Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Суич преди рутер

Featured Replies

Здравейте. Нов апартамент. До ел. таблото имам кутия с ftp кабели - 5 на брой. Единия идва от общите части ( вход за Интернет доставчик предполагам). 4 са разпределени - 1 за спалнята, 1 за детската и 2 за дневната, всички вградени и завършват с Лан розетка. Как да пусна кабелен Интернет към всяка стая като използвам вградените и да имам wifi рутер в дневната ( идеята е да не прокарвам нови кабели) ? Мога ли със swich в коридора в кутията , като в дневната закача рутера? Swich преди рутера става ли? 

Рутера е и switch - има поне 4 изхода за LAN. Най-добре уточни с доставчика на интернет това, което искаш как може да стане.

• Автор

Да, чакам го другата седмица доставчика. Но искам да съм подготвен. Рутера е и суич, но ако го сложа над входната врата в кутията, няма ли да е твърде далеч от всяка стая и отслаби стигнала? 

Дай марка и модел на рутера, който мислиш да ползваш. Ако не си избрал - най-добре изчакай доставчика да ти дадат варианти.

С тази сапунерка не се надявай да имаш кой знае какъв обхват и скорост. Повечето доставчици предлагат безплатни рутери, които ще са по-добри.

преди 21 минути, Raze написа:

С тази сапунерка не се надявай да имаш кой знае какъв обхват и скорост. Повечето доставчици предлагат безплатни рутери, които ще са по-добри.

Както сам казваш

преди 1 час, Raze написа:

Рутера е и switch - има поне 4 изхода за LAN.
Най-добре уточни с доставчика на интернет това, което искаш как може да стане.

Не виждам какво има да се коментира с доставчика - архитектурата на мрежата след рутера - не го касае.

Слага „сапунерката“ на входа, после в дневната слага още едно устройство (подчинен рутер, втори рутер, повторител ...“ и си гледа кефа.

преди 25 минути, Raze написа:

Доставчик, които предлага Интернет достъп по ЛАН - не дава рутери! А за скоростта - ако е ограничен „от отвън“ - рутера няма да оправи нищо.

преди 3 часа, Trayanzh написа:

Здравейте. Нов апартамент. До ел. таблото имам кутия с ftp кабели - 5 на брой. Единия идва от общите части ( вход за Интернет доставчик предполагам). 4 са разпределени - 1 за спалнята, 1 за детската и 2 за дневната, всички вградени и завършват с Лан розетка. Как да пусна кабелен Интернет към всяка стая като използвам вградените и да имам wifi рутер в дневната ( идеята е да не прокарвам нови кабели) ? Мога ли със swich в коридора в кутията , като в дневната закача рутера? Swich преди рутера става ли? 

При това положение можеш да постигнеш точно исканото от теб. Щом два кабела вървят до дневна и именно там искаш да сложиш Wi-Fi рутера, имаш опции.

- Купуваш един удължител за LAN кабел RJ45 – RJ45. 
- Вземаш и един обикновен суич (не е нужно да е управляем).
- Снабди се и с два LAN (пач) кабела пак с RJ45 накрайници, като съобразиш размера им с разстоянието, на което искаш да сложиш рутера до розетките в дневната. Има по магазините готови такива кабели с различни метражи и заводско кримпнати.

С LAN удължителя съединяваш кабела, който идва от общите части с единият кабел, който отива до дневната и излиза да речем условно в розетка 1. Единия пач го включваш в розетка 1, а другата му страна във WAN пората на рутера. Другия пач включваш в един от LAN портовете на рутера и после в розетка 2. Монтираш суича в кутията до ел. таблото и в един от портовете включваш кабела, който на практика вече връща сигнал от розетка 2 в дневната кум суича. След това в останалите свободни портове на сиуча, включваш кабелите, които отиват до спалнята и детска. В дневната на свободните LAN портове на рутера, можеш да закачаш компютър, ТВ и т.н.

Имай предвид, че с тия розетки нещата са зле. Много често, да не кажа почти винаги не са направени както трябва и може да имаш проблеми с тях. 

