Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 4 минути, communismatic написа:

Ква травма, бе, умен!? Изобщо не ми пука ...

Явно ти пука шом само циклиш с тия акаунти. 🤣😂

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

Ми искаше да дам пример за "овца", а от теб по-добър пример не може да се даде. В смисъл, човек който толкова да иска да се излага и да не спира, да го показва. Ето ти и пример от преди няколко минути. Аз ти обяснявам, че болшинството те мисли за умственоизостанал, а на теб ти е смешно. Доста добър пример, пак да повторя.

преди 5 минути, communismatic написа:

Направо бих се изхрачил в лицето ти.

Майко мила, направо вземи се самозастреляй ...

Споко, защо се нервиш толкова за един анонимен потребител на интернета. Да не би да ти пука? 🤣😂

Аз му обяснявам, че не се нервя и грам не ми пука за него, а оня продължава да ми обяснява как на мен много ми пука... Кой тича подир другият? Аз подир теб или ти подир мен? Айде да видим, на кого му пука и на кого не му пука... Ако искаш, мога да дам и скрийншот? )

изображение.png

преди 2 минути, communismatic написа:

Аз му обяснявам, че не се нервя и грам не ми пука за него, а оня продължава да ми обяснява как на мен много ми пука... Кой тича подир другият? Аз подир теб или ти подир мен? Айде да видим, на кого му пука и на кого не му пука... Ако искаш, мога да дам и скрийншот? )

изображение.png

Толкова си може болния.... 'Ха-ха'-то му е добре )

Ама не, ти забележи само колко е умен. Абсолютно всеки път, когато влезе, почва да пише и от двата акаунта едновременно, все едно никой няма да се сети, че реално стои зад няколко. И дори направо му го написах в прав текст, поне да се поприкрива малко, ама той всеки път пише от тях и всеки път се издава. И на всичко това, единствената му реакция е да се смее, а реално смешният е той... Както и да е, майната му.

преди 7 минути, Волен написа:

Явно ти пука шом само циклиш с тия акаунти. 🤣😂

Много потребители го гавриха, и комунето за да отмине малко срама, обвинява всички акаунти, че са на един човек! ;)

преди 9 минути, communismatic написа:

Ква травма, бе, умен!? Изобщо не ми пука за хора с такъв капацитет като твоя... Направо бих се изхрачил в лицето ти. Просто акъла не ти го побира, че отстрани изглеждаш като бавноразвиващ, щом смисъла на жалкият ти живот се състои в това, да търсиш одобрение от банда непознати, давайки си лайкове сам на себе си и отговаряйки си сам на себе си. Травма вика... Майко мила, направо вземи се самозастреляй, поне ще отървеш роднините си от едно тежко бреме...

След толкова цветущи лафове, човек да се смее ли да плаче ли. И това от хора с големи, огромни претенции колко много знаят и са чели. Това са хора които се бият в гърдите колко книги са изчели, а за останалите - цитирам част от бисерите:

отстрани изглеждаш като бавноразвиващ

направо вземи се самозастреляй, поне ще отървеш роднините си от едно тежко бреме...

Каквито и различия в мненията да има, опитайте се поне за малко да бъдете хора.. трагично е положението с такива публикации.

току-що, Gencho 123 написа:

Каквито и различия в мненията да има, опитайте се поне за малко да бъдете хора.. трагично е положението с такива публикации.

Ти не обиждаш ли? Ако искаш, да вадя пак цитати? :)

преди 1 минута, Звяра! написа:

Много потребители го гавриха, и комунето за да отмине малко срама, обвинява всички акаунти, че са на един човек! ;)

Единият от тия потребители сигурно си ти, нали? Голяма гавра, голямо чудо... Направо едвам се съвземам от нея. 😆

преди 5 минути, communismatic написа:

Абсолютно всеки път, когато влезе, почва да пише и от двата акаунта едновременно ...

Продължаваш да циклиш на тема акаунти. Защо толкова ти пука? 🤣😂

преди 1 минута, communismatic написа:

Единият от тия потребители сигурно си ти, нали? Голяма гавра, голямо чудо... Направо едвам се съвземам от нея. 😆

Спокойно, ще ти мине!

