Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дойде ли време България да стане президентска република?

Bubbles

За и против президентска република  

23 гласували потребители

1. 1. За или против сте идеята България да стане президентска република?

• За
      6
    • Против
      15
    • Все тая
      2

Препоръчан отговор

преди 6 минути, lebel написа:

То хубаво положително, но... виж сега... в знак на уважение няма да се упражнявам в ирония или сарказъм (само сега), но все пак ще намекна за притесненията си... Сигурен съм, че ше ги познаеш...

"време е за Макрон чао!"
"неадекватния макарон"
"ама иначе Макарона се бие в гърдите"
"а на Макарона му дреме на макарончето"
"с всичките тъпотии на Макарона"
"затова макарона ще го духа в Неделя."

... ем Френция се води полупрезидентска република... или к'во... дето се вика, тоя мандат - полупрезидентска, следващия - цяла

Така е, Макарончо е кофти и трябва да се маха час по-скоро, но виж системата тук, избира се президент, после се избира и парламент, тоест народа решава, президента дава предложенията, парламента ги гласува.
Затова е и в края на краищата е ролята на народа да избира.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 102
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Твърдо против.
Защото народът ни е наивен и се лашка да гласува за мизерници.
Представете си, че ако бяха такива последните избори - сега можеше Чалгарят или Простият да  ни  е президент ?!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Българина е прост чиляк и има механизми с който да бъде контролиран на социално равнище , както в америка и тука избори се купуват и могат да бъдат купени , какъв ще е методът по който властта циркулира в нашето общество е без значение , защото властта винаги корумпира 
Bubbles ти защо се интересуваш какво се случва в страната , идваш ли често в българия ? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, овню написа:

твърдо не!
това че допускат сулю и пулю до избори е виновен закона на досегашните политици
според  мен, проблема се решава с кастинг за допускане до избори
народа да реши, кои да допусне до избори с бариерата от 4%
това се нарича избори в два тура
за мен е неправилно  сегашното положение с избори до дупка

Правилна посока на мислене, но кривна у една дупка на края. В първата част на отговора си, ти фактически каза, че избирателната система трябва да бъде такава, че да включва пълния изборен процес от началото до края. Сега имаме едни парашутисти, дето ги пущат от незнайно къде с хеликоптер директно у телевизоро. Прочее, така се случи и с уважаемия Румен Радев, непознат на никой от нас, до като не го представиха от БСП. Тогава, да ти припомня, в първото си изстъпление по телевизор, ни разказа следната приказка за това как се е появил. И тъй, както си вървял човекът (като Червената шапчица), срещнала го Корни (ако не се лъжа, хи хи хи хи) и му предложила да го кандидатират за президент. И той попитал "Какво ще искате от мене?", щото той, човекът, разбира се до тоя момент изобщо не бил мислил да става президент. И те му казали набърже. Речено-сторено. И той се съгласил. И ето, сега е президент.

После приказката продължава така: Румен Радев ни спусна с хеликоптера (той е летец за него нема проблем - може би това са искали от него още в първия момент,кога са му предложили: Виж кво, на нас ни требва летец) Кирчо и Кокорчо. И т.н. и т.н.

Относно втората част на поста ти. С една дума - изпаднал си в противоречие с първата си част. Шти подскажем. За да имаш истински кастинг от долу нагоре за кандидати за политици, два тура не са достатъчни. Защото по конституция, ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ИМА ПРАВО ДА СЕ КАНДИДАТИРА!

И следователно системата трябва да е такава, че да дава възможност за това. А не да не дава - т.е. да дава само на думи, но не и де факто. И следователно сега си представи, че се кандидатират не всички които имали били право - а само 1% от електората! Много ли ти се види, че един на всеки сто може поне да претендира за народен представител?  Т.е. това са 6 000 000 българина : 100 = 60 000 българина, които се кандидатират за... едно ли казахме само работно място или са 240? Ако е едно, това означава, че на първи тур се появяват ени шеесе  иляди за едно работно място. Представи ли си сега за къф ужас си се произнесъл? Т.е. нема да може, тое всичкият народ да се побере в телевизора. А ти, какво каза че трябва да бъде в първата си част - кастниг който да подбира кандидатите правилно, предполагам? Т.е. от шеесе иляди трябва повечето да отпаднат през този кастинг.

Дори да разделиш числото 60 000 на 240, пак ще получиш прекалено голямо число, което няма да е по силите на средния а дори и на професионалния гласоподавател в тая държава. Ако обаче ти хрумне да делиш на 240, вече си в условията на мажоритарен избор. И тогава, за какво ти е 4%ова бариера?

