Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

NextDNS(Защитна стена)

Featured Replies

преди 4 часа, Емил Костов написа:

Никога няма да се доверя на софтуерен firewall, даже и на хардуерния. Просто цитирам през вашия пост сър! 

Въпрос на вкус. Софтуерния има предимство пред хардуерния - пита за изходящи заявки. Доста е полезен в редица случаи и дори зарази с крадци на данни. Сега да не говорим и дори с кракнати програми за проверка на лиценза, но това вече е друга бира.

Хардуерния път филтрира по-добре входящия трафик и се справя с по-голям обем анализ на данни, които може да засегнат цяла локална мрежа (като червеи, спам, ddos в леки размери и прочие).

Най-разумно е човек да е и зад софтуерен и зад хардуерен такъв (какъвто предлагат повечето рутери). Сега корпорациите си взимат специални хардуерни такива като тези на FortiClient да речем (има и други). Но за домашни потребители и стените на рутерите стават (особено полезни, че могат да забанят и пингване по LAN и WAN).

• Отговори 68
  • Прегледи 8,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Немоа ... наздраве ! Хайде да ве светна с още една Yoga ..... тези неща се сетват на рутера най-добре ... нЕма нужда да се инсталира т'ва никъдеш в лана, ако успеете

• Всъщност без да се обиждаш, явно ти не знаеш. Как да няма нищо общо с Adguard, като и те предоставят DNS услуга. Не говорим за типичната програма - клиент (алтернативата на uBlock Origin), а за

• Емил Костов
    Емил Костов

Порт 53. Това е DNS. - Е аз се изплаших вече! 

Публикувани изображения

• Автор
преди 5 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Ами той не е само той ма мога к;ат съм по-тавряз да ти преподам нещо за DoH, DoT и т.н. и т.н.

То си пише всичко тука.

https://www.rfc-editor.org/rfc/rfc1034

преди 4 минути, АСПЕКТ написа:

Сега какво се сети, да ми показваш трудовете ли :bbq:

То пише ма трябва да се обяснява ... казвам го понеже си поредният , който със зор разбира някои неща!

преди 10 минути, Емил Костов написа:

Ако наистина искаш защита ще се научиш да си направиш нещо сам. Дори и проксито не е за всеки, но никога няма да съм сигурен в готов софтуер предлаган от други! 

Е искаш да кажеш, че ти сам си си написал VPN, VPS, proxy и дори виртуална машина? Малко несериозно. А и ако се ползва софтуер с отворен код шанса да има оставени вратички намалява (не се изключва напълно разбира се, но намалява). Типичен пример затова беше (ТrueCrypt, но пък после се появи VeraCrypt). Винаги си е било игра на котка и мишка като в повечето случаи защитния софтуер е догонващия. Въпроса е да се ограничат щетите.

преди 5 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Е искаш да кажеш, че ти сам си си написал VPN, VPS, proxy и дори виртуална машина? Малко несериозно. А и ако се ползва софтуер с отворен код шанса да има оставени вратички намалява (не се изключва напълно разбира се, но намалява). Типичен пример затова беше (ТrueCrypt, но пък после се появи VeraCrypt). Винаги си е било игра на котка и мишка като в повечето случаи защитния софтуер е догонващия. Въпроса е да се ограничат щетите.

Не, казвам че няма как да съм сигурен в нещо написано от друг! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 11 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Сега какво се сети, да ми показваш трудовете ли :bbq:

То пише ма трябва да се обяснява ... казвам го понеже си поредният , който със зор разбира някои неща!

Ето ти още DNS, последно. Да не разводняваме темата.

1842946.jpg

1757440.jpg

@vlado1985 гледам , че четеш задълбочено, та моля те обясни на колегата @АСПЕКТ на разбираем език нещата, че нещо не е в час днес :burger:

преди 3 минути, JohnTRIVOLTA написа:

@vlado1985 гледам , че четеш задълбочено, та моля те обясни на колегата @АСПЕКТ на разбираем език нещата, че нещо не е в час днес :burger:

3V аз антивирусни не ползвам вече от почти 10 години даже и съм спрял защитна стена на джама. Макар че не е правилно от моя страна а и все пак. Гошето от антивирусния е дал много ясни и точни отговори по темата на който не му е ясно нещо да търси по голям диоптър очила.

