезкин има интересна теория за това защо СССР е обвинявал за всичко както външни, така и вътрешни врагове.

Болшевиките, пише Слезкин, са били религиозна секта. Те са имали пророчество: светът първо ще премине към социализъм, а след това към комунизъм. А сега си представете, че нещо не върви по план и социализмът не е построен. Имате два варианта:

1. Да признаете, че пророчеството не се е сбъднало - но тогава излиза, че че нещо не е наред с вашата вяра.

2. Да припишете проблемите на машинации на враговете - тогава можете да запазите вярата си във вашето пророчеството и да предположите, че то просто се отлага заради машинациите на злите капиталисти.

Най-вероятно болшевиките просто са избрали втория вариант. Загубата на вярата, около която е изградена вашата идентичност, е много трудна. Търсенето на враг е било отчасти техният начин да не признаят, че социализмът е провалена система.

Telegram
No image preview

nonpartisan

У Юрия Слезкина есть интересная теория о том, почему в СССР во всем винили внешних и внутренних врагов. Большевики, пишет Слезкин, были религиозной сектой. У них было пророчество — мир сначала должен
преди 1 час, Miusuka написа:

ЗАВОДЪТ В СЕПТЕМВРИ, КОЙТО ПРАВЕШЕ ТРЪБИТЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ГАЗОПРОВОДИ

Край село Варвара, до Септември, някога се простираше огромен завод върху над 500 000 кв. м.

През 1978 г. започва производството на спиралошевни стоманени тръби.

Заводът е сред най-големите предприятия за тръби на Балканите и дава работа на над 1500 души от региона.

Тук се произвеждат тръби за газопроводи, използвани при изграждането на българската газопреносна мрежа.

Производството е свързано с „Кремиковци“, който доставя листовата стомана, а технологията е разработвана съвместно с български научни институти.

В края на 80-те заводът вече има няколко различни производства – спиралошевни, горещовалцувани и студеноизтеглени тръби.

През 1998 г. предприятието е приватизирано.

Само две години по-късно работниците протестират заради неизплатени заплати.

Следват дългове, разпродажби и постепенно спиране на производството.

През 2012 г. НАП вече продава огромния бивш завод – близо 490 000 кв. м земя и 23 сгради.

А през 2013 г. започва и разграбването му.

Днес заводът не съществува.

От огромния индустриален комплекс, който някога е давал препитание на хиляди хора, са останали отделни следи от инфраструктурата и спомените на работилите там.

Някога тук са произвеждали тръби за инфраструктурата на България. Днес мястото е почти неузнаваемо.

Който е работил в „Стоманени тръби“ – Септември, нека разкаже какъв беше заводът в най-силните му години.

Toчно пък за това безумие, мога много да говоря..... Флюса за шевовете се доставяше от Варна.... цех В. Левски, който работеше с електродъгови пещи. Безумна себестойност. Да не говорию, че самия цех, беше на ЧАСТЕН имот..... Е в един момент всичко приключи....

преди 2 минути, NewRedDragon написа:

Toчно пък за това безумие, мога много да говоря..... Флюса за шевовете се доставяше от Варна.... цех В. Левски, който работеше с електродъгови пещи. Безумна себестойност. Да не говорию, че самия цех, беше на ЧАСТЕН имот..... Е в един момент всичко приключи....

Глупости на търкалета! Тоя завод правеше тръбите и за проектите в чужбина, в Африка и Азия.

преди 3 минути, laplandetza написа:

Глупости на търкалета! Тоя завод правеше тръбите и за проектите в чужбина, в Африка и Азия.

И? Печеливш ли е бил?

преди 12 минути, laplandetza написа:

Не са глупости. Но подробности няма да ти дам. Имота е мой на 40%. Башия на цеха беше мой роднина. Сега там е фабриката на Варна Фиш.

ПС: знаеш ли какво е флюс и за какво се използва?

Майната ви!

преди 3 минути, NewRedDragon написа:

Не са глупости. Но подробности няма да ти дам. Имота е мой на 40%. Башия на цеха беше мой роднина. Сега там е фабриката на Варна Фиш.

ПС: знаеш ли какво е флюс и за какво се използва?

Майната ви!

Не ги съди строго! Когато се мине от идеология на технология почват да дават на късо.

преди 4 минути, parmobil написа:

И? Печеливш ли е бил?

Не! Няма и как да стане. Технология от еремето н сталин. Лошо качество и тн. Самив завод, реално фалира и спря работа още 87 ма.

преди 5 минути, NewRedDragon написа:

Не! Няма и как да стане. Технология от еремето н сталин. Лошо качество и тн. Самив завод, реално фалира и спря работа още 87 ма.

