Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

има ли тук сис админи?

Препоръчан отговор

Здравейте.

Кандидатствах за позицията като нямам професионален опит на такава.

Четох active directory и почти изчетох том1 от т.н библия за системна администрация (справки темата ми от раздел софтуер)

Надявам се да ме вземат във фирма където няма да съм единствен админ и малко по малко да науча нещата.

Молбата ми е ако има тук админ и желае понякога да удари едно рамо като ми отговори на някой въпрос нека пише лично съобщение.

(Заядливи коментари запазете за друга тема)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 35 минути, Daylight Dancer написа:

Здравейте.

Четох active directory и почти изчетох том1 от т.н библия за системна администрация (справки темата ми от раздел софтуер)

Надявам се да ме вземат във фирма където няма да съм единствен админ и малко по малко да науча нещата.

Молбата ми е ако има тук админ и желае понякога да удари едно рамо като ми отговори на някой въпрос нека пише лично съобщение.

Здравей!

Няма проблем, че нямаш професионален опит. Чудесно е, че си се хванал да четеш, това се взема насериозно по време на интервю и хората ще се зарадват, че си се амбицирал, а не си се просто пуснал по течението. Има разни онлайн академии, след които можеш да изкараш базови сертификати (Microsoft Azure Fundamentals, примерно). Литературата, която са ти дали да четеш, е много стара. Аз скъсах с администрацията преди повече от година, самият аз вече не съм много актуален :D, но да четеш книги на по 20 години, съвсем не е добра идея. Разгледай трейнинг платформата на Майкрософт и поизкарай някой друг безплатен курс там, като за начало.

Относно мрежите, що е то routing и switching, имаш ли някакви основи, или започваш от нула? OSI модел, кое устройство на какво ниво от модела работи, протоколи, портове, транспорти ... ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нарушавате т.2.7 от Правилата на форума. Моля да ги спазвате !

Поздрави и Приятен ден !

Редактирано от kokomil (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Daylight Dancer написа:

Здравейте.

Наблегни и на виртуализация.

Виртуализация – Уикипедия (wikipedia.org)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Banesc написа:

Нарушавате т.2.7 от Правилата на форума. Моля да ги спазвате !

Поздрави и Приятен ден !

ти па не ги нарушаваш айде моля ти се тръгнал той да се мазни и да дава акъли , кой нарушава правилата .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, adersa написа:

ти па не ги нарушаваш айде моля ти се тръгнал той да се мазни и да дава акъли , кой нарушава правилата .

Ти започни да четеш по-внимателно. Постът, освен че беше пълна олигофрения като всички му останали, беше и директен сарказъм по адрес на администраторите на форума. Постът му е редактиран от модератор и предупреждението е по негов адрес.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, adersa написа:

това не съм го писал аз

модератор е писал вместо мен

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Rammkopf написа:

Ти започни да четеш по-внимателно. Постът, освен че беше пълна олигофрения като всички му останали, беше и директен сарказъм по адрес на администраторите на форума. Постът му е редактиран от модератор и предупреждението е по негов адрес.

сефте чета на тоя теми Daylight Dancer 

явно е някаква ново изгряваща звезда в форума .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 56 минути, adersa написа:

сефте чета на тоя теми Daylight Dancer 

явно е някаква ново изгряваща звезда в форума .

Аз пък като те чета, оставам с впечатлението че от форума познаваш само мен и  "Цър-вул" Това какво говори? Че на такива шемети като теб, хората не им обръщат внимание и затова, не ги познаваш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, Daylight Dancer написа:

Молбата ми е ако има тук админ

Намират се.

преди 6 часа, Rammkopf написа:

Има разни онлайн академии, след които можеш да изкараш базови сертификати (Microsoft Azure Fundamentals, примерно).

В почти никоя фирма в България няма да намериш някой да работи с Office365 и Azure.
Причината е проста - изключително скъпо удовоствие, което не е оправдано за повечето фирми. 
В повечето фирми няма да намериш и Cisco оборудване, отново поради цена.
Много по-икономически целесъобразна алтернатива е оборудването на Mikrotik, което въпреки редица сходства
във философията има собствени и много особености.
Кое устройство какво прави би следвало да знаеш още преди да кандидатстваш за sysadmin.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 42 минути, jtaggerx написа:

В почти никоя фирма в България няма да намериш някой да работи с Office365 и Azure.
Причината е проста - изключително скъпо удовоствие, което не е оправдано за повечето фирми. 
В повечето фирми няма да намериш и Cisco оборудване, отново поради цена.
Много по-икономически целесъобразна алтернатива е оборудването на Mikrotik, което въпреки редица сходства
във философията има собствени и много особености.

