Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Компютър не работи - проблем

Препоръчан отговор

Здравейте.

Дъното е asrock. 

Последното нещо което видях на картина, като зареждаше биос е: 3 пъти неуспешен буут и следваще рестарт.

Чуваха са 3 звука едно след друго, което според asrock е проблем в рамта. 

Дъното има 4 рам плочки.

Статуса в момента е: въртят вентилаторите на захранващото, процесора и видеокартата но нама картина. Лампата, индикираща HDD активност, свети постоянно (макар че съм махнал HDD то).  

Според потребителя през последните 7 дни компютъра е имал тези 3 сигнала и син екран на windows, но след ресет се е оправяло.

Това което направих е:

1. Махнах всичките плочки рам и взех да тествам 1 по 1. Интересното е че 1 плочка в един слот няма звуци (3 те звука споменати по горе), в друг слот има. Друга плочка в един слот, различен от първите, няма звук, в друг има, 3та плоча в различен от първите слотове има звук, в друг няма звук. Забелязвам че когато започнах да тествам 1 плочка в 2 или 3 слота нямаше звук, в 1 имаше. Днеска като тествах имаше плочка рам дето и във 4 те слота имаше 3 те сигнала. т.е. май процеса е деградиращ каточели. Не мога да хвана логика. Когато улуча слот и рам плочка в който нама звук, проблема си остава - компютъра няма картина и Лампата, индикираща HDD активност, свети постоянно (макар че съм махнал HDD то)

2. Смених видеокартата с друга. Тест с плочка рам в слот, който не издава 3те сигнала

3. Разкачих HDD, диск устройство, допълнителни вентилатори.

4.  Махнах биос батерията и държах копчето натиснато за 30 сек

5. Разкачих гланата букса на захранващото - спряха да се въртят вентилатори, също с включена главна букса махнах втората по малка букса на захранващото - пак спряха да се въртят вентилаторите. Т.е. каточе ли захранващото работи.

6. огледах за подути кондензатори - не видях такива

Какво мога още да тествам или какъв може да е проблема.

Благодаря

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, нушо написа:

Ами, процесора дали е наред..

Нямам друг процесор за да тествам. За това и процесора не съм го пипал.  Има ли вариант да се провери без друг процесор?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това дъно марка точен модел има ли си?

Паметта каква е? - Доказано работеща имаш ли такава? Почисли ти слотовете за памет, а паметите?

Захранването - точен модел? Проба с друго работещо захранване?

Махане батерията на дъното и окъсяване на пиновете както е по книжка правено ли е?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 40 минути, ДзВяРа! написа:

Това със тези размествания на РАМ-а нещо не можах да ги схвана!

Имаш ли паста за процесора?

Не, нямам налична паста за процесора.

преди 39 минути, plamen_petrov_80 написа:

Това дъно марка има ли си?

Паметта каква е? - Доказано работеща имаш ли такава? Почисли ти слотовете за памет, а паметите?

Захранването - точен модел? Проба с друго работещо захранване?

Махане батерията на дъното и окъсяване на пиновете както е по книжка правено ли е?

Дъното е K7 Upgrade 880.

Това са 4 плочки, работещи до преди няколко дена - със сигурност ще има поне 1 която със сигурност работи.

Нямам друго захранващо за съжаление, модела е Fortron FSP300-60PN (PF)

За окъсяване на пинове нищо не знам. То по принцип би трябвало да тръгне и без батерия, ако това е проблема. Така че не мисля че е от там

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тази конфигурация да не е с някое "качествено" захранване, което рефлектира върху дъното и неговите компоненти?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И аз малко не разбрах, звуковия сигнал при използването на един и същи слот ли се случва и също ако може да опишеш какъв е точно сигнала(Колко кратки/ дълги звука се чуват)?

1. Опитай ако имаш възможност плочките рам на друга машина.
2. Провери да не е свършила батерията на БИОС-а.
3. Виж как е пастата на процесора.
4. Провери дали Power SW, Reset SW, HDD LED и Power LED са си по местата.
5. Почисти добре слотовете и ги пръсни с контактен спрей (ако имаш).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, П.Петров написа:

Начи писания от сорта - много е старо всичко не помагат, да си кажа предварително

Хаха още не са дошли специалистите да ти кажат да го хвърляш в кофата, спокс. 😁

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Bubbles написа:

И аз малко не разбрах, звуковия сигнал при използването на един и същи слот ли се случва и също ако може да опишеш какъв е точно сигнала(Колко кратки/ дълги звука се чуват)?

