Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нова конфигурация с неопределен бюджет

Препоръчан отговор

Здравейте. Предстои ми да билдна ново pc, като от старото ще взема само захранването и кутията... Тоест трябва ми дъно, рам, процесор и видео карта евентуално...

Чудя се дали да бъде примерно ryzen 5 5600g със 16 рам,,, или пък друг процесор и интелската видео карта arc a380, тей или иначе аз много игри не играя, пък и не ме "бърка", така да се каже, да сваля някоя друга настройка в случай, че ми се прииграе. Компа ще се ползва за различни неща, видео обработка 1080п, цялостното му бързодействие трябва да покрива всякакви every day задачи. Общо взето е това, мулти браузване, игри (понякога и без твърде много претенции), видео обработка, други изискващи същия капацитет, какъвто изброените. Благодаря

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Модели на захранването и кутията? За видео обработка можеш да вземеш и 32 GB RAM, цените и в момента са достатъчно ниски. Видео картата също може да ти помогне при видео обработката, не знам интелските и вградените дали ще се справят с това или ще е най-добре някоя RTX 3060 например.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Raze написа:

Модели на захранването и кутията? За видео обработка можеш да вземеш и 32 GB RAM, цените и в момента са достатъчно ниски. Видео картата също може да ти помогне при видео обработката, не знам интелските и вградените дали ще се справят с това или ще е най-добре някоя RTX 3060 например.

Захранването е 650 вата с бронзов сертификат, модела не мога да си спомня... но беше скъпо когато го вземах преди време, около 120 лв., което беше висок среден клас захранване за времето си... Дъното ми е интересно какво бихте предложили, защото от (закърнял) опит знам, че някои дъна идват с неактуализиран биос който ограничава някои от функциите или качествата на процесора... но в същото време не искам да похарча твърде много за дъно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

BIOS няма особена връзка с функциите, въпроса е с чипсета. Ако примерно слагаш последно поколение AM4 процесор с дъно с по-стар чипсет, няма да можеш да ползваш PCI-E 4.0 (горния процесор, който си избрал, не го поддържа). Ако BIOS е стара версия, най-много да не тръгне процесора. Захранване за 120 лв за 650 вата бронз не бих казал, че е скъпо, даже обратното. Може да го огледаш все пак дали няма надути кондензатори и е добре да не е някой китайски nonnamed боклук. За 5600g няма нужда от много скъпо дъно, все пак това е 65 ватов процесор - дори и с някое дъно като това за около 120 лева ще работи добре: Asrock A520M-HDV AM4 - цена. (nikem-bg.net)

Вече ако искаш други екстри - повече USB портове, добро аудио, повече слотове памет и така нататък, съответно ще трябва да се ориентираш към по-скъпо дъно. На първо време може да пробваш с вграденото видео как ще се справя системата, ако не е достатъчно да мислиш за отделно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

https://www.vario.bg/amd-ryzen-7-5700g-100-100000263box

https://www.vario.bg/msi-b550-a-pro-7c56-002r

https://www.vario.bg/kingston-fury-beast-dimm-kit-16gb-kf432c16bbk2-16

Мощен процесор с общо взето най-добрата вградена видеокарта. Допълнителна карта ще си вземеш когато имаш възможност. Тази е малко под нивото на nVidia 1050, но определено е по-добра от интелската вградена 770.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За видео обработка е добре да има външна видео карта с повече памет. Бих препоръчал чистата 3060. Добро 650W захранване ще е достатъчно. Вижте точния му модел. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За видеoбработка е много важен кодека, който се използва. Според него, може да се избере подходящият хардуер.

При вградените APU-та на Intel 11-то , 12 поколение, и нагоре, поддържат доста добро хардуерно ускорение.

Най-общо казано паметта на видео-то е важна, както и бързината на видеокартата, но и поддръжката на декодирането на видео файловете.

UHD770 vs NVENC - Why you still NEED an iGPU even with RTX 3090!!!

Here's why Intel is BETTER than AMD for Davinci Resolve 2022!

Напоследък навлиза новия кодек AV1. Който, пести доста място, сравнен H.265 (HVEC)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ето още сравнения при кодиране на видео. Общо-взето, най-добрия вариант е интел или nvidia.

Video Encoding Tested: AMD GPUs Still Lag Behind Nvidia, Intel | Tom's Hardware (tomshardware.com)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 часа, Mr. ?? написа:

За видеoбработка е много важен кодека, който се използва. Според него, може да се избере подходящият хардуер.

При вградените APU-та на Intel 11-то , 12 поколение, и нагоре, поддържат доста добро хардуерно ускорение.

Най-общо казано паметта на видео-то е важна, както и бързината на видеокартата, но и поддръжката на декодирането на видео файловете.

UHD770 vs NVENC - Why you still NEED an iGPU even with RTX 3090!!!

Here's why Intel is BETTER than AMD for Davinci Resolve 2022!

Напоследък навлиза новия кодек AV1. Който, пести доста място, сравнен H.265 (HVEC)

Зависи и с програмата с която ще се работи. Кодека си е кодек, но да не забравяме за самото ускорение на ефектите в реално време, секуенсиите и т.н. Cuda и OpenCL още си важат. За мен също отделна видеокарта би била по-добрия избор. Иначе евала на представянето и на UHD 770. Не се бях интересувал скоро и определено за парите си (които са 0, защото идва с процесора или хайде малко по-скъпо от вариант без видео чипа) си е направо супер.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И все пак всичко зависи от поколението и мощността на процесора + външно видео + рам памет. От там на сетне зависи с каква програма работиш и колко е сложен проекта. Колкото повече, толкова повече. Един процесор като 5600Х на АМД би се доближил леко дори и до професионално ниво + горе споменатата видеокарта на nVidia 3060. За рам памет аз лично препоръчвам 32гб и то като минимум. Може и със 16гб но става сложно, защото ще купиш 2х8 и след това ще разбереш че ще ти трябва поне 32гб. след което трябва да продаваш старите за да купиш нови, а ако купиш за сега една плочка 16гб няма да можеш да се възползваш от двуканалния режим, в който две плочки облекчават работата на процесора. Така че с една плочка ще има значително забавяне при изчисление на процесора при работа. Та за това е най добре 2х16=32гб рам. До колкото видео картата, важно е да има повече памет и като минимум бих заложил на 6гб памет но в нашия случай с 3060 имаме 8 и 12гб памет. Също така гледаме и cuda processors макар и при 8 и 12гб-товите и двете разполагат с 3584 Cuda Cores.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...