Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Ето относно Хърватия и влизането в Еврозоната. Понеже най-умният ГЕРБер сред тираджиите, не прави разлика между икономически възход и вдигане на цените... Толкова му обира акъла на момчето, ама ние си го знаем.

Цитат

We in Croatia saw extreme price hikes inspite ALL asertions from our government. Now Eu bank can hit us s she please
Bulgars, do not fall for it, keep your freedom

Цитат

Dont do It Bulgaria in Croatia after Euro came in prices went up soo high but salary didint went up to level up high prices

Цитат

We’re actually not part of the balkans firstly Secondly I don’t agree with the EU or euro ! Destroyer of what was once beautiful

Цитат

From the higher perspective EU is looking towards Croatia more like an influencer in the region, than Croatia itself. The politicians are looking on the EU, Schengen, Eurozone, Oecd or Nato accession like a goal for itself (more from the perspective of foreign diplomacy) then a challenge and opportunity for after it. Since we entered EU the pressure for improvement and monitoring seems to be severely reduced, even when the reforms have not been completed. The 10,5 B€ Croatia gets is not really so huge money, because it is really 1,5 B€ yearly (about 2% of GDP), which is barely statistically significant and most of the projects need to be cofunded by the government. Due to the open competition many foreign companies are getting contracts instead of domestic ones, so the multiplicative gains are limited. In the same time the costs of the projects seem to be more and more inflated, which additionally limits their number and spread and adds fuel to existing corruption (maybe even of international scale). …

Цитат

As a citzen of Croatia i am really disappointed. Entering EU (or then EC) was a goal and some kind of aspiration of people even from the times of ex. Yugoslavia, since the country was right on the border (like the east Germany was) with EC, the borders were open and there were already substantial cooperation present, so if there would be no war, we would probably become members by the end of 1990-ies. So we were disappointed even before we entered. When we finally entered we were already exhausted, but not even the EU was the same. However there was still some hope left, although it seems now nothing really substantial has happened and we got some new challenges like huge exodus of population (which is the best indication of real situation in Croatia for the ordinary people) and the perverse try of foreign and domestic economic elites to replace population with foreign workers so they could continue their oligarchy position and continue exploitation of the country. This hierarchy spreads then down till the single person and who is not the part of it does only have one real solution - to move abroad or scrap the bottom of the society, which is also unsustainable because of pretty high costs of living, so many people become homeless or are constantly living on the edge. The usage of antidepressant drugs is widespread. On the same time you regularly see some (even very young) people driving expensive cars and going about enjoying their lives. …

Така като гледам... хърватите са доста щастливи от влизането в Еврозоната.

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Точно както другите страни, в които няма насилствена колективизация и национализация.

Верно ли бе? Я ми обясни как се обработва некомасирана земя? 

преди 1 минута, "Саша" написа:

Още глупости ще напишеш ли преди да съм те подхванал за цените, че и там ще грохнеш като сопол?

Пича не прави разлика между инфлация и икономически растеж, но ще ме "подхваща" и за цените... Елементарен на n-та степен! 😆

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 3 минути, communismatic написа:

Така като гледам... хърватите са доста щастливи от влизането в Еврозоната.

Също като протест пред НС, шайка от двадесет възрожденци крещят и развяват лозунги под наслов, НИЕ СМЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ. 😆

Редактирано от "Саша" (преглед на промените)

току-що, "Саша" написа:

НИЕ СМЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ.

То по-добре, че ти не си цяла България, че тогава съвсем щяхме да я прокопсаме. Кво стана с отговорите на въпросите ми, между другото? Нали уж аз съм "тъпака", а ти не можеш, да отговориш, дори какво конкретно печелим от влизането в Еврозоната? Докажи, че не си с акъл на земноводно... :) 

Кво стана с отговорите на въпросите ми, между другото? Защо не можеш, да отговоришкакво ще спечелим ако не влезем в Еврозоната? Докажи, че не си с акъл на земноводно... :) 

преди 2 минути, communismatic написа:

Дзверче, родителите ти, да не са брат и сестра?

Словакия, Литва, Латвия, Естония, Хърватия. Всички те влязоха в Еврозоната и днес имат по-високи доходи и по-ниска инфлация от България. Това са факти, не хипотези. След като твърдиш, че оставането извън еврозоната е по-добро, дай ми поне една държава в ЕС, която е доказала това?

