Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем със смяна на езиците bg/en в Ubuntu 22

Featured Replies

Здравейте!

Как преодоляхте проблема със смяна на езиците bg/en  от клавиатурата?

Пробвах така https://linuxnightly.com/how-to-change-keyboard-layout-ubuntu/  и още https://itservice-bg.net/смяна-на-езиците-bg-en-в-клавиатурата-при-ubuntu-2/

Не се получи. Имате ли други идеи? 

Разрешен от cybercop

преди 47 минути, Betty_G написа:

Здравейте!

Пробвах така https://linuxnightly.com/how-to-change-keyboard-layout-ubuntu/  и още https://itservice-bg.net/смяна-на-езиците-bg-en-в-клавиатурата-при-ubuntu-2/

Провери дали няма дублиращи се приложения за езиковата среда.

преди 1 час, Betty_G написа:

Здравейте!

Смяна имаш предвид с клавишите на клавиатурата да си смениш клавиатурната подредба? Примерно, когато чукнеш на клавиатурата клавишите ALT+Shift. 

• Автор
преди 2 часа, АСПЕКТ написа:

Смяна имаш предвид с клавишите на клавиатурата да си смениш клавиатурната подредба? Примерно, когато чукнеш на клавиатурата клавишите ALT+Shift. 

Да, точно това имам предвид.

• Решение
преди 24 минути, Betty_G написа:

Да, точно това имам предвид.

На единият компютър съм с 22.04 и си настройвам подредбата точно с keyboard-configuration. Процесът трябва да приключи и промените влизат след рестарт. Това е системна настройка. Ако не работи, означава, че тя е блокирана от графично приложение за настройка на клавиатурата. Може да е с махане/поставяне на отметка в настройката на приложението или нещо подобно.

keyboard-conf.png

• Автор
на 9.12.2022 г. в 12:31, cybercop написа:

На единият компютър съм с 22.04 и си настройвам подредбата точно с keyboard-configuration. Процесът трябва да приключи и промените влизат след рестарт. Това е системна настройка. Ако не работи, означава, че тя е блокирана от графично приложение за настройка на клавиатурата. Може да е с махане/поставяне на отметка в настройката на приложението или нещо подобно.

keyboard-conf.png

Благодаря много! Справих се . Попаднах на още една полезна статия и споделям линка  https://soringpcrepair.com/switch-keyboard-layouts-in-ubuntu/

Ченге, това чисто убунту ли е или разновидност? Защото и аз преди време се мъчех да сменя комбинацията, но искаше три бутона да натисна, което е тъпо.

преди 1 час, S197 написа:

Ченге, това чисто убунту ли е или разновидност? Защото и аз преди време се мъчех да сменя комбинацията, но искаше три бутона да натисна, което е тъпо.

Възможно най- чисто. Дори едно PPA не съм добавил. Не съм ползвал деривати, поне от 4-5 години.

• 1 месец по-късно...
на 9.12.2022 г. в 8:32, Betty_G написа:

Здравейте!

в .config/autostart/ се копира bgphone.desktop:

Цитат

[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name=Bulgarian phonetic
Icon=/usr/share/lxpanel/images/xkb-flags/bg.png
Exec=sh -c "setxkbmap -option grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,bg -variant ,phonetic"
Terminal=false
Type=Application
NoDisplay=true
StartupNotify=false

работи безотказно и на убунту и на слакуер/slack и на дебиан (и най важното е че не пипаш никакви настройки - аз си карам на en-us, за да не ми прави имената на папките на български, че са трудно достъпни от чиста конзола), единствен енедостатък е че при usb клавиатура. ако се изключи и включи наново трябва и файла да се стартира наново (което не е кой знае какъв проблем да се цъкне с мишката)...

на 10.12.2022 г. в 15:00, S197 написа:

и и при мен на дебиан 11 ми искаше само 3 буквени комбинации, но си ги редактирах в .config/openbox/ в *rc.xml

• 1 месец по-късно...

