Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Колко струва един кубик топла вода в София

ostavime

Препоръчан отговор

Аз има водомер, не мегаватомер. 

Като ми отчитат водата ми я отчитат в кубици от водомера. Как да разбера колко струва кубик топла вода? Не колко е мегават час за затопляне и т.н. Кубика ме интересува. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това е имагинрна стойност - питай Топлофикация София или топлинния си счетоводител. Цената за "твоята" сграда е индивидуална:
https://toplo.bg/about-hot-water

Цитат

в различни сгради един кубик топла вода може да струва различно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да де, аз за това питам. Аз имам само водомер. Той отчита само кубици. За това питам колко е кубик. Колко струва кубик топла вода.  Просто ми стана интересно. Сега мина човека, който отчита. Само записва данните. Имам 6 кубика топла вода на водомера в банята. Питах го, той отговори, че не може да отговори. Само събира данните човека. 

На сайта на топлофикация се говори и пише само за мегавати. На мен обаче това не ми върши работа. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, ostavime написа:

Питах го, той отговори, че не може да отговори.

Питай

преди 38 минути, цър-вул написа:

топлинния си счетоводител

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 31 минути, ostavime написа:

За това питам колко е кубик. Колко струва кубик топла вода.  Просто ми стана интересно.

Само от топлофикация ще могат да ти кажат конкретна сума за кубик, от калкулатора като използвах сумата за мегават не се постига нищо реално като крайна сума ,защото за кубик е около 10лв.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Отвори си някоя фактура и виж каква част от сумата е за БГВ и колко кубика са затоплили. След това разделяш и намираш отговора. За текущата цена виж актуалните цени на мегават преди и сега. За голямото село сте проблемни с тези годишни приключвания. За моето село си ТЕЦ на Ковачки: Миналата година беше 100 лв , а тази засега 300 лв./MWh.  И това без ДДС. 

Цитат

"Само 11 лв. с ДДС е цената за всеки потребен и отчетен кубик битово гореща вода за лоялните клиенти на „Топлофикация Плевен“ .", заяви инж. Йордан Василев, изпълнителен директор на "Топлофикация Плевен".

В програмата “Изряден клиент“ могат да вземат участие всички клиенти, които нямат повече от две неплатени фактури . . . 

Това е максималното, реалното може и да е доста повече в зависимост от загубите. Ако няма много загуби може и да е под 10.

Ако искаш теоретично можеш да си припомниш уроците по физика от прогимназията и да си сметнеш загряването. Специфичната топлоемност на водата е известна константа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 40 минути, ined написа:

И колко е 1 кубик топла вода?

преди 38 минути, цър-вул написа:

Питай

Ще пробвам утре. Към Нелбо съм. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, ostavime написа:

ъм Нелбо съм.

Всяка фирма работи със специфичен софт и собствени коефициенти - в зависимост от ползваните топломери.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дяловото разпределение и коефициенти не го интересуват. Те са само за радиаторите. От наброените мегавати на топломера част отива за БГВ (примерно 20%). Вижда се от фактурата. От останалата пишат 25% загуби (може и да варират) и което остане се разпределя според ония джаджи по радиаторите. Не са измервателно средство, защото нямат и не подлежат на метрологична проверка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз у нас на 4 радиатора съм с 3 различни топломера. 2 Сименс, един кучемарка, другия даже не го знам. Ама все тая. Ще видим утре какво ще ме излъжат? 

А и пак казвам, че мен не ме интересува парното, а топлата вода на водомера в банята и/или кухнята. За това питам и за кубик, защото отчитат кубик. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За топлата вода ти казах. За другото не знам какво топлинно разпределение имаш, но така не става. Моите са на Техем. Всеkи е с индивидуален коефициент съгласно мощността на радиатора и показаните единици са пропорционални на потреблението. Датчикът им е диференциален и отчитат разлика между температура на радиатора и стайна. За Сименс съм сигурен че нямат коефициент и са като старите изпарителни. И за всички други бях записал кои с какъв принцип са. Но ми е странно че някой прави нещо с някакви неща. Не става да събираш ябълки, круши и сливи и да правиш разпределение. Сметките се правят с величини с еднаква дименсия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

публикувано (редактирано)

Screenshot_20230102_131450_Chrome.thumb.jpg.cd9cce54c14708c032430b2e1bec93f3.jpg

преди 12 минути, Филипов написа:

