Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, plamen.spam написа:

Ако документът е фалшив, пука ли ти?

А всъщност, фалшив ли е?

Ако искаш, питай ме още 200-300 пъти, явно още не си разбрал, дали съм ти отговорил или не. Ти си абсолютен палячо, ти си направо болен на темата "Русия" и "социализъм". Проблема обаче е, че ти си толкова несъстоятелен като човек, че освен да се излагаш, друго не правиш. Дори не умееш, да си защитиш тъпите тези. Коя теза защити от всички досега? КОЯ? Дай поне една? За руският газ, дето бил по-скъп от азерският... отново избяга позорно. За СО МАТ... нали? Там видяхме, как си супер наясно с нещата. За печатането на пари? Даже нямаше хал-хабер, че това е редовна практика във всички държави. САЩ не са спирали, да печатат долари от време оно. За Солженицин и Виктор Суворов? И там беше супер наясно... пак те наврях, където ти е мястото. За ХИВ позитивните в руската армия? Там какво стана? Мега излагация отново... 

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 5 минути, communismatic написа:

Ако искаш, питай ме още 200-300 пъти

Ще те питам или докато не получа ясен и недвусмислен отговор, или докато сам не се сетиш, защо предвидените разходи са 0 (нула, ноль, zero, null, cero) валутни лева. 

преди 6 минути, communismatic написа:

За руският газ, дето бил по-скъп от азерският... отново избяга позорно.

Смехурко, какво повече искаш, след като чу:
- какво казва на 28.10.2021 г., че пише в доклада им председателят (който бил тъпунгер) на Държавната комисия за енергийно регулиране:

- какво казва два дена преди това (26.10.2021 г.) председателят на Българската газова асоциация:

все хора, които сигурно нямат никаква идея, как се формират цените на газа и сигурно не знаят що е то газ?

Уникално тъп ли си или само пълен въздухар? 

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Ще те питам или докато не получа ясен и недвусмислен отговор, или докато сам не се сетиш, защо предвидените разходи са 0 (нула, ноль, zero, null, cero) валутни лева

Естествено, че ще ме питаш, а няма да кажеш ти. Просто защото не знаеш. Питай ме още 200 пъти. Барем избършеш о*раното...

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Уникално тъп ли си или само пълен въздухар? 

Ми, принципно не се имам за някакъв страшен умник, ама мога да правя разлика между изказване... и официална информация. Нали? Щото тук нещо не виждам азерският газ да е бил "четири пъти по-евтин"? Ти виждаш ли? Щото дълго време даже не можеше и да разтълкуваш поста, СВО-то кога било написано, кво общо имало с януари и февруари... Очевидно ти е доста сложно.

на 4.10.2025 г. в 13:06, communismatic написа:

Данни на КЕВР:
Януари 2021 - 26,93 лв
Февруари 2021 - 30,39 лв
Март 2021 - 28,64 лв
Април 2021 - 33,19 лв
Май 2021 - 37,71 лв
Юни 2021 - 45,27 лв
Юли 2021 - 49,94 лв
Август 2021 - 57,60 лв
Септември 2021 - 69,40 лв
Октомври 2021 - 95,54 лв
Ноември 2021 - 93,19 лв
Декември 2021 - 102,33 лв

Вижда се с просто око, че от Октомври месец цените скачат. Причината е, че вероятно швабите дадоха назад от "Северен Поток 2" и Вовата им го натресе с кадраците. Другата причина е, че просто отоплителният период е започнал и търсенето се е повишило драстично. Пазарна икономика.

