Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ремонт на адаптер 220v-12v

2249

Препоръчан отговор

Домашен уред ползва адаптер, който от 220v прави 12v прав ток. Правеше ! Снощи уредът не тръгна и при замерване установявам, че на изхода има 1,33V прав ток. Някой от елементите е дал фира. Още днес тръгвам по магазините да търся нов, но искам да имам и план Б - ако може оригиналния да се ремонтира /да му сменя дефектния елемент/. Прилагам снимки на платката с елементите с молба някой да ме насочи кое можа да е за смяна. На пръв поглед надут кондензатор няма. ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 61
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

преди 18 минути, ivan_pop написа:

На платката има бушон.Той се проверява най накрая!

Този "бАшон" (термина е "предпазител") има две алтернативни положения - или работи, или не. Няма вариант - да "работи малко" и затова напрежението да е ниско.

Автора - не се занимавай с излишни ремонти. Адаптери има всякакви, само трябва да уточниш нуждите на устройството - каква консумация има.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 53 минути, ivan_pop написа:

Къде е на платката ? Ако е изгорял не би трябвало да вади никакво напрежение.

преди 50 минути, цър-вул написа:

Колко A е адаптерът?
Konrad, Elimex

Към тях съм се запътил, ама с това работно време след 10,00 ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, ivan_pop написа:

"на изхода има 1,33V" ! 
Няма как да е предпазител(бушон).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, 2249 написа:

Къде е на платката ? Ако е изгорял не би трябвало да вади никакво напрежение.

На платката е обозначен като F1.Само че Иванчо не ти е написал каквото трябва. Това е тип резистор с много малко съпротивление и вътре с биметална пластинка, която изключва веригата при претоварване от написаното допустимо. Има такива резистори в 2 варианта. Едните, като твоя са за еднократна употреба , а вторите, при сериозните техники са направени така, че да се възтановяват след малко време. Ако имаше поне една снимка от другата страна на платката, човек може за нула време да се ориентира, а ти си направил 10 еднакви снимки за по прегледно. И още нещо. Ремонта на това захранване ще ти излезе по труден, отколкото да отидеш и да си купиш едно захранване 12V/2A. В Русе има много добър магазин за такива захранвания. В Търново даже имат представителство до полицията.Магазина е за радиоелектронни елементи и инструменти.

преди 10 минути, цър-вул написа:

На изхода на трафа колко променливо отчита?

Измереното напрежение на изхода на импулсния трансформатор не може да се мери със стандартен уред защото е с висока честота, тази, на която работи блокинггенератора- 50-до 100 килохерца.  Мултицета ще показва грешно измерване.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, Kolev72 написа:

импулсния трансформатор

По снимките не го определихкато импулсен. Затова и предложих това...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, Стефко.

Ето снимка от задната страна на платката

Може би не си обърнал внимание, но аз адаптер си купих вече. Относно резистора - явно и в момента работи, защото на изхода имам напрежение. Ама защо е 1,33V /измерено по два пъти с два различни уреда/ ?!?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Написал съм защо имаш напрежение на изхода, но то не е важно че го имаш. Реално ако FUSA ти е от първият тип ще го имаш , докато ако последният беше от вторият тип, отдавна да си се похвалил, че си го оправил! Не мога да не съм обърнал внимание и да пиша разни съчинения. В техниката такова нещо ако се случи, значи че не си техник, а ...каруцар!

преди 13 минути, цър-вул написа:

По снимките не го определихкато импулсен. Затова и предложих това...

Може, и съм съгласен, че може да се заблуди човек с тези китайци. Те имат много такива чудеса измислени. На снимката се вижда отлично чипът на генератора с отрязания крак(вторият), но такива чудеса правят...само китайците, щото не им пука, че американците им се смеят.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, sten64 написа:

"на изхода има 1,33V" ! 
Няма как да е предпазител(бушон).

Някои импулсни захранвания не тръгват без товар!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

С този китайски адаптер трудно ще намериш виновника а само на догатки няма как да се случи. Аз бих се ориентирал да замеря резисторите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

олелей

ремонт на електроника по картинка, а не по документация
бошкей и до това доживях

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, quarz написа:

Най-добре смени всичките елементи от платката. Така ще си сигурен, че ремонта ще е успешен.

