Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сваляне на диск от държащата го шейна (лаптоп) - проблем

Препоръчан отговор

Здравейте,

Преди малко взех да сменям диска на стар лаптоп (целта беше да сложа SSD, да инсталирам на него ОС и после да върна стария HDD), който не се ползва. Обаче се нахендрих на сериозен проблем - диска стои в метална шейна (като при повечето лаптопи, прочее), към която е прикрепен с 4 миниатУрни винтчета. Някой, някога (по непонятна причина) е натегнал тия винтове до безкрай. И сега, опитвайки се да ги сваля и без да отчета факта колко са нежни, на 2 от тях направо им съсипах главите (кръстата отверка) в опита да ги помръдна (и не успях въобще). Въпросът е...има ли някакъв начин да ги сваля или няма шанс?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Слагай SSD-то без шейната, ако трябва го фиксирай с двойнозалепващи лепенки ако излиза от куплунга.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, ined написа:

Слагай SSD-то без шейната, ако трябва го фиксирай с двойнозалепващи лепенки ако излиза от куплунга.

Това добре (благодаря за идеята), но въпросът си остава - как да развинтя проблемните винтове все пак? Има ли начин или е кауза пердута? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Свалянето ще е сигурно трудно но не и невъзможно. Ако се позаинатиш и опиташ със някоя тънка плоска отвертка може, да успееш макар, че ще бъде съсипано леговището на винта в което влиза кръстата отвертка. И както ти е написал @ined слагай SSD без шейната. Или ако го слагаш със шейната гледай да не натягаш много винтовете.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Побвай с подлагане на тънка гума/ластик между винта и отвертката.
Или лепни отвертката с капчица моментно лепило към винта. Притисни силно отвертката към винта и със самозатягащи клещи врътнни отвертката.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, ined написа:

Може и без лепенки - нали ще сложи капачето на гнездото? Просто трябва да уплътни - за да не си вади.

току-що, Петър Ангелов написа:

И сега, опитвайки се да ги сваля и без да отчета факта колко са нежни, на 2 от тях направо им съсипах главите (кръстата отверка) в опита да ги помръдна (и не успях въобще).

Не знаеш ли, че „кръстатите“ отверТки са няколко размера?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 55 минути, Петър Ангелов написа:

Това добре (благодаря за идеята), но въпросът си остава - как да развинтя проблемните винтове все пак? Има ли начин или е кауза пердута? 

А имаш ли малка бормашина за направа отвори за платки? Ако имаш такава, сложи 2мм бургия и махни главите на болтовете.
Ако нямаш, трябва да си твърде упорит за да ги махнеш с кръстачка...внимавай да не ти излезат мазоли.
:biggrin:
После с клещи ги развиваш от диска и намираш други болтчета или слагаш оцелелите на диагонал

преди 1 час, Петър Ангелов написа:

на 2 от тях направо им съсипах главите

баси...проблема да ти имам

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Петър Ангелов написа:

Въпросът е...има ли някакъв начин да ги сваля или няма шанс?

има много начини

но само майстори могат да кажат кой  е подходящия

със сигурност лепило е мега глупава идея

зависи от степента на замазване на главите 

в най лошия случай чупене или пробиване с бормашина

намиране на подходяща отверка но щом пускаш такава тема едва ли   имаш усет

според мен  не са навивани до безкрай 

НО

винтовете  метални ли са

в метал ли са навивани

ИМА МНОГО ТЪНКОСТИ

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Петър Ангелов написа:

Въпросът е...има ли някакъв начин да ги сваля или няма шанс?

Одеве съм пропуснал финала.

Начин винаги има, ама списък няма. По-лесно ще е, тази шейна да си стои на HDD-то, а ти да си намериш друга - за SSD-то. Дали от приятел или от някой сервиз - шейната е универсална.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 39 минути, jhoro написа:

шейната е универсална.

