Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да разбера колко ток харчи лаптопа?

Featured Replies

Има ли програма, която може да следи и записва волтажа на лаптопа? Примерно, колко волтаж е навъртян за 12 часа, какво е било напрежението в даден час.

Искам да измеря волтажа, за да направя изчисление и да разбера колко ток навърта лаптопа за месец, за да знам дали надува сметките.

Може би някой знае как да даде отговор на въпроса ми, ако знае какъв модел е лаптопа. Ето ви малко информация относно лаптопа, за да ми кажете колко ток навърта:

Модел: Acer Aspire A315-22

Процесор: AMD A4-9120e RADEON R3, 4 COMPUTE CORES 2C+2G, 1500 Mhz, 2 Core(s)

РАМ: 4GB

Като се съди по тези данни, може ли да каже колко ток гори лаптопа? Един човек ми каза, че този процесор гори колкото една крушка за осветление, но аз не вярвам на това. Мисля, че гори повече.

Е, може ли някой да ми отговори, че да си направя сметката и да знам дали да въвеждам режим на работа с лаптопа, или мога да си го държа включен постоянно?

преди 4 минути, FatMan9 написа:

Един човек ми каза, че този процесор гори колкото една крушка за осветление, но аз не вярвам на това. Мисля, че гори повече.

Ами повярвай. Каза ли са ти го вярно

Цитат
Default TDP
6W

• Автор
току-що, ianiiovski написа:

Не, не... това трябва да се купува, трябва да давам пари. Няма ли безплатен начин?

преди 1 минута, PsyManDelic написа:

Ами повярвай. Каза ли са ти го вярно

Ясно. Как мога да разбера цялостно колко ток се харчи - общо от процесора, дисплея, мишката, SSD-то, вентилатора, индикаторните лампички... бих искал да знам колко ток харчи на месец лаптопа.

преди 5 минути, FatMan9 написа:

Има ли програма, която може да следи и записва волтажа на лаптопа? Примерно, колко волтаж е навъртян за 12 часа, какво е било напрежението в даден час.

Искам да измеря волтажа, за да направя изчисление и да разбера колко ток навърта лаптопа за месец, за да знам дали надува сметките.

Може би някой знае как да даде отговор на въпроса ми, ако знае какъв модел е лаптопа. Ето ви малко информация относно лаптопа, за да ми кажете колко ток навърта:

Като се съди по тези данни, може ли да каже колко ток гори лаптопа? Един човек ми каза, че този процесор гори колкото една крушка за осветление, но аз не вярвам на това. Мисля, че гори повече.

Е, може ли някой да ми отговори, че да си направя сметката и да знам дали да въвеждам режим на работа с лаптопа, или мога да си го държа включен постоянно?

Тотално са ти объркани понятията! "волтажа" и тока са различни нещаЧ! Но конкретно, когато е на батерия, консумацията от AC мрежата е точно нула!

• Автор
току-що, NewRedDragon написа:

Тотално са ти объркани понятията! "волтажа" и тока са различни нещаЧ! Но конкретно, когато е на батерия, консумацията от AC мрежата е точно нула!

Батерията не е в перфектно състояние - издържа само около 4 часа. Аз го държа на зарядно, дори когато батерията е на 100%. Лаптопа винаги работи на зарядно - зарядното не се изключва от лаптопа.

• Автор
току-що, NewRedDragon написа:

Точно толкова, колкото му трябва!

В пари?

Ако сметката при изключен лаптоп е 100 лева, колко ще е при лаптоп, който е включен 24/7?

Хората ти го казаха. Колкото му трябва.

Не можеш да видиш колко е.

преди 4 минути, FatMan9 написа:

В пари?

Ако сметката при изключен лаптоп е 100 лева, колко ще е при лаптоп, който е включен 24/7?

Зависи от цената на тока за периода! Но ако е 100 лв сметката ти, то с кошника няма да е повече от 120 :) 

Включваш компа си към електромера на съседа и ако чуеш думкане по външната врата, значи здраво харчиш тоци. 😁
Това беше майтап.

Единственият сериозен точен начин е инвестиция в powermеter.
https://www.amazon.co.uk/s?k=electricty+usage+meter&linkCode=gg3&tag=maketecheas08-20

Всякакви други софтуерни програми  или изчислителни методи базирани на спецификации са неточни и общо взето майтап работа.

