Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 6 минути, plamen.spam написа:

Добавям „Отнесени от вихъра“ и „Птиците умират сами“. Една от двете, но не помня коя, вървеше в комплект с две книги на съветски автори.

И какво за съветските автори? Както и сега за всичко е виновен Путин :)

преди 14 минути, БаалБек написа:

Това ли е начина да изглеждаш умен, като се опиташ да внушиш, че Запада е лош, а изтока (Русия) добър?

Това ли е начина да изглеждаш умнА, като се опитваш да внушиш, че Запада е добър, а изтока (Русия) е лоша?

Не се смей.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 5 минути, В. Велев написа:

Това ли е начина да изглеждаш умнА, като се опитваш да внушиш, че Запада е добър, а изтока (Русия) е лоша?

Не е внушение, а ФАКТИ!

Ти как доказа, че социализма е по-добър? Никак. Или като коментираш потребителите и внушаваш, че нищо не разбират. Това ли ти е най-силния аргумент?

:popcorn2:

току-що, БаалБек написа:

Не е внушение, а ФАКТИ!

Ти как доказа, че социализма е по-добър? Никак. Или като коментираш потребителите и внушаваш, че нищо не разбират. Това ли ти е най-силния аргумент?

:popcorn2:

Аз съм живял при социализма и сега още живея при капитализма. И просто сравнявам. От първо лице, а не че някой ми е казал. Даже и документи да ровиш и да четеш, друго си е да си видял как е реално.

А ти не си живяла при социализма, явно вашите са ги гонели за нещо и те са озлобени и така говориш. Ама само по документи. Документите не представят реалността.

С няколко думи: при социализма се чувстваше спокойствие. И че няма да те изгонят от работа, и че няма да останеш без работа, и че ако изведнъж те заболи или засърби някъде влизаш в най-близката поликлиника и няма джипи, няма мипи да чакаш 5 дена докато ти дойде реда. И като не си живяла тогава не можеш да видиш че МАСОВО хората бяха спокойни и се събираха на тържества особено по селата. Вечер насядали под асмалъка с комшии пийват, хапват съмати деца тичат и се гонят. Сега минавам къщите пусти. Свети някаква лампа ама до там. Деца естествено няма. Няма веселие и безгрижие. Като във филм на ужасите...

преди 3 минути, В. Велев написа:

Аз съм живял при социализма и сега още живея при капитализма. И просто сравнявам. От първо лице, а не че някой ми е казал. Даже и документи да ровиш и да четеш, друго си е да си видял как е реално.

А ти не си живяла при социализма, явно вашите са ги гонели за нещо и те са озлобени и така говориш. Ама само по документи. Документите не представят реалността.

С няколко думи: при социализма се чувстваше спокойствие. И че няма да те изгонят от работа, и че няма да останеш без работа, и че ако изведнъж те заболи или засърби някъде влизаш в най-близката поликлиника и няма джипи, няма мипи да чакаш 5 дена докато ти дойде реда. И като не си живяла тогава не можеш да видиш че МАСОВО хората бяха спокойни и се събираха на тържества особено по селата. Вечер насядали под асмалъка с комшии пийват, хапват съмати деца тичат и се гонят. Сега минавам къщите пусти. Свети някаква лампа ама до там. Деца естествено няма. Няма веселие и безгрижие. Като във филм на ужасите...

Велева хубаво ли ти беше през соца :giggle1:

МАСОВО хората бяха спокойни и се събираха на тържества особено по селата. Вечер насядали под асмалъка с комшии пийват, хапват съмати деца тичат и се гонят.

И сега хората в селата на Италия, Испания и Гърция го правят, а не е имало социализъм. Странно.

А в съветските села по социалистическо време не са правили така! Защо ли? Да не би да има значение и типа население? Хммм...

преди 25 минути, В. Велев написа:

И какво за съветските автори?

Имаше съветски автори, които се търсеха и четяха, но към тези, които пробутваха покрай най-търсените книги имаше, как да го кажа... "мижав интерес"

Както и сега за всичко е виновен Путин :)

Какво ти предписаха за излекуване на тази обсесия?

преди 9 минути, БаалБек написа:

А в съветските села по социалистическо време не са правили така! Защо ли? Да не би да има значение и типа население? Хммм...

Това пак по документи ли го знаеш?

преди 9 минути, БаалБек написа:

И сега хората в селата на Италия, Испания и Гърция го правят, а не е имало социализъм. Странно.

Друго е странно. Защо сега по нашите села не го правят? Нали вече има банани и за коли не се чака 10 години?

И по селата и по градовете забележи масово хората са загрижени и умислени. Най-перспективната професия в България сега е психиатрията и психо-аналитиците. Материал има много...