Изчаквам да мине време, за да позабравиш, да се поуспокоиш малко и пак ще те гавря! ;)

Редактирано от Звяра! (преглед на промените)

преди 1 минута, Волен написа:

Продължаваш да циклиш на тема акаунти. Защо толкова ти пука? 🤣😂

Е, видя се на кой му пука. Аз теб изобщо не те бръсна за жив... При теб обаче очевадно не е така? Та, на кого му пука, мисля, че е пределно ясно...

Ти не обиждаш ли? Ако искаш, да вадя пак цитати? :)

Вади вади, там ти е силата. Знам, че то можеш 😅

Когато съм си позволявал по-груб и просташки тон (като твоя), то е било в отговор на същото. Но разбира се ти това няма как да го схванеш и винаги ще извадиш думи извън конктекста. Щом те влече да се държиш така, не очаквай някой да те взема на сериозно. С изключение на Иво Тошев, но той е паталогиче лъжец, разбираемо е.

Написах ти го преди малко със съвсем добри намерения, ти не схващаш, държиш си да обиждаш. Няма друг аргумент, друг филм при теб.

image.png

преди 1 минута, Звяра! написа:

Изчаквам да мине време, за да позабравиш, да се поуспокоиш и пак ще те гавря! ;)

Затова ли ми диреше акаунтите в "GONG" и "Nauka"? Щото принципно за всеки средноинтелигентен човек изглежда, че аз гавря теб и ти ревеш, пък... знам ли!? Та, това ли беше причината? :)

току-що, Gencho 123 написа:

Когато съм си позволявал по-груб и просташки тон (като твоя), то е било в отговор на същото.

Аха, значи ти можеш да обиждаш, ама като обидят теб, та тогава вече е проблем. ОК, разбрах...

преди 6 минути, communismatic написа:

Аха, значи ти можеш да обиждаш, ама като обидят теб, та тогава вече е проблем. ОК, разбрах...

Много добре схващаш, ама се правиш на ударен. Никога не съм казвал, че аз мога да обиждам и е ок. Преиначаваш нещо елементарно пак да търсиш сензация. Повтарям, когато някой като теб се държи просташки и аз така съм отговарял. Но не съм аз този който те е обиждал първи. Винаги идва от теб инициативате спрямо останалите. Вероятно това са ти аргументите, защото доста често го правиш.

И пак ще го кажа, нека опитаме да се държим нормално, без тези твои изцепки. Имаш богат речник, разбрахме го. Можеш да се спреш :

отстрани изглеждаш като бавноразвиващ

направо вземи се самозастреляй, поне ще отървеш роднините си от едно тежко бреме...

преди 3 часа, Мечо Хубавеца написа:

За "демокрацията" и Атина: Пълни глупости. Демосът в Атина не е бил "10% от населението", а всички свободни граждани (мъже). Колко процента са били, е трудно да се каже.

Па като ти е трудно да се изкажеш, нали ти казах вече. Па като не ми вярваш на мене, питай и ИИ - и той да ти каже:

Общ преглед, създаден от AI

В Древна Атина демосът (свободните пълнолетни мъже с граждански права) е съставлявал едва между 10% и 15% от общото население на полиса. [1]

Въпреки че Атина е известна като люлката на демокрацията („власт на народа“), концепцията за „народ“ тогава е била изключително ограничена. [1, 2]

Демографска структура на Класическа Атина (V–IV в. пр.н.е.)

