Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на допълнителена RAM памет - съвемстимост

Featured Replies

Разрешен от Mr. ??

на 24.02.2023 г. в 22:00, Mr. ?? написа:

П.П. Като добавиш още една плочка памет , ще се увеличи общата производителност/пъргавост на лаптопа

Защото RAM, ще заработи в Dual Ch/дву-канален режим.

Само ако паметите са еднакви.

Ако компютъра ги намери за различни няма да включи двуканалния режим.

на 6.03.2023 г. в 20:45, d1dcho написа:

Всичко е правилно стабилна е и щипките са добре. Ето нови снимки. Стабилна е не може повече натиснах това е влязло е не мърда. Биоса не съм пипал

Няма налично описание.

Няма налично описание.

image.png.3f571b6ceb986a65b7b05a6d2df6b551.png

Контактните повърхности на плочката памет трябва почти да не се виждат, а те изобщо не са влезли в слота. Как ще я види лаптопа ти?

• 6 месеца по-късно...
  • Автор

Да възстановя една по-стара тема. 

PC го оправихме.

Сега се връщам към лаптопа.

Преди време ми помогнахте с лаптопа и сложих тази RAM

Silicon Power 8GB SODIMM DDR4 PC4-19200 2400MHz CL17 SP008GBSFU240X02

В момента обмислям да махна старата и да сложа 16GB. 
Можете ли да ми дадете предложения за 16 GB, която да е съвместима с горната?

• Автор

Същата не намирам 16GB, някой аок може да удари едно рамо? Просто намирам ама други Hz и CL

Погледни този модел:

https://www.pazaruvaj.com/p/16gb-ddr4-2400mhz-ct16g4sfd824a-pP328283823/#specification/

Имай на предвид, че трябват две плочки RAM памети ,(еднакви спецификации) за да "заработи" двуканалния режим.

• Автор

Да добре, просто гледам, че дъното ми май не поддържа DDR5, a само DDR4 и май ще трябва тази да взема. Благодаря ти.

Просто почти никъде я няма.

Другия вариант е този само, че 2х16GB, смяташ ли че е по-добрият вариант?

https://www.pazaruvaj.com/p/fury-impact-16gb-ddr4-3200mhz-kf432s20ib-16-pP690366273/#overviews/

Не е задължително да са еднакви плочките за двуканален режим. Ако са с различен размер, ще работи в flex mode - до 2х обема на по-малката плочка ще работи в двуканален режим, над това в едноканален.

• 7 месеца по-късно...
  • Автор

@Raze @Mr. ??

Пичове здравейте отново, благодарен съм Ви за помощта предния път.

Да ви попитам няколко въпроса за RAM и един съвет.

Чудя се дали да премина от 16ГБ на 32ГБ или няма да има чак такава разлика?

RAM ПАМЕТ CRUCIAL CT2K16G4S266M 32 GB DDR4

Лаптопа не е от най-новите, чудих се дали мога да сменя HDD, понеже единия диск е SSD другия е HDD, но дали ще може и кой е съвместим?

Съвета, който бих искал е дали да се занимавам или според вас ако го продам за 1000 лв да кажем и добавя още 1000 дали ще мога да взема нещо по-добро? Понеже ако взема 2x16GB са 200 лв + SSD и то ще е сигурно към 200 може и повече ?

Какво ще кажете?

Благодаря Ви!

Ъпгрейд на паметта ще има смисъл само ако ще я ползваш. Ако е за обикновени задачи, интернет и игри няма как това да повиши производителността. Замяна на механичен диск със SSD също ще помогне, ако ползваш диска за големи файлове и ти трябва бързина на четене и запис от там. Ако е за филми/склад, няма да има разлика.

преди 19 минути, d1dcho написа:

Чудя се дали да премина от 16ГБ на 32ГБ или няма да има чак такава разлика?

Зависи какво правиш на този лаптоп. Ако сегашните 16GB са ти недостатъчни, и ги запълваш в процеса на работа - да, с 32GB ще има разлика. Обаче ако процесорът ти се товари на 90-100%, а паметта на 40-50% - няма смисъл. 

преди 21 минути, d1dcho написа:

Лаптопа не е от най-новите, чудих се дали мога да сменя HDD, понеже единия диск е SSD другия е HDD, но дали ще може и кой е съвместим?

Принципът е същият. На SSD се слагат нещата, които искат скорост при четене и запис - операционна система и софтуер. HDD-то се ползва за склад. Ако SSD-то е пълно, а HDD-то празно - сменяй го. Ако е обратното - няма нужда.

преди 24 минути, d1dcho написа:

ако го продам за 1000 лв да кажем и добавя още 1000 дали ще мога да взема нещо по-добро?

Ако го продадеш за 1000 лв. - признавам те за търговец :cool: . Иначе да - за 2000 лв. може да се вземе по-нов и по-добър модел. Пак зависи за какво и как се ползва. Решението е твое.

на 20.05.2024 г. в 13:12, d1dcho написа:

Stable Diffusion

Как си работил досега, на осем гиги... 

Колкото повече, толкова по - добре.

• 1 година по-късно...
  • Автор

Момци аз пак да попитам за RAM-та. До 32ГБ повече няма да поддържа нали?

Тази става ли понеже е 4800Mhz DDR5? Aко махна двете мои и сложа тея?

image.png.16562591ae926d6bd177047f4ac44392.png

image.png.5a8ad21d0a79ab3d6102e351f26cf694.png

Maй поддържа саом до 2666Mhz?

Няма как да ползваш DDR5 на машина, която работи с DDR4 памет. Най-малкото няма да влезе в слота.

