Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 8 часа, communismatic написа:

Аз съм обяснил, какво ще загубим, ако влезем в Еврозоната, та ти ме питаш, какво ще спечелим, ако не влезем... 

Смяташ ли да ми посочиш една държава в ЕС, която е по-добре икономически именно заради това, че е останала извън еврозоната? Виждам, че гледаш тъпо монитора, би трябвало да не се затрудниш да отговориш на толкова елементарен въпрос. Все пак цяла вагонетка с книжки си прочел, в теб ми е надеждата да получа отговор.

_20251104_085407.thumb.png.ce19aba0e2f0c3f2015950fd930dea47.png

Редактирано от "Саша" (преглед на промените)

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 4 минути, M.Николов написа:

При новия строй управлението е планово, но как да управляваш нещо, което не под твое управление?

Как Полша управляваше земеделието си без колективизация?

преди 7 минути, plamen.spam написа:

Как Полша управляваше земеделието си без колективизация?

Кой ти ги разправя тези?

"В края на 40-те и началото на 50-те години на ХХ в. полските селяни
масово са агитирани да работят в областта на строителството, за добива на
полезни изкопаеми, както и в сферата на индустрията. Това е свързано, от
една страна, с масовото строителство и възстановяването на градовете след
опустошителните разрушения, настъпили вследствие на Втората световна
война, а от друга, с интензивната индустриализация, характерна за цяла
Източна Европа в този период. По време на управлението на Б. Берут в
страната съществува и частна собственост, макар и в ограничени размери за
разлика от повечето страни в Източна Европа. Осъществяват се и реформи в
областта на земеделието. До 1954 г. в страната се появяват около 10 хил.
колхози5 от съветски тип. Има частната земеделска собственост, но тя също
е ограничена. Селяните обаче са задължени да продават цялото си
производство на градовете и на държавата на твърдо регламентирани цени."

http://journal-history.com/wp-content/uploads/2023/12/ЖИАИ-2-3-2023-Рогозенски.pdf

преди 1 минута, M.Николов написа:

Кой ти ги разправя тези?

Колко е национализираната след 1945 г. земя в Полша?

преди 31 минути, "Саша" написа:

Смяташ ли да ми посочиш една държава в ЕС, която е по-добре икономически именно заради това, че е останала извън еврозоната?

Т.е. искаш ми държава, която не е влязла в ЕС, та да преценя, че сега е по-добре икономически, щото ще знам, какво ще се случи, ако е останала и извън еврозоната и ако не е останала извън еврозоната? Брато, ти как успяваш, да си включиш компютъра? Ама пийте ги тия хапчета, ве... Да не съм длъжен постоянно, да се занимавам с болни хора?! Цял живот ще въртиш геврека, Умен Джоки... Такива като теб за друго не стават.

преди 33 минути, "Саша" написа:

Виждам, че гледаш тъпо монитора, би трябвало да не се затрудниш да отговориш на толкова елементарен въпрос.

Верно? Я ми кажи, какво конкретно печелим от влизането в еврозоната и как БВП-то и доходите се връзват с критериите за приемането на еврото. Питам сигурно за 345-ти път, та даже ме нарече и "тъпак" а-у... Докажи, че имаш акъл поне колкото едно петгодишно дете. Щото до този момент, не потвърждаваш обратното.

преди 17 минути, M.Николов написа:

Пламенчо, струва ми се че ме бъркаш с Гугъл.:wub:

Изразяваш някакви съмнения. 
Чувал ли си колко "успешна" е колективизацията в Полша?

преди 23 минути, M.Николов написа:

Кой ти ги разправя тези?

Пламен Умния още ли върти мантрата за некадърните комунисти... Болни хора, аз какво разправям.

преди 2 минути, communismatic написа:

Т.е. искаш ми държава, която не е влязла в ЕС, та да преценя, че сега е по-добре икономически, щото ще знам, какво ще се случи, ако е останала и извън еврозоната и ако не е останала извън еврозоната?

