Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Влияе ли размерът на помещението за ниските честоти?

mwp056x

Препоръчан отговор

Здравейте, отскоро ме мъчи един въпрос и той, както се вижда от заглавието, е: Влияе ли размерът на помещението за възпроизвеждането на ниските честоти?

Бях намерил една таблица, която показваше според кв/м колко е най-ниската възможна граница за възпроизвеждане и съвпадаше с моите резултати, но нищо друго и конкрентно по темата. Та казусът е следния: При преместване от една в друга идентична стая с единствената разлика 60см по-къса на дължина или иначе казано с 2.5кв/м изчезнаха честотите под 33-34хц, като преди това слизах до 28 колкото е долната граница на суба при -3дб. Държа да отбележа, че всичко друго е същото (мебелировка и нейното разположение, техниката и дори даже материалите в стените, пода и тавана). Като пиша за размери, стаята е малко под 15кв/м (4.4х3.3), а предишната беше 17кв/м (5х3.3).

Та пробвах всевъзможно разположение на суба, вървях приклекнал търсейки резултат, но без никакъв успех. Единственото, което се чудя е, дали не е претрупана стаята и от това да е този неприятен ефект. Компонентите са следните, като слушам музика през компютър с оптика, а филми директно през ТВ с хдми:

Ресивър: Sony STR-DH590

Front: Yamaha NS-50f

Sub: Sony CS9

Съраунд и център не мисля, че играят роля при толкова ниски честоти...

За финал въпросите ми са: Наистина ли малкото помещение лимитира по-този начин ниските честоти? Какво може да се направи, евентуална подмяна на суб и бас рефлекса дали би променила нещо? Или физичните закони са неизбежни и тази графика, която сега не намирам, всъщност са акустичните граници на стая с тези размери? За мое съжаление буквално под касата на вратата приятно се появяват тези липсващи честоти, която е временна и дори мишка няма да спре от влизане, а в стаята се чува само движението на говорителите :( Като цяло всичко по темата ще ми бъде полезно или пък ако има такава тема с удоволствие ще я изчета.

Поздрави :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тази малка разлика между стаите не влияе на ниските честоти.По скоро,ако има разлика е от разположението на колоните,мебелите,мястото от където слушаш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Без да се смеете много, въпроса има ли нещо общо със средна квадратична стойност?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В стая 2,70 на 4,70 имам 2 възможни места за слагане на суб-а, на едното почти никакви ниски не се чуват, на другото - доста приятни. По-скоро, както писа Димитър, разположението и мястото на слушане оказват влияние.

P.S. Сега го разгледах тоя суб Sony CS9 - ами това ако реално слиза на 28Hz при -3dB би било в сферата на научната фантастика (липсват данни, дори от сайта на Sony, та най-вероятно тази честота се постига при -10dB). По-скоро разположението в старото помещение е спомагало за този ефект

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, mwp056x написа:

За мое съжаление буквално под касата на вратата приятно се появяват тези липсващи честоти

Значи не си намерил още мястото на субуфъра.Най-добре изпъкват ниските честоти в ъгъл(или близо до него),до стена и поставен на пода.Пробвай също с посоката,защото не е задължително бас говорителя да е насочен срещу теб.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ето откъс от една статия, където се разглежда връзката между размерите на помещението и най-ниските честоти, които може да възпроизведе една акустична система ( АС):

Определяне на баса в стаята

John Gordon Holt, Stereophile

Константата 550 е еквивалентна на половината от скоростта на звука в секунда.
Ако разстоянието между срещуположните стени, където са разположени слушателя и АС (ширина, дължина) е 12,8 фута, можем да разберем каква басова честота поддържа стая с такива размери:
550:12,8 =43,43 херца – нормална за британска АС среден размер, но позорна за АС тип Infinity Bass Tower. От друга страна, разделяйки това число на която и да е басова честота, да кажем 20 херца, ще получим най-малкото разстояние между стените, при което тази честота ще бъде поддържана от стаята. Ако разделим 550 на 20 херца, ще получим 27,7 фута – това е минималното растояние, което трябва да има между стените на стаята ви, за да поддържа тя тази честота. Да предположим, че искате да имате бас по-нисък от 35 херца. Тогава 550: 35 = 17,5 фута е минималното растояние между стените, за да поддържате честота от 35 херца. Но това число – 17,5 е почти двойната височина на стандартна стая и това са лоши вести. Стаята ще има едни и същи стоящи вълни вълни в две направления.  Но, не се разстройвайте, малко вероятно е тези размери да са точно кратни на две.