А ако си в условията на пропорционален избор, тогава няма да има нужда да делиш на 240, защото всчкото живо кандидат се явява на куп.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

НЕ, мерси, само това ни остана, някой диктатор като Путлер да ни виси на врата 22 години или като Лукашенко - повече от 30 години.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 35 минути, Milkydead написа:

Българина е прост чиляк и има механизми с който да бъде контролиран на социално равнище , както в америка и тука избори се купуват и могат да бъдат купени , какъв ще е методът по който властта циркулира в нашето общество е без значение , защото властта винаги корумпира 

Не, грешиш - има огромно значение, какъв е механизмът по който българинът може или не може да контролира властта. При добър механизъм, избори не могат да се купуват, защото добрият механизъм предполага, електоратът да може да прави избори, когато си поиска. И ако има далавера в това да се правят избори, понеже някой плаща, тогава електоратът би правил избори, примерно веднъж седмично, като определя той, каква да е цената за да избере еди кой си и това упражнение би се правило до момента в който на паралията му свършат паричките. Между временно от радиоредбата на центъра на всеки град се пуска следния хит:

преди 3 часа, Bubbles написа:
преди 3 часа, овню написа:

твърдо не!
това че допускат сулю и пулю до избори е виновен закона на досегашните политици
според  мен, проблема се решава с кастинг за допускане до избори
народа да реши, кои да допусне до избори с бариерата от 4%
това се нарича избори в два тура
за мен е неправилно  сегашното положение с избори до дупка

Това звучи много интересно, но надали някой ще го допусне.

Аз ще го допусна, макар и малко видоизменено. Прочее, ако си забелязал, тъкмо при току-що предложения референдум, ни обясняват, как след самия референдум, ще има ВНС, избрано отново и отново по до сегашната избирателна система, което ВНС, ще додефинира и ще "допусне". Какво ще допусне - народът се е произнесъл. Ако е референдум, значи се е произнесъл - точка. И какво ще додефинира - референдумът, не е ли дефинирал, каквото е трябвало? Значи не е никакъв референдум. Ако всичко това е така, значи всичко вече приключи - с въпросния референдум. Но така е, като едни простаци, дето им дават постоянно и незаслужено скъпо обществено медийно време, постоянн ни говорят за неща от които нищо не разбират.

Та кво казвате (ти и останалите поддръжници) - Слави Трифонов и останалите тъпанари, дето нищо не разбират от президентска и непрезиденска република, ще ни учат как да стават нещата? Самият тоя факт е достатъчно основание, инициативата да бъде метната у коша.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, gringos написа:

Относно втората част на поста ти. С една дума - изпаднал си в противоречие с първата си част. Шти подскажем. За да имаш истински кастинг от долу нагоре за кандидати за политици, два тура не са достатъчни. Защото по конституция, ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ИМА ПРАВО ДА СЕ КАНДИДАТИРА!

и къде е противоречието моля?
нима не се дава възможност на всеки в кастинга - в първи тур на избори?
това че не са преминали  бариерата от 4%  на първи тур, значи че народа не желае те да продължат във втори тур, където също ще има отпаднали на бариерата от 4% от избраните за НС
именно бариерата не допуска некадърници да стигнат до върховете
ако зависеше от мен, щех да предложа избори докато престане да има отпаднали от бариерата
пп
единствено и само тогава системата ще бъде справедлива
бариерата играе много важна роля в този случай

Редактирано от овню (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Banesc написа:

слафчо иска да се сложи на  американското посолство

и да си  уеднаквим законите със сащ и да станем 52ри щат 

Те са 50 сега. Искаш да се разделим на Северна и Южна Българии, или на Източна и Западна? :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Гражданин написа:

Твърдо НЕ!

Ако искате някой бащица на нацията да ръководи рОдината управлявайки я с руски методи, просто си изберете Русия или Беларус и отивайте там.

Сегашното положение е много по-добро от колкото, ако някой хитър селинджър се докопа до властта и нареди роднините си по върховете, да ми живее и пърди до живот в държавните резиденции, където да плюска на корем и да има безкраен държавен ресурс на разположение за себе си и това да корумпира с жрици и други привилегии и удоволствия елита на армията и полицията, за да пазят му просташкия режим.

България не е достатъчно узряла за президентска република, а превърнем ли се в такава ще стане една екозтична тотално разбита бай Ганьовска руска губерния както беше при бай Тошо, още повече че лица като президента открито намекват за конституционни промени, а Слави Трифонов от кога е заговорил и обработва татуираните с революционери патриоти, че на върха на държавата трябва да има някой с неограничена власт, който ще управлява с твърд юмрук, все едно, че това ще панацеята за всичките проблеми и простотия на простия народ... Така не се управлява държава, а стадо скотонаселение.