Като схема написаното, съвсем набързо това:

Untitled-99.jpg

• Автор

Exwol точно за този вариант се бях замислил, но въпросът е че розетка 1 и розетка 2 са в двата края на дневната, а тя е голяма. Лан кабела трябва да се измисли как да се прокара от рутера до роз. 2 без да се вижда. А има ли вариант роз. 1 се включва в рутера, който праща wifi сигнал до друго устройство(wifi приемник) , което с кабел в р. 2 вече продължава дадената схема. Но без да се губи бързината на Интернет 🤔

А за качеството на розетките си май прав. Не съм специалист, но проверих с Мулти метър кабелите, по мой си начин с батерия АА. Една двойка жичка (разделих  оранж и бяло/оранж) едната на + другата на -. С къс ftp във всяка розетка, и в коридора 5те ftp с Мултицюметъра. В детската ми даде нормален резултат, а в другите бяха обърнати + и -. Най вероятно 4те двойки кабели не са инсталирани правилно по розетките 🤔

преди 42 минути, Trayanzh написа:

... А има ли вариант роз. 1 се включва в рутера, който праща wifi сигнал до друго устройство(wifi приемник) , което с кабел в р. 2 вече продължава дадената схема. Но без да се губи бързината на Интернет 🤔

Има варианти да се ползва някакъв тип Wi-Fi удължител на обхват с LAN порт, който вече с пач да го вържеш в розетка 2. Например нещо подобно: LINK, но имай наум, че безжичната връзка си е безжична и не е толкова надеждна. За губенето на скорост много зависи от различни фактори. В крайна сметка щом не ти се прекарва кабел, забий една подобна джаджа, пък ще видиш. Ма гледай поне да е по-висок клас, за да даяни на напъни.

Розетките, да. Отвори и ги прегледай как са кримпнати. 

преди 6 часа, Trayanzh написа:

Exwol точно за този вариант се бях замислил, но въпросът е че розетка 1 и розетка 2 са в двата края на дневната, а тя е голяма. Лан кабела трябва да се измисли как да се прокара от рутера до роз. 2 без да се вижда. А има ли вариант роз. 1 се включва в рутера, който праща wifi сигнал до друго устройство(wifi приемник) , което с кабел в р. 2 вече продължава дадената схема. Но без да се губи бързината на Интернет 🤔

Първо едно уточнение: Когато говорим за комп. мрежа (независимо от вида - жична/безжична), няма "предаватели" и "приемници"! Във всеки един момент, връзката е двупосочна между устройствата.

Сега една идея и от мен: Предполага се, че до всяка розеттка има и ел. контакт. Така, че трасето между LAN порта на рутера и розетка 2, спокойно може да се направи с двойка PLA. Така, освен че избягваме потенциалните проблеми на WiFi (особено в претоварения ефир на един жилищен блок), си осигуряваме и още няколко LAN порта за устройства - това последното при модели с повече от 1 LAN порт

преди 16 минути, NewRedDragon написа:

Предполага се, че до всяка розеттка има и ел. контакт. Така, че трасето между LAN порта на рутера и розетка 2, спокойно може да се направи с двойка PLA. Така, освен че избягваме потенциалните проблеми на WiFi (особено в претоварения ефир на един жилищен блок), си осигуряваме и още няколко LAN порта за устройства - това последното при модели с повече от 1 LAN порт

+1 и от мен. Вкъщи ползвам това. Много съм доволен. Сигналът се пренася през ел.мрежата, но само с едно условие: да не се ползва разклонител. Сигналите не си пречат, защото са на различна честота. Работи перфектно. Няма никаква загуба по трасето.

преди 4 минути, Пешеходецът написа:

+1 и от мен. Вкъщи ползвам това. Много съм доволен. Сигналът се пренася през ел.мрежата, но само с едно условие: да не се ползва разклонител. Сигналите не си пречат, защото са на различна честота. Работи перфектно. Няма никаква загуба по трасето.

При този модел "се губи" контакта :) Но това зависи от нуждите на автора :) 

• Автор

Извинете за подробното пояснение, но съм самоук. NewRedDragon -  на розетка 1 е свързан рутера, от там с  с фтп кабел към PLA включен в контакта. До розетка 2 има контакт, там втория PLA от който с фтп кабел свързвам за розетка 2, и от там ясно - до кутията в коридора и със суич към розетка 3 и 4 .
>Друг въпрос -  розетка 1 е с четворен блок - Интернет +Тв изход+ два контакта. Мога ли да използвам тв изхода за Интернет трасе (по коаксиалния кабел)? Тв изходи има във всяка стая до Интернет розетките. 