При пика на своето развитие общото население на областта Атика е наброявало около 250 000 – 300 000 души. Разпределението му е изглеждало приблизително така: [1]

• Демосът (гражданите с право на глас): Около 30 000 – 40 000 мъже. За да бъде част от демоса, един мъж е трябвало да бъде свободен (а не роб), навършил пълнолетие (над 18 или 20 години) и роден от двама родители – атински граждани. [1, 2, 3]

• Жените и децата на гражданите: Около 70 000 – 100 000 души. Те са имали статут на граждани, но без никакви политически права (нямали са право да гласуват или да участват в управлението). [1, 2, 3, 4]

• Метеките (чужденците): Около 10 000 – 20 000 души. Свободни занаятчии и търговци, които живеят постоянно в Атина, но нямат политически права. [1, 2, 3, 4]

• Робите: Около 100 000 – 150 000 души. Най-многобройната група, изцяло лишена от лична свобода и каквито и да е права. [1, 2, 3, 4]

Поради тази причина съвременните историци често описват атинската демокрация като силно ограничена, тъй като огромното мнозинство от реалното население (около 85–90%) е било изключено от вземането на решения. [1, 2]

Ако имате нужда от допълнителна информация, мога да ви разкажа за процеса на гласуване в Народното събрание (Еклесията) или за това как реформите на Клистен променят ролята на демоса.

преди 1 час, communismatic написа:

Препоръчвам книгата му "Национално самоубийство", изключително интелигентен човек. Ще ви цитирам най-чудовищната част от интервюто при Карбовски...
Карбовски: "Патологията на овцата, която вижда как се приготвя чеверме..."
Табаков: "Да, де... само, че колко овце са умрели от вълците и колко са били изядени от овчарят...!?"

Поствам го тук, понеже тоя строй произвеждаше народ. От 9 милиона тогава в момента сме към 5...

Направих си труда да го чуя този г-н, без лични пристрастия. Едно нещо мога да посоча в което е прав (мисля, че друго интервю, не с Карбовски) - за унищожаването на българското село. Абсолютно е прав, че това е една от най-големите грешки спрямо нашият народ.

Още с отнемането на земята на хората при създаването на ТКЗС и засилената индустриализация от 60-те години хората започват да мигрират от селата към градовете. След това за едни 30-40 години поколенията се сменят и в един момент ние губим тотално връзката със селото. Действително това е една от най-големите грешки на ком партията като отнема земята на селяните и в по-дългосрочен план се стига до унищожаване на селото.

Сиреч, индустриализацията е грешка? Дай своето виждане, че ми е много интересно...

Не мога да намеря 100 годишен, но имам 90 годишен баща, който знае и помни много.

90 годишен - т.е. роден през 1936та. През 44та е бил на осам годинки. Помни и знае много - примерно песничката "В джобчето ми дрънкат семки и бомбонки."

Сиреч, индустриализацията е грешка? Дай своето виждане, че ми е много интересно...

Преди 2 минути го написах, не става въпрос само за индустриализацията, но сигурно си пропуснал какво съм написал, ето го отново :

image.png

За да не се повтаряме сега 10 пъти, моето мнение вече за втори път го давам, та ако имаш нещо друго да споделиш кажи как ти го виждаш (не е задължително, но ако имаш нещо в предвид, просто го напиши). Безмислено е да повтарям какво съм казал аз няколко пъти. Би трябвало веднъж да е достатъчно.

Ми, що след връщането на земята, хората не се върнаха на село, според теб? Къв им е проблема?

Днес демокрацията е представителна, защото управляват всички граждани с право на глас чрез избори.

Ще питам, отново и отново, защото това е най-важната тема. Другото е точно долнопробна боза/ гьобелсова пропаганда.

Та: Желаеш ли да опровергаеш темите ми в които съм анализирал днешните избирателни системи, защо те не дават абсолютно никаква възможност на електората да избира държавна власт, заедно с предложената от мене избирателна система?

Т.е да ти подам ли отново ени линкове, които са сложени отдавна на масата и просто си чакат (в интернет)?

Ако не желаеш прости си говориш, за да си оползотвориш времето, защото ти е тъпо и не виждаш смисъл в сегашния си животец, нали така?

преди 18 минути, ох боже! написа:

90 годишен - т.е. роден през 1936та. През 44та е бил на осам годинки. Помни и знае много - примерно песничката "В джобчето ми дрънкат семки и бомбонки."

