Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 5 минути, jhoro написа:

има резервисти!

Запасняци се наричаха професоре! Ти изобщо служил ли си или си се отървал с някой трик?

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

"РЕзервистите" бяха страшна паплач.

Теоретиците на срочната служба са прави - трябва на 18 да влезеш че да се научиш на екипна работа

Иначе ставаш ... жорко или косьо 

преди 4 минути, чичо Сашо написа:

Запасняци се наричаха професоре! Ти изобщо служил ли си или си се отървал с някой трик?

Да си чувал за "времена в българския език"? Сегашно, бъдеще, минало ...

"Наричаха" е в минало време, а глти казваш

преди 16 минути, чичо Сашо написа:

Офицер от запаса съм

което е в сегашно време!

Пп. Всеки "фазан" след уволнението ставаше О З.

преди 2 минути, Киро Н. написа:

"РЕзервистите" бяха страшна паплач.

Теоретиците на срочната служба са прави - трябва на 18 да влезеш че да се научиш на екипна работа

Иначе ставаш ... жорко или косьо 

При соца запас се провеждаше там, където в кръчмата няма оборот!

Какъв е този "Косьо"?

преди 3 минути, jhoro написа:

Пп. Всеки "фазан" след уволнението ставаше О З.

Да ама съм старши офицер жоренце! Не фазан! 

преди 40 минути, чичо Сашо написа:

Да ама съм старши офицер жоренце! Не фазан! 

Дреме ми на дедовия - какъв си бил. В момента си никой!

И най-вероятно „работиш“ на някой портал - „Два дни сън, два дни почивка“!

преди 23 минути, jhoro написа:

Дреме ми на дедовия - какъв си бил. В момента си никой!

И най-вероятно „работиш“ на някой портал - „Два дни сън, два дни почивка“!

жоренце, с 1850 лв. пенсия, ни работа нито мисля да работа! Такъв като тебе ще трябва да работи! :giggle1:

Гледам че си капацитет по всичко, и разбираш от всичко, всичко знаеш и можеш, защо не те предложим да си съветник по всички въпроси! България има нужда от такива като тебе! Или сме до тука точно от такива като тебе!?  

Как мислите драги читатели! Правилно те бях блокирал и този път си завинаги. 

Чао професорче!

п.п. И на мен ми дреме на дедовия за тебе и такива като тебе! :giggle1:

И са к'во? Срещнахте се на Елба и... кой откъде е. Ем се беше заформил лаф моабет (както и да се пише т'ва)... И са пак ш'се почне - 2 стинки билета, 4 стинки билета... 20-25 стинки кино на първия ред. С ангажимента да събираш стрелите на Гойко Митич. И да го съветваш к'во да прай... примерно - фане бяла девойка и като пълен залупеняк пита - са к'во те прайм бяла девойко? А от първия ред цигaнeто вика - дгд бате Гойко, дгд...

преди 13 часа, The Lone Star написа:

Не може така да се сравняват нещата. 

Абсолютно резонно е да се прави такова сравнение, защото точно през 2003 г. се постига предложението от 1990 г. по време на ВНС, "Минималният размер на възнаграждението на срочнослужещия да не бъде по-ниско от 1/3 спрямо минималната работна заплата за страната".

Каквото и да си говорим обаче, най-добре са били през 1999 г. Заплата на редник от 1.07.1999 г. (ПМС №149/05.07.1999, ДВ №63/13.07.1999) - фантастичните 4800 лв. 🤣
@communismatic , специално за теб, подчертавам в червено:

image.png

преди 1 час, чичо Сашо написа:

Как мислите драги читатели! Правилно те бях блокирал и този път си завинаги. 

Чао професорче

На това се казва - Боклукът да се изхвърли сам!

Някой да вземе, да обясни на това форумно недоразумение, че няма никаква разлика, дали взимаш 1,50 лева или 4,50 лева, защото това не е никаква заплата, а символична сума, с която войникът да си купи вестник, сапун, цигари и прочее... В смисъл... спора ни тръгна от евтината манипулация на костовиста, че войниците блъскали за 1,50 лева. Това както вече разбрахме е лъжа...

преди 24 минути, communismatic написа:

Това както вече разбрахме е лъжа...

Това как успя да го докажеш?

Хем го пише черно на бяло "заплата" в Държавен вестник, хем се отчита за трудов стаж, обаче Дървеният, вечно питащ философ, с ЕЛЕМЕНТАРНАТА си логика, продължава да твърди "това не е никаква заплата".

Отчайващо е положението с това момче...

преди 54 минути, plamen.spam написа:

Хем го пише черно на бяло "заплата" в Държавен вестник, хем се отчита за трудов стаж, обаче Дървеният, вечно питащ философ, с ЕЛЕМЕНТАРНАТА си логика, продължава да твърди "това не е никаква заплата".

Т.е. заплата, която е 1% от минималната тогавашна? А, кажи ти с "желязната" си логика?

преди 54 минути, plamen.spam написа:

Отчайващо е положението с това момче...

Да, де. Вижда се с просто око при кого е отчайващо. Сутринта ти писах, че няма как един човек да взима такива пари, щото образно казано ще умре от глад, а ти реши, че не съм знаел, че войниците ги хранели. Все едно с Джокович и Баалбек, да си пиша... Никаква разлика няма в "мирогледите"...