Т.е. делиш 550 на разстоянието между срещуположните стени в твоята стая (във футове - един фут е 30.5 сантиметра). Т.е. разстоянието между стената, пред която са фронт колоните (и събуферът) и отсрещната стена. Ще получиш минималната честота в Херци, която може да се чуе в това помещение, независимо до колко може да слезе събуферът или фронт колоните.

Т.е. ако предположим, че си разположил колоните и събуфера по късата страна, разстоянието до отсрещната стена е 4.4 метра. 

При това положение най-ниската честота, която можеш да чуеш, е 38 Hz.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 часа, цър-вул написа:

И калкулатор в имперски единици:
https://www.mcsquared.com/modecalc.htm

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, Михайлов написа:

Ето откъс от една статия, където се разглежда връзката между размерите на помещението и най-ниските честоти, които може да възпроизведе една акустична система ( АС):

Определяне на баса в стаята

John Gordon Holt, Stereophile

Константата 550 е еквивалентна на половината от скоростта на звука в секунда.
Ако разстоянието между срещуположните стени, където са разположени слушателя и АС (ширина, дължина) е 12,8 фута, можем да разберем каква басова честота поддържа стая с такива размери:
550:12,8 =43,43 херца – нормална за британска АС среден размер, но позорна за АС тип Infinity Bass Tower. От друга страна, разделяйки това число на която и да е басова честота, да кажем 20 херца, ще получим най-малкото разстояние между стените, при което тази честота ще бъде поддържана от стаята. Ако разделим 550 на 20 херца, ще получим 27,7 фута – това е минималното растояние, което трябва да има между стените на стаята ви, за да поддържа тя тази честота. Да предположим, че искате да имате бас по-нисък от 35 херца. Тогава 550: 35 = 17,5 фута е минималното растояние между стените, за да поддържате честота от 35 херца. Но това число – 17,5 е почти двойната височина на стандартна стая и това са лоши вести. Стаята ще има едни и същи стоящи вълни вълни в две направления.  Но, не се разстройвайте, малко вероятно е тези размери да са точно кратни на две.

Т.е. делиш 550 на разстоянието между срещуположните стени в твоята стая (във футове - един фут е 30.5 сантиметра). Т.е. разстоянието между стената, пред която са фронт колоните (и събуферът) и отсрещната стена. Ще получиш минималната честота в Херци, която може да се чуе в това помещение, независимо до колко може да слезе събуферът или фронт колоните.

Т.е. ако предположим, че си разположил колоните и събуфера по късата страна, разстоянието до отсрещната стена е 4.4 метра. 

При това положение най-ниската честота, която можеш да чуеш, е 38 Hz.

Мисля, че точно тази статия четох и аз и в нея беше въпросната таблица. Иначе суба и колоните са на дългата част от стаята (двете противоположни), но както се спомена в ъглите баса се разгръща най-добре, но лимитиран малко над 30хц.

Цитат

P.S. Сега го разгледах тоя суб Sony CS9 - ами това ако реално слиза на 28Hz при -3dB би било в сферата на научната фантастика (липсват данни, дори от сайта на Sony, та най-вероятно тази честота се постига при -10dB). По-скоро разположението в старото помещение е спомагало за този ефект

Да, наистина няма инф за дб, просто гледах едни други колони и бяха на -3 и съм се заблудил, но 30хц си ги възпроизвеждаше много приятно поне за цената си де.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 часа, цър-вул написа:

Ако "духа" по дължината на стаята ще звучи още по-добре(по-ниско).

За жалост "духа" най-небалансирано при това разположение, без значение накъде е насочен. Скоро ще преместя домашното кино в малко по-малка стая 13,5кв където същото явление се наблюдаваше при тестовете преди няколко месеца... Така като гледам май ще се върна в най-голямата стая, колкото и да не бях планувал това. Явно в малко помещение ниски честоти не "виреят" :(

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, mwp056x написа:

Явно в малко помещение ниски честоти не "виреят"

Няма как да ги има. Ако излезеш в коридора или влезеш в банята може да ги чуеш, ама не и  в стаята. За да имаш 20 херца неотразен звук директно от колоната трябва да си на разтояния поне 16.5 метра от нея в помещението. За всички по-малки помещения може да се сметне най-ниската възможна неотразена честота.