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/10684215

Личи си, че много усилия са впрегнати от много фронтове да накарат скотонаселението да се активизира по темата и да иска да си върне някой в образа на бащица спасител на народа начело на държавата, с което най-вероятно е тя да бъде още по-лесно натикана в задните части на Евразия и под руски контрол. Ръка за ръка вървят тия процеси. Примери от държави като Беларус ли ще взимаме? Където е много по-перспективно и престижно да си от ОМОН, а не лекар или учител. 

Защо намесваш Русия в тема, която няма общо с Русия? Кога неолибералните пропагандисти ще спрат да използват Русия, както и лъжите на наличие на руска пропаганда и руско влияние, да оправдават политическите провали на неолибералния политически строй?

И какъв е проблема да има президентска република, ако президента е някой, който работи в интересите на държавата?

И не, не си прав като казваш, че "сегашното положение е по-добро". Не е нито добро, нито по-добро, без значение с какво го сравняваш. Сегашното положение е територия, имаща статут на външно управляема колония.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, gringos написа:

казвате (ти и останалите поддръжници) - Слави Трифонов и останалите тъпанари, дето нищо не разбират от президентска и непрезиденска република, ще ни учат как да стават нещата? Самият тоя факт е достатъчно основание, инициативата да бъде метната у коша.

Никъде не съм казал, че подкрепям конкретно идеята на Слави, Пешо или Гошо, а само че съм позитивно настроен към идеята за президентска република, обяснил съм и че това зависи много от начина по който бъдат уредени правомощията на институциите и от още сума неща. Нещо повече, сега от теб чета за тия додефинирания и т.н., одеве просто прочетох новината към която съм дал линк в заглавния пост и реших, че ще е добре да пусна дискусия по темата, та така че ще те помоля да не ми слагаш думички на клавиатурата. :)

току-що, PigMan9 написа:

Защо намесваш Русия в тема, която няма общо с Русия?

Ма как защо? Ти не разбра ли, че Путин е виновен?
Аз се чудя, че още не са му наложили санкции.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 57 минути, Milkydead написа:

Bubbles ти защо се интересуваш какво се случва в страната , идваш ли често в българия ? 

Не е само българинът. Повечето хора по света биха гласували за тези политици, които използват популизъм, казват това, което хората искат да чуят, дори да не е вярно, и използват понятия като права, свобода, демокрация, както и други подобни понятия, които нямат ясно определени граници и са продукт на субективните представи на всеки по отделно.

Повечето хора са програмирани така, че да мислят, че каквото и да означава свобода, права и демокрация, то задължително трябва да е нещо толкова добро и велико, че нито могат да го обяснят, нито могат да си го представят. Затова не могат да го обяснят, не могат да обяснят какво точно имат предвид, но въпреки това гласуват за тези партии, които са асоциирани с въпросите понятия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Milkydead написа:

В България не идвам често, но това не ми пречи да се интересувам, най малкото моите стари са там, а и преди всичко аз съм българин и каквото и да става България винаги ще ме интересува. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, овню написа:

и къде е противоречието моля?

Противоречието е в това, че за да имаш кастинг, т.е. предварително отсяване на по-ниското качество, ти не можеш да пуснеш прекалено много хора да се състезават на куп. А първоначалното число е 6 милиона. По Конституция. За да го намалиш, това означава да отмениш, правото на всеки гражданин да бъде избиран. При което, като първо, как ще се аргументираш - то точно по тоя въпрос има световен консенсус?

А като второ, дори и да дадеш право да бъдат избирани на 1 само процент, пак числото е прекалено голямо за да ги пуснеш всичките тия на куп в едно състезание.

Поради което, базовото число на елактората се разбива предварително на достатъчно малки групи. Достатъчно малки групи, т.е. работни колективи. И от практиката е установено, че това не може да са по-големи от 100 човека групи. И да спориме, дали трябва да са от 200 или 50 все тая - принципно е така.

Та разбиваш целия електорат на базови избирателни райони (секции) от по 100 човека. Те си избират народен представител от колкото си искат тура. Познават се не им е спуснат парашутист с тъмно минало, могат да комункират по между си, без квито и да са посредници. И избират народен представител. Който могат да уволнят във всеки един момент!

И това обаче не ти е депутат, а ти е народен представител първо ниво - Общински Съветник.

И това ти е първия кастинг, за който ти говориш.

Следва втория - избор на Депутат от Общинския Съвет.

Избраният Депутат може да бъде уволнен от Общинския Съвет във всеки един момент. Така както избраният Об. съветник може да бъде сменен от стоте човека във всеки един момент.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, PigMan9 написа:

Повечето хора са програмирани така, че да мислят, че каквото и да означава свобода, права и демокрация, то задължително трябва да е нещо толкова добро и велико, че нито могат да го обяснят, нито могат да си го представят. Затова не могат да го обяснят, не могат да обяснят какво точно имат предвид, но въпреки това гласуват за тези партии, които са асоциирани с въпросите понятия.