Тъй. 2022-ра... СВО, руските окупатори нападат украинските герои, санкциите работят, руската икономика направо е смазана, европейската е в разцвет.
Януари 2022 - 133,41 лв
Февруари 2022 - 109,88 лв
Март 2022 - 113,77 лв
Април 2022 - 142,59 лв
Юни 2022 - 141,36 лв
Юли 2022 - 186,17 лв
Август 2022 - 297,89 лв
Септември 2022 - 353,21 лв
Октомври 2022 - 233,36 лв

Ноември 2022 - 123,01 лв
Декември 2022 - 146,09 лв

Мисля, че след август месец някъде, служебното правителство започна да договаря азерският газ, който в огромната си част си е руски. Това са дори изказвания на родните умнокрасиви политици като Делян Добрев. Всичко е шест плюс. Само не виждам цените да са "четири пъти по-ниски" от руският газ, който е идвал от газопровода на "Газпром". Кирчовите танкери с втечнен газ дойдоха през юни или юли някъде... Вижда се и как скачат цените главоломно.

Януари 2023 -  179,33 лв
Февруари 2023 - 124,34 лв
Март 2023 - 106,74 лв
-----------------
После цените започват, да се нормализират, понеже помпаме яко от тях газ през тръба, който е руски, но просто го взимаме чрез тях. Взимаме и LNG през южните ни съседи... Какъв ли ще е този газ? Не знам, не знам... 😆

Но така или иначе цените са по-високи от газа идвал тук през 2021-ва. Коя е причината? Ами причината е че посредника си взима процент от цялата работа, а баламурниците вярват, че руснаците са ни извивали ръцете преди началото на СВО-то.

преди 2 минути, communismatic написа:

Ми, принципно не се имам за някакъв страшен умник, ама мога да правя разлика между изказване... и официална информация. Нали? Щото тук нещо не виждам азерският газ да е бил "четири пъти по-евтин"? Ти виждаш ли? Щото дълго време даже не можеше и да разтълкуваш поста, СВО-то кога било написано, кво общо имало с януари и февруари... Очевидно ти е доста сложно.

Ограничен Смехурко, чувал ли си понятието "газов микс"?
И как се формира цената на газовия микс?

преди 10 минути, plamen.spam написа:

Ограничен Смехурко, чувал ли си понятието "газов микс"?
И как се формира цената на газовия микс?

Извинявай, НЕограничения... ти имаш ли понятие, че преди началото на СВО-то, България получаваше природен газ почти напълно от руснаците. Искам много точно, да ми обясниш... как при "газовият микс" в момента, цената е по-висока... от преди началото на СВО-то, при положение, че вече не взимаме газ от руснаците. Дай ми и някаква насока какви са цените на газа, който в момента взимаме. Искам да си сверя информацията с теб. Ти определено си много наясно с нещата. Благодаря ти предварително... 
1.jpg

Бая газ взимаме от азерите... Цените обаче що са така високи? Странна работа...

Цитат

Azerbaijan has doubled its natural gas supplies to Bulgaria in 2024, reaching 2 billion cubic meters. Azerbaijani Ambassador to Bulgaria Huseyn Huseynov announced this during an interview with NOVA TV on Saturday. “We increased gas supply to Bulgaria – first from 1 billion cubic meters to 1.2 billion, then to 1.5 billion, and at the end of last year to 2 billion cubic meters. This means we currently meet a large part of Bulgaria’s natural gas demand,” the ambassador said.

преди 33 минути, communismatic написа:

Извинявай, НЕограничения... ти имаш ли понятие, че преди началото на СВО-то, България получаваше природен газ почти напълно от руснаците. Искам много точно, да ми обясниш... как при "газовият микс" в момента, цената е по-висока... от преди началото на СВО-то

ЛЪЖЕШ, по-зле и от "дрът комунис"
На всичко отгоре:

1. не можеш да се ориентираш ти самият какви числа си поствал
  2. не се справяш с хронологията
  3. не помниш какви графики съм поствал.

Ето ти една за размисъл:

image.png

Още ли твърдиш, че цената в момента (и през последните две години) е по-висока от преди началото на СВО?