Най-перстективната професия в България сега е психиатрията и психо-аналитиците. Материал има много...

Казваш - когато ходиш на преглед - голямо висене пада!

преди 4 минути, В. Велев написа:

Защо сега по нашите села не го правят? Нали вече има банани и за коли не се чака 10 години?

Нали си жив свидетел на тогава и сега. Защо ли? Дали българина не е бил изкуствено заставен, като овца в кошара да стои по селата? И след 1990г. е почуствал, че може да си решава съдбата лично, а не каквото каже бай Тошо и големия "брат" от Москва. Дали има значение? Психолозите какво казват?

преди 2 минути, jhoro написа:

Казваш - когато ходиш на преглед - голямо висене пада!

Да, така ми каза един...

току-що, БаалБек написа:

Психолозите какво казват?

Че народа масово е зле сега, след като го няма спокойствието на социализма.

преди 2 часа, plamen.spam написа:

Не знам има ли статистика за бройката заглавия, които се издават годишно, но сега мисля, че са няколко пъти повече.

преди 1 час, В. Велев написа:

Пак търсите под вола теле :)

Намерихме го.
Предположенията ми се оказаха правилни.

При общо 3746 заглавия на книги, издадени през 1989 г., отбелязваме следните ключови моменти:  

• Марксизъм-ленинизъм - 12 заглавия
  • Комунистически партии - 116 заглавия
  • Социалистическо строителство в България, Комунистическо строителство в СССР - 101 заглавия
  • Международна политика и икономика, външна политика на България, СССР и народнодемократичните страни. Политика и икономика на другите страни - 93 заглавия

Към тях спокойно можем да добавим и:

• Философия - 103
  • Политическа икономия - 15

Общо над 400 пропагандни заглавия.
Срещу тях:

• Литературознание. Художествена литература. Фолклор - 613
  • Литература за деца и юноши - 140

През 2024 г. от общо 8891 заглавия има:

• Художествена литература за възрастни - 3024 заглавия 
  • Литература за деца и юноши - 1331 заглавия, от които 828 заглавия детска художествена литература
преди 2 минути, В. Велев написа:

Че народа масово е зле сега, след като го няма спокойствието на социализма.

Т.е няма значение дали са живеели насила в селата и без перспектива за лична реализация? ОК!

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Намерихме го.

При общо 3746 заглавия на книги, издадени през 1989 г., отбелязваме следните ключови моменти:  

• Социалистическо строителство в България, Комунистическо строителство в СССР - 101 заглавия
  • Международна политика и икономика, външна политика на България, СССР и народнодемократичните страни. Политика и икономика на другите страни - 93 заглавия

• Философия - 103

Срещу тях:

• Литература за деца и юноши - 1331 заглавия, от които 828 заглавия детска художествена литература

Ще си позволя да цитирам Велев:

Даже и документи да ровиш и да четеш, друго си е да си видял как е реално.

.Ама само по документи. Документите не представят реалността.

Твоето НЕ важи според Велев!

току-що, plamen.spam написа:

Намерихме го.

• Философия - 103

Срещу тях:

И какво от това? Някой насила да те кара да ги купуваш? Или ти предпочиташ блудкавите капиталистически любовни романчета за които даваха и една бутилка олио? Или дързост и красота от 2358 серии да въртят едни и същи глупости? Или сам в къщи? Всичко е за затъпяването на овцете и като гледам тебе и прайда ти явно са успели.

преди 52 минути, Мечо Хубавеца написа:

Така си е.                                               Кога тва?  От кого? Това ако се разчуе  държавата става за смях.         Логично е и доказва моята теза с рублата да ни е изгодно.

Но както бота ти обясни '80 сме купували на по-високи цени.

преди 13 минути, В. Велев написа:

И какво от това? Някой насила да те кара да ги купуваш? Или ти предпочиташ блудкавите капиталистически любовни романчета за които даваха и една бутилка олио? Или дързост и красота от 2358 серии да въртят едни и същи глупости? Или сам в къщи? Всичко е за затъпяването на овцете и като гледам тебе и прайда ти явно са успели.

