Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

От къде да започна със програмирането?

Featured Replies

преди 9 минути, Beemo написа:

Започваш, като ни наричаш глупаци и завършваш, със същите наши приказки??????????

България изкарва, около хиляда посредствени програмиста, на година. Той/те, къде ще се вместят, в уравнението?

И не ме разбирай погрешно. Аз съм "за" развитието но... Чувал съм разни единични случаи, на 40+ станал тепърва IT.

До 16 - 18 годишна възраст, ако не си разбрал че можеш и тепърва да учиш нещо абсолютно непознато, насила...

Не, просто вие го изкарахте едва ли не - невъзможно. С това не съм съгласен. Реално да станеш програмист не е чак толкова трудно. Ако смяташ, че те наричам глупак, то това си е твой личен извод, понеже нищо подобно не съм написал.

Иначе съм съгласен относно голяма част от изписаното досега.

преди 1 минута, 87975865869 написа:

Не, просто вие го изкарахте едва ли не - невъзможно. С това не съм съгласен. Реално да станеш програмист не е чак толкова трудно. Ако смяташ, че те наричам глупак, то това си е твой личен извод, понеже нищо подобно не съм написал.

Моята специалност, е тясно свързана с програмирането. Цял живот, съм сред тях. 

Като отидеш в една фирма да кандидатстваш, има един етаж точно с такива посредствени. Които стоят на едно ниво - с години. И изкарват точно толкова, колкото като са започнали. На някои, даже им намаляват... И никой не желае, да сформира екип с тях.

Явно си в сферата - знаеш за какво говоря.

Е, ако не можеш да се развиваш - защо се занимаваш. Да изкарваш повече, от това което умееш?

И както ти сам каза - да те е страх/срам, да станеш сутрин. Защото другите, вчера са научили още нещо. 

@- Factory. Според мен не е късно човек да започне с програмиране на тази възраст или по-висока дори.

Личното ми наблюдение е, че на хора, на които им са се отдавали науки като математика, физика, химия, и т.н. по-бързо усвояват нещата. 

Ето едно кратко видео за различните пътища, в нашата индустрия, които можеш да избереш. 

Макар и с известна доза хумор и ирония, има достатъчно истина в думите от видеото. 

преди 22 минути, killswitch.engager написа:

@- Factory. Според мен не е късно човек да започне с програмиране на тази възраст или по-висока дори.

Личното ми наблюдение е, че на хора, на които им са се отдавали науки като математика, физика, химия, и т.н. по-бързо усвояват нещата. 

Ето едно кратко видео за различните пътища, в нашата индустрия, които можеш да избереш. 

Макар и с известна доза хумор и ирония, има достатъчно истина в думите от видеото. 

Това са митове. Математиката ( за физиката и химията даже няма и да коментирам), няма абсолютно нищо общо с програмирането.

преди 2 часа, Емил Костов написа:

Това са митове. Математиката ( за физиката и химията даже няма и да коментирам), няма абсолютно нищо общо с програмирането.

Идеята на математиката е, че щом ти върви - по подразбиране можеш да помниш.

Щом е решил, да се пробва. Да пита, кое, как, защо... Дано му потръгне. 

Мога да му помогна с:

- Python, може би най - лесният език. И в момента, най - практикуваният.

- един - два часа на ден = на нищо.

- Не се хвърляй на по - големи проекти/туториали, поне една година.

Ще ти бръмне главата и ще го намразиш.

- Практика и запомняне на бейсик операции - поне шест месеца и тогава, практика с учител. Било курс, он- лайн или присъствен.

Това е, да спестиш пари. Да разбираш(поне малко), какво ти говорят. Не тепърва, да те учат. И да се чудят, как да те убедят за друг курс. Който е същият, с различен похват.

Не се лъжи - има го в играта.

- Бъди готов, за много нерви,грешки и техните решения.

Като начало тук, тук и тук. Добри са...

преди 7 часа, Емил Костов написа:

Колега, може би си ме разбрал грешно или аз не съм се изразил достатъчно добре, но с това, което написах по-горе исках да кажа, че хората, които са силни в природните науки им се отдава повече програмирането - и пак подчертавам, че това е личното ми наблюдение. 

В никакъв случай не съм от хората твърдящи, че ако не си добър математик, не можеш да се реализираш в ИТ сферата!

@Beemo ме е разбрал, какво исках да кажа :)

преди 3 часа, killswitch.engager написа:

Колега, може би си ме разбрал грешно или аз не съм се изразил достатъчно добре, но с това, което написах по-горе исках да кажа, че хората, които са силни в природните науки им се отдава повече програмирането - и пак подчертавам, че това е личното ми наблюдение. 

В никакъв случай не съм от хората твърдящи, че ако не си добър математик, не можеш да се реализираш в ИТ сферата!

@Beemo ме е разбрал, какво исках да кажа :)

Да! Така съм съгласен! 

Програмист се става лесно - има достатъчно книги, туториали и разни академии. Не е нужно да ти се отдава, не е нужно да си математик и т.н. Средно-статистическият програмист просто си "коди".

Софтуерните инженери са друга бира, това трябва да ти се отдава, отнема много време и повечето програмисти никога не стават софтуерни инженери.

Има една проста задача която трябва да решиш, за да се види дали ще ти се отдава програмирането.

Опиши етапите на едно твое обаждане по телефон с монети. -> първо, второ, трето и т.н. 

По този начин ще се види дали може да съставят алгоритми. После същите лесно се превръщат в програмен код. 

В действителност езиците за програмиране са съкратен запис на въпросния алгоритъм. 

Естествено трябва да имаш знания по логика и до известна степен и от математика. 

Основи на алгоритмите - Джеймс Рос, Саймън Харис - 📕 книга - store.bg - Това на първо търсене из нета ... 

Успех!

п.п. Не е късно ... ;) Трябва обаче да проявиш старание и постоянство, а резултат ... хм ... някъде след пет години ... 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.