преди 5 минути, NewRedDragon написа:

Хахах. умногрозен.😄 С тея тръби са печелени проекти за стотици милиони , за нефтопроводи, газопроводи и водопроводи, не с едни и същи , а с тази технология, уж от времето на Сталин. Българския вариантр е патентован и патента е продаден на най-големите „западни“ производители от онова време. По-евтини тръби и достатъчно издържливи. Не могат да се сравняват бо дълготрайност и здравина с добреизработените-гореяо-безшевно изтеглени, но , много по-евтини и бързо се правят.

преди 14 минути, laplandetza написа:

Хахах. умногрозен.😄 С тея тръби са печелени проекти за стотици милиони , за нефтопроводи, газопроводи и водопроводи, не с едни и същи , а с тази технология, уж от времето на Сталин. Българския вариантр е патентован и патента е продаден на най-големите „западни“ производители от онова време. По-евтини тръби и достатъчно издържливи. Не могат да се сравняват бо дълготрайност и здравина с добреизработените-гореяо-безшевно изтеглени, но , много по-евтини и бързо се правят.

Да, ама не! Пък и не ме интересува. Аз моето си го взех.

преди 23 минути, laplandetza написа:

Ще ни покажеш патентна информация, нали?

преди 16 минути, NewRedDragon написа:

Да, ама не! Пък и не ме интересува. Аз моето си го взех.

взимай си сребърниците и върви на ма-та си, където ти е мястото!, нали така казваш на Другите?😁

преди 9 минути, parmobil написа:

Ще ни покажеш патентна информация, нали?

оправяй се, с жълтопаветен планктон не си гъбя времето............

преди 6 часа, parmobil написа:

Не ги съди строго! Когато се мине от идеология на технология почват да дават на късо.

Лъжебизнесмените се съпортват...😆

преди 14 часа, communismatic написа:

Те в индустрията може да работят 20-30%, ама ако говорим за голяма държава като Германия например. В България няма как индустрията да не глътне много хора, понеже ние сме си малка държава. При последното преброяване през 1934-та градското население е било 1,3 милиона души, с толкова малко хора няма как да индустриализираш страната. И освен това, кой е виновен, че към момента няма селско стопанство след ликвидационните съвети на СДС? Комунистите ли? Че то до 1989-а селското население у нас е било близо 3 милиона души, а сега колко са? Та кой е виновен за всичко това? Нали уж върнаха земите на хората? Кой им пречи по-точно?

В България според последни данни в индустрията работят около 26% от населението т.е. съпоставимо с цифрите примерно за една Германия която посочваш. В сферата на услугите 68%, и в селското стопанство 4,8%. Очевидно би било от това да следва, че за да има живот в селата, поминъка трябва да дойде от другаде, няма как при днешното селско стопанство, да имаме голяма заетост точно в тази сфера (едва около 5% се занимават с това). В 21 век това са нормални цифри за заетостта днес по различните сектори и явно при нас съотношението е подобно както и в други развити държави.

Не намирам връзка между статистиката от 1934 и последвалата индустриализация, както и отнемането на земята на хората т.е. началото на унищожаването на българското село, но може би искаш да покажеш, че към 1944 ние сме били предимно селскостопанска държава, което си е така, никой не го оспорва.

Ако към 1989 година близо 3 милиона са живеели по селата, не ми се вярва всички те да са били заети в селското стопанство (това е около 30% от населението, би било изключително неефективно). Днес според статистиката имаме 26% в селата (1,6 милиона) и 74% в градовете (4,7 милиона). От гледна точка само на числа, може би всъщност не живеят толкова малко хора в селата днес. Но пък от чисто човешка гледна точка виждаме как в някои райони селата са пусти.

Та питаш кой им пречи на хората след като са им върнали земите. Не мисля, че някой разумно мислещ очаква, че след като са върнали сега земите и хайде хората обратно кой от където има баба и дядо 😆Всъщност за мен е по-лошо голямата концентрация на бизнеса в най-големите градове, особенно в София, а не толкова колко малко хора са останали в селата. Струва ми се, че ако днес наистина 26% от населението живее в селата, това не е толкова лош процент. Защо смяташ, че хората трябва да се завърнат по селата, каква ще е ползата, добавената стойност ако да речем това се случи ?

преди 14 часа, parmobil написа:
  на 15.09.2026 г. в 22:39, ох боже! написа:

Пълни глупости. Нямаше ги там където ги нямаше. А там където ги имаше си ги имаше. И освен това, българското боро по съвсем истински лиценз беше по-хубаво от американското. Май беше и малко по-евтино.

Bulgartabac 100`s

Твоето са пълни глупости. Правехме боро по лиценз и през '80-те си беше 2,40. А кога се появи този Bulgartabac 100? Питай си ИИ-то

От това дето аз съм казал не виждам ни една глупост. Казах, че българското боро беше МАЙ по-евтино. Тая думичка означава, че не съм сигурен. Но все пак - българското 2,40, америриканското 3 кинта. Това е пълното ми МАЙ, ако искаш и повече подробности (ненужни за всеки кой знае за кво става въпрос).