Toя е манипулатор на ниво - първи клас, вторият срок. Умишлено поства данните от краят на 2021-ва, които са напомпани яко (обяснил съм защо), но естествено... няма да постне данните от по-рано, защото просто стъкмистиката не се връзва с измишльотините му.
Нека да сравним тия данни...

Цитат

Данни на КЕВР:
Януари 2021 - 26,93 лв
Февруари 2021 - 30,39 лв
Март 2021 - 28,64 лв
Април 2021 - 33,19 лв
Май 2021 - 37,71 лв
Юни 2021 - 45,27 лв
Юли 2021 - 49,94 лв
Август 2021 - 57,60 лв

Септември 2021 - 69,40 лв
Октомври 2021 - 95,54 лв
Ноември 2021 - 93,19 лв
Декември 2021 - 102,33 лв

С тия данни...

Цитат

Януари 2022 - 133,41 лв
Февруари 2022 - 109,88 лв
Март 2022 - 113,77 лв
Април 2022 - 142,59 лв
Юни 2022 - 141,36 лв
Юли 2022 - 186,17 лв
Август 2022 - 297,89 лв
Септември 2022 - 353,21 лв
Октомври 2022 - 233,36 лв
Ноември 2022 - 123,01 лв
Декември 2022 - 146,09 лв

Или със сегашните данни?

Цитат

Януари 2025 - 81,94 лв
Февруари 2025 - 84,34 лв
Март 2025 - 87,58 лв
Април 2025 - 75,08 лв
Май 2025 - 64,40 лв
Юни 2025 - 64,34 лв
Юли 2025 - 64,55 лв
Август 2025 - 62,09 лв
Септември 2025 - 60,52 лв

Много странно... Що са така ниски цените през 2021-ва (до врътването на кранчето на Вовата след като Германия се отказаха от СП2), а уж азерският газ бил "четири пъти по-скъп"? Странна работа, наистина... 😆

преди 45 минути, communismatic написа:

Що са така ниски цените през 2021-ва (до врътването на кранчето на Вовата след като Германия се отказаха от СП2), а уж азерският газ бил "четири пъти по-скъп"???

Плямпаш пълни глупости.
Обяснил съм доста подробно как умишлено е предизвикан изкуствен дефицит от март-април 2021 г.
Ти сам даде пример за "от 22 на 44", обаче това си е 100% увеличение. А след това увеличението не спря.

Хронологията на СП2 ти е поредната боза (кашата е по-гъста) в главата:
Сертификацията на "Северен поток 2" започна на 8 септември 2021 г. и се предвиждаше да приключи на 8 януари 2022 г.
На 8 ноември 2021 г. от "Газпром" обявиха, че газопроводът е готов за пускане. Посочено бе, че първата тръба на газопровода вече е запълнена с технически газ, а втората е в процес на подготовка за запълване.
На 16 ноември 2021 г. процедурата беше прекъсната, защото операторът "Норд Стрийм 2" със седалище в швейцарския град Цуг, не беше предал основния си капитал, касаещ германския сегмент от газопровода, на свое дъщерно дружество, регистрирано в Германия.
След това процедурата беше възобновена, като окончателното ѝ спиране беше на 21 февруари 2022 г., когато путин призна официално двете сепаратистки републики.

Ти дори не си наясно, колко процента от микса е бил азерския газ във времето, тръгваш да ми говориш за цената му. 
btw, видя ли каква глупост (в червено) си написал?

На какъв език да ти напиша, че СВО започна на 24 февруари 2022 г. и може да има отношение към цените на газа от този момент нататък?

преди 32 минути, plamen.spam написа:

Плямпаш пълни глупости.

Мхм, до момента тъкмо това се доказва... 😆

преди 39 минути, plamen.spam написа:

Обяснил ли си го? Или си го копирал от ултрадостоверният сайт "зе-нюс"? Я дай пак? 😆

преди 33 минути, plamen.spam написа:

Ти сам даде пример за "от 22 на 44", обаче това си е 100% увеличение.