Много добре казано - Убеди го че е свободен и ще те следва навсякъде. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Bubbles написа:

В България не идвам често, но това не ми пречи да се интересувам, най малкото моите стари са там, а и преди всичко аз съм българин и каквото и да става България винаги ще ме интересува. :)

да, интересувай се, ама си стой във Франция...тъй де, дават повече кебапчета за единица вложен труд

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, JKirilov написа:

Дървен философ си, всъщност са 46, но то требе и акъл! ;)

щатите са  колкото  звездите на американското знаме

но когато е правено американското знаме тексас не е бил  в сащ а в мексико 

и не върви да се променя знамето

затова си останал с такова впечатление.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, овню написа:

да, интересувай се, ама си стой във Франция...тъй де, дават повече кебапчета за единица вложен труд

То па едни кибапчита само от телешко...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, gringos написа:

Противоречието е в това, че за да имаш кастинг, т.е. предварително отсяване на по-ниското качество, ти не можеш да пуснеш прекалено много хора да се състезават на куп. А първоначалното число е 6 милиона.

ти си противоречиш
за да има кастинг, трябва да има регистрирани кандидати

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, PigMan9 написа:

Защо намесваш Русия в тема, която няма общо с Русия? Кога неолибералните пропагандисти ще спрат да използват Русия, както и лъжите на наличие на руска пропаганда и руско влияние, да оправдават политическите провали на неолибералния политически строй?

И какъв е проблема да има президентска република, ако президента е някой, който работи в интересите на държавата?

И не, не си прав като казваш, че "сегашното положение е по-добро". Не е нито добро, нито по-добро, без значение с какво го сравняваш. Сегашното положение е територия, имаща статут на външно управляема колония.

България е една малка Русия. Всичко от времето на прехода от мутри, приватизация, фалити и т.н. се осъществи под сянката на ДС генерали, модел досущ копиращ този в Русия. Това че някои другари се пребоядисаха не означава, че Русия все още няма тежко присъствие във всички структури на управление на държавата. Ако не сме под влиянието на ЕС и САЩ, ще сме под влиянието на Русия. Избираме по-малкото зло. Не обичам диктатури, а с президентска фигура на власт, която има огромен шанс да стане руско протеже и с масово прост човешки капитал може като нищо да залитнем към диктатура в руски стил. Нямам желание да има и най-малък шанс някой президент да ми определя на мен и още няколко поколения как цялата държава да си живеем живота докато той назначава и не се гътне та после да го наследи тъпия му син. Евразийски ценности не ща. За повече какво смятам аз може да прочетеш другите ми 2 мнения на първата страница та да ти попие какво мисля и да не се чудиш и да не ми задаваш излишни въпроси.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Bubbles написа:

То па едни кибапчита само от телешко...

и аз кът неъм зъби шъ ги джвакам кът дъфка

пп

демек там е само за зъбати

Редактирано от овню (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, Bubbles написа:

Много добре казано - Убеди го че е свободен и ще те следва навсякъде. 

Не разбрах какво имаш предвид.

преди 2 минути, Гражданин написа:

България е една малка Русия. Всичко от времето на прехода от мутри, приватизация, фалити и т.н. се осъществи под сянката на ДС генерали, модел досущ копиращ този в Русия. Това че някои другари се пребоядисаха не означава, че Русия все още няма тежко присъствие във всички структури на управление на държавата. Ако не сме под влиянието на ЕС и САЩ, ще сме под влиянието на Русия. Избираме по-малкото зло. Не обичам диктатури, а с президентска фигура на власт, която има огромен шанс да стане руско протеже и с масово прост човешки капитал може като нищо да залитнем към диктатура в руски стил. Нямам желание да има и най-малък шанс някой президент да ми определя на мен и още няколко поколения как цялата държава да си живеем живота докато той да назначава и не се гътне и та го наследи сина му. Евразийски ценности не ща. Повече от мен може да прочетеш другите ми 2 мнения на първата страница та да ти попие какво мисля и да не се чудиш и да не ми задаваш излишни въпроси.

Чуваш ли се какво говориш...

Къде е руското влияние, за което говориш? Ако България е под влиянието на Русия, защо българското правителство извършва предимно анти-Руски дейности, докато българският информационен поток е също анти-Руски, получаваш пари от САЩ - българските медии, които не са български, се финансират от САЩ, ако не знаеш.

Кое точно е под влиянието на Русия, в България? Можеш ли да ми посочиш едно нещо, което, според теб, е под влиянието на Русия?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, PigMan9 написа:

Защо намесваш Русия в тема, която няма общо с Русия? Кога неолибералните пропагандисти ще спрат да използват Русия,

Защо Расия ти инсталира бъгавия Елбрус 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...