Тази ми беше любимата книга от онова време:

ME15VJYU_o.png

А това е любимата ми статия от нея:

ME15VJYW_o.png

:giggle1:

Разговор с изкукал надъхан соцносталгик:
- Какво толкова му харесваш на соца?
- Бяхме 6-тата икономика в света, първи в Европа!
- А защо тогава имаше дефицит на всичко, огромни опашки, режим на тока и снабдяване с елементарни неща само с връзки?
- Абе може и да живеехме бедно, но бяхме спокойни и щастливи!
- А защо при такъв прекрасен строй бяхте бедни?
- Защото проклетият Запад постоянно ни прецакваше!
- Е как е успял да ви прецака, нали там са само разлигавени дегенерати, а вие сте били най-умните и с най-доброто образование в света?
- Защото имаше много предатели!
- Тези предатели от къде се взеха, нали Партията ви възпитаваше в честност, преданост и всички останали добродетели?
- Да ама проклетият Запад ги подкупваше!
- А защо му е било на Западът да го прави?
- Искаха да ни прецакат, защото ни завиждаха, че сме много по-напред от тях!
- И как така някой по-беден успява да купи друг, който е по-богат от него?
- Абе не ми се обяснявай, вземи прочети малко и ще разбереш!
- Препоръчай ми книга, в която е описано всичко това. Но такава, която и ти си я чел.
- На мен не ми трябва да чета, аз това съм го видял с очите си!
- Как си видял, че Западът е по-зле, като комунистите не пускаха никого там?
- .......ъ.......ъ........
преди 1 час, jhoro написа:

Много хора се отучиха да работят, защото виждаха, че няма ефект.

Уравнивиловката, да имаше я... но да се каже, че хората по онова време не са работили, не отговаря на истината...

преди 1 час, BANKATA написа:

Но както бота ти обясни '80 сме купували на по-високи цени.

Да плащаме в твърда валута на борсата щеше да ни е по-изгодно ли? Откъде да ги вземем тия долари? Те бяха кът.

преди 12 минути, Мечо Хубавеца написа:

Уравнивиловката, да имаше я... но да се каже, че хората по онова време не са работили, не отговаря на истината...

Да работиш е едно, да работиш качествено и ефективно - съвсем друго.

При плановата икономика липсваше конкуренция и пазарни стимули.

преди 26 минути, jhoro написа:

Да работиш е едно, да работиш качествено и ефективно - съвсем друго.

При плановата икономика липсваше конкуренция и пазарни стимули.

Конкуренцията тогава беше обявено за нещо капиталистическо и лошо. При нас имаше социалистическо саревнование. За да работят качествено и ефективно, трябва да има и организация, и технологии. Хората не бяха виновни за ниската ефективност в някои предприятия. В други тя беше висока и наличието на съветски пазар я правеше печеливша. Ниски заплати, липса на стачки, кадрите не ти бягат в чужбина, евтини суровини от СССР и необятен по пазар на стоки. Който не слуша бой в милицията. Така беше.

Форумният психодиспансер пак се е активирал. Някой може ли да ми каже читав български автор, който да е издал нещо наистина стойностно от 1989-а насам... Примерно, Георги Господинов ми идва на ум, ама за други не се сещам. Така... Искам сега да ми кажете, дали има по-велики автори от съвет... пардон... от руските? Щото за абсолютно всеки човек с две мозъчни гънки е пределно ясно, че по-велика литература от руската няма. Справка - Толстой, Достоевски, Чехов, Пушкин, Гогол... А грешка... той Гогол беше украинец. Само не знам, той дали е имал хабер, че е украинец, ама това са бели кахъри.

90% от пациентите не са и отваряли книга тук...

Ти пак си в някакъв твой си филм... със съвсем друг сюжет,

преди 10 минути, communismatic написа:

Искам сега да ми кажете...

Дечко, а вълшебната думичка? И да знаеш, че не е "пък".

Ква вълшебна думичка, вие направо тотално сте изплискали легена. Ти чел ли си някоя книга изобщо за последните 30 години? Менюто в ресторант не се брои...

преди 14 минути, Мечо Хубавеца написа:

Конкуренцията тогава беше обявено за нещо капиталистическо и лошо. При нас имаше социалистическо саревнование. За да работят качествено и ефективно, трябва да има и организация, и технологии. Хората не бяха виновни за ниската ефективност в някои предприятия. В други тя беше висока и наличието на съветски пазар я правеше печеливша. Ниски заплати, липса на стачки, кадрите не ти бягат в чужбина, евтини суровини от СССР и необятен по пазар на стоки. Който не слуша бой в милицията. Така беше.

Това беше друго - уж се състезаваха, а накрая всичката продукция се реализираше и почти всички получаваха горе-долу еднакво.

преди 11 минути, Мечо Хубавеца написа:

За какви кадри става на въпрос като бяхме с 30 години назад от запада и всичко беше боклуци. Какъв пазар сме имали в СССР като подарявахме всичко.

преди 1 минута, communismatic написа:

Ква вълшебна думичка, вие направо тотално сте изплискали легена.

Нулево възпитание. Арогантен и нагъл.
За "моля" не си ли чувал?

преди 2 минути, communismatic написа:

Ти чел ли си някоя книга изобщо за последните 30 години? Менюто в ресторант не се брои...

Четях активно до 1989 г.
След това не издадоха нито една стойностна книга, като оная, която вече показах.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.