Здравейте, колеги! Оня ден видях, че новите версии на всички chromium базирани браузъри вече не работят под Win 7. Така че се налага да премина на Линукс. Вчера цял ден си играх и успях да инсталирам най-леката, удобна и приличаща на Windows дистрибуция - xUbuntu, да си сложа любимите браузъри и да прехвърля всичките си настройки, add-on-и, филтри за реклами, букмаркове и запазени пароли. Получи се доста добре:

xubuntu_tn.jpg.9aa6b69a7e328c8fc5b2daf3db6e99d7.jpg

Но се натъкнах на един проблем, който не успях да реша - клавиатурната подредба. Тъй като пиша и в руски форуми, в Windows съм добавил няколко допълнителни знака (э, ы, ё, €, №) на комбинациите от Shift/+, Shift/-, Shift/8, Ctrl/& и т.н. Под Windows това става много лесно, с визуалния редактор на лейаути Microsoft Keyboard Layout Creator. Някой знае ли как мога да го направя и под Линукс? Не държа на визуален редактор (не вярвам да има чак такива глезотии в безплатна ОС), но поне с редактиране на някакъв конфигурационен файл може ли да се направи? Или с редактиране и прекомпилиране на някакъв модул?

Докато чакам отговор, извиках неволята и се оправих :)

За тези, които ще срещнат някой ден същия проблем, давам решението:

1. Отваря се файла "/usr/share/X11/xkb/symbols/bg" с някакъв текстов редактор, напр. вградения Mousepad. Редактира се секцията, която е инсталирана като клавиатурна подредба. Например за традиционна фонетична кирилица това е секция:

xkb_symbols "phonetic" {
  name[Group1]= "Bulgarian (traditional phonetic)";

2. Заменят се клавишите в първа колонка след отварящата квадратна скоба (за основни клавиши) или във втора (за съчетание от Shift + клавиш) със съответния алиас (напр. "Cyrillic_yeru" за символ "ы" или "EuroSign" за символ "€"). За намиране на алиасите може да се отвори и разгледа например файла "/usr/share/X11/xkb/symbols/ru". Ако някой клавиш няма алиас или не можете да го откриете, можете да напишете директния номер на символ в Unicode, напр. "U2116" за символ "№".

Пример:

key <AE06> {[ 6,                 Cyrillic_io                                               ]};
  key <AE07> {[ 7,                 Cyrillic_e                                                ]};
  key <AE08> {[ 8,                 EuroSign                                                  ]};
  key <AE09> {[ 9,                 parenleft,         bracketleft,       U2329               ]};
  key <AE10> {[ 0,                 parenright,        bracketright,      U232A               ]};
  key <AE11> {[ minus,             Cyrillic_yeru,     U2011,             U2011               ]};
  key <AE12> {[ equal,             U2116,             emdash,            dagger              ]};

3. Записва се файла "/usr/share/X11/xkb/symbols/bg" и се рестартира xUbuntu-то.

Разбира се, добре е предварително да запишете оригиналния файл "/usr/share/X11/xkb/symbols/bg" някъде, ако омажете нещо.

-----------------------------------

Сега един по-лесен въпрос. Редактирах файла "/etc/pam.d/common-password" и замених реда:

password    [success=1 default=ignore]    pam_unix.so obscure yescrypt

с

password    [success=1 default=ignore]    pam_unix.so obscure yescrypt    minlen=1

Влязох в терминала, смених потребителската и root паролите на "+" и вече като ме пита за парола, с едно движение на пръста натискам "+" и десния ENTER :) Обаче при опит да въведа "minlen=0" не ми приема празна парола. Някой знае ли как мога да го направя, за да не ми се налага да се протягам до клавиатурата всеки път, когато стартирам нещо като администратор, а директно да кликам ОК с мишката?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.