DDR4 памет за лаптопи ᐉ ДДР4 RAM на супер цени от Ардес

Избери си от горните, доколкото виждам също и на повече от 2133 MHz няма да можеш да подкараш паметите, дори да са на по-висока честота. Лаптопа го намирам, че поддържа до 32 GB, то и плочка над това просто не си струва да се купува, една плочка 32 GB струва почти колкото лаптопа втора употреба - 175+ лева.

Гледам, че процесора поддържа и DDR4 2666, така че ако вземеш 2 такива плочки може и да ги подкараш на 2666 MHz, въпреки че едва ли ще има разлика.

Сега като прочетох и по-назад за какво мислиш да ползваш машината, според мен няма да се получи особено с тази видеокарта. Минимум е добре да имаш видеокарта с поне 8 GB VRAM и да е RTX.

• Автор
преди 14 минути, Raze написа:

Няма как да ползваш DDR5 на машина, която работи с DDR4 памет. Най-малкото няма да влезе в слота.

DDR4 памет за лаптопи ᐉ ДДР4 RAM на супер цени от Ардес

Избери си от горните, доколкото виждам също и на повече от 2133 MHz няма да можеш да подкараш паметите, дори да са на по-висока честота. Лаптопа го намирам, че поддържа до 32 GB, то и плочка над това просто не си струва да се купува, една плочка 32 GB струва почти колкото лаптопа втора употреба - 175+ лева.

Гледам, че процесора поддържа и DDR4 2666, така че ако вземеш 2 такива плочки може и да ги подкараш на 2666 MHz, въпреки че едва ли ще има разлика.

Сега като прочетох и по-назад за какво мислиш да ползваш машината, според мен няма да се получи особено с тази видеокарта. Минимум е добре да имаш видеокарта с поне 8 GB VRAM и да е RTX.

Да, усетих се ама късно за DDR5. Mай е време за нов лаптоп ама Stable difussion-a вече не е на дневен ред.

За тази рам памет какво ще кажеш 2х16 са мисля за 128лв с отстъпката.

image.png.5a8ad21d0a79ab3d6102e351f26cf694.png

Нямам идея, пробвай, щом ти е нужна толкова памет. Аз на моя лаптоп наскоро му взех една плочка 8 GB DDR3 от aliexpress за 12 и нещо лева на самсунг, но той е по-стар. Беше с 12 RAM, реших да я направя 16, не че и 12 не ми стигаше, аз го ползвам в кухнята на телевизора да гледам филми главно и да отворя някой сайт докато хапвам, но също така съм пуснал и докер с една база данни да тествам като ми трябва нещо и една gitea за локални проекти да си качвам и местя по другите машини. Ето например това на първо търсене - излиза ти малко над 100 лева за 32 GB с безплатна доставка

DDR4 Memoria RAM Laptop 16GB 8GB 32GB 1.2V 260pin 3200MHz 2666MHz 2400MHz PC4 Notebook Sodimm Memory - AliExpress 7

до 2-3 седмици ще я доставят. Има и самсунг: SAMSUNG Memory DDR4 SODIMM RAM 4GB 8GB 3200MHz 16GB 2666Mhz 2400MHz Ram Laptop Memoria For Intel CPU PC4 2400T 2666V 3200 LAPTOP - AliExpress 7

и други най-различни.

• Автор

@Raze така и така съм почнал да нахалствам. Знам че ще омешам малко ама съвет за SSD от там пак или не е добра идея?

И така като съм тръгнал, понеже ползвам повече Visual Studio, Copilot, AI agents ама вс в браузъра. Търся повече време на батерията, РАМ-та ми е важна и процесора да кажем. Какво ще кажеш за това, и разбира се по-компактен че тоя като го разнасям 17 инач е мъка

Леново ideapad

• Автор
преди 58 минути, АнонименАлкохолик написа:

Асус, МСИ са читави машини. Лайново бягай

От емаг мошенниците не пазарувай...

Някой предложения до 1600 1700 лв, ардес стават ли?

преди 13 часа, d1dcho написа:

Някой предложения до 1600 1700 лв, ардес стават ли?

Не мога да предложа за такава сума.

Ползвател съм на Макбук и нямам мнения за други видове лаптопи в ниския клас

• Автор
преди 2 часа, АнонименАлкохолик написа:

Не мога да предложа за такава сума.

Ползвател съм на Макбук и нямам мнения за други видове лаптопи в ниския клас

Понеже каза че леново не стават и Asus или MSI, за това попитах

преди 23 часа, d1dcho написа:

Понеже каза че леново не стават и Asus или MSI, за това попитах

Един приятел си закупи лаптоп на Lenovo преди почти две години и му са капа дънната платка. Докато си играеше на Google Play платформата за PC лаптопа заби и му даваше постоянно BSOD. Свърза се с оторизирания сервиз на Lenovo, защото от laptop.bg не искат да се занимават и го прехвърлиха. Чакаше може би месец да му го ремонтират.

Досега съм имал 3 лаптопа.

От 2005 до 2013-2014 HP

От 2013-2014 до 2022 HP

От 2022 юни до 2022 август отново HP уж висок клас 4 хиляди лева, а грееше до 100 градуса на GTA 5. И си казах, че не искам лаптоп и го продадох и си сглобих PC

И от Февруари тази година до сега ползвам Macbook и съм доста доволен. От бързина и гладка работа заразлика от на Windows (а ползвам едни и същи програми) такъв висок клас лаптоп си заслужава парите и следващия пак ще е Mac

Та вземай какъвто си харесаш. Можеш и да се свържеш с suport на ardes.bg да ги питаш да ти препоръчат

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.