Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 4 минути, communismatic написа:

Първо, кво общо има заплатата от август 2022-ра, при положение, че те влязоха в Еврозоната през януари 2023-та? 😆
Второ, кой те е излъгал, че ръста на средната заплата е 40%? 😆

Трето, не писах ли, че имат таван на цените? 😆

Няма катастрофа, има адаптация. Хърватия не фалира, не излезе от еврозоната и икономиката и расте. 

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

току-що, "Саша" написа:

Няма катастрофа, има адаптация. Хърватия не фалира, не излезе от еврозоната и икономиката и расте. 

Мхм, добре...

Някой по-умен, ако може, да се включи... В тоя форум малцина са такива, ама нека бъдем оптимисти...

преди 5 минути, communismatic написа:

Първо, кво общо има заплатата от август 2022-ра, при положение, че те влязоха в Еврозоната през януари 2023-та? 😆

Три годишна беше графиката.
Ок, нека да е за целия период, откакто са в Еврозоната

От януари 2023 до август 2025 ръстът на средната заплата е 33%
От януари 2023 до август 2025 инфлацията с натрупване е 10,5%

преди 5 минути, communismatic написа:

Тъп ли си? За ТРИ години.

току-що, communismatic написа:

Мхм, добре...

Някой по-умен, ако може, да се включи... В тоя форум малцина са такива, ама нека бъдем оптимисти...

Това ли са фактите и аргументите с които опровергаваш моите факти? 

току-що, plamen.spam написа:

Ок, нека да е за целия период, откакто са в Еврозоната

Аха, т.е. от теб, да мине? 😆

преди 1 минута, plamen.spam написа:

33% ръст? Верно? Я дай да видя източник, който да потвърди това? Щото досега бяха 40%, изведнъж станаха 33%... Дай да видя източник, колко РЕАЛНО се е повишила средната им заплата. Виж в Chat GPT, каква е разликата между РЕАЛНО и НОМИНАЛНО, щото ти един документ, не можеш, да разчетеш... какво остава за икономически анализи. Знаем се, все пак...

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Тъп ли си? За ТРИ години.

Аха, да. Щото написа август 2022-ра, пък те тогава не бяха влезли в Еврозоната... Пак някакви елементарни опити за стъкмистика. 😆

преди 3 минути, plamen.spam написа:

10,5% инфлация за три години? Верно ли бе? 😆

преди 2 минути, communismatic написа:

33% ръст? Верно? Я дай да видя източник, който да потвърди това? Щото досега бяха 40%, изведнъж станаха 33%... Дай да видя източник, колко РЕАЛНО се е повишила средната им заплата. Виж в Chat GPT, каква е разликата между РЕАЛНО и НОМИНАЛНО, щото ти един документ, не можеш, да разчетеш... какво остава за икономически анализи. Знаем се, все пак...

Аха, да. Щото написа август 2022-ра, пък те тогава не бяха влезли в Еврозоната... Пак някакви елементарни опити за стъкмистика. 😆

Поскъпване има, но доходите растат и това компенсира.

преди 9 минути, communismatic написа:

Мхм, добре...

Защо Хърватия има по-ниска инфлация и по-висок кредитен рейтинг от България, след като еврото е проблем?

преди 1 минута, communismatic написа:

Спиш ли?

От август 2022 до август 2025 ръстът на средната заплата е 40%

От август 2022 до август 2025 инфлацията с натрупване за периода е 14.2%

image.png image.png

Брато, ти малоумен ли си? Имаш ли понятие, какво е това чудо "инфлация с натрупване"? Я ми обясни, как го разбираш... Щото очевидно имаш проблеми с разбирането... 😆

преди 4 минути, plamen.spam написа:

Спиш ли?

Я ми обясни... при положение, че за три години инфлацията е 10,5%, каква е логиката, министъра да слага таван на цените? Каква е логиката и хората, да излизат на протести срещу вдигането на цените? :) 

Брато, ти малоумен ли си? Имаш ли понятие, какво е това чудо "инфлация с натрупване"? Я ми обясни, как го разбираш... Щото очевидно имаш проблеми с разбирането... 😆

Защо Хърватия има по-ниска инфлация и по-висок кредитен рейтинг от България, след като еврото е проблем?

Я ми обясни... при положение, че за три години инфлацията е 10,5%, каква е логиката, министъра да слага таван на цените? :) 

Таванът беше само за 30 основни продукта. От февруари тази година е разширен до 70. За да се избегне спекулативно повишение. 
Бъркаш ги малко спекулативно и инфлационно...
За останалите няма таван.

Сега бъди така добър и отговори на въпроса: какво ще спечелим ако НЕ влезем в еврозоната?

преди 8 минути, communismatic написа:

Я ми обясни... при положение, че за три години инфлацията е 10,5%, каква е логиката, министъра да слага таван на цените? Каква е логиката и хората, да излизат на протести срещу вдигането на цените? :) 

Защо мислиш, че инфлацията от 10,5% означава, че всички цени са поскъпнали еднакво? Умно лафкаджийче като теб, не би трябвало да изпита затруднение да отговори? 