Ами помни...разказвал ми е каква беднотия е била през войната. Има спомени от петгодишен, когато изхвърлил на сестра си обувките за рожденияя й ден....

току-що, communismatic написа:

Ми, що след връщането на земята, хората не се върнаха на село, според теб? Къв им е проблема?

Добър въпрос. Не съм аз специалиста да ти го обясня. Мога само да коментирам реална ситуация която може лесно да се мултиплицира към милиони хора.

През 60-те години млади хора завършват гимназия, някои дори стават висшисти. Намират по някакъв начин работа в по-големия град, през 70-те имат семейство, полека лека се оправят с необходимото гражданство, с намиране на апартамент.. и т.н. Раждат им се деца. Тези деца родени през 70-те все още имат баба, дядо на село.. с времето очевидно полека лека на село остават все по-малко хора. Децата на децата тотално загубват тази връзка със селото. Родени и израстнали в града, как да се върнат.. ? За добро или лошо все по-малко остават в селото и постепенно то загива - някои стават като вилна зона, други запустяват тотално.

И една друга перспектива, валидна за съвременния свят - в индустрията работят примерно около 20-30% от населението, в сферата на услугите 60-70%, а в земеделието едва 2-3% (да кажем не повече от 5%). От тази гледна точка, днес бихме казали, логично е, че има толкова малко хора на село - от приблизително 80% селско население към 1944, днес със земеделие да се занимават една 4-5%, съответно разбираемо и населението да спадне до 26% на село (все пак не всички се занимават само със селско стопанство).

Та къв им е проблема както казваш.. Защо ли не се завръщат да си гледат земята или може би д-р Илия Табаков знае отговора. Все пак от него тръгна, той каза за убийството на българското село.

преди 31 минути, ох боже! написа:

Па като ти е трудно да се изкажеш, нали ти казах вече. Па като не ми вярваш на мене, питай и ИИ - и той да ти каже:

Общ преглед, създаден от AI

В Древна Атина демосът (свободните пълнолетни мъже с граждански права) е съставлявал едва между 10% и 15% от общото население на полиса. [1]

Въпреки че Атина е известна като люлката на демокрацията („власт на народа“), концепцията за „народ“ тогава е била изключително ограничена. [1, 2]

Демографска структура на Класическа Атина (V–IV в. пр.н.е.)

При пика на своето развитие общото население на областта Атика е наброявало около 250 000 – 300 000 души. Разпределението му е изглеждало приблизително така: [1]

• Демосът (гражданите с право на глас): Около 30 000 – 40 000 мъже. За да бъде част от демоса, един мъж е трябвало да бъде свободен (а не роб), навършил пълнолетие (над 18 или 20 години) и роден от двама родители – атински граждани. [1, 2, 3]

• Жените и децата на гражданите: Около 70 000 – 100 000 души. Те са имали статут на граждани, но без никакви политически права (нямали са право да гласуват или да участват в управлението). [1, 2, 3, 4]

• Метеките (чужденците): Около 10 000 – 20 000 души. Свободни занаятчии и търговци, които живеят постоянно в Атина, но нямат политически права. [1, 2, 3, 4]

• Робите: Около 100 000 – 150 000 души. Най-многобройната група, изцяло лишена от лична свобода и каквито и да е права. [1, 2, 3, 4]

Поради тази причина съвременните историци често описват атинската демокрация като силно ограничена, тъй като огромното мнозинство от реалното население (около 85–90%) е било изключено от вземането на решения. [1, 2]

Ако имате нужда от допълнителна информация, мога да ви разкажа за процеса на гласуване в Народното събрание (Еклесията) или за това как реформите на Клистен променят ролята на демоса.

1. Съвременният ИИ брои абсолютно всички хора, които са дишали въздуха на територията на Атика (включително роби, деца, жени и чужденци) – което прави 250 000–300 000 души. От тях гласуващите мъже са 30 000–40 000 (т.е. ~10–15% от биологичната маса). Да се каже колко точно са е трудно, даже невъзможно, дори за точно определен момент, затова не дава точен процент, а пише 10-15%.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.