преди 11 минути, M.Николов написа:

10 000 колхози от съветски тип в Полша!

Редактирал си поста си след като съм направил моя. Затова не съм видял цитата...

Знаеш ли какво се случва с тези 10 000 колхоза от съветски тип?
През 1956, в периода на "размразяване", намаляват до 1500.

току-що, "Саша" написа:

Словакия, Литва, Латвия, Естония, Хърватия. Всички те влязоха и днес имат по-високи доходи и по-ниска инфлация от България. Това са факти, не хипотези. След като твърдиш, че оставането извън еврозоната е по-добро, дай ми поне една държава в ЕС, която е доказала това?

Умен тираджия... преди да задаваш поредица от малоумни въпроси, на които вече съм отговарял (просто не си ги разбрал, щото си безкрайно умен), та редно е да ми отговориш първо на моите... Щото така се води дискусия. Знам, че няма как да отговориш, понеже си с капацитет на костенурка, ама просто искам, да те видя, как се гърчиш. Такива като теб освен да карат тир, за друго не стават... Ти си обида дори за България, такива хора като теб ни решавате съдбата...

току-що, Gaming_Solutions написа:

В темата за еврото многократно сме коментирали ползите и отдавна опорките за негативите са оборени 

Мда, сигурен съм, че ти си "оборил". Ти си на един акъл с тираджията...

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Затова не съм видял цитата...

Кажи, как се обработва некомасирана земя, стига ми бяга по тъча... Нали си много наясно с нещата?

току-що, communismatic написа:

преди да задаваш поредица от малоумни въпроси, на които вече съм отговарял 

Къде си отговарял, покажи? 🙂

току-що, "Саша" написа:

Къде си отговарял, покажи? 🙂

Ми прочети ми просторният пост отново, после извикай и родителите си... Явно е, че сам-самичък не можеш, да се справиш. Толкова ти е акъла просто, пак да го напиша. 

току-що, communismatic написа:

Ми прочети ми просторният пост отново, после извикай и родителите си... Явно е, че сам-самичък не можеш, да се справиш. Толкова ти е акъла просто, пак да го напиша. 

Защо не можеш да отговориш на моите въпроси? 😆

преди 2 минути, communismatic написа:

Мда, сигурен съм, че ти си "оборил". Ти си на един акъл с тираджията...

Да, по принцип като смениш темата, приемам, че съм те оборил. 

Ти реално в момента си копираш мненията от съседната тема в тази, жалко е. Представям си те как си имаш една папка с готови шаблоини и само копи-пейст. Това Клипче за Хърватия и уж цитатите са едно към едно даже в същата последователност си ги копирал и на 15 Юни в съседната тема :)

току-що, Gaming_Solutions написа:

Да, по принцип като смениш темата, приемам, че съм те оборил.

Аха, ти си ме "оборил". Предния път се оказа, че не прави разлика между държавна политика чрез пропагандиране на ЛГБТИ извращения и това, че някой певец бил гей. И тоя ме "оборва"... 😆😆😆😆😆

Това ли е "оборването"? 😆😆😆

на 15.06.2025 г. в 8:53, Gaming_Solutions написа:

В периода 2021, 2022, 2023 след ковид кризата имаше висока инфлацията навсякъде, не е някакъв феномен при нас. 

преди 2 минути, "Саша" написа:

Защото си толкова умен, че даже не можеш и да разбереш написаното от мен. Толкова е просто. Ти не правиш разлика между икономически възход и инфлация, какво да коментирам с теб по-точно? Ти си на едно ниво с тия, дето им дават пари да гласуват за ГЕРБ. Едно определено малцинство... ;) 

Вагонетката с книжки не помага ли, или и тя е лъжа като останалите ти коментари? 😆

току-що, "Саша" написа:

Вагонетката с книжки не помага ли, или и тя е лъжа като останалите ти коментари? 😆

Отговорих ти, умно момче такова... Пак писането е изпреварило мисленето. То при теб все така се получава... 😆

Елементарен на n-та степен...