Викаш, абсолютно същото е "от 22 на 44" с 113 на 353"!? 😆

преди 34 минути, plamen.spam написа:

Хронологията на СП2 ти е поредната боза (кашата е по-гъста) в главата:

Човека, който не е доказал абсолютно нито едно от своите твърдения ми обяснява каква каша е била в главата ми. Забавно... 😆

преди 36 минути, plamen.spam написа:

След това процедурата беше възобновена, като окончателното ѝ спиране беше на 21 февруари 2022 г., когато путин призна официално двете сепаратистки републики.

Т.е. швабите са дали назад, понеже Русия е нападнала Украйна?! 😆
А какво е станало през ноември 2021 година? Щото проекта беше замразен? Кога се вдигат цените? Ноември 2021-ва? Благодаря ти много... 😆

преди 41 минути, plamen.spam написа:

Ти дори не си наясно, колко процента от микса е бил азерския газ във времето, тръгваш да ми говориш за цената му. 

Е, аз мисля, че и за бавноразвиващ е пределно ясно, че цената му не е била по-евтина от руският, щом като в момента запълваме повече от половината с УЖ азерски газ. 1,5 милиарда кубични метра (че даже май и отгоре). Иначе, сигурен съм, че ти си наясно с цените на газа. Твоите данни винаги са 100% достоверни... 😆

преди 44 минути, plamen.spam написа:

btw, видя ли каква глупост (в червено) си написал?

Тъй, де "четири пъти по-евтин", то в един даден момент, писането на простотии от твоя страна става заразно...

преди 44 минути, plamen.spam написа:

На какъв език да ти напиша, че СВО започна на 24 февруари 2022 г. и може да има отношение към цените на газа от този момент нататък?

Много ми е смешно, ти какво можеш да ми напишеш, при положение, че си абсолютно несъстоятелен като човек. Ти до момента не си доказал абсолютно нито едно от своите тъпи твърдения. Включително и това. Колко е била цената на газа през 2020-та, през 2021-ва и след санкциите срещу Русия?

преди 8 часа, plamen.spam написа:

Ако изпаднеш в ситуацията от т.6, съм сигурен на 99.9999%, че ще си искаш парите, а не банкнотите, паричните знаци или паричните средства

image.png

Пламенчо, не помня през 1989г. в България някой да не си е получил парите, които е имал на влог в банка и е пожелал да ги изтегли.

Но за сметка на това добре си спомням как в Гърция преди около 10 години не разрешаваха да се теглят повече от 1000 евро от личните сметки.

Ти спомняш ли си?😄

Тоя съвсем сериозно е изкопирал някаква тъпотия от сайта "зе-нюс" и го представя за свое твърдение. И кво вика "аз ти го обясних подробно"... даже и два пъти го е писал, естествено, нито е сложено в цитат, нито нищо... 😆😆😆😆😆😆

Когато робите сами извоюват свободата си, те стават свободен народ. Когато някой освободи група роби, те стават освободени роби. Т.е., хора с робски манталитет, но привидно свободни. А какво да кажем, че според твърденията на българските историци, ние два пъти сме освободени от Русия. Един път не е стигнало да ни освободят, та е трябвало за втори път да се повтори "правилният"освободителния процес. И какви са резултатите от освободителните процеси е ясно – България е най-слабата икономически държава в ЕС, с най-висока корупция, с най-висока престъпност, с най-ниска раждаемост, с най-ниска продължителност на живота, най-боледуващата нация в ЕС, с най-неразвита съдебна система и най-бедно и мизерстващо населени в ЕС.
За сметка на това, България е страната с най-голям брой русофили на глава от населението.