преди 10 минути, communismatic написа:

Т.е. заплата, която е 1% от минималната тогавашна? А, кажи ти с "желязната" си логика?

Да, де. Вижда се с просто око при кого е отчайващо. Сутринта ти писах, че няма как един човек да взима такива пари, щото образно казано ще умре от глад, а ти реши, че не съм знаел, че войниците ги хранели. Все едно с Джокович и Баалбек, да си пиша... Никаква разлика няма в "мирогледите"...

Това "образно казано" защо досега липсваше в речниковия ти запас? Трябва с ченгел ли да ти вадим "мислите"? Отдавна съм спрял с приомите от литературен анализ, да гадая "какво е искал да каже авторът".
Каквото си написал, това четем.

И вземи го проумей най-накрая, че това е била заплатата на срочнослужещия.

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Това "образно казано" защо досега липсваше в речниковия ти запас? Трябва с ченгел ли да ти вадим "мислите"? Отдавна съм спрял с приомите от литературен анализ, да гадая "какво е искал да каже авторът".
Каквото си написал, това четем.

Ми то е близко до акъла. Разсъждавам чисто логически. Каква заплата ще е 1,50 на месец? А, човека с "желязната" логика? Ти сам каза, че е 1% от минималната заплата в ония години? Това каква заплата е по-точно? Не е ли символична сума за сапун/вестник/цигари и прочее? И що не виете на умряло, че 10 години по-късно, след 10 години демократичен просперитет е кажи-речи пак толкова? Нещо не съм ви чел лицемерните постове по тоя въпрос? Я, костовистчето да отговори... Великият демократ Иван Костов, що не вдигна драстично заплатите на тия клети българи... Как е възможна такава гигантска несправедливост!

току-що, plamen.spam написа:

Законно установена.

Мхм, да. Що не се възмущавате само, че 10 години по-късно е била пак толкова? Нещо ми пропусна питанката...? Човека с "логиката"?

преди 29 минути, plamen.spam написа:

Това "образно казано" защо досега липсваше в речниковия ти запас? Трябва с ченгел ли да ти вадим "мислите"?

Той няма мисли - само пита и не чете отговорите!

Цитат

Каква заплата ще е 1,50 на месец? А, човека с "желязната" логика? Ти сам каза, че е 1% от минималната заплата в ония години?

Виж, че не прави разлика, между 80-те години и 1990 година. За него всичко е „ония години“!

преди 4 минути, jhoro написа:

Виж, че не прави разлика, между 80-те години и 1990 година. За него всичко е „ония години“!

Жоро, за такива като теб слагали упътвания по шампоаните... Виж първо, за кои години говорим, че за пореден път показваш тоталното си неумение, да вникваш в написаното... После що хората нямали ток през зимата. Ти само като видиш какви хора работят в енергото...

Пламене, кво стана? Пак запецна? Що не се възмущавате, че и през 1999-та са пак толкова парите? Що наблегнахте с костовиста само на периода от "лошия" строй? Много ли е труден въпроса?

преди 33 минути, communismatic написа:

Мхм, да. Що не се възмущавате само, че 10 години по-късно е била пак толкова? Нещо ми пропусна питанката...? Човека с "логиката"?

За разлика от теб, докато си бил невръстен сополанко, сме живяли активно през тези години и знаем до какво беше докарана държавата от "червените другари" - фалити на банки, хиперинфлация, валутен борд. Затова не сме имали и очаквания за рязко подобрение и промяна.

Питай баща ти!  

преди 11 минути, communismatic написа:

Що не се възмущавате, че и през 1999-та са пак толкова парите?

За пореден път ЛЪЖЕШ, защото в сравнение с 1989 г. - 1.07% от МРЗ, имаме:

• 1998 г. - 7.66%
  • 2001 г. - 8.24%

и да се стигне до заветната 1/3 (33.63%) през 2003 г.

преди 7 минути, plamen.spam написа:

Затова не сме имали и очаквания за рязко подобрение и промяна.

Мхм. Трудна ставала работата... 😆

преди 8 минути, plamen.spam написа:

За пореден път ЛЪЖЕШ, защото в сравнение с 1989 г. - 1.07% от МРЗ, имаме:

• 1998 г. - 7.66%
  • 2001 г. - 8.24%

и да се стигне до заветната 1/3 (33.63%) през 2003 г.

От 1% през 1989 г. до колосалните 7% през 1998 г. Какъв просперитет! Тия хора наистина са мислели за българския народ... 😆

Мхм. Трудна ставала работата... 😆

Разбира се, когато си бил завлечен на дъното, с купонна система в края на 20-и век (питай баща ти), "изплуването" става бавно.

Не сме имали за управленец Аладин, че с едно потъркване на лампата или пък "по заповед на щуката"  да се оправят нещата.

От 1% през 1989 г. до колосалните 7% през 1998 г. Какъв просперитет!

Седем пъти увеличение!
... за десетки хиляди наборници...

преди 15 минути, plamen.spam написа:

Разбира се, когато си бил завлечен на дъното, с купонна система в края на 20-и век (питай баща ти), "изплуването" става бавно.

Мхм. И? Вече успяхме ли, да изплуваме? 

преди 16 минути, plamen.spam написа:

Седем пъти увеличение!

7% от минималната работна заплата... Това е нещо сериозно! 😆

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.