Не, не говоря за държави извън ЕС. Говоря за държави в ЕС, които са избрали да не влизат в Еврозоната. Можеш ли да посочиш поне една, която е по-добре икономически именно заради това?  Доказваш, че имаш акъл поне колкото едно пет месечно бебе. Щото до този момент, не потвърждаваш обратното. 😆 Един елементарин въпрос не може да разбере, уж е прочел една вагонетка с книги, а не може да разбере един въпрос. 😆

преди 1 минута, "Саша" написа:

Можеш ли да посочиш поне една, която е по-добре икономически именно заради това?

Да, именно. Да посоча една държава, която е по-добре икономически щото не е влязла в Еврозоната? И как да знам, какво ще се случи, ако беше влязла в Еврозоната? Брато, ти как си взел шофьорска книжка за тираджия? Как изобщо са те допуснали до изпит? :) 

преди 2 минути, "Саша" написа:

Един елементарин въпрос не може да разбере, уж е прочел една вагонетка с книги, а не може да разбере един въпрос.

Кво стана с отговорите на въпросите ми, Умно Джоки? Нещо много се затрудняваш? Два дена те питам и пак се гърчиш... :) 

преди 6 минути, communismatic написа:

Пламен Умния още ли върти мантрата за некадърните комунисти... Болни хора, аз какво разправям.

Няма и да излезе от нея.

Въпрос на капацитет.

току-що, M.Николов написа:

Няма и да излезе от нея.

Въпрос на капацитет.

И с тираджията нещата са потресаващи... Тия хора направо са обида за планетата ни.

преди 1 минута, communismatic написа:

И как да знам, какво ще се случи, ако беше влязла в Еврозоната?

И как ЗНАЕШ какво ще се случи с България след като влезе в еврозоната? Хванах ли те гад проста? Посочи ми една държава в ЕС, която е по-добре икономически именно защото е останала извън Еврозоната?

преди 1 минута, "Саша" написа:

И как ЗНАЕШ какво ще се случи с България след като влезе в еврозоната? Хванах ли те гад проста? Посочи ми една държава в ЕС, която е по-добре икономически именно защото е останала извън Еврозоната?

Баба им Ванга им го е казала

току-що, "Саша" написа:

И как ЗНАЕШ какво ще се случи с България след като влезе в еврозоната?

Ми прочети ми още 20-30 пъти поста, та извикай някой до теб, примерно майка ти, та да ти обясни, понеже на теб не ти стига акъла, за да го разбереш. Говорим за критерии, говорим за икономически показатели и прочее. Хърватия е в икономически подем, ама това не значи, че народа е щастлив от приемането на еврото. Има инфлация и т.н. Знам, че обяснявам прекалено сложно за теб, ама извикай родителите си, да ти го обяснят. Щото абсолютно доказано си с капацитет на земноводно. Аз наистина не проумявам, как успяваш, да си включиш компютъра.

преди 2 минути, "Саша" написа:

Хванах ли те гад проста?

За човек, дето даже не знае, що трябва, да влизаме в Еврозоната, да ме нарича "прост"... деазнам, малко ми е смешно.

преди 2 минути, M.Николов написа:

Няма и да излезе от нея.

Въпрос на капацитет.

К'во стана с Полша след войната?
Май може да се управлява селско стопанство и без колективизация/национализация?

Или Сърбия? Все пак и тя беше тръгнала по пътя на социализма.
Знаеш ли я тази история с Тито:
Някъде около 1948 г. събрал политбюро на съвещание за бъдещето на селското стопанство: да върви по пътя на - изцяло кооперирано, или както в други страни - смесено частно и държавно земеделие.
Най-напред се изказали съветските клакьори: "В колхозите на СССР най-бързо растат добивите, площите, благосъстоянието на колхозниците и т. н.", "В СССР расте броят на колхозите-милионери", "Расте това, расте онова..." Тито не издържал и ги прекъснал: "Стойте сада я да ви кажем! Само курец расне у чужде руке!"

