Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

От къде да започна със програмирането?

- Factory.

Препоръчан отговор

Здравейте,

имам нулеви познания по-програмирането и бих желал да започна, на 22 г съм - късно ли е?
Уменията ми по английски език не са много високи, но го разбирам донякъде, а бих могъл да го усъвършенствам.

Все още не знам кой език да започна да уча, кой би бил най-лесен да започна, и да видя дали ставам просто за тази работа.
Работя главно през нощта и имам доста време през деня, и бих го наблъскал в компютъра със цел учене, и също би било добре ми предложите:
- Книги 
- Видео уроци
- И разбира се - струва ли си да започна курсове , ако да то предложете ми, защото гледам 3-4 сайта като софтуни, софт академията и т.н. (не е със цел реклама), но не знам дали ще ми помогнат достатъчно.

също да вмъкна, че не съм във България, но наистина бих желал да се завърна там и то със добър старт! 
Знам, че няма да е лесно и че може би няма да мога да започна работа 1 година, но имам намеренията да успея във тази професия, а
както казах наистина би било добре да ми предложите език който да уча и всякакви полезни неща!

//Благодаря за отделеното време. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Кажи какво точно мислиш да правиш с това програмиране? И идеята работя през нощта и уча през деня не е никак добра. В един момент ще гръмнеш! На мозъка, а и на самия организъм им трябва почивка.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ами и аз също не знам, но предполагам някои декстоп приложения, уеб приложения, сайтове, игри, все нещо. 
Относно работата наспивам се добре, и чисто мога да отделя от деня си 5-6 часа, а дори и да не е така просто знам,че няма да е лесно и ще трябва да се измъча. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

След като си на 22г., нищо не си учил по въпроса, че и не си в България - е зле. Със същия успех аз бих поискал да съм балерина или - Лионел Меси. Добре, все пак ако искаш - можеш да се опиташ, нали?

На този етап - само обучение със специалисти и много колеги наоколо - университет, курсове, академии. Най-добре - платено обучение, че да си налягаш парцалите и да се стараеш повече.

"Програмирането" вече има доста направления - уебдизайн, системно програмиране, бази данни, бек енд компоненти и още един камион други. Не на последно място би трябвало да си избереш един сериозен език - нещо от рода на C#, Javasript или още десетки други.

И да програмираш, програмираш, програмираш ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 минути, Георги Л. написа:

Ами и аз също не знам

А кой да знае, аз ли?
За да започнеш нещо каквото и да е, първо трябва да знаеш какво точно искаш от него, какъв трябва да е крайния резултат и как да го постигнеш. всичко останало са свободни съчинения от типа "Ти какъв мечтаеш да станеш?".
Затова сядаш и почваш да мислиш и като избистриш в главата си, къде, какво, как и най важното защо, заповядай с нова тема да го обсъдим.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Bubbles написа:

А кой да знае, аз ли?

Казвам че не знам, защото както писах по-горе имам нулеви познания относно програмирането, и казах какво искам от него: Уеб сайт, дизайн. // Игри, декстоп приложения, мобилни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Георги Л. написа:

Здравейте,

имам нулеви познания по-програмирането и бих желал да започна, на 22 г съм - късно ли е?
Уменията ми по английски език не са много високи, но го разбирам донякъде, а бих могъл да го усъвършенствам.

Все още не знам кой език да започна да уча, кой би бил най-лесен да започна, и да видя дали ставам просто за тази работа.
Работя главно през нощта и имам доста време през деня, и бих го наблъскал в компютъра със цел учене, и също би било добре ми предложите:
- Книги 
- Видео уроци
- И разбира се - струва ли си да започна курсове , ако да то предложете ми, защото гледам 3-4 сайта като софтуни, софт академията и т.н. (не е със цел реклама), но не знам дали ще ми помогнат достатъчно.

също да вмъкна, че не съм във България, но наистина бих желал да се завърна там и то със добър старт! 
Знам, че няма да е лесно и че може би няма да мога да започна работа 1 година, но имам намеренията да успея във тази професия, а
както казах наистина би било добре да ми предложите език който да уча и всякакви полезни неща!

//Благодаря за отделеното време. 

Лично мнение - програмирането не го избираш ти, то те избира.

Проявява се, някъде около 14-15-16 годишна възраст. Но, щом си решил...

Езици много, всички правят едно и също, по различен начин. Трябва да разбереш - кой е за теб.

Съвет - както си на нула, започваш от нула. За всеки един.

