Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ремонт на адаптер 220v-12v

2249

Препоръчан отговор

преди 5 часа, vlado1985 написа:

И само немога да се сетя как така определяш че на  даден човек му липсват елемтарни познания и чак съм бил държал тон и съм бил нагъл. А също и ми е много страмно и интересно как определяш че възможостите ми са едва ли не малки наистина при положение че нито ме познавш ищо а само като ник ме знаеш .

Владо.В света на науката има  факти, чието непознаване е повече от ясна индикация за липса на елементарни познания.

Едно съпротивление е подобно на  парче най-обикновена тръба.Както и да поставиш тръбата, през нея ще потече същото количество вода, каквото би протекло протекло ако и размениш краищата.

Човек, който не познава свойствата на резистора в такава степен няма абсолютно нищо общо с елктротехника и електроника.

Затова и те критикуваха останалите.Нямаш познания, а коментираш материята.Освен това, осъзнаваш липсата си  на подготовка, но въпреки това  упорстваш в тези глупави писания.Виж колегата Цър-вул.Заблудил се е, на всеки се случва, но не упорства.  

Ако беше имал дори минимален опит щеше да питаш: - провери ли вх.вериги характерни за импулсно захранване - дросел, изправител , смени ШИМ-а, провери вторичното напрежение/ вериги, обратната връзка.Ей такива неща щеше да пише някой, който знае.

В YouTube м/у другото има прекрасни обучаващи видеота по темата и особено за начинаещи.Посочени са примери и дори методики за самостоятелно изработване на такива устройства.Но все пак трябва да се познават основните понятия.Без тях не става.  

Редактирано от badr (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 61
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Тези неща едно време в социализъма съм ги учил в 7-8 клас по физика.Ама сега е друга образователната система.

Помня как в час по физика, даскала ни каза 3-4 човека да се хванем за ръце като на хоро.Първия и последния държаха по един кабел.Другия край на кабелите отиваше в индуктура на стар телефон, ония дето са с манивела.Даскала врътна леко манивелата и всичките усетихме лек токов удар.

Това беше в 7-8 клас някъде.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Три страници голямо дъвкане за нещо елементарно.

Като има волтметър нещата са прости. Частично функциониране. Първо се измерва напрежението върху големия електолит. След това върху малкия до него. дотук внимателно защото е от офазената страна. Следва напрежението върху светодиода на оптрона (внимавай да не окъсиш при меренето) и се прави извод от коя страна е проблема. 

Залагам на малкото електролитче до чипа и след това на изходящия среден. Всичкото е под 50 ст.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мързеливия метод е с евтина термокамерка от алито,другия  вариант поне за мен за бързо диагностициране с лабораторно подавам 10 ампера за около 5 секунди и с ръчичка усещаме виновника без да го демонтирам и замервам,но аз съм аматьор любител,вс пак п.с за мен форума винаги е бил полезен,и все пак и тук като по др подобни не липсват бисери който ме разсмиват истински.Разсмяха ме някои отговори без да се заяждам с никой.Колев еваларка ,явно търпението ти е безкрайно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 22.12.2022 г. в 23:38, александър написа:

Мързеливия метод е с евтина термокамерка от алито,другия  вариант поне за мен за бързо диагностициране с лабораторно подавам 10 ампера за около 5 секунди и с ръчичка усещаме виновника без да го демонтирам и замервам,но аз съм аматьор любител,вс пак п.с за мен форума винаги е бил полезен,и все пак и тук като по др подобни не липсват бисери който ме разсмиват истински.Разсмяха ме някои отговори без да се заяждам с никой.Колев еваларка ,явно търпението ти е безкрайно.

Моля, не правете това вкъщи!

Пълно безумие!

:speak:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 49 минути, M.Николов написа:

Моля, не правете това вкъщи!

Пълно безумие!

Спокойно Николов.Някои работи, тук, ние ги виждаме.Колко души ще си купят термокамери за да следят за загряващ елемент на импулсно на адаптер от 5лв?

Златното правило е да не се дават съвети, които биха поставили живота и здравето на човека в опасност.Колев или Филипов с едно изречение биха орентирали автора на темата къде и какво да направи, но виждат, у него, при все че е налична похвална амбиция,липсата на опит и подготовка.