Само дето няма да влезе в кадито

преди 52 минути, Banesc написа:

чупене

А това е много умна идея. Какво ли ще се случи с корпуса на твърдия диск? И със самия диск при чупенето

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, цър-вул написа:

А това е много умна идея. Какво ли ще се случи с корпуса на твърдия диск? И със самия диск при чупенето

аз съм експерт по чупенето

нищо няма  да му стане

но вие ще му замажете главата 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако са зле нещата и не става със някаква звезда или тиъгълна такава, аз от китайците съм си взел мини дрилче с което правя прорез в главата и после с права отверка. Не е лошо преди всякакви проби да се капне капка WD40.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пробиване със свредло 1-1.5мм и после развиване с остър шабър. Понякога на болтчетата фабрично има резбово лепило - то държи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мда, ог прочетеното до тук усещам как ще го нося на сервиз (поне имам такъв в квартала) да им оставя едни пари...тамън не съм ги посещавал от доста време. Благодаря за съветите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, цър-вул написа:

Само дето няма да влезе в кадито

Диск НЕ СЕ СЛАГА със шейната, в caddy-то!

Ама ти - откъде да знаеш това?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, Петър Ангелов написа:

диска стои в метална шейна (като при повечето лаптопи, прочее),

не съм виждал лаптоп със шейна, обикновено са в в кутии, а моя дори не е кутия, а е нещо като кутия без капаци

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, дръндю написа:

не съм виждал лаптоп със шейна, обикновено са в в кутии, а моя дори не е кутия, а е нещо като кутия без капаци

Странно мнение. Освен да ги отдам, на различия в терминологията.

Шейна или кутия - се тая. Това нещо само фиксира диска, спрямо слота - да не мърда, при сътресения.

Винтовете се завиват в корпуса на шейната, за разлика от caddy-то - където винтовете само фиксират диска. Но са в корпуса на самото caddy.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, jhoro написа:

Шейна или кутия - се тая.

не е все тая, щото помня едни китуци дето си бяха баш със шейни
захващаш с болтове и буташ навътре подобно на дивиди

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, дръндю написа:

не е все тая, щото помня едни китуци дето си бяха баш със шейни
захващаш с болтове и буташ навътре подобно на дивиди

Ти май не си виждал лаптоп отвътре? Ако говориш за поставяне на диск, подобно на оптичното устройство Оптични устройства за компютри и лаптопи → ТОП цени — Ardes.bg  - това е някакъв частен случай!

При повечето лаптопи - диска стои в гнездо, „опакован“ в метална кутийка. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, jhoro написа:

Ако говориш за поставяне на диск, подобно на оптичното устройство 

аве не такова двд, а двд за лаптоп

преди 3 минути, jhoro написа:

При повечето лаптопи - диска стои в гнездо, „опакован“ в метална кутийка

баш тъй де
на моят е само правоъгълна рамка за която е хванато съсъдъту
:biggrin:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, дръндю написа:

На това му викам метална шейна. Ако има някакво конкретно друго име, аз не го знам какво е.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, Петър Ангелов написа:

На това му викам метална шейна. Ако има някакво конкретно друго име, аз не го знам какво е.

Ни кутия ни шейна.Има си име - бракет. Някои имат пластмасов такъв , други метален!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 50 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Ни кутия ни шейна.Има си име - бракет. Някои имат пластмасов такъв , други метален!

Сефте го чувам. Благодаря за информацията!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 часа, Петър Ангелов написа:

Преди малко взех да сменям диска на стар лаптоп (целта беше да сложа SSD, да инсталирам на него ОС и после да върна стария HDD), който не се ползва. Обаче се нахендрих на сериозен проблем - диска стои в метална шейна (като при повечето лаптопи, прочее), към която е прикрепен с 4 миниатУрни винтчета. Някой, някога (по непонятна причина) е натегнал тия винтове до безкрай. И сега, опитвайки се да ги сваля и без да отчета факта колко са нежни, на 2 от тях направо им съсипах главите (кръстата отверка) в опита да ги помръдна (и не успях въобще). Въпросът е...има ли някакъв начин да ги сваля или няма шанс?

Не си използвал правилната отвертка. Ако не ти е жалко за диска, използвай пила. Изпили главите на винтовете. Можеш и да пробваш с клещи резачки да ги захванеш и развиеш. Това ако не може да се развият с права отвертка. Предвид сплавта, в която се навиват в диска, навиването до безкрайност ми се вижда трудно, но щом казваш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пак казвам - няма никаква причина, за махането на диска от тази шейна или бракет.

Освен, ако не решите да разглобявате самия диск!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...