току-що, Zolin написа:

Баба им Ванга им го е казала

Могат да правят въображаеми предсказания, които представят за ИСТИНА, и не могат да отговорят на факти? 😆  Това е пропаганда, по цял ден четат такива измислици и след това ги натрапват на нас. 😆😆😆

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Верно? Я ми обясни как по-точно бихме управлявали селското си стопанство без колективизация? Конкретно? Ти май нон-стоп пишеш тъпотии, а?

току-що, "Саша" написа:

Това е пропаганда, по цял ден четат такива измислици и след това ги натрапват на нас.

Най-умният тираджия да говори за пропаганда... Майко мила! 😆

преди 2 минути, communismatic написа:

Хърватия е в икономически подем, ама това не значи, че народа е щастлив от приемането на еврото.

Народа не бил щастлив, че стандарта на живот им се вдига и стават по-заможни. 😆 Боже, слез и си прибери версиите. 😆

току-що, "Саша" написа:

Народа не бил щастлив, че стандарта на живот им се вдига и стават по-заможни. 😆 Боже, слез и си прибери версиите. 😆

Стават по-заможни с вдигането на цените? Верно ли? 😆

Най-умният тираджия сред ГЕРБерите...

Верно? Я ми обясни как по-точно бихме управлявали селското си стопанство без колективизация? Конкретно? Ти май нон-стоп пишеш тъпотии, а?

Дечко, ще цитирам Николов. "струва ми се че ме бъркаш с Гугъл. :wub:"

Посочил съм две страни. Позаинтересувай се как са управлявали селското си стопанство без насилствена колективизация и национализация.

току-що, plamen.spam написа:

Посочил съм две страни

Кви две страни си ми посочил, питам те за България конкретно. Стига си бягал постоянно от въпроси и си ги измествал. Как България можеше да се развива правилно без колективизация? Конкретно? Нали си много знаещ, айде да те видя...

преди 8 минути, plamen.spam написа:

К'во стана с Полша след войната?

Извинявай, но ти дебил ли си?

10 000 колхози от съветски тип в Полша!

преди 48 минути, M.Николов написа:

"В края на 40-те и началото на 50-те години на ХХ в. полските селяни
масово са агитирани да работят в областта на строителството, за добива на
полезни изкопаеми, както и в сферата на индустрията. Това е свързано, от
една страна, с масовото строителство и възстановяването на градовете след
опустошителните разрушения, настъпили вследствие на Втората световна
война, а от друга, с интензивната индустриализация, характерна за цяла
Източна Европа в този период. По време на управлението на Б. Берут в
страната съществува и частна собственост, макар и в ограничени размери за
разлика от повечето страни в Източна Европа. Осъществяват се и реформи в
областта на земеделието. До 1954 г. в страната се появяват около 10 хил.
колхози5 от съветски тип.
Има частната земеделска собственост, но тя също
е ограничена. Селяните обаче са задължени да продават цялото си
производство на градовете и на държавата на твърдо регламентирани цени."

Кви две страни си ми посочил, питам те за България конкретно. Стига си бягал постоянно от въпроси и си ги измествал. Как България можеше да се развива правилно без колективизация? Конкретно? Нали си много знаещ, айде да те видя...

Точно както другите страни, в които няма насилствена колективизация и национализация.

току-що, communismatic написа:

Стават по-заможни с вдигането на цените? Верно ли? 😆

Това ли успя да измислиш като защита? Пропагандата така действа, изтъква се само ВАЖНОТО. 😆 А това, че икономиката се развива, заплатите се вдигат, бизнеса развива и други, са МАЛОВАЖНИТЕ дреболии. Народа не бил щастлив, по-щастлив щял да е ако са бедни... 😆😆😆 Още глупости ще напишеш ли преди да съм те подхванал за цените, че и там ще грохнеш като сопол? 😆 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.