Затова нито те, нито аз съзнателно не му предлагаме строго конкретни съвети, а само общи насоки, за да не се създават опасни ситуации.   

Редактирано от badr (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 22.12.2022 г. в 23:38, александър написа:

... лабораторно ...

При наличие на лабораторен източник на напрежение нещата стават лесни с покупка на:
DC-DC Voltage Boost Charger Module 8-32V to 45-390V Step Up Converter Module.

дц

Това е инвертор.
На импулсното захранване му е все тая какво е напрежението на входа. Применливо или постоянно. Към инветора +12V и стабилизиран ток до 100mA. Изхода от инвертора към болния токоизправите. Сбогом на последователното включване на лампи с нажежаема жижка. Инветорът не търпи късо на изхода и защитник в веригата поема лабораторника. Ремонтирайте като хората. Цена на въпроса 4$. Ако разширите лустерклемата и добавите още един кондер на изхода получавате симетрично напрежение, но това е друга тема.

на 15.12.2022 г. в 12:41, ivan_pop написа:

Някои импулсни захранвания не тръгват без товар!

Това не е този случай.
Делителят R3, R4 + ZD1 са минималния това за старт.

spacer.png

Това е еднотактов, обратноходов импулсен трансформатор окастрен до възможния минимализъм. Подобни изчадия трябва да се смесват с асфалт и няколко пъти тъпкани от валяк. 12V 2A e абсурд. Един милион снимки и ни един надпис, но това е проблем на автора.

Започва се от ценера. После диода Шотки. После ШИМ генератора с мосфета ( при наличие на осцилограф той е първи заподозрян). Следва супресора и едва на края оптрона. Кондерите в киреча, те изначално са треш. Макарите на трафа - финал.

spacer.png

Черния проводник с минуса е запоен за бог да прости, заобиколен от полигон на плюса. Мъка, ако го бяха запоили откъм страна на детайлите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно безсмислени упражнения, освен ако не искате да се упражнявате!

То не бяха осцилоскопи, не бяха мултицети ...
Цяла подвижна лаборатория, за да се ремонтира нещо - струващо 5 лева!,

Така компрометирате идеята на консуматорското/консумативното общество - „Купуваш, ползваш, хвърляш и пак купуваш!“

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Така е Жорка в България.

Всеки може и владее всяка една професия, но като го попиташ къде се намира предпазителя....и млъква. Други поставят изисквания за цветния код на резистори, че трябва да са ориентирани така, както са на оригиналната платка. И тук говорим за елементарни електронни решения с 4-5 чарка на кръст. Ако на този човек попадне в ръцете едно дъно от най високия клас и го питаш кое какво е само като елементна база, то и един добре еродиран специалист няма да познае 1/3 от елементите, как се казват. Филипов десетки пъти е писал - на сервиз, а не да те бие тока през 2 минути, докато опънеш петалата. Защо са развити толкова много западните страни? Защото не се занимават с глупости? Изгоряла и лампата на жената в хола - звъни на сервизния техник, той идва, подменя я с нова  , взема си хонорара от 15 долара, (лампата струва 0,50 цента) пали колата и заминава на следващия ремонт. И после питаме - "Как ще ги стигнем американците?"...Ами...никак в следващите 200 години. Хората там, не се месят на другите в работата.

На всички ВАС, весело посрещане на новогодишните празници и много здраве, щастие и любов , пожелавам.  ❤️

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нямам термокамера и не бих си купил,просто хубаво е човек да знае докъде му стигат възможностите защото става опасен за себе си :) Весела коледа на всички.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 15.12.2022 г. в 19:42, vlado1985 написа:

Поне да беше дал някакво мнение и отговор на автора а не да даваш оценки напразно щото да си лаем само е много лесно.

Гледам си по-компетентен от мени затова ще замълча :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, александър написа:

Нямам термокамера и не бих си купил,просто хубаво е човек да знае докъде му стигат възможностите защото става опасен за себе си :) Весела коледа на всички.

Весела Коледа и от  мен, Сашко!

преди 10 минути, neroni написа:

Гледам си по-компетентен от мени затова ще замълча :D

Весели празници и живи и здрави още дълго време! ❤️

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...