Или както е казал Чипола... Пети закон на глупоста

...Историята доказва, че обществата напредват тогава, когато на власт в тях има достатъчно умни хора, за да неутрализират активните глупаци и да не им позволяват да разрушат онова, което са създали умните. В регресиращите държави има същия брой глупци, но във властта се наблюдава ръст от глупави бандити, а сред останалото население – на наивни простаци. Това разпределение на силите неизменно засилва разрушителните действия на глупаците и цялата страна отива по дяволите....

преди 8 часа, communismatic написа:

Обяснил ли си го? Или си го копирал от ултрадостоверният сайт "зе-нюс"? Я дай пак?

Прочети го пак и ако можеш - обори ме.

Викаш, абсолютно същото е "от 22 на 44" с 113 на 353"!?

Много са ти трудни тия числа.
Дечко, да вкарам малко проценти и малко цвят? Като за децата в детската градина...

image.png

От април 2021 до януари 2022 имаш четирикратно увеличение на цената на газа. Целият период е преди СВО.

От март до септември 2022 имаш трикратно увеличение на цената на газа. Това е след СВО.

Т.е. швабите са дали назад, понеже Русия е нападнала Украйна?! 😆

Не, нечетящий.
Заради това, че путин призна официално двете сепаратистки републики.
Признавам, че съм допуснал огромна фактологична грешка - не е на 21.02, а на 22.02 (но пак е преди началото на СВО)

Germany freezes Nord Stream 2 gas project as Ukraine crisis deepens

BERLIN, Feb 22 (Reuters) - Germany on Tuesday halted the Nord Stream 2 Baltic Sea gas pipeline project, designed to double the flow of Russian gas direct to Germany, after Russia formally recognised two breakaway regions in eastern Ukraine.

А какво е станало през ноември 2021 година? Щото проекта беше замразен?

Нечетящий??? И това ли не прочете?

преди 8 часа, plamen.spam написа:

На 16 ноември 2021 г. процедурата беше прекъсната, защото операторът "Норд Стрийм 2" със седалище в швейцарския град Цуг, не беше предал основния си капитал, касаещ германския сегмент от газопровода, на свое дъщерно дружество, регистрирано в Германия.
След това процедурата беше възобновена

Кога се вдигат цените? Ноември 2021-ва?

Много по-рано (виж цветната картинката). От април 2021 - непрекъснато нагоре.
Виж увеличението от 1-ви октомври 2021 г - 36,22%
През ноември, даже имаш минимален спад, а през декември - под 10% увеличение.

Твоите данни винаги са 100% достоверни... 😆

Благодаря за признанието.
Ако не ти харесват - докажи, че са грешни.

Как Червената мафия ограби народа!!

Планираната Хиперинфлация

На 12 февруари 1997 г. ДОЛАРА удари тавана на ограбената къща България. Туземното население изпадна в пълна наркоза от 3000-лева за един долар!!!!!

Така кредитните милионери изчистиха големите си задължения, банките си осигуриха евтин ресурс чрез организирана хиперинфлация!! И всичко това – за сметка на обезумялото българско племе.
– на 9 януари 1 долар се е разменял за 581,78 лв.;
– на 10 януари – за 642,69 лв., т. е. с 60,91 лв. Или само с 10% в повече. Следователно, валутният процент, „възпламенил“ революцията е само 10% (плюс натрупаната за 1996 г. близо 600% обезценка на лева);
в) в следващите дни – чак до 16 януари 1997 г., нивото се запази.
Сутринта на „историческия“ 4 февруари 1997 г., когато Първанов и Стоянов си предаваха властта, БНБ обяви котировка от 1637,80 лв. за долар! Скокът на долара без никакъв повод бе с 61%.
На 7 февруари 1997 г. доларът получи още 1000 лв. отгоре – нови 60% обезценка на лева, или общо 120% отгоре само за 4 дни, през които би трябвало да пада!
На 12 февруари „валутният асансьор“ удари тавана и проби покрива на ограбената къща България. Туземното население изпадна в пълна наркоза от 3000-лева за един „пробит“ Долар!