Относно питането на ИИто - ма то не знае. В нета баш тая информация я нема. Аз обаче ще ти съобщя, че аз лично имам лични спомени (сигурни), не усещания. Пушил съм го това нещо през 1987 в началото. Със сигурност се продаваше по едни малки будки в София. Само не съм сигурен, дали беше надписа на български и дали пишеше 100s. Със сигурност беше жълто или кафеникаво на цвят и със сигруност беше 100 милиметра. Почти съм сигурен, че беше пакет и че струваше 1,40 лева.

Да поясня, че аз лично съм пушил спорадично, общо осем години (отказах ги окончателно през декември 1990 година), като за тоя период съм ги отказвал многократно - имам даже и една пълна година, в която въобще не съм пушил - 89та.

преди 12 часа, Волен написа:

Защо СССР винаги е обвинявал чужденците за своите неуспехи

Юрий Слезкин има интересна теория за това защо СССР е обвинявал за всичко както външни, така и вътрешни врагове.

Обвиненията за голямото насиране в България на т.нар. "демокрация" и т.нар. "пазарна икономика", на предишните (чат пат и чак на турското робство), на комунистите и на руснаците е днес.

През соца поне в България (за СССР аз лично нямам лични спомени, но усещанията ми са, че и там е било същото), комунистите се фукаха с успехите на социализма под ръководството на БКП от както са дошли на власт. И имаше защо. Построеното си е все още тука. А и медалите в спорта са добре известни на цял свят. Ето ти даже една грамофонна плоча, да й прочетеш поне заглавието (може и да я изслушаш ако искаш):

преди 11 часа, parmobil написа:
преди 11 часа, laplandetza написа:

И? Печеливш ли е бил?

Много ясно. (че е бил печеливш)

Днес го наричат "експлоатация", но ние му казвахме просто... БРИГАДА!

Спомен за есенните бригади...

Никой не казваше, че експлоатират детето му. А който го помни, знае колко весело и забавно беше на бригада

И честно казано? Беше си супер весело и незабравимо! Кой още помни тези моменти?

Дойде ли златната есен, училищата опустяваха, а камионите и автобусите ни караха право към полето и лозята. Никой тогава не казваше, че „експлоатират“ детето му. Родителите ни изпращаха с усмивка, а ние, хлапетата, бяхме щастливи, че сме заедно на чист въздух, далеч от черната дъска.

Който е бил, той знае какъв дух имаше есенната бригада:

• Ароматът на сладко, зряло грозде и лепнещите пръсти след часове в лозята.

• Състезанието кой ще напълни повече щайги с чушки, домати или ябълки.

• Обедните почивки на тревата – онази най-вкусна филия с лютеница или пастет, споделена с приятели.

• Смехът, закачките и песните, които ехтяха от единия край на нивата до другия.

Да, работехме, цапахме се, понякога ни боляха гърбовете, но умората бързо преминаваше в смях. Там, на полето, се раждаха истински приятелства, първи трепети и спомени за цял живот. Връщахме се у дома по-зрели, по-сплотени и научени на труд.

Screenshot-2026-09-17-194551.png

преди 10 часа, Gencho 123 написа:

Не мисля, че някой разумно мислещ очаква, че след като са върнали сега земите и хайде хората обратно кой от където има баба и дядо

Аха, ама кой е виновен за това? Пак комунистите, предполагам?

В България според последни данни в индустрията работят около 26% от населението т.е. съпоставимо с цифрите примерно за една Германия която посочваш.

Аха, а какво произвеждаме конкретно?

Не намирам връзка между статистиката от 1934 и последвалата индустриализация,

А кой да работи в заводите по-точно? Да падне някой от Марс?

Защо смяташ, че хората трябва да се завърнат по селата, каква ще е ползата, добавената стойност ако да речем това се случи ?

Ми най-малкото ще имаме развито селско стопанство...

преди 49 минути, Miusuka написа:

Спомен за есенните бригади...

А който го помни, знае колко весело и забавно беше на бригада

И честно казано? Беше си супер весело и незабравимо! Кой още помни тези моменти?

Връщахме се у дома по-зрели, по-сплотени и научени на труд.

Пълни глупости mad . Измислици на комунистическата пропаганда.

Аз помня какво беше - мизерия. Глад, студ, мръсотия и простотия.

Единственото хубаво беше, че на последната бригада, на която бях, ни платиха. Все пак, вече бяхме пълнолетни.

преди 31 минути, communismatic написа:

Ми най-малкото ще имаме развито селско стопанство...

И кой пречи да се връщат хората и да земеделстват? Някой забранява?

преди 8 минути, Rudy M. написа:

Аз помня какво беше - мизерия. Глад, студ, мръсотия и простотия.

Ти какво искаш? Да не си на СПА? На село и в градините и полята е така. Да видиш къде растат дините. Че едно питаше майка си какви ли дебели клони имат дърветата на които растат тия едри дини...

Ти отиваш да помагаш на село, хората и на теб разчитат. Учат те и на труд. А той иска топло и меки завивки.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.