Тук не мога да се съглася с теб, обаче. :) Зависи какъв калибър фирми визираш, разбира се. На местата, където съм работил (за България, конкретно), сме били със Cisco, HPE, WatchGuard, Office365 и Azure. Включително и на сегашния ми контракт, тук вече мога да добавя и Palo Alto. Но това са предприятия, все пак. Разбира се, имал съм и малки клиенти, по 10-15 човека в офис - за такива фирми съм съгласен, да.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да не те разочаровам, но шанса да те вземат е ...

Но да оставим това на страна - щом там има админ и ти не си единствен и нямаш и опит - най-вероятно би трябвало да чуеш думите - забрави какво и как си правил до сега - ще правиш това и това, по този и този начин, като евентуално в началото ще работиш на тестови системи и когато се убеди, че може да пипаш тук и там тогава реално ще почнеш да работиш в някаква степен - което сам разбираш защо щанса ти е толкова голям за назначение.

Успех все пак!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, Daylight Dancer написа:

Здравейте.

Приключи ли, с "копането" ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, АСПЕКТ написа:

Наблегни и на виртуализация.

Виртуализация – Уикипедия (wikipedia.org)

По-конкретно?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

По-конкретно?

Мрежова и системна. Софтуерна мисля, че не му трябва. Не е Developer.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Коя , коя?

Не умееш да четеш ли? Виж по-горе.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, АСПЕКТ написа:

Не умееш да четеш ли? Виж по-горе.

преди 24 минути, АСПЕКТ написа:

....Софтуерна мисля, че не му трябва. Не е Developer.

Ааа, да , не му трябва софтуерна т.е. само хардуерна виртуализация :newspaper:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Ааа, да , не му трябва софтуерна т.е. само хардуерна виртуализация /cdn-cgi/mirage/bb94fc894ecdec1bce43f196b9987401afd7fed434570eac983c53dadbabdafd/1280/https://www.kaldata.com/forums/uploads/emoticons/default_newspaper.gif

За какво му е да виртуализира програми? Нали е системен администратор?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Rammkopf написа:

Зависи какъв калибър фирми визираш, разбира се. 

Oчевидно е, че малките предприятия нямат изключителна нужда от системен администратор на щат. Средни към големи.
On premises решенията при наличен системен администратор обикновено са значително по-икономически целесъобразни. 
Около 19 месеца са необходими, за да превиши стойността на абонаментните плащания на Office365 цената на Office 2021.
Не са чак толкова много предприятията, които използват Office 365 и Azure. 
Икономическата целесъобразност на предлаганите решения е съществена част от работата на системния администратор във всяко
предприятие, където решенията за инфраструктура и програмно обезпечение се взимат в самото предприятие.
Въпросът не е в размера на предприятието, а къде и доколко има полза от какво и какви са очакваните разходи.
Нека правим разлика между системен администратор и техническо лице - изпълнител на поръчения от по-високо ниво.
Докато много предприятия поставят за приоритет надеждност на инфраструктурата, в потребителски програмни
продукти обикновено се влага при нужда.
Трябва да имаме предвид и че в редица предприятия Office и подобни продукти често се ползват изключително от административните отдели.
Останалата инфраструктура и на компютрите част от нея обикновено работят специализирани програмни продукти спрямо сферата на дейност на същата.
В този ред мисли не съм имал и предвид предприятия с 10-15-20 човека персонал, но едва ли има много предприятия където се използват 100-200-300 компютъра, за да работят изключително с и да имат остра необходимост точно от Microsoft Office 365.
Ще дам един пример - складовият отдел на дадено предприятие работи изключително със складовия си софтуер.
Това при условие, че говорим за предприятия с някакъв род дейност в сфера различна от маркетинг и сходни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, АСПЕКТ написа:

За какво му е да виртуализира програми? Нали е системен администратор?

Какво виртуализира системния администратор?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, jtaggerx написа:

Котката си. Що за въпроси?

Вярно, като не са програми то мачката остава :bbq:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 52 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Ааа, да , не му трябва софтуерна т.е. само хардуерна виртуализация 

Да разясниш какво е софтуерна и какво хардуерна виртуализация, че нещо изречението е изгубено в превода?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...