Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Форматът MQA - що е това и има ли почва у нас

Featured Replies

От няколко години насам стрийминг ресурсът Tidal предлага за слушане музика в два формата:

1. FLAC със  CD качество 16 bit/44.1 kHz 

2. MQA. Това е измишльотина на Tidal. Т.е. част от фонотеката на Tidal e достъпна и във формат MQA срещу съответно заплащане (абонаментен план), като това уж е нещо, подобно на записите в High Resolution (Hi-Res) формат. Т.е. уж 24 бита, като честотата на дискретизация на отделните албуми варира - от 48kHz до потресаващите 352.4 kHz примерно. Повечето са с 24/96 или 24/192. 

За съжаление качеството на звука далеч не е същото като на музиката, записана в истински HiRes формат. Т.е. има си компресия на данните, която влияе на качеството на звучене .

Според субективното ми мнение MQA е допълнително напомпан и гримиран звук, който почти (или напълно) не се различава от звученето на FLAC 16/44.1. Да не кажа, че дори понякога е по-зле.

MQA може да се декодира по два начина:

1. Софтуерно от компютъра, който получава сигнала по интернет и го подава на ЦАП ( DAC).

2. Хардуерно от самия DAC или от стриймър, които обаче трябва да са сертифицирани и хардуерно съвместими с MQA. 

При това, ако сигналът MQA е с висока честота на дискретизация - над 24/96 или 24/ 192,  и ДАКът не съвместим с MQA, той не може да се декодира напълно софтуерно от компютъра, а се декодира само донякъде примерно до 24/96 и като такъв се подава на ДАКа. Т.е. пълното "разгъване" на такъв сигнал се извършва само хардуерно от съответен ДАК или стриймър. 

Естествено Tidal услужливо е публикувал на сайта си списък на производители и устройства, които са сертифицирани и хардуерно съвместими с MQA.😄 

Елегантен начин да се подтикнат потребителите да се бръкнат за нов ДАК или стриймър.

Вие ползвате ли тази "екстра" на Tidal - MQA?

преди 1 час, Михайлов написа:

Бях си изтеглил такива файлове от торентите, MQA-кодирани във FLAC-контейнер.

Разлика в звука с чист FLAC не забелязах на моята система Fiio K5 Pro + CA A5 + KEF Cresta 2 + REL T2. Може би точно защото DAC_ът не може да декодира MQA и файловете са били декодирани софтуено? 🙄

• Автор

Да, най-вече заради това. А и честно казано, дори при хардуерно декодиране на MQA аз не забелязвам кой знае каква разлика.

Специално заради това си бях взел едно мъничко DAC-че ProJect PreBox S2 Digital, с пълна хардуерна поддръжка на MQA. Уви, разликата съвсем не е потресаваща.

Избягвайте измислените нови "подобрения" в аудиото. По принцип и най-неграмотния аудиолюбител от раз може да направи разлика при ОТ.

За останалите компоненти е трудно и е свързано от една страна с материала за тестване, от друга с това при кой компонент какво конкретно трябва да се слуша с повишено внимание.

Затова слушайте много музика за кеф!

преди 7 часа, Михайлов написа:

Не и няма да ползвам. Точно както сурат тефтеря.

На рутракера няма подобно фекалии, направени за пари. Това е достатъчно. Предпочитам концерти на живо.

Предпочитам истинска музика, а не прекомпресирана за мобилни устройства и "тапи". Представят ги като "ремастерирани" издания, а ми носят само главоболие.

Имам 2 DAC-а, които разгъват MQA и намирам звука за точно, както го описва Михайлов в първия пост. Още повече има разлика и между тяхното 16/44.1 и оригиналните Red Book CD.

Мисля, че този пост обяснява много:

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/mqa-deep-dive-i-published-music-on-tidal-to-test-mqa.22549/

• Автор

Мда, стрийминг ресурсът Qobuz единствен предлага файлове с истинско HiRes качество до 24/192 включително. Проблемът е, че няма поддръжка в България и не може да се абонираш за него от тук.

Аз преди време го опитах за късо време с пиратски фалшив регистрационен код, преди да ме разкрият и отрежат. Звучи много добре.

Не ме разбирайте погрешно. Аз искам да се регистрирам и да си плащам съвсем официално, но не може.

Пробвах да се регистрирам официално и през VPN (уж че съм в Турция примерно), но системата на сайта на Qobuz ме "хвана", че съм през VPN и получих съобщение, че не мога да се регистрирам през VPN.

Михайлов, ти беше меломан за чудо и приказ, какво ти стана? Сядаш, облягаш се удобно и си слушаш кеф ти опера, кеф ти Алън Парсънс... Ще ти помогна с една поговорка - Котката си близала задника, близала, че й станала рана! ;)

Наблегни на музиката!

• Автор

Аз съм си меломан, но понякога от скука се занимавам и с глупости,като въпросния MQA.

Иначе - преди малко слушах симфоничната поема Also sprach Zaratustra на Рихард Щраус за симфоничен оркестър и орган.С ниво на звуково налягане (SPL)  като в концертна зала...😂

преди 37 минути, Михайлов написа:

Иначе - преди малко слушах симфоничната

хората слушащи симфония са агресивни заради големия толеранс в децибелите
не напразно е казано, че европейската раса е най-агресивната
най-агресивните са режели живи хора на ивици, докато са слушали симфонии

Овчи, овчиииии...

Първо, това се казва динамика и уж всеки напира за "по-висока динамика". ;)

Второ, по тази причина най-неслушаеми са албумите на Роджър Уотърс, както и последния албум на Пинк Флойд Final cut, но никой не им вика "аууу, къв отврат!"

Вече ако ми паднеш, ще си врътна една кожена шапка и елече... :)

преди 1 час, JKirilov написа:

Вече ако ми паднеш, ще си врътна една кожена шапка и елече...

това вече е проява на агресия спрямо мен и моите овчици

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.