Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо на Земята има вулкани?

Bobi3

Препоръчан отговор

преди 3 минути, Емил Костов написа:

При огъването на пирона, нарушаваш кристалната решетка на самият метал или сплав, от която е направен пиронът.

много се излагаш наистина!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Това няма нищо общо с движението на земята. При огъването на пирона, нарушаваш кристалната решетка на самият метал или сплав, от която е направен пиронът. Имаш кинетична енергия, която става потенциална. Разкъсването на кристалната решетка води до нарушаване на самата атомна решетка в резултат не което се отделя и енергия.

Еми ЧЕСТИТО, току що си отговори на въпроса защо има вулкани и магма лава и там както искате. И аз това знам а не както казвахте триенето. В какво се трие толкова че да загрява? Едно време е нямало земна кора за да се трие в нея

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Картинката е за черна или червеева дупка. Земята няма нищо общо с това. Ето ти картинката.

тази картинка дето си показал е как магнитното поле защитава земята

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, ДзВяРа! написа:

Еми ЧЕСТИТО, току що си отговори на въпроса защо има вулкани и магма лава и там както искате. И аз това знам а не както казвахте триенето. В какво се трие толкова че да загрява? Едно време е нямало земна кора за да се трие в нея

АЗ знам, че е така. Просто не съм съгласен с простотията на Banesc, че от въртенето си Земята се загрява. Даже му предлагам да почне да се върти в кръг барем някоя мозъчна негова клетка се загрее и започне да мисли. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Banesc написа:

налягане и  гравитация и образуване на нови химични елементи непознати за човека

с магически качества 

магически понеже  не са логични 

извънземните използват подобни химически елемнти за  телепортация и игноране  на инерцията  и  гравитацията

джуджи направо си се оляло по празниците

я кажи в Перник има ли извънземни или само ти си? :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, ДзВяРа! написа:

Еми ЧЕСТИТО, току що си отговори на въпроса защо има вулкани и магма лава и там както искате. 

И защо има вулкани, откъде идва енергията?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Емил Костов написа:

АЗ знам, че е така. Просто не съм съгласен с простотията на Banesc, че от въртенето си Земята се загрява. Даже му предлагам да почне да се върти в кръг барем някоя мозъчна негова клетка се загрее и започне да мисли. 

ти имаш нещо лично и затова отричаш законите на физиката 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Banesc написа:

ти имаш нещо лично и затова отричаш законите на физиката 

Започни да се въртиш в кръг и ще се стоплиш. Когато аз съм учил физика ти си бил под масата. Безинтересен си.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, овню написа:

темата ми стана безинтересна
горкият аз
а толкова много инфо има в нета

И при толкова много инфо, никой не успя да го даде в темата или поне да сложи линк към някакво вероятно обяснение на процесите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Bobi3 написа:

И при толкова много инфо, никой не успя да го даде в темата или поне да сложи линк към някакво вероятно обяснение на процесите.

анимацийка ли искаш
ами няма таквос филмче или поне аз не съм виждал такова

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, овню написа:

анимацийка ли искаш
ами няма таквос филмче или поне аз не съм виждал такова

Текст предпочитам, ама по възможност да е нещо различно от простотиите които изписахте в темата 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

и после защо държавата е на това дереже 

не се  знаят основите на физиката  че движението става с триене 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, Bobi3 написа:

Не е кой знае каква философия.

Земята е образуна гореща. В последствие, повърхността изстива. От голямото налягане, магмата остава течна и гореща, понеже се движи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, Bobi3 написа:

Текст предпочитам, ама по възможност да е нещо различно от простотиите които изписахте в темата 

Цитат

Земното магнитно поле е резултат от електрически токове, породени от конвективното движение на течното желязно-никелово външно ядро на Земята. Поради това земните магнитни полюси са в постоянно движение и не съвпадат с географските полюси на Земята.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Земно_магнитно_поле

когато спре електрическия ток, няма да се нагрява ядрото и ще станем марсианци
то не че не сме такива у нашту катун де

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, ДзВяРа! написа:

Когато вземеш един пирон и го огънеш, мястото на огъването се затопля, ако го огънеш няколко пъти на едно и също място започва да пари.

Требва да кажеш на Овню, че така може да се греят.

Да курдиса чаветата да огъват пирони.

Само че с азбестови ръкавици да не се опарят.

преди 3 часа, овню написа:

Не, бе, обратното е.

Електрически тоци има, защото ядрото изстива.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, овню написа:

Значи токовете нагряват ядрото и предизвикват конвекцията, а конвекцията създава токовете. Перпетуум мобиле. КПД над 100%

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Чей да видим дали видюто ше се вгради...

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Halema%CA%BBuma%CA%BBu_lava_lake_USGS_multimediaFile-1585.webm

А, май не...

Боби3, на това видю може нагледно да се види, на основата на процеси в лавата на вулкан, идеята за тектоничните плочи, плуващи върху земната мантия, и разломите между тях, където вулканите са най-ногу. Льобопитно е, че това горещото в жерлото е магма, веществото на земната мантия.

Мантията се смята течност за процеси с времеви мащаб години, и за твърдо вещество при процеси с времеви мащаб секунди.

Видьото е на рускоезичната страница на Уикипедията за тектониката на плочите:

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Тектоника_плит

Там са описани няколко хипотези за създаване на топлина в земните дълбини: ядрени реакции, потъване на по-тежкото вещество и удари от метеорити в миналото.

Но основното количество топлина е наследство от образуването на Земята, като в началото тя цялата е била течна, гореща, разтопена.

А ай тука-тъй (пак на руски) има изчисления, че 70% от излъчваната от повърхността на Земята топлина е от ядрени реакции в дълбините адови.

http://nuclphys.sinp.msu.ru/ran/ran01.htm

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Bobi3 написа:

Значи токовете нагряват ядрото и предизвикват конвекцията, а конвекцията създава токовете. Перпетуум мобиле. КПД над 100%

ами по тази логика и слънцето е перпетум мобиле
ядрения разпад, създава температура достатъчна за ядрен синтез, което води отново до разпад, което предизвиква синтез и тънъ
всъщност тези процеси продължават много време, но не са безкрайни

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 часа, Емил Костов написа:

Започни да се въртиш в кръг и ще се стоплиш. Когато аз съм учил физика ти си бил под масата. Безинтересен си.

Той всеки ден черпи от физиката ... от казанЯ с долнопробна ракия ... 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 29 минути, васил козарев написа:

от казанЯ с долнопробна ракия ... 

не е виновна ракията, от казана е 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Чей да видиме, за научн.-техн. забава, до къде ше стигнеме.

Всичко е енергия*

Материята е структурирана енергия

Вещество е енергийна структура от ниво атом-молекула нагоре в пространствен мащаб.

Една от характеристиките на веществото е привличане или отблъскване между съставните му части, атомите. Това на най-основно ниво е т.н. сила на триене.

Най-високият коефициент на триене е в неподвижно състояние. Не е ъпсурт, а е точно обратното.

-----

* – "Всичко е" не определя нищо. За определение трябва сравнение, частичност.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 27.12.2022 г. в 21:54, Kiеli написа:

джуджи направо си се оляло по празниците

я кажи в Перник има ли извънземни или само ти си? :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...