Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

От къде да започна със програмирането?

- Factory.

Препоръчан отговор

преди 9 минути, Beemo написа:

Започваш, като ни наричаш глупаци и завършваш, със същите наши приказки??????????

България изкарва, около хиляда посредствени програмиста, на година. Той/те, къде ще се вместят, в уравнението?

И не ме разбирай погрешно. Аз съм "за" развитието но... Чувал съм разни единични случаи, на 40+ станал тепърва IT.

До 16 - 18 годишна възраст, ако не си разбрал че можеш и тепърва да учиш нещо абсолютно непознато, насила...

Не, просто вие го изкарахте едва ли не - невъзможно. С това не съм съгласен. Реално да станеш програмист не е чак толкова трудно. Ако смяташ, че те наричам глупак, то това си е твой личен извод, понеже нищо подобно не съм написал.

Иначе съм съгласен относно голяма част от изписаното досега.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, 87975865869 написа:

Не, просто вие го изкарахте едва ли не - невъзможно. С това не съм съгласен. Реално да станеш програмист не е чак толкова трудно. Ако смяташ, че те наричам глупак, то това си е твой личен извод, понеже нищо подобно не съм написал.

Моята специалност, е тясно свързана с програмирането. Цял живот, съм сред тях. 

Като отидеш в една фирма да кандидатстваш, има един етаж точно с такива посредствени. Които стоят на едно ниво - с години. И изкарват точно толкова, колкото като са започнали. На някои, даже им намаляват... И никой не желае, да сформира екип с тях.

Явно си в сферата - знаеш за какво говоря.

Е, ако не можеш да се развиваш - защо се занимаваш. Да изкарваш повече, от това което умееш?

И както ти сам каза - да те е страх/срам, да станеш сутрин. Защото другите, вчера са научили още нещо. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@- Factory. Според мен не е късно човек да започне с програмиране на тази възраст или по-висока дори.

Личното ми наблюдение е, че на хора, на които им са се отдавали науки като математика, физика, химия, и т.н. по-бързо усвояват нещата. 

Ето едно кратко видео за различните пътища, в нашата индустрия, които можеш да избереш. 

Макар и с известна доза хумор и ирония, има достатъчно истина в думите от видеото. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 минути, killswitch.engager написа:

@- Factory. Според мен не е късно човек да започне с програмиране на тази възраст или по-висока дори.

Личното ми наблюдение е, че на хора, на които им са се отдавали науки като математика, физика, химия, и т.н. по-бързо усвояват нещата. 

Ето едно кратко видео за различните пътища, в нашата индустрия, които можеш да избереш. 

Макар и с известна доза хумор и ирония, има достатъчно истина в думите от видеото. 

Това са митове. Математиката ( за физиката и химията даже няма и да коментирам), няма абсолютно нищо общо с програмирането.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Емил Костов написа:

Това са митове. Математиката ( за физиката и химията даже няма и да коментирам), няма абсолютно нищо общо с програмирането.

Идеята на математиката е, че щом ти върви - по подразбиране можеш да помниш.

Щом е решил, да се пробва. Да пита, кое, как, защо... Дано му потръгне. 

Мога да му помогна с:

- Python, може би най - лесният език. И в момента, най - практикуваният.

- един - два часа на ден = на нищо.

- Не се хвърляй на по - големи проекти/туториали, поне една година.

Ще ти бръмне главата и ще го намразиш.

- Практика и запомняне на бейсик операции - поне шест месеца и тогава, практика с учител. Било курс, он- лайн или присъствен.

Това е, да спестиш пари. Да разбираш(поне малко), какво ти говорят. Не тепърва, да те учат. И да се чудят, как да те убедят за друг курс. Който е същият, с различен похват.

Не се лъжи - има го в играта.

- Бъди готов, за много нерви,грешки и техните решения.

Като начало тук, тук и тук. Добри са...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, Емил Костов написа:

Колега, може би си ме разбрал грешно или аз не съм се изразил достатъчно добре, но с това, което написах по-горе исках да кажа, че хората, които са силни в природните науки им се отдава повече програмирането - и пак подчертавам, че това е личното ми наблюдение. 

В никакъв случай не съм от хората твърдящи, че ако не си добър математик, не можеш да се реализираш в ИТ сферата!

@Beemo ме е разбрал, какво исках да кажа :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, killswitch.engager написа:

Колега, може би си ме разбрал грешно или аз не съм се изразил достатъчно добре, но с това, което написах по-горе исках да кажа, че хората, които са силни в природните науки им се отдава повече програмирането - и пак подчертавам, че това е личното ми наблюдение. 

В никакъв случай не съм от хората твърдящи, че ако не си добър математик, не можеш да се реализираш в ИТ сферата!

@Beemo ме е разбрал, какво исках да кажа :)

Да! Така съм съгласен! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Програмист се става лесно - има достатъчно книги, туториали и разни академии. Не е нужно да ти се отдава, не е нужно да си математик и т.н. Средно-статистическият програмист просто си "коди".

Софтуерните инженери са друга бира, това трябва да ти се отдава, отнема много време и повечето програмисти никога не стават софтуерни инженери.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Има една проста задача която трябва да решиш, за да се види дали ще ти се отдава програмирането.

Опиши етапите на едно твое обаждане по телефон с монети. -> първо, второ, трето и т.н. 

По този начин ще се види дали може да съставят алгоритми. После същите лесно се превръщат в програмен код. 

В действителност езиците за програмиране са съкратен запис на въпросния алгоритъм. 

Естествено трябва да имаш знания по логика и до известна степен и от математика. 

Основи на алгоритмите - Джеймс Рос, Саймън Харис - 📕 книга - store.bg - Това на първо търсене из нета ... 

Успех!

п.п. Не е късно ... ;) Трябва обаче да проявиш старание и постоянство, а резултат ... хм ... някъде след пет години ... 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...