Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за памет на лаптоп Dell Vostro 3510

Featured Replies

Здравейте!

Въпросът ми може да е глупав, но след 13 години опит с друга марка лаптопи и HD минах на нова със SSD. Взех си Dell Vostro 3510.

Проблемът е, че виждам само един диск- C, който не разполага с паметта, която е поръчана. Доплатих за 1 TB памет, а като вляза в папка С виждам само 200 GB.

С Windows 10 Pro е лаптопът, но след години със 7-цата все още се чудя кое къде е.

Някой може ли да ми обясни къде мога да видя параметрите на компютъра? Влизам на обичайните и познати места, но там е отразена само RAM паметта. 

Възможно ли е тази допълнителна памет, за която си платих, да е вид виртуална памет, знам ли? Също така се чудя защо нямам диск D. Виждам, че има опция за разделяне и създаване на нови места за съхранение, но това не се ли прави при самата инсталация? А и дори да разделя диска, тези 200 GB, дори нацепени, пак няма да ми свършат работа.

Вероятно, на мен нещо не ми е ясно и се надявам някой да ме ориентира.

Благодаря предварително!

Разрешен от цър-вул

Първоначално прочетох "памет" и автоматично си помислих за RAM. :D

Трябва да се види в дисковия мениджър на Windows, дали дискът наистина е 1TB и просто не е разделен, както трябва.

• Автор
преди 10 минути, Rammkopf написа:

Изтегли си CPU-z (www.cpuid.com) и там можеш да видиш точния модел на паметта - производител, дата на производство, тип, скорост, тайминги и т.н.

Вижда се само RAM-а и номерата модели на частите. Мен ме интересува реалната памет на SSD-то. Т.е. къде ми е единият терабайт... Зная, че има някакви скрити папки в 10-ката, но все пак ми се иска да мога да виждам от време на време колко от този терабайт ми остава. И искам да мога да сейфам на повече от едно място. Искам на С-то да ми е само системата. Явно има нещо, което не зная.

Покажи снимка от disk management.

Windows 10 Disk Management - The Most Helpful User Guide (diskpart.com)

Разделянето на дялове D, E и така нататък можеш да си го направиш допълнително ако искаш. Също и ако има други физически дискове в машината например.

• Автор
преди 11 минути, Raze написа:

Покажи снимка от disk management.

Windows 10 Disk Management - The Most Helpful User Guide (diskpart.com)

Разделянето на дялове D, E и така нататък можеш да си го направиш допълнително ако искаш. Също и ако има други физически дискове в машината например.

Без име.png

Този лаптоп с windows ли идва или някой го е инсталирал допълнително? Като гледам не е направил както трябва последния дял - там където пише RAW. Изтрий го с десен бутон, след това избери 'new simple volume' и само 'next', накрая трябва да ти се появи диск D с липсващите гигабайти.

• Автор
преди 8 минути, Raze написа:

Този лаптоп с windows ли идва или някой го е инсталирал допълнително? Като гледам не е направил както трябва последния дял - там където пише RAW. Изтрий го с десен бутон, след това избери 'new simple volume' и само 'next', накрая трябва да ти се появи диск D с липсващите гигабайти.

Инсталиран дойде. Аз точно затова се ядосах, защото си доплатих да ми е инсталиран, че не ми се занимава. Липсващите са в първата графа- този нулевият дял. А този с RAW трябва да го има. Той трябва да е необходимата виртуална памет за работа с изображения в RAW формат като Фотошоп, да речем. 

преди 2 минути, mariami написа:

Инсталиран дойде. Аз точно затова се ядосах, защото си доплатих да ми е инсталиран, че не ми се занимава. Липсващите са в първата графа- този нулевият дял. А този с RAW трябва да го има. Той трябва да е необходимата виртуална памет за работа с изображения в RAW формат като Фотошоп, да речем. 

:D нищо общо! Просто нещо са омазали при инсталацията или е имало нещо на дяла и не са го изтрили както трябва. 753 гигабайта виртуална памет няма как да се ползва, а и не е нужно! Направи каквото ти казах и си ползвай дяла.

Как да промените RAW формата на HDD дисковете (soringpcrepair.com)

• Автор
преди 14 минути, Raze написа:

Сега, като гледам пак, този с терабайта всъщност стои незаделен. И се води някакъв онлайн. Ще трябва да ги деля, явно, но първо хубавичко трябва да прочета кое и как. Е, поне се вижда, че терабайтът е тук.

току-що, цър-вул написа:

Десен клик върху най-десния дял и избери Format и следвай съветника.

Да, за това не се бях сетил, че може да е по-лесния начин :) Въпроса е дали ще даде формат след като дяла е raw и няма асоциирана буква?

• Автор

След десен бутон и Format следва този прозорец. Да сменям ли името на тома? За останалите полета е ясно, че не ги пипам.

Без име1.png

преди 4 минути, mariami написа:

След десен бутон и Format следва този прозорец. Да сменям ли името на тома?

Добре е да си впишете етикет по ваш вкус. Примерно Data или Store. Полезно за ползващия машината да има етикети на дяловете, които да напомнят на кой дял какво се съхранява.

• Автор

Ами, създаде се. Именувах си го Локален диск (D:). Но си остава невидим, така ли? В смисъл, че в Този компютър продължавам да виждам само С-то.

• Автор

Оф, отчаях се... :D Нарочно си платих, за да бъде направено, а не е... Даже не е работа да занимавам други хора да оправят нечия работа, за която е платено. Това е България. Ама не ми се ще да връщам по куриери, че да връщат лаптопа пак... Все едно. Ето това е положението:

Без име2.png

Без име3.png

• Автор
преди 13 минути, цър-вул написа:

Има назначена буква. Нормално е да се вижда вече в explorer.
Рестартирайте профилаклтично лаптопа. И споделете има ли промяна.

Ами, пак не се появява. 

Без име4.png

Ако от тук избера файл, за да се покаже икона?

Без име5.png

Този дял да не е някакъв скрит? Ти изтри ли го преди да го направиш наново или само го форматира?

• Решение

Не е нормално това.
Изтеглете Drive letter changer на работния плот. От архива извлечете само dChanger_x64, десен клик по извлечения файл и изберете 'Стартирай като администратор'.
Като стартира инструмента, десен клик по дяла с буква D и изберете Премахни
Отново десен клик по този дял и изберете Промени буквата на диска > "D:" - Свободна

• Автор
преди 2 минути, Raze написа:

Този дял да не е някакъв скрит? Ти изтри ли го преди да го направиш наново или само го форматира?

Ммммне. Разбрах, че трябва директно да го форматирам.

преди 13 минути, цър-вул написа:

Не е нормално това.
Изтеглете Drive letter changer на работния плот. От архива извлечете само dChanger_x64, десен клик по извлечения файл и изберете 'Стартирай като администратор'.
Като стартира инструмента, десен клик по дяла с буква D и изберете Премахни

Дотук я докарах:

Без име6.png

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.