И не е само ентусиазма. Направи си, лично за теб - равносметка - заслужава ли си, да изкукуригам и имам ли, умственият потенциал?

Не се заблуждавай - абсолютно всички, са мръднали.

преди 1 минута, Георги Л. написа:

Казвам че не знам, защото както писах по-горе имам нулеви познания относно програмирането, и казах какво искам от него: Уеб сайт, дизайн. // Игри, декстоп приложения, мобилни.

Уебсайт и дизайн, са много далече, от програмирането.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 33 минути, dimy написа:

След като си на 22г., нищо не си учил по въпроса, че и не си в България - е зле. Със същия успех аз бих поискал да съм балерина или - Лионел Меси. Добре, все пак ако искаш - можеш да се опиташ, нали?

На този етап - само обучение със специалисти и много колеги наоколо - университет, курсове, академии. Най-добре - платено обучение, че да си налягаш парцалите и да се стараеш повече.

"Програмирането" вече има доста направления - уебдизайн, системно програмиране, бази данни, бек енд компоненти и още един камион други. Не на последно място би трябвало да си избереш един сериозен език - нещо от рода на C#, Javasript или още десетки други.

И да програмираш, програмираш, програмираш ...

Разгледах сайтовете на софтуни / софт академията и т.н. парите не са проблем, къде не съм дал 400/500 лв , споделете някое мнение ако знаете за тях нещо, би било добре.
Трябва ми добра информация и първи стъпки към програмирането със Javascript-a, някоя книга, видео урок.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, Георги Л. написа:

Не само имаш нулеви познания, а очевидно нямаш идея накъде  си тръгнал.
Имаш ли идея изобщо колко са различни уеб програмирането, писането на приложения за мобилни устройства, писането на програми за десктоп машини пък да не говорим за писането на игри?
Ако искаш да си наистина добър се съсредоточи върху една конкретна сфера, изучи я добре и я практикувай.
Пак ти казвам, седни, помисли, изясни го за себе си и после въпросите към другите. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Георги Л. написа:

Разгледах сайтовете на софтуни / софт академията и т.н. парите не са проблем, къде не съм дал 400/500 лв , споделете някое мнение ако знаете за тях нещо, би било добре.
Трябва ми добра информация и първи стъпки към програмирането със Javascript-a, някоя книга, видео урок.

Нали не си в България? От къщи тая работа не става!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, Георги Л. написа:

Има дистанционно обучение? 

По-горе му написах, че му трябва и малко навалица наоколо, някой да пита, някой да го пита, някой да му покаже и тн. Вкъщи от кревата от Мексико - тая работа няма да стане. Не , че не може да опита, ама - няма да стане.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 38 минути, dimy написа:

По-горе му написах, че му трябва и малко навалица наоколо, някой да пита, някой да го пита, някой да му покаже и тн. Вкъщи от кревата от Мексико - тая работа няма да стане. Не , че не може да опита, ама - няма да стане.

Какво ти е мнението за Softacademy? Доста клипчета има въпреки че хората там ми изглеждат фейк в по долните описания, защото пак е надежда за мен да уча от книги, уроци - платен курс и така нататък. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Едно много добро начало.

В същият сайт, има и HTML PHP CSS . Те са най - лесните.

Като начало, избери си текстов редактор. Че и там е мъка.

Те са на принципа, проба/грешка. Ловиш 20, инсталираш, преценяваш. Има и с предикт код/думи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Георги Л. написа:

Какво ти е мнението за Softacademy? Доста клипчета има въпреки че хората там ми изглеждат фейк в по долните описания, защото пак е надежда за мен да уча от книги, уроци - платен курс и така нататък. 

Нищо няма да те научат в тази академия. Просто трябва да решиш какво точно те влече в програмирането. И няма да стане само с научавам един език и готово. Нещата вече са комплексни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

няма да стане

програмистите нямат  живот

а и пазарът е препълнен

тук таме се търсят с 10 години опит 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, dimy написа:

Май ще се съглася с @Beemo  -програмирането не го избираш ти, то те избира.

Естествено! То не е само с програмирането. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Георги Л. написа:

Ще опитам, може би ще вземе да ми хареса и ще превъртя, благодаря все пак момци.

//Заключвайте темичката.

Нали разбра - даваш кинти за учене и се мешаш с много хора. Вкъщи от кревата нема да стане.

преди 8 часа, Емил Костов написа:

Естествено! То не е само с програмирането. 