Не е важно колко ниско слизат едни колони, а как отдават мощност при различни натоварвания /мощности/. Това е разликата между посредствените колони и добрите колони. Това го могат и ниските класове на английските  колони и не се отдава на среден и по-висок клас от други.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тук вече нагазваме в дълбоки води. Това, как отдават (звукова) мощност при различни натоварвания  различните колони, зависи от много неща. 

Колоната е електромеханичен уред с определено електрическо съпротивление, по-точно импеданс. Като му подаваш напрежение от усилвателя, протича електрически ток през бобините на говорителите и се задвижват мембраните им, които създават звукови вълни с трептенето си. И какви са тези звукови вълни, зависи от много неща.

Примерно - от мощността и чувствителността на колоните, от импеданса им, от конструкцията на говорителите, от конструкцията на самите озвучителни тела (сандъци), от нивото на звукова мощност (Sound Power Level - SPL), която може да генерират колоните и т.н.

Тук всичко зависи от майсторството на производителя на колоните.

Примерно аз съм любител на колони с голям обем, с големи басови говорители, високо чувствителни, с висок SPL. Конкретно - колоните ми са с чувствителност 99 dB и с SPL 116 dB. При което звучат прекрасно и при ниски натоварвания (ниско ниво на звука), да не говорим за по-високи натоварвания.

Огромно значение имат и качествата на усилвателя, който захранва колоните, както и доколко усилвателят е съвместим с колоните.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Както всяка наука и тази не е изключение, но аз не съм ентусиаст и максималист, но съм наблюдателен и когато знам какво имам, знам и какво да очаквам, затова всяко изменение го забелязвам. Съдейки от последните два компетентни коментара почвам да се замислям дали наистина ъпгрейд на суб не би помогнал. Може смешно за запознатите да прозвучи, но се чудя как в нищожния обем на един автомобил, който е доста по-добре уплътнен от една стая, среден даже нисък клас суб/бас каса успява да се разгърне до приятните 25хц с правилния усилвател...?

След отговор от AGD на лс преди няколко месеца, че поглъщането на звука от различна материя (диван, пердета, килими) оказват значително влияние за НЧ и тъй като съм в къща и стаите са еднакви на 3 етажа ще тествам в празни такива какви резултати ще получа. Въпреки това те празни няма да останат и май най-добрия вариант за домашно кино с възможно най-ниски честоти си остава най-голямата стая

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 28.10.2022 г. в 10:44, Михайлов написа:

При което звучат прекрасно и при ниски натоварвания (ниско ниво на звука), да не говорим за по-високи натоварвания.

Точно така трябва да звучат добрите колони - и с един ват мощност да показват целия честотен диапазон както си трябва, а не да ги надуваме за да чуем баса. Не като слушаме класика както обикновено има много тихи моменти и такива с гръмотевичен грохот постоянно да сме на волумето да усилваме на тихите моменти и да намаляваме на висотите да не вземат колоните да изплюят шпулите.

на 29.10.2022 г. в 1:50, mwp056x написа:

поглъщането на звука от различна материя (диван, пердета, килими) оказват значително влияние за НЧ

В празна стая не може да се слуша музика, отраженията са прекалено много и става ужасто все едно в баня да слушаш музика. Трябва си мека мебел, килим на пода, тежки будоарни пердета по възможност. В най-дибрия случай звукопоглъщащи панели по стени тавани и става студио за звукозапис. Колкото повече звукопоглъщащи елементи по-добре.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В момента съм във вихъра на ремонт вкъщи. Сменям дограмата на всички стаи с нова с четворен стъклопакет (т.е. трикамерен). Специално в хола, където е стерео системата, след това ще "тапицирам" стените с коркови плочи (португалски декоративен корк) от Корковата къща. На новите прозорци ще има нови римски щори от плътен плат, плюс дантелени пердета и плътни завеси (съществуващи и досега).

Надявам се да има и чуваем ефект.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 27 минути, AGD написа:

звукопоглъщащи елементи

може и звукоотразяващи с променлив ъгъл, ама там, пък следва една настройка, не ти е работа. Но,  пък, ефектът си залужава.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...