1. Опитай ако имаш възможност плочките рам на друга машина.
2. Провери да не е свършила батерията на БИОС-а.
3. Виж как е пастата на процесора.
4. Провери дали Power SW, Reset SW, HDD LED и Power LED са си по местата.
5. Почисти добре слотовете и ги пръсни с контактен спрей (ако имаш).

3 сигнала са, според asrock няма дълги / къси. 

Просто пробвах всички 4 плочки във всички 4 слота и няма картина. Една плочка R1, да кажем, в слот А, да кажем, не предизвиква сигнал, същата плочка в друг слот В предизвиква. Плочка R2 в слот A предезвиква сигнал (слота в който рам R1 не е предизвиквал), в слот В не предезвиква сигнал (в който R1 e предезвиквал). Шашава работа.

преди 5 минути, Bubbles написа:

Хаха още не са дошли специалистите да ти кажат да го хвърляш в кофата, спокс. 😁

Аз съм наясно с това, за това си казвам предварително. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тази система скоро ще е за музея, но това е друга тема.

Ако нямаш контактен спрей - сгъваш лист хартия (истинска хартия, не списания) и прокарваш попрореза за паметта - да почисти пластините, с гумичка почистваш самите платки памет - прегледай етикетите им - избери най-бързата памет - DDR 400MHz примерно (не си казал тези 4 памети еднакви ли са, различни ли са и с какви параметри) - намери книжката на дъното и виж при една памет къде се слага.

Каква е видео картата и с каква я замени?

Ако нямаш едно читаво захранване - как правиш диагностика? Захранването отварял ли си го да видиш как е вътре?

Без памети - дъното пищи ли?

Окъсяването на пинове - така както се ресетра биос по принцип. Но пробвай и без батерията - не се знае тя колко е читава.

Оптика има ли вързана?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Независимо всико, хубаво е да се знае модела на дъното, да не се окаже пример стар модел, при който контролера на паметта е в MCH, а не в процесора с директна шина, поне да се ориентираме малко от малко!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Тази система скоро ще е за музея, но това е друга тема.

Ако нямаш контактен спрей - сгъваш лист хартия (истинска хартия, не списания) и прокарваш попрореза за паметта - да почисти пластините, с гумичка почистваш самите платки памет - прегледай етикетите им - избери най-бързата памет - DDR 400MHz примерно (не си казал тези 4 памети еднакви ли са, различни ли са и с какви параметри) - намери книжката на дъното и виж при една памет къде се слага.

Каква е видео картата и с каква я замени?

Ако нямаш едно читаво захранване - как правиш диагностика? Захранването отварял ли си го да видиш как е вътре?

Без памети - дъното пищи ли?

Окъсяването на пинове - така както се ресетра биос по принцип. Но пробвай и без батерията - не се знае тя колко е читава.

Оптика има ли вързана?

Тази система скоро ще е за музея, но това е друга тема. Писано е по горе

Ако нямаш контактен спрей - сгъваш лист хартия (истинска хартия, не списания) и прокарваш попрореза за паметта - да почисти пластините, с гумичка почистваш самите платки памет - прегледай етикетите им - избери най-бързата памет - DDR 400MHz примерно (не си казал тези 4 памети еднакви ли са, различни ли са и с какви параметри) - намери книжката на дъното и виж при една памет къде се слага. Ще пробвам, благодаря

Каква е видео картата и с каква я замени? Nvidia 128 MB, модела не мога да кажа. Замених я с Radeon 9550 

Ако нямаш едно читаво захранване - как правиш диагностика? Захранването отварял ли си го да видиш как е вътре? Не е отваряно, евентуално има ли начин на измерване на напреженията по отделните вериги?

Без памети - дъното пищи ли? Да, пищи

Окъсяването на пинове - така както се ресетра биос по принцип. Но пробвай и без батерията - не се знае тя колко е читава. Пробвах без батерия, същата работа.

Оптика има ли вързана? Това не го разбрах.

преди 2 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Независимо всико, хубаво е да се знае модела на дъното, да не се окаже пример стар модел, при който контролера на паметта е в MCH, а не в процесора с директна шина, поне да се ориентираме малко от малко!

горе съм го писал K7 Upgrade 880.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, П.Петров написа:

3 сигнала са, според asrock няма дълги / къси. 

Просто пробвах всички 4 плочки във всички 4 слота и няма картина. Една плочка R1, да кажем, в слот А, да кажем, не предизвиква сигнал, същата плочка в друг слот В предизвиква. Плочка R2 в слот A предезвиква сигнал (слота в който рам R1 не е предизвиквал), в слот В не предезвиква сигнал (в който R1 e предезвиквал). Шашава работа.