преди 2 минути, The Lone Star написа:

Т.нар. социализъм не свърши ли 89-та година?!

Свърши. Но някой хора тук още ги преследва призракът на социализма. А повечето пишещи тук дори не са били родени тогава!

преди 6 минути, The Lone Star написа:

Т.нар. социализъм не свърши ли 89-та година?!

Уж свърши, но:

на 28.08.2025 г. в 22:17, plamen.spam написа:

Какво точно се промени веднага след 10-ти ноември 1989 г.?
Същото правителство (това, което е довело до стремглаво увеличаване на външния дълг) управлява още два месеца до 7.02.1990 г.

А Андрей Луканов какъв беше?

Обърни внимание на най-ключовите кадри в правителството Луканов1:

• председател на МС - Андрей Луканов - във властта е от 1972 г., та чак до 20 декември 1990 г. Осемнадесет (18) поредни години е в Министерския съвет;
  • зам. председател на МС - Чудомир Александров - от 1971 г. е на различни ръководни постове БКП, вкл. член Политбюро. от 1984 до 1988 също е зам. председател на МС;
  • зам. председател на МС и финансов министър - Белчо Белчев - с много малки прекъсвания е в МС от 1971 г. Финансов министър от 1976 г. до 1990 г. с прекъсване от две години, защото, обърни внимание - през 1987 година Министерството на финансите е закрито и възстановено след 10-ти ноември 1989 г.
  • министър на вътрешните работи - Атанас Семерджиев - нелегален от 1941 г. и партизанин от 1942 г. Началник на ГЩ в продължение на 27 г. Това е човекът, който утвърждава и привежда в изпълнение прословутата Докладна записка за прочистване досиетата на агентурния апарат на Държавна сигурност

Та така... и след 10.11.1989 г. в управлението продължават да участват пак комунисти, имащи заслуги не само за затъването на страната.
Комунистът Луканов обяви фалита на България, като прекрати плащанията по външния дълг.

Лично на мен сега ми е по-добре.   Обаче тогава нямаше клошари и безработни.  Можеха и насила да им намират работа.   Имаше безплатни образование и здравеопазване.    Имаше задължителна казарма.    Хората се пенсионираха по-млади.    Сега всичко е наред само за имащите достатъчно пари.   В добрия случай такива са 20-30 % от сънародниците ни.

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Така ли опровергаваш фактите от поста ми? 
🤦‍♂️

А на такива като тебе и тая от клипа до кога ще са ви виновни комунистите?! 

35 години след идването на "демокрацията" една магистрала читава не сте направили, но пък цоцкате все още от построеното и създадено през социализма!

Намерете си друго оправдание за безхаберието и некадърността си!

преди 12 минути, Joss Bomon написа:

35 години след идването на "демокрацията" една магистрала читава не сте направили, но пък цоцкате все още от построеното и създадено през социализма!

Опроверга ли с нещо фактите в поста ми, че не ми стана ясно?

След "дъното" на 90-те, тенденцията е пределно ясна:

gdp-per-capita-maddison-project-database

Нещо да ми кажеш за относителния застой през последните десет години на социализЪма?

преди 21 минути, plamen.spam написа:

Нещо да ми кажеш за относителния застой през последните десет години на социализЪма?

Сега комунисти ли ни управляват?

С тия графики си забършете оцапаното в задната долна част на торса! 1300 страници се дъвче едно и също и все се намира някой да се хване за измислени статистики.

преди 15 минути, plamen.spam написа:

А ти нещо да ми кажеш за 35 години след "застоя"? Аз ще ти кажа за постигнатото през годините на соца, но ти нямаш какво да кажеш за "постиженията" през последните 35 години!

Къде ви е армията и оръжията бре?!

Къде ви е образованието?!

Къде ви са социалните придобивки от онова време?!

Къде ви са кадрите и специалистите?!

Къде ви е безплатното здравеопазване?!