преди 41 минути, FatMan9 написа:

Не, не... това трябва да се купува, трябва да давам пари. Няма ли безплатен начин?

Ами то все нещо трябва да се купи...ако не това то друг измервателен уред. Трябва да се измери какъв ток консумира зарядното, от там ще изчислите мощността на зарядното и след това колко енергия консумира за единица време

Ето един линк където можете да изчислите мощността

Компютър с консумация около 200 вата, работещ 24 часа при такава консумация, харчи не повече от 20 лв/месец ток. Твоя лаптоп, дето общо дали има и 10-15 вата с дисплея, дори и да го ползваш 24/7 на 100%, пак ще ти изхарчи най-много 2-3 лева/месец. Сигурно телевизора ти харчи повече ток.

преди 1 час, FatMan9 написа:

Доколкото виждам лаптопа ти ползва максимално 40 вата. 24 часа или едно денонощие. 40 вата по 24 часа 960 вата за час. Няма и киловат за час.  30 дена така са 28 киловат за час.  Не знам, колко е токът в България. Не живея там.

280 киловата са около 30 лв по дневната тарифа, но там се добавят разни преноси, ДДС и други глупости.  За около 400 киловата, включително и нощната, имам сметка 85 лв. Да кажем около 21-22 стотинки средно идва на киловат, така че 28 киловата ще са към 6 лв, реално може и по-малко.

преди 1 час, FatMan9 написа:

...

spacer.png

Toва е най-достъпния и най-точен начин на твоя въпрос. Съдържа специализирана интегрална схема BL0942 с клас на точност 3%.

Посочените до мен модели са откровен шлак, а цената им дървена.

spacer.png

6.543 килоВАТчас е изразходил до момента мой лаптоп. Той е 11 годишен с Intel Core i5 процесор, 4GB РАМ, 15.6' екран под Ubuntu. Това е разход на енергия засечена преди три седмици. Изключен или заспал консумира 1 Ват активна енергия. При старт или компилация вдига до 56 вата таван. При браузване показва на вълни от 24 вата до 36 вата ( според това колко е "дървен сайта", колко джава-скрипт му е набита). Джаджата показва разход вчера, днес и общо изразходвана. Елементарно се зацепва към база данни, за строене на красиви графики как в времето "компът е лапал тока".

Плюс за BL0942, е че може да се калибрира при наличие на еталон. Разбира се има по-точни за целта схеми, който предлагат 1% и цената се вдига на 25лв.
И втори дебел плюс е, че кутийката предлага защита срещу пренапрежение или токов удар. При настъпил инцидент обезточва компа. За целта e бутон Toggle.

Една софтуерна програма няма как да замести шунт или токов трансформатор! Така че напъните ти за безплатно са класическо клошарско мислене.

преди 19 минути, Profruit написа:

spacer.png

Toва е най-достъпния и най-точен начин на твоя въпрос. Съдържа специализирана интегрална схема BL0942 с клас на точност 3%.

spacer.png

6.543 килоВАТчас е изразходил до момента мой лаптоп. Той е 11 годишен с Intel Core i5 процесор, 4GB РАМ, 15.6' екран под Ubuntu. Това е разход на енергия засечена преди три седмици. Изключен или заспал консумира 1 Ват активна енергия. При старт или компилация вдига до 56 вата таван. При браузване показва на вълни от 24 вата до 36 вата ( според това колко е "дървен сайта", колко джава-скрипт му е набита). Джаджата показва разход вчера, днес и общо изразходвана. Елементарно се зацепва към база данни, за строене на красиви графики как в времето "компът е лапал тока".

Плюс за BL0942, е че може да се калибрира при наличие на еталон. Разбира се има по-точни за целта схеми, който предлагат 1% и цената се вдига на 25лв.
И втори дебел плюс е, че кутийката предлага защита срещу пренапрежение или токов удар. При настъпил инцидент обезточва компа. За целта e бутон Toggle.

Една софтуерна програма няма как да замести шунт или токов трансформатор! Така че напъните ти за безплатно са класическо клошарско мислене.