Аз съм наясно с това, за това си казвам предварително. 

Как така няма дълги/къси, ти какво чуваш?
Според вида сигнала се разбира какво ти казва системата, нещо като морз.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, П.Петров написа:

горе съм го писал K7 Upgrade 880.

Извинявай, не знам защо, но сега чак го видях!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, П.Петров написа:

Оптика има ли вързана? Това не го разбрах.

CD/DVD устройство - така нареченото - поставката за кафе.

Добре е да почистиш слота за видео картата също и самата видео карта - по описания начин за оперативната памет. Аз лично бих върнал оригиналната карта - тоест бих опитвал и с двете. Без видео пищи ли също?

Захранването можеш да го премериш с уред, но съм виждал захранвания които хем дават добри стойности, хем не работят коректно. Поне може да свалиш капака и да видиш има ли проблемни кондензатори.

В кой от двата AGP слота слагаш видео картата?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Bubbles написа:

Как така няма дълги/къси, ти какво чуваш?
Според вида сигнала се разбира какво ти казва системата, нещо като морз.

За мен са 3 дълги но в момента не мога да намеря източника, от който четох че сигналите били само къси. 

Сега виждам че има и дълги, според някои сайтове.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, П.Петров написа:

За мен са 3 дълги но в момента не мога да намеря източника, от който четох че сигналите били само къси. 

Сега виждам че има и дълги, според някои сайтове.

Разбира се че има и дълги и къси сигнали, това, че някой е писал глупости без да знае и заблуждава хората е кофти, но днес всеки е "специалист".

Таа преброй сигналите, определи ги какви са и потърси знаечнието им tuk M https://www.ionos.com/digitalguide/server/know-how/bios-beep-codes/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Вероятно си е проблем в северния мост. Щом и друг път е давало сини екрани! Просто е прегрявал и с времето се отвърнал/навдигнал/ губи връзка с някоя пътека и с риболинг може да се поправи, често срещано явление особено , ако има и графика в него! Пробвай да натискаш радиатора така силно и виж дали ще запали/появи картина/ с една плочка само рам памет!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 минути, plamen_petrov_80 написа:

CD/DVD устройство - така нареченото - поставката за кафе.

Добре е да почистиш слота за видео картата също и самата видео карта - по описания начин за оперативната памет. Аз лично бих върнал оригиналната карта - тоест бих опитвал и с двете. Без видео пищи ли също?

Захранването можеш да го премериш с уред, но съм виждал захранвания които хем дават добри стойности, хем не работят коректно. Поне може да свалиш капака и да видиш има ли проблемни кондензатори.

В кой от двата AGP слота слагаш видео картата?

CD/DVD устройство го махнах веднага + шината за него

без видео пищи също.

Ще почистя и слота за видео

В този с червено. Този в зелено има лепенка и пише: This AGP only support K8 AGP interface when you adopt an AMD CPU running on Asrock add - on Bridge series installed into dis MB. Plese do not use 3.3V AGP card on this AGP slot of this MB. It may cause permanent damage. 

image.png.fd5d228281db69aa3a1bbda31d71be13.png

преди 11 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Вероятно си е проблем в северния мост. Щом и друг път е давало сини екрани! Просто е прегрявал и с времето се отвърнал/навдигнал/ губи връзка с някоя пътека и с риболинг може да се поправи, често срещано явление особено , ако има и графика в него! Пробвай да натискаш радиатора така силно и виж дали ще запали/появи картина/ с една плочка само рам памет!

Пробвах да натисна радиатора - няма промяна

Сега забелязах друго.

С една рам памет. При включване няма звуци, лампата за индикация на HDD Свети постоянно, няма видео сигнал. Като натисна копчето за ресет, докато работи, започват тези 3 звука.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай само с 1 поставена рам какъв ще е резултата и я редувай по другите свободни слотове. Добре е също да махнеш радиаторчето на северния мост и да го почистиш добре от заводско поставената термо дъвка. И да сложиш тънък слой термо паста и ако имаш някое вентилаторче 45мм да му поставиш отгоре да го охлажда.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, vlado1985 написа:

Пробвай само с 1 поставена рам какъв ще е резултата и я редувай по другите свободни слотове. Добре е също да махнеш радиаторчето на северния мост и да го почистиш добре от заводско поставената термо дъвка. И да сложиш тънък слой термо паста и ако имаш някое вентилаторче 45мм да му поставиш отгоре да го охлажда.

Защо?

Имаме проблем с прегряване ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...