Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за избор на режим на климатик!

Препоръчан отговор

Здравейте на всички! Имам може би малко странен въпрос, но въпреки всичко ще гледам да го задам максимално просто и ясно! За първи път се отопляваме на климатик и доста неща будят въпроси в мен, като например следното:
Климатикът ни е 18ка, като има режим в който да се управлява по температурния датчик в дистанционното! Настроил съм го на 22 градуса, той вдига до 23 (по показание на дистанционното) и се изключва, докато не падне до 21 и пак набира до 23, което отнема около час и нещо и за двете! Ако не ползвам този режим работи практически без да спира (това се случва откакто паднаха по- значително температурите) ВЪпросът ми е в кой режим е по- икономичен... този в който работи постоянно, или този в който прави пауза по около час и половина и после работи час и половина за да достигне температурата, в която се изключва! 

Второ нещо, което искам да попитам е на колко градуса е ок да се държи през зимата, защото чувам много противоречиви твърдения! На 22 градуса в момента е да го кажем не топло, но е ок! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Другия датчик за температурата къде се намира?

Принципно след като не ти е известно как работи климатика, то трябва да избереш автономен режим, т.е. да се довериш на производителя за избор на алгоритъма кога да се включва и изключва. 

Само, че за да е икономичен, то трябва да споделиш и как е изолирано помещението, защото ефективното ползване на климатика е спрямо вид изолация. 

Има и друго: "По-добрите" климатици измерват и температурата на външната среда и в тоя случай е друг алгоритъма, НО пак съществен фактор е изолацията на помещението в което се желае определена температура. Да, в случая не говорим за климат в помещението, а за поддържане на някаква температура на въздуха в помещението, а се знае, че тя при различна влажност се "усеща" по различен начин. (По модерно -> температурата е 22, но се усеща сякаш е 18 примерно ... :)) Нормална температура няма!!! :) 

Кратко е: Ти да се чувстваш ОК, а не каква да е нормалната температура, а за да има ефективност, то първо се запознай  с коефициента на топлопроводимост  на сградата  в която живееш. Спрямо това и спрямо други знания, то може да направиш необходимия анализ и преведеш твоята си "климатична система" в удачен за теб режим, който да не ти натоварва месечния бюджет. 

Уви готова рецепта няма!!!

Не ми се рови, за да видя от кой ефективен клас е избрания от теб климатик, а начина за да го настроиш да ти е ефективен за "твоя джоб" е свързан с твои си наблюдения и преценка. След като ти е за първи път, то окончателен резултат ще получиш в края на "студения" период, а до тогава смело мога да кажа, че спрямо други източници на топлина, то този към момента е най-актуален, защото лесно може да го контролираш месечно. Да, то ще е за сметка на някакъво лишение от комфорт, но няма да си зависим от монополисти. О, да, имаме и монополисти в ел. енергията, но на тях не са им "развързани ръцете" да спекулират с обикновените потребители, за разлика от другите. Спокойно с допълнителни средства може ел. енергията за въпросния уред да я получаваш от Слънцето и/или вятъра и да не зависи отоплението ти от монополисти. :) -> Ел. товарът който изисква това съоръжение не е голям и може да се захранва от един или два модула за производство на алтернативна ел. енергия.  

НО - Примерно за мен шумът от климатика не ми харесва ... та всяко нещо има и друг аспект, а не комфортът от топло да наруши друг комфорт от тишина и спокойствие.... :) 

Успех! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Другия датчик трябва да е във вътрешното тяло, но той мери невероятни стойности, така че съм го оставил да се "води" по дистанционното! 
Става дума за апартамент, среден етаж, изолация, дограма, сочи на северозапад стаята, в която е поставен, класа му е А++ 
https://www.estetik-klima.com/invertoren-klimatik-Kaisai-krx-18aexi-krx-18aexo-18000-BTU това е климатика и е откровено казано странен... няма да навлизам в огромни подробности, но сега е настроен на 25 градуса и в стаята повече от 22 не стават...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

To с климатик няма как да направите адската топлина, просто не става. Поиграйте си малко и сами ще откриете кое за вас е най-доброто като настройки. Не е като топлината от парно примерно. Самото усещане е друго. Гасиш климатика и след 10 мин. все едно никога не е работило нищо в тази стая, за това е най-добре да не се спира да дълго време. Намерете оптималната температура за вас и го забравете до месец март. 

Но при липсва на централно парно, климатика за момента се оказва едно много добро решение. Или като цяло отоплението на ток. Конвектори и т.н. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Denny Council написа:

ВЪпросът ми е в кой режим е по- икономичен... този в който работи постоянно, или този в който прави пауза по около час и половина и после работи час и половина за да достигне температурата, в която се изключва! 

Естествено,работи ли постоянно,харчи постоянно ток.

преди 2 часа, Denny Council написа:

Второ нещо, което искам да попитам е на колко градуса е ок да се държи през зимата

На толкова,колкото да изключва от време на време.За различни по големина помещения е различно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

От климатик до климатик има голяма разлика. Ние се греем около 15 години на два Панасоника,. единия е инверторен. Добре е, върши си работата. Но ако е някъв китаец, убита марка, няма да работи като японската техника. Сложи си един термометър в стаята, настрой климатика на 20 градуса и виж след време дали показва толкова(на термометъра). Но няма ли поне вътрешна изолация и хубава дограма, ще ти бяха топлото.

PS: Инверторния го държим на 20-21 градуса и в стая е нормално. Не искаме много жега. А малкия го държа на 23, защото реално става около 21 в стаята.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добре... не съм задал много ясно въпросът! Ако климатика работи постоянно на Auto, което е по мое наблюдение средна сила на перката, консумира ли повече ток, отколкото да работи до достигане на градусите и после, след час и половина да ги догонва наново? 