И познай след това каква мъка и главоболие ще има. Ако например постави някой резистор в неправилната му посока а отделно трябва да търси и същите чипове с точните им номераций. И като отиде в някой магазин по скоро ще го гледат като телета и ще умуват аджеба що иска човека.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 42 минути, vlado1985 написа:

И познай след това каква мъка и главоболие ще има. Ако например постави някой резистор в неправилната му посока

Не знам какво си завършил, но ти пиша ДВОЙКА по електроника.
Като не разбираш не давай акъл !!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, 2249 написа:

Прилагам снимки на платката с елементите с молба някой да ме насочи кое можа да е за смяна. На пръв поглед надут кондензатор няма. ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ

За начало може да бъде сменен кондензатора на високото напрежение (напрежението и капацитета задължително като на оригиналния кондензатор), измерване на резисторите и диоди в схемата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Владко! Веднага след поста ти щях да те цитирам, но се въздържах за да не се обидиш. Занимаваш се с електроника всеки ден, поправяш на хората техниките и споделяш тук, което е много добре. Ама много моля да не пишете тези ужасни глупости, та макар и несъзнателно. "Ако например постави някой резистор в неправилната му посока ...." Проверявайте преди да пуснете коментара какво сте написали бре хора! А и какво ще мериш на такава гола платка? Има 5 чарка на кръст. Правилно е написал neroni, че ще ти пише 2. Ако бях аз, щях да ти напиша 1 и то по приятелски. В техническите теми не е редно ни да се караме, ни да се гъбаркаме с който и да било. Пишем, за да помогнем на някого. Това, че той не го знае или не може да го изпълни, не трябва да го съдим. Човек се учи докато е жив на този свят , а някои така си и заминават - като овце без история. Това го написах поради една проста причина - начетох се на глупостите на хората. По всичко личи че много други изпитват същото чувство! Лека и приятна вечер на всички Ви!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Kolev72 написа:

Владко! Веднага след поста ти щях да те цитирам, но се въздържах за да не се обидиш. Занимаваш се с електроника всеки ден, поправяш на хората техниките и споделяш тук, което е много добре. Ама много моля да не пишете тези ужасни глупости, та макар и несъзнателно. "Ако например постави някой резистор в неправилната му посока ...." Проверявайте преди да пуснете коментара какво сте написали бре хора! А и какво ще мериш на такава гола платка? Има 5 чарка на кръст. Правилно е написал neroni, че ще ти пише 2. Ако бях аз, щях да ти напиша 1 и то по приятелски. В техническите теми не е редно ни да се караме, ни да се гъбаркаме с който и да било. Пишем, за да помогнем на някого. Това, че той не го знае или не може да го изпълни, не трябва да го съдим. Човек се учи докато е жив на този свят , а някои така си и заминават - като овце без история. Това го написах поради една проста причина - начетох се на глупостите на хората. По всичко личи че много други изпитват същото чувство! Лека и приятна вечер на всички Ви!

Чичо Стефчо мерси както винаги за включването ти но хайде малко да мислим и тогава да поставяме оценки. Според теб как да ги постави резисторите. Ако вземе да ги сменява нали трябва да се поставят както са на снимката, и цветовете да си бъдат, в точната посока а ако ги постави по погрешка обратно какъв ли ще бъде ефекта. И да може и да не е проблема в резисторите а някой чип да прави номера но тук всички можем да гадаем само и да си пишем свободни съчинения едвали някой от взелите тук участие може да замери от разстояние компонентите на автора.

преди 2 часа, neroni написа:

Не знам какво си завършил, но ти пиша ДВОЙКА по електроника.
Като не разбираш не давай акъл !!!

Поне да беше дал някакво мнение и отговор на автора а не да даваш оценки напразно щото да си лаем само е много лесно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Включих новия адаптер и уредът тръгна. Стария отиде в кашона за части. Знам ли, утре може да ми потрябва такава букса ...

С две думи - отказвам се от ремонта. Благодаря на всички за оказаната помощ.

Весели празници ! :min01:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, vlado1985 написа:

Ако вземе да ги сменява нали трябва да се поставят както са на снимката, и цветовете да си бъдат, в точната посока а ако ги постави по погрешка обратно какъв ли ще бъде ефекта.

Директно отиваш в "Бисерите"!!!!!!!!
Научи се да мълчиш! Много е полезно! Предпазва те от глупостта!
Я обясни ако завъртиш цветовете на резистор на платката какво ще стане! 😎

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, vlado1985 написа:

Ако вземе да ги сменява нали трябва да се поставят както са на снимката, и цветовете да си бъдат, в точната посока а ако ги постави по погрешка обратно какъв ли ще бъде ефекта.

олелей

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...