За топлата вода ти казах. За другото не знам какво топлинно разпределение имаш, но така не става. Моите са на Техем. Всеkи е с индивидуален коефициент съгласно мощността на радиатора и показаните единици са пропорционални на потреблението. Датчикът им е диференциален и отчитат разлика между температура на радиатора и стайна. За Сименс съм сигурен че нямат коефициент и са като старите изпарителни. И за всички други бях записал кои с какъв принцип са. Но ми е странно че някой прави нещо с някакви неща. Не става да събираш ябълки, круши и сливи и да правиш разпределение. Сметките се правят с величини с еднаква дименсия.

Добре. 

И колко е 1 кубик топла вода? 100 часа приказки без отговор. За студената се знае. Примерно 5 лв. Замтоплата, явно е, че трябва формула. Водата по отоплението, дава нещо. Говоря примерно. 

Другия вариант е да разделя  парите на кубиците. 😁

Редактирано от ostavime (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, цър-вул написа:

Питай

А топлинния счетоводител ще го прати в топлофикация, от топлофикация ще го пратят обратно при счетоводителя и така докато не му писне накрая.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, ostavime написа:

Screenshot_20230102_131450_Chrome.thumb.jpg.cd9cce54c14708c032430b2e1bec93f3.jpg

Добре. 

И колко е 1 кубик топла вода? 100 часа приказки без отговор. За студената се знае. Примерно 5 лв. Замтоплата, явно е, че трябва формула. Водата по отоплението, дава нещо. Говоря примерно. 

Другия вариант е да разделя  парите на кубиците. 😁

Едно приятелче каза, нещо от сорта на 15 - 17 кинта... Преди около година, един друг сподели - 24...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, Bubbles написа:

А топлинния счетоводител ще го прати в топлофикация, от топлофикация ще го пратят обратно при счетоводителя и така докато не му писне накрая.

Ноу мразя да се пише само заради принципа да е писано!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ти по принцип ли си така? И у Францата...
Единствено и само ТС може да даде точно число по въпроса. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, цър-вул написа:

Ноу мразя да се пише само заради принципа да е писано!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ти по принцип ли си така? И у Францата...

Какво искаш да ми ка'еш ся, че топлото са си променили политиката и отношението към потребителите?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Искам ти каа, че само те имат точните стойности на коефициентите и съответния софт..
Това е аритметика, не са чувства!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, цър-вул написа:

Искам ти каа, че само те имат точните стойности на коефициентите и съответния софт..
Това е аритметика, не са чувства!

Те може да имат много работи ама не ги дават или щото служителите им са неинформирани или щото ги мързи или щото те така те...
2014-15та ме разхождаха кат' мамуна тук иди, там иди точно за информация относно цени, изчисления, накрая бащата намери някаква позната която работеше в топлофикацията на 4ти километър та тя му изкара един ферман кое как, какво и пр.
Иначе съм съгласен, че е редно дали счетоводителия или директно Топлофикация но единия да я дава тази информация на потребителите.
Дано да си прав и да са променмили нещата към по-добро, но не го вярвам нещо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На първия ред - 10,44 + 9% ДДС. Един кубик, водомерите ги отчитат на цели кубици. Това само за подгряването. Този кубик трябва да е начислен и към сметката за студена вода, още няколко лева че не ви знам цените там, примерно около 3, имаш си фактури.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, ostavime написа:

Като ми отчитат водата ми я отчитат в кубици от водомера. Как да разбера колко струва кубик топла вода? Не колко е мегават час за затопляне и т.н. Кубика ме интересува. 

Зависи как е нагласена абонатната! При мен пример е 9лв. за затопляне на кубичен метър. По-добре по-вряла вода да разхлаждаш от колкото да въртиш кубици топла макар и по-евтина. В рзюме преди навъртах по 10 кубика на цена 6лв., като викнахме и нагласиха абонатната повече да загрява консумирам около 5 кубика на цена от 9лв.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, ostavime написа:

водата струва толкова колкото топлофикация  да е на печалба. няма точна цифра може и  един милярд лева да струва ако преценят 

казва се социално търпима цена

докато не се събере народ на стачка  след това разхлабват каиша 

дай ми отметка че съм решил проблема .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...