>Пешеходец - относно PLA няма разклонител, а четворен блок с два контакта (горепосочения) в единия ще захраня рутер и тв, във втория само PLA.... Ок ли е?

на 27.10.2022 г. в 9:36, Raze написа:

преди 9 минути, Trayanzh написа:

Извинете за подробното пояснение, но съм самоук. NewRedDragon -  на розетка 1 е свързан рутера, от там с  с фтп кабел към PLA включен в контакта. До розетка 2 има контакт, там втория PLA от който с фтп кабел свързвам за розетка 2, и от там ясно - до кутията в коридора и със суич към розетка 3 и 4 .
>Друг въпрос -  розетка 1 е с четворен блок - Интернет +Тв изход+ два контакта. Мога ли да използвам тв изхода за Интернет трасе (по коаксиалния кабел)? Тв изходи има във всяка стая до Интернет розетките. 

>Пешеходец - относно PLA няма разклонител, а четворен блок с два контакта (горепосочения) в единия ще захраня рутер и тв, във втория само PLA.... Ок ли е?

Като цяло - да - това е схемата. Коаксиала не можеш да го ползваш за за мрежа (поне не в домашни условия)

Изчакай малко - ще ти драсна една схема графично. Има и такъв протокол, но не е приложим в къщи

Не виждам особен смисъл да се дават едни 209 лв. за Powerline адаптери при положение, че до всяка от стаите има пуснат къде по-надеждният LAN кабел. Ако ще се прави такава инвестиция, по-хубаво да се вземе например един сравнително приличен гигабитов TP-LINK ER605, VPN рутер, който да се насади в шкафа до ел. таблото и на него да се вържат всички стаи. Като допълнение за добра безжична връзка може да се вземе Аccess point TP-Link TL-WA1201 AC1200, който да се закачи в дневната на една от розетките или пък в която и да било друга стая. Така за 207 лв. получаваш в пъти по-надежда и бърза гигабитова LAN и Wi-Fi мрежа, а като допълнения - рутер с разширени възможности, VPN за отдалечен сигурен достъп до домашната мрежа и т.н. При зор-заман наличния рутер, който автора си има така или иначе, също може да се включи в постановката и да се ползва като суич/access point. Варианти много. 

Освен всичко до тук, тия Powerline адаптери не е като да нямат проблеми със скоростта и това се случва бая често. Много зависи какво е качеството на ел. инсталацията. На това отгоре всеки електрически консуматор включен в ел. мрежата е потенциален генератор на проблеми. Виждал съм как едно обикновено зарядно за телефон, просто мушнато в контакта, как скапва връзката, но дет' се вика по модерно му - всеки сам си преценя. 

преди 10 минути, exwol написа:

Не виждам особен смисъл да се дават едни 209 лв. за Powerline адаптери при положение, че до всяка от стаите има пуснат къде по-надеждният LAN кабел. Ако ще се прави такава инвестиция, по-хубаво да се вземе например един сравнително приличен гигабитов TP-LINK ER605, VPN рутер, който да се насади в шкафа до ел. таблото и на него да се вържат всички стаи. Като допълнение за добра безжична връзка може да се вземе Аccess point TP-Link TL-WA1201 AC1200, който да се закачи в дневната на една от розетките или пък в която и да било друга стая. Така за 207 лв. получаваш в пъти по-надежда и бърза гигабитова LAN и Wi-Fi мрежа, а като допълнения - рутер с разширени възможности, VPN за отдалечен сигурен достъп до домашната мрежа и т.н. При зор-заман наличния рутер, който автора си има така или иначе, също може да се включи в постановката и да се ползва като суич/access point. Варианти много. 

На пръв поглед си прав....с едно голямо НО. ЛИпста нa Ethernet портове, точно където ти трябваъ - за TV, някакъв box и т,н. Наблягаш на wifi, от което трябва да бягаме, реално!

преди 14 минути, exwol написа:

Освен всичко до тук, тия Powerline адаптери не е като да нямат проблеми със скоростта и това се случва бая често. Много зависи какво е качеството на ел. инсталацията.