Ами селското стопанство къде ви е?! ... 

За няколко години след 1950:

На 1 май 1953 г. е открит Националният стадион Васил Левски
 на 16 декември с.г. - Народната библиотека "Кирил и Методий"

През 1955 г. е завършен центърът на София, включващ:
 сградата на Партийния дом,
 Министерския съвет 
 Държавния съвет
 хотел "Балкан" 
 Централния универсален магазин
 Полиграфическия комбинат "Димитър Благоев".

През този период се строят над 30 крупни промишлени предприятия:
 Металургичният завод в Перник, 
 химическият комбинат в Димитровград 
 химическият комбинат в Девня
 завод "6-ти септември Балканкар" София
 заводът за антибиотици в Разград
 корабостроителният комбинат "Ернст Телман"
 текстилният комбинат "Асен Халачев" в Плевен
 памукопредачната фабрика "Балкан" в Габрово
 текстилният комбинат в Пловдив
 текстилният комбинат Стара Загора
 обувният завод "Петър Ченгелов" в Пловдив
 хладилния завод "Антон Иванов"
 енергийния комплекс "Марица-изток"
В областта на селското стопанство е извършено широко хидромелиоративно строителство:
 на 28 май 1950 г. влиза в действие Свищовско-Беленската напоителна система
 на 28 май 1951 г. - Бръшлянската напоителна система.
След тях влизат в експлоатация:
 язовир "Васил Коларов" 
 язовир "Студена"
 хидровъзел "Александър Стамболийски"
 хидровъзел "Георги Димитров"
 Шабленската напоителна система
 Блатишката напоителна система.
С увеличаване напояването на земеделските земи значително е повишен и добивът на селскостопанската продукция. 
На 12 април 1952 г. Министерският съвет приема постановление за оказване помощ на земеделските кооперации и изграждането към тях на ферми за едър рогат добитък, овцевъдство, свиневъдство и птицевъдство с цел насищане на пазара с хранителни стоки и производство на стоки за износ.
На 4 февруари 1951 г. започват работа:
 ВЕЦ "Видима" 
 ВЕЦ "Петрохан", а след тях 
 ВЕЦ "Росица - 1"
 ВЕЦ "Република" и др. 
На 8 септември 1956 г. е открит  хидровъзелът"Искър"
 На 20 юни 1954 г. влиза в експлоатация мостът на река "Дунав" - за първи път в историята на България е построено такова сложно съоръжение 
На 29 декември 1950 г. са създадени: 
 Институтът за бърза медицинска помощ "Н. И. Пирогов" и 
 Научноизследователският онкологичен институт в София
 На 25 март 1951 г. е обявена всенародната безплатна медицинска помощ.
 На 20 март 1951 г. е премахната въведената през 1941 г. купонна система за снабдяване на населението със стоки. (във Великобритания е премахната в края на 1950 г.) За шест години по времето на Червенков пет пъти се намаляват цените на промишлените стоки. Това става с постановления на Министерския съвет от 30 август 1952 г., 27 март 1953 г., 1 август 1953 г., 23 април 1955 г. и 3 февруари 1956 г 

Дай сега да видим ретроспекция на следсоциализЪма?! Може и да не се напъваш много... само се краде, руши и разпродава на безценица!

преди 52 минути, Joss Bomon написа:

Защо обвиняваш няколко потребителя, че едва ли не те са виновни за всичко? Кой свали социализма и защо? 

С какво точно са виновни няколкото потребителя които постоянно плюете? Заради това, че се адаптират към Европейският живот и не искат да живеят в миналото ли? Ти за много кадърен ли се имаш, ще ни разкажеш ли за великите подвизи които си постигнал? Магистралите се строят от хората и сега поне ги има, през социализма също се построиха от хората. Пътищата се рушат заради огромният трафик който всеки ден минава по тях, през социализма нямаше почти никакъв трафик.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.