Редактирано от "Саша" (преглед на промените)

Таванът беше само за 30 основни продукта. От февруари тази година е разширен до 70. За да се избегне спекулативно повишение. 
Бъркаш ги малко спекулативно и инфлационно...

Аха, т.е. проблем няма с инфлацията, ама има таван на цените на 70 стоки... И хората изведнъж се юрнали да протестират. ОК, разбрах... 😆

Сега бъди така добър и отговори на въпроса: какво ще спечелим ако НЕ влезем в еврозоната?

Т.е. ти съвсем сериозно си признаваш, че си малоумен? 

преди 1 минута, "Саша" написа:

Защо мислиш, че инфлацията от 10,5% означава, че всички цени са поскъпнали еднакво? Умно лафкаджийче като теб, не би трябвало да изпита затруднение да отговори? 

😆😆😆😆😆

УНИКАЛЕН!

Т.е. ти съвсем сериозно си признаваш, че си малоумен? 

Гълъбе, спри се с тия лупинги...

преди 1 минута, "Саша" написа:

😆😆😆😆😆

УНИКАЛЕН!

Това ли е аргументираният отговор? 😆😆😆 Същият като другите..... 😆

преди 4 минути, plamen.spam написа:

Гълъбе, спри се с тия лупинги...

Не, бе. Сериозно те питам. Аз съм обяснил, какво ще загубим, ако влезем в Еврозоната, та ти ме питаш, какво ще спечелим, ако не влезем... Т.е. ти признаваш, че си бавноразвиващ? Така ли да разбирам?

преди 19 часа, plamen.spam написа:
на 3.11.2025 г. в 0:45, M.Николов написа:

Вината, Пламенчо, е в смяната на строя и смяната на собствеността.Точно в тези години протича ударна колективизация, което води и до определени проблеми.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Колективизация_в_България

на 3.11.2025 г. в 1:08, M.Николов написа:

Трудно се решават подобни проблеми.

т.е. тенденцията на спад вече е била обърната (през 1948 г.), но заради начина на изпълнение и прилагане на решението за ударна колективизация, отново се поема в посока спад?

С това съм съгласен.

Тоест, това си е лично твоя интерпретация на думите ми, която няма нищо общо с това, което аз съм написал!

Така че, няма как да си съгласен.:hush:

преди 11 минути, M.Николов написа:

Тоест, това си е лично твоя интерпретация на думите ми, която няма нищо общо с това, което аз съм написал!

Сам каза, че вината за спада (1949-1950) е точно ударната колективизация:  в тези години протича ударна колективизация, което води и до определени проблеми.
Усилената колективизация започва през 1948 г., с подготовка на законовата база в края февруари, началото на март и после през май с постановлението за нарядите (прогресивно натурално облагане), нали така? Или греша?

т.е. горе-долу до средата на 1948 г. имаме един период, с процес на възстановяване след войната и след окупацията от РККА, а от средата на годината имаме нов период - ударна колективизация и нови реформи, които обаче водят до две последователни години на упадък (1949-1950).

Стремежът ти да вкараш двата периода под една обща тенденция, е меко казано подвеждане и опит за заблуда.

btw, за някои подотрасли упадъкът продължава по-дълго. Например, за възстановяне производството на мляко, са необходими още няколко допълнителни години. Заради изкланите крави, едва през 1956 г. е надхвърлено нивото от 1948 г.

преди 11 минути, plamen.spam написа:

Стремежът ти да вкараш двата периода под една обща тенденция, е меко казано подвеждане и опит за заблуда.

Нима!

И защо така, нима и през двата периода няма колективизация в България?

Вярно в началото тя върви бавно.

Всъщност Пламенчо до 1950г. все още голяма част от селяните не са влезли в ТКЗС

А как се управляват частни земи и животни, Пламенчо?

преди 7 часа, communismatic написа:

Аз съм обяснил, какво ще загубим, ако влезем в Еврозоната, та ти ме питаш, какво ще спечелим, ако не влезем..

Добре, добре, ако е по-добре да стоим извън еврозоната, посочи ми една държава в ЕС, която е по-добре икономически именно заради това, че е останала извън еврозоната? Нали си умен лафкаджия който е прочел цяла въображаема вагонетка с книги, този елементарен въпрос не би трябвало да те затрудни. 

преди 1 минута, M.Николов написа:

Нима!

И защо така, нима и през двата периода няма колективизация в България?

Вярно в началото тя върви бавно.

Насилствена ли е?

преди 2 минути, M.Николов написа:

Всъщност Пламенчо до 1950г. все още голяма част от селяните не са влезли в ТКЗС

Нали и аз това казвам. Обаче има ръст, нали?

преди 2 минути, M.Николов написа:

А как се управляват частни земи и животни, Пламенчо?

Как е управлявано успешно преди това?

преди 5 минути, plamen.spam написа:

Как е управлявано успешно преди това?

Преди е управлявал пазара, колко е успешно е друг въпрос.

При новия строй управлението е планово, но как да управляваш нещо, което не е под твое управление?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.