Работят безпроблемно, дори и в стари, двупроводни инсталации. Човека каза, че става дума за нов апартамент - разбирай трипроводна ел. инсталация! Дори и ДТЗ вече не е проблем

преди 18 минути, exwol написа:

Виждал съм как едно обикновено зарядно за телефон, просто мушнато в контакта, как скапва връзката,

Ключето тук е "обикновено"

• Автор

Нов апартамент с прокарани трипроводни мостови кабели от 2.5 до 4 квадрата. Но множество двойни контакти и ключове с лед осветление, плюс инфраред подово във всяко помещение ( реално не знам дали цялата тази ел. инсталация ще пречи на PLA.)Но варианта на exwol е добър. Хем wifi, хем Лан до всяка стая. Само да видим дали https://www.senetic.bg/product/TL-R605 ще се помести във мрежовата кутия до таблото. 

А така с два рутера, означава ли че ще има два wifi сигнала и като се местя от коридора например в хола, телефона ми ще превключва на другата wifi 🤔 . Или Втория рутер изпълнява функцията на wifi репитер и сигнала си е същия? 

преди 41 минути, Trayanzh написа:

Нов апартамент с прокарани трипроводни мостови кабели от 2.5 до 4 квадрата. Но множество двойни контакти и ключове с лед осветление, плюс инфраред подово във всяко помещение ( реално не знам дали цялата тази ел. инсталация ще пречи на PLA.)Но варианта на exwol е добър. Хем wifi, хем Лан до всяка стая. Само да видим дали https://www.senetic.bg/product/TL-R605 ще се помести във мрежовата кутия до таблото. 

А така с два рутера, означава ли че ще има два wifi сигнала и като се местя от коридора например в хола, телефона ми ще превключва на другата wifi 🤔 . Или Втория рутер изпълнява функцията на wifi репитер и сигнала си е същия? 

2 рутера, две мрежи. Рутера свърза и прави мрежи. Суичър свързва компютрите в една мрежа, която е създадена от рутера и се получава локална мрежа. WiFi е безжична локална мрежа. Сиреч свързани без кабел компове или други устройства. Чрез радио вълни.(W)LAN. Безжична локална мрежа.

Access Point, е устройство към което се свързват други компютри по безжична връзка. Познати са още като Wireless Access Point ( WAP).

• Автор

Ако първия рутер е кабелен, без wifi,( в кутията в коридора) и са свързани към него 3 ftp кабела към всяко помещение за стабилна връзка - комп., смарт тв, тв бокс и  вторият рутер, който е wifi и включвам устройства към безжичната мрежа само устройства без Lan възможност. Реално вързаните с кабел устройства ще си работят със сигурен Интернет, а wifi сигнала ще е 1 от wifi рутера в хола и телефони, таблети и смарт Home уреди ще работят с една wifi мрежа.

преди 30 минути, Trayanzh написа:

Ако първия рутер е кабелен, без wifi,( в кутията в коридора) и са свързани към него 3 ftp кабела към всяко помещение за стабилна връзка - комп., смарт тв, тв бокс и  вторият рутер, който е wifi и включвам устройства към безжичната мрежа само устройства без Lan възможност. Реално вързаните с кабел устройства ще си работят със сигурен Интернет, а wifi сигнала ще е 1 от wifi рутера в хола и телефони, таблети и смарт Home уреди ще работят с една wifi мрежа.

Нали имаш една мрежа, за какво ти са 2 мрежи или 2 рутера? 2 суича или Access Pointа по-скоро ти трябват...

• Автор

Идеята е да използвам съществуващите вече вградени трасета, без да окабелявам външно по ъглите. Например как да имам на розетката в спалнята Интернет. Мислех си със суич още в кутията в коридора, но суич нали не може преди рутер. Exwol схемата с една мрежа е най- удачна но розетка 3 е в края на хола, и трябва да мисля как да прокарам кабела до там ( под шкафове или през окачения таван, но има вата там 🤔

преди 1 час, Trayanzh написа:

Идеята е да използвам съществуващите вече вградени трасета, без да окабелявам външно по ъглите. Например как да имам на розетката в спалнята Интернет. Мислех си със суич още в кутията в коридора, но суич нали не може преди рутер. Exwol схемата с една мрежа е най- удачна но розетка 3 е в края на хола, и трябва да мисля как да прокарам кабела до там ( под шкафове или през окачения таван, но има вата там 🤔

Ми сложи го рутера в другата стая тогава. Щом Розетка 3 е проблем. Сложи рутера тогава в стая спалня и Розетка ХХХ.

Аз не знам, какво има толкова да се мисли и от писания аз лично тотално се обърках. Няма и мащаб.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.