Моля да бъде изтрито това мнение 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 51 минути, Denny Council написа:

Добре... не съм задал много ясно въпросът! Ако климатика работи постоянно на Auto, което е по мое наблюдение средна сила на перката, консумира ли повече ток, отколкото да работи до достигане на градусите и после, след час и половина да ги догонва наново? 

Авто режима, за това е авто. Той поддържа температурата, която си му задал. Той сам си решава колко силно и колко често да се включва. За иконимия има режими Eco, които работят по-тихо/слабо. В крайна сметка, можеш ръчно да му зададеш с каква сила да духа. В единия случай, ще духа слабо, но продължително, а в другия ще духа силно и ще спира по-често(за да поддържа температурата, която си му задал). Зимата ще се включва по-често, което е логично.  Въпроса е кое ти по-комфортно.  При хубава изолация, стаята ще изтива по-бавно и следователно, по рядко ще се включва системата. И обратното - при лоша изолация, по-често ще се включва да грее.

PS: Съвет: лятото не стой под климатика, да  духа директно към теб, че ще страдаш. То и зимата не е добре да е насочен към теб.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз ползвам Японски климатик 12-ка, ама Японски та дрънка.В момента това показва на дистанционното.В ляво е температурата която мери дистанционното, в дясно е температурата която съм задал.Работя на смени.Като съм си в кщи климатика е включен постоянно в този режим.Като съм на работа, изключвам климатика и му казвам да се включи половин час преди да се прибера.Не ме интересува колко харчи, гледам да ми е комфортно.

Sanyo.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Denny Council написа:

Вентилаторите ги остави на Auto, но режима дали да топли или охлажда го задай ръчно - на отопление/ Heat/

Не бутай често настройките! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Някъде просто има огромен проблем с този климатик! Ако го оставя да съди по себе си и съм задал 22градуса и е на Ауто перка, то никога не става 22 градуса в хола, а в кухнята става жега (той реално гледа към кухнята и както и да въртя вертикалните, то все си става жега в кухнята, а в хола е МНОГО по- студено! Ако сложа същата настройка, но го оставя да се води по датчика на дистанционното и то е близо до кухнята, то си спира, защото може да достигне градусите си! Климатика е за до сто кубика, колкото е в помещението (хол и кухня)... 

Шокиращото е, че като съм му заложил градуси, които така и така не може да достигне и е на Auto, то той си духа на среден режим и не му пука грам... нещо много много не е наред с тоя китаец

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Миналата зима се топлих с един Haier 12 за 850 лева на промоция. Купих го лятото ей така, на майтап, за охлаждане на хол и кухня 40 квадрата /93 кубика/. И реших да пробвам зимата. Първо като теб слагах на Auto и 25 градуса. Повече от 22 градуса не вдигаше. След консултация със специалист го пускам на отопление на 25 градуса и вентилатора на максимална скорост. По шумен  е, но държи 25 градуса. Ако ми стане много студено го слагам на 28 и като се стопля, го свалям на 25. Нощем го слагам на 21-22 в зависимост от външните температури. В преходните сезони платих 40-60 лева повече, а в най-големия студ 100-120.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, Denny Council написа:

Някъде просто има огромен проблем с този климатик!

От написаното дотук изключително трудно ще се достигне до някакъв извод.Особено пък за проблем с климатика.Няколко момента трябва да се изяснят..При достигане на температурата инверторният ти климатик спрял.По принцип инверторите не спират при достигане на температурата.

Климатика ти не е за до сто кубика.Това са ориентировъчни и главно - нищо не означаващи данни.При някакви средностатистически данни  за топлозагубите това може да е така.Но дали топлозагубите  са такива в твоето помещение е неясно. Но доколкото  разбирам апартамента е саниран(има външна изолация)  дограма, среден е, то мисля че  климатика е преоразмерен.В такъв случай може да спира. 

Доколкото разбирам е монтиран срещу кухнята или в нея, така че въздушната струя не може попадне в хола.Ако климатика е насочен срещу врата на кухнята. В такъв случай около него става достатъчно топло(затова и отчиташ  невероятни стойности).Инвертора намаля оборотите. А в хола попада малка част от затопления въздух.Затова спира климатика.За него заданието е изпълнено.И още нещо - климатик през врата не топли.

На практика се получава 18ца монтирана на 12-15кв.м.

Може да се опиташ да насочиш струята, така че да не духа директно с/у отвора на вратата.

Но в общи линии вероятно неудачно е избрано мястото на вътрешното тяло.  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Едно вътрешно тяло на климатик е за едно помещение!Там където има климатик, всички врати и прозорци трябва да са затворени!Отваря се само за малко за проветряване.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 часа, Denny Council написа:

той реално гледа към кухнята и както и да въртя вертикалните, то все си става жега в кухнята, а в хола е МНОГО по- студено!

Вертикалните клапи се настройват в зависимост от това, в коя част на стаята е монтирано вътрешното тяло на климатика. Ако е в някой от ъглите, клапите се настройват да насочват въздушната струя към средата на помещението, ако е в средата - половината леко наляво, а другата половина леко надясно.

Хоризонталните клапи обаче, в режим отопление трябва да са настроени надолу. Ако са почти хоризонтални, топлата струя въздух се насочва директно към насрещната стена или врата. Предполагам, че точно по тази причина в кухнята ти е по-топло.

Препоръчителни настройки в режим на охлаждане и отопление на климатика (vimax.bg)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...