преди 19 минути, "Саша" написа:

Също като протест пред НС, шайка от двадесет възрожденци крещят и развяват лозунги под наслов, НИЕ СМЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ. 😆

Търси и намира пропагандата. Всяка платена трол копейка като него прави това.

преди 4 минути, communismatic написа:

Отговорих ти, умно момче такова... 

Понеже доказваш, че си прост и затова ще те попитам пак. Литва, Латвия, Естония, Хърватия. Всички тези държави влязоха в ЕЗ и днес имат по-високи доходи и по-ниска инфлация от България, това са факти. След като ти твърдиш, че оставането извън ЕЗ е по-добро, дай ми поне една държава в ЕС, която е доказала това?

току-що, "Саша" написа:

Понеже доказваш, че си прост ще те попитам пак.

До момента ти го доказваш, ама карай... 😆

преди 8 минути, plamen.spam написа:

Знаеш ли какво се случва с тези 10 000 колхоза от съветски тип?
През 1956, в периода на "размразяване", намаляват до 1500.

Как си с английския?
Надявам се да се справиш с превода.

Комунето също да чете. Нали питаше как се прави?
image.png

Текст:

Spoiler

Transition of Polish countryside in the years 1918–1989

4. Years 1956–1989

1956 brought important changes, also for the countryside. The most spectacular was the dissolution of some of the cooperative farms. Out of ten thousand, only 1,500 farms survived. The reason for that were farmers’ objections and fears that the political climate supporting such initiatives would soon pass. Decollectivization, which was characteristic, was highest in the new lands, where most of such farms had been set up in the first place. In the heyday of the Polish thaw, most of the village dwellers un-derstood Władysław Gomułka’s comments and the decree of the Central Committee of the Polish Workers’ Party as a departure from the collectivization policy. As a matter o fact, the party and state authorities did not as much resign from it, but postponed it, choosing the alternative manner – creating machinery rings (Pl. kółko rolnicze), preparing farmers for further cooperative farming. 
Since October 1956, the state policy on the individual farmers had changed as well. The compulsory quotas had been limited, the buy-in prices raised, the taxation burden alleviated and the farmers had been allowed to apply for loans in the banks. These concessions brought a shift in the social climate in the countryside and an immediate rise in agricultural production. In 1957, the yield was highest of all observed after the war, though still insuficient to meet the demand for the produce.

преди 2 минути, "Саша" написа:

Понеже доказваш, че си прост и затова ще те попитам пак. Литва, Латвия, Естония, Хърватия. Всички тези държави влязоха в ЕЗ и днес имат по-високи доходи и по-ниска инфлация от България, това са факти. След като ти твърдиш, че оставането извън ЕЗ е по-добро, дай ми поне една държава в ЕС, която е доказала това?

преди 1 минута, communismatic написа:

До момента ти го доказваш, ама карай... 😆

Това ли е отговора ти? 😆 Защо не можеш да посочиш една държава? Ще ти дам пример: Мароко. Виж колко е елементарно да се отговори, защо ти не можеш да отговориш? :popcorn2:

току-що, "Саша" написа:

Виж колко е елементарно да се отговори, защо ти не можеш да отговориш?

Като е толкова елементарно, отговори ми на двата въпроса... Докажи, че не си с акъл на земноводно... :) 

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Как си с английския?

Кво стана с комасираната земя? Жалко момче?

преди 1 минута, communismatic написа:

Като е толкова елементарно, отговори ми на двата въпроса...

Ти смяташ ли тази година да отговориш на моя въпрос? Литва, Латвия, Естония, Хърватия. Всички тези държави влязоха в ЕЗ и днес имат по-високи доходи и по-ниска инфлация от България, това са факти. След като ти твърдиш, че оставането извън ЕЗ е по-добро, дай ми поне една държава в ЕС, която е доказала това?

Ти смяташ ли тази година да отговориш на моя въпрос? Литва, Латвия, Естония, Хърватия. Всички тези държави влязоха в ЕЗ и днес имат по-високи доходи и по-ниска инфлация от България, това са факти. След като ти твърдиш, че оставането извън ЕЗ е по-добро, дай ми поне една държава в ЕС, която е доказала това?

Уникално жалко и примитивно създание... 😆

Кво стана с комасираната земя? Жалко момче?

Тъпичкото ми, какво прочете и какво разбра?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.