• Автор
преди 2 минути, vlado1985 написа:

3V аз антивирусни не ползвам вече от почти 10 години даже и съм спрял защитна стена на джама. Макар че не е правилно от моя страна а и все пак. Гошето от антивирусния е дал много ясни и точни отговори по темата на който не му е ясно нещо да търси по голям диоптър очила.

А, на джама спрял ли си и Windows Defender?

току-що, АСПЕКТ написа:

А, на джама спрял ли си и Windows Defender?

Разбирасе аз съм в момента с win7 а на него се спира дефендера лесно от управление на компютъра и избереш disabled.

• Автор
преди 1 час, JohnTRIVOLTA написа:

Туй нЯщо не е стенЪ, а DNS филтър макар да ползват тази дума, за да си гА представиш някак . Има и други такива ,пример известна е ADguard !

То си и има листата, и тук.

Screenshot_20230109_194019.png

преди 11 минути, АСПЕКТ написа:

То си и има листата, и тук.

Screenshot_20230109_194019.png

Макар и трудно ще ти уври главата :super: добре е Владко да вкара малко колорит и разяснения за да вдянеш :question:

преди 39 минути, АСПЕКТ написа:

Хаха, не ме познаваш. Нямам намерение да преподавам. Порт 53. Това е DNS.

А порт 22, 443...

Какво са?

• Автор
преди 16 минути, Beemo написа:

А порт 22, 443...

Какво са?

Това са порт 22 е SSH, а 443 е HTTPS. Други известни портове са 80 за HTTP, за поща 110 POP,  а за DNS е 53.

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

SSH, HTTPS, FTP е 21, 80 е HTTP, DNS 53

Аз не ползвам порт 53 пък "имам нет", к;ъ става тая работа не знам ...мей би межик, мирикъл ... :camera2:

току-що, JohnTRIVOLTA написа:

Аз не ползвам порт 53 пък "имам нет", к;ъ става тая работа не знам ...мей би межик, мирикъл ... :camera2:

Анатема! Барем 67 и 68 пускаш ли?

току-що, Rammkopf написа:

Анатема! Барем 67 и 68 пускаш ли?

Ц-ъ, всичко ръчно :cheers:

Хайде бе Владко ... удри едно рамо :helpwanted2:

Ц-ъ, всичко ръчно :cheers:

Джоней, наздраве и на тебе!!! Тоз месец тря'а да черпя!

Аре, за ръчната ра'ота!

🍻

• Автор
преди 4 минути, JohnTRIVOLTA написа:

UDP 53, откъде да знам, какво ползваш. TCP 53.

преди 9 минути, АСПЕКТ написа:

22 SSH, 443 HTTPS, FTP е 21, 80 е HTTP, DNS 53 още? 110 POP.

Споко дюд!

Само попитах, че съм ги виждал, пък не знам.

• Автор
преди 3 минути, Beemo написа:

Споко дюд!

Само попитах, че съм ги виждал, пък не знам.

Спокоен съм, извинявам се, ако ти се струвало тона такъв по-остър. Опитвам се да отговоря на всички, ако мога. Ще поправя изречението, да не звучи толкова остро.

Джоней, наздраве и на тебе!!! Тоз месец тря'а да черпя!

Аре, за ръчната ра'ота!

🍻

Мани че ще трябва да правя "Тур дьо франс" ...

преди 4 минути, АСПЕКТ написа:

UDP 53, откъде да знам, какво ползваш. TCP 53.

Цъ

Ако минаваш и към нашия прованс, чУкни да та видя. ;)

Ако минаваш и към нашия прованс, чУкни да та видя. ;)

Оста Варна - Бургас ще е отделен тур !

• Автор
преди 3 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Цъ

Reverse Proxy? Ще е по-лесно да не гадаем.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.