Е, то за 7 -8 евро може да си вземе и това.

https://www.ebay.de/itm/295220411818?mkcid=16&mkevt=1&mkrid=707-127634-2357-0&ssspo=x1v1glrzrku&sssrc=2349624

images?q=tbn:ANd9GcQkmsQRkkO5RZ_3c44vYNG

Но той не иска да дава пари. Иска безплатен обяд.

Изключваш абсолютно всички уреди в къщи и засичаш електромера. После пускаш лафтопа да работи един час с програмите които обикновенно ползваш и накрая засичаш пак показанието на електромера. Доста дървено и неудобно, но за без пари толкова. Безплатна екстра: ако след като изключиш всички уреди електромера не спре - значи съседа ти краде от тока.

преди 25 минути, Profruit написа:

spacer.png

spacer.png

Вие нищо не разбира те от техника сър! Неговият лаптоп гори 6/100 градско. 

преди 10 минути, ined написа:

Изключваш абсолютно всички уреди в къщи и засичаш електромера. После пускаш лафтопа да работи един час с програмите които обикновенно ползваш и накрая засичаш пак показанието на електромера. Доста дървено и неудобно, но за без пари толкова. Безплатна екстра: ако след като изключиш всички уреди електромера не спре - значи съседа ти краде от тока.

Напротив. Доста добре можеш да се ориентираш даден уред като работи какво гори. 

преди 13 минути, Емил Костов написа:

Вие нищо не разбира те от техника сър! Неговият лаптоп гори 6/100 градско. 

Ти може и да можеш, ама не и мазния иначе нямаше да пита.

Тези уреди дето ги давате от по 6-7 лв сигурни ли сте, че мерят що-годе точно? Че то на такива цени и в AliExpress няма - започват от 20 лв нагоре.

Нормален уред за 50 лв,  до 3680W за мерене даже и на климатици и бойлери,  WiFi/BT, управление с глас също.

Digital Wattmeter WIFI/Bluetooth 220V AC Power Meter Electricity Consumption Energy Meter Power Wattage Electricity Meter| | - AliExpress

преди 2 минути, MZ/X написа:

Тези уреди дето ги давате от по 6-7 лв сигурни ли сте че мерят що-годе точно? Че то на такива цени и в AliExpress няма - започват от 20 лв нагоре.

Нормален уред за 50 лв,  до 3680W за мерене даже и на климатици и бойлери,  WiFi/BT, управление с глас също.

Digital Wattmeter WIFI/Bluetooth 220V AC Power Meter Electricity Consumption Energy Meter Power Wattage Electricity Meter| | - AliExpress

Какво има да се мери като на всеки уред е написано какво консумира. Една елементарна сметка ти е предостатъчна.

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Какво има да се мери като на всеки уред е написано какво консумира. Една елементарна сметка ти е предостатъчна.

Е, за компютри, климатици е различно, съгласи се - там имаш различно динамично натоварване. Не е едно и също дали пишеш на word, или геймиш тежки игри. Както и при климатик - не е все една и съща консумацията при различна текуща и таргет температура

преди 3 минути, MZ/X написа:

Е, за компютри, климатици е различно, съгласи се - там имаш различно динамично натоварване. Не е едно и също дали пишеш на word, или геймиш тежки игри. Както и при климатик - не е все една и съща консумацията при различна текуща и таргет температура

Така е, не съм ти оспорвал мнението. Просто добавих коментар. Макар, че колкото и да е динамично имаш си захранване на машината и знаеш какъв му е максимумът. При климатиците е същото. Имаш минимален и максимален разход. Можеш ориентировъчно да си сметнеш какво ще консумират.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 1 час, Raze написа:

Компютър с консумация около 200 вата, работещ 24 часа при такава консумация, харчи не повече от 20 лв/месец ток. Твоя лаптоп, дето общо дали има и 10-15 вата с дисплея, дори и да го ползваш 24/7 на 100%, пак ще ти изхарчи най-много 2-3 лева/месец. Сигурно телевизора ти харчи повече ток.

Сигурен ли си? Тази сума звучи добре. Я ми кажи как точно направи изчислението, че да ти имам повече доверие.

преди 41 минути, Емил Костов написа:

Провери модела на лаптопа, ако може. Виж колко му е максималния лимит - и нека предположим worst case scenario: ако лаптопа работи 24/7 на пълния си лимит, колко ток ще навърти?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.