Да, важното е да се избере жената и правилните таблетки. Или - алкохола.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 5 седмици по-късно...
на 4.12.2022 г. в 22:13, Beemo написа:

Лично мнение - програмирането не го избираш ти, то те избира.

Проявява се, някъде около 14-15-16 годишна възраст. Но, щом си решил...

Езици много, всички правят едно и също, по различен начин. Трябва да разбереш - кой е за теб.

Съвет - както си на нула, започваш от нула. За всеки един.

И не е само ентусиазма. Направи си, лично за теб - равносметка - заслужава ли си, да изкукуригам и имам ли, умственият потенциал?

Не се заблуждавай - абсолютно всички, са мръднали.

Уебсайт и дизайн, са много далече, от програмирането.

Аз пък не мисля, че не избираш ти програмирането, а то те избира. 

Ако има желание, винаги има и начин. Имам приятели, които години след като завършиха решиха, че искат да пробват с програмирането (разбира се с главна мотивация пари :D ) и в крайна сметка в момента си бачкат и си вземат заплатите и са топ 

Но за да вземеш решение точно накъде да се насочиш ще трябва малко проучване. Има 100 вида програмиране. 

Някакви описателни статии за видовете програмиране и какво се прави на различните езици примерно биха ти били полезни.

https://advanceacademy.bg/blog/kakvo-e-full-stack-developer нещо такова примерно 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, ivan.js-a написа:

Ако има желание, винаги има и начин. Имам приятели, които години след като завършиха решиха, че искат да пробват с програмирането (разбира се с главна мотивация пари :D ) и в крайна сметка в момента си бачкат и си вземат заплатите и са топ 

Явно приятелите ти, са от CERN. Щом всички са започнали да учат код.

Какво правим, когато започнеш да речем на 25 и учиш две години? На 27 разбираш, че нямаш умственият потенциал. Не всеки го има, не на всеки му се отдава. Само със желание - не става.

Ако ставаше ,всички щяхме да сме - кой програмист, кой програматор...

Пример от сутринта - пича иска да става сис - админ, не може да ползва търсачка!?!?!???!?

Да не говоря, че всяка седмица има, по две - три теми - Помогнете ми, с еди кой си код, спешно. И като го питаш до къде е стигнал - празен лист.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 33 минути, ivan.js-a написа:

Но за да вземеш решение точно накъде да се насочиш ще трябва малко проучване. Има 100 вида програмиране. 

Някакви описателни статии за видовете програмиране и какво се прави на различните езици примерно биха ти били полезни.

https://advanceacademy.bg/blog/kakvo-e-full-stack-developer нещо такова примерно 

Ти имаш ли си представа линка, който си дал как се става фулстак девелопър и колко време и учене отнема?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Струва ми се, че искаш някой тук да ти прати книга, която да прочетеш и магически да станеш програмист.

За начало научи programming basics на някой език. Няма особено значение кой ще бъде той.

След това прочети какво се иска за уеб програмиране, правене на игри, приложения за телефон и т.н, както и какви са разликите.

Това което другите говорят, че програмирането те избира а не обратното, са глупости. Факт е, че на 22 повечето хора вече работят като програмисти. Факт е и че никога няма да станеш велик програмист, но не е толкова трудно да станеш посредствен такъв и да си вадиш някакви пари, ако това е целта ти. Казвайки това, има и други начини да се изкарват пари. Ако избереш програмирането само заради заплатата, много бързо ще намразиш ставането от леглото сутрин.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, 87975865869 написа:

Това което другите говорят, че програмирането те избира а не обратното, са глупости. Факт е, че на 22 повечето хора вече работят като програмисти. Факт е и че никога няма да станеш велик програмист, но не е толкова трудно да станеш посредствен такъв и да си вадиш някакви пари, ако това е целта ти. Казвайки това, има и други начини да се изкарват пари. Ако избереш програмирането само заради заплатата, много бързо ще намразиш ставането от леглото сутрин.

Започваш, като ни наричаш глупаци и завършваш, със същите наши приказки??????????

България изкарва, около хиляда посредствени програмиста, на година. Той/те, къде ще се вместят, в уравнението?

И не ме разбирай погрешно. Аз съм "за" развитието но... Чувал съм разни единични случаи, на 40+ станал тепърва IT.

До 16 - 18 годишна възраст, ако не си разбрал че можеш и тепърва